Θα επανεξεταστεί κάθε πρόστιμο που επιβλήθηκε με αφορμή τον κορωνοϊό – Στη Βρετανία, όχι εδώ


Πιτσιρίκο, στη Βρετανία θα επανεξεταστεί κάθε πρόστιμο, επί συνόλου 85 χιλιάδων που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020, για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού -παρεμπιπτόντως, δημοσιεύτηκαν άλλες δύο έρευνες που έδειξαν ότι η βρετανική μετάλλαξη δεν προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα και περισσότερες επιπλοκές, άρα δεν είναι πιο φονική από το αρχικό στέλεχος-, όπως αναφέρει το Skynews.

Σύμφωνα με μία κοινοβουλευτική επιτροπή, τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 200 στερλίνες για τη μη χρήση μάσκας μέχρι και 10 χιλιάδες στερλίνες για τις οργανωμένες συγκεντρώσεις, είναι άδικα και δημιουργούν διακρίσεις.

Η επιτροπή ζητάει, επίσης, από τους αστυνομικούς να κατανοήσουν καλύτερα τους κανόνες που ισχύουν, πριν τους εφαρμόσουν, αλλά και να υπάρχει τρόπος, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να κινηθούν νομικά για την ακύρωση των προστίμων.

Οι Βρετανοί βουλευτές θεωρούν επίσης ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εισοδηματική κατάσταση ενός ανθρώπου, πριν του επιβληθεί ένα τσουχτερό πρόστιμο.

(Αυτά να τα βλέπουν και στην Ελλάδα που τα πρόστιμα αυξήθηκαν από 150 σε 300 και ήθελε να τα πάει και στα 500 ευρώ ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός).

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, Harriet Harman, παρατήρησε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 είναι περισσότερα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Και πιθανότατα είναι περισσότερα και τα άδικα πρόστιμα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να τιμωρηθούν νέοι, άνθρωποι από μειονότητες και άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με την ίδια.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, θα το κάνουν ανεξάρτητα από το θεωρούν δίκαιο το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε.

Εκείνοι που δεν έχουν, όμως, την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ένα πρόστιμο, κινδυνεύουν να αποκτήσουν ποινικό μητρώο και για αυτό η Harman θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την όλη διαδικασία που δημιουργεί διακρίσεις, ποινικοποιώντας τους φτωχούς ανθρώπους.

Αλλά έτσι είναι, δυστυχώς. Ακαταδίωκτο για τραπεζίτες, ειδικούς και πολιτικούς, και πρόστιμα -ακόμα και εισαγγελέας σε κάποιες περιπτώσεις- για τους πολίτες.

Και το χειρότερο είναι ότι φαίνεται πως δεν θα αρθεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, ο Emmanuel Macron είπε απλά ότι η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να πάει πιο αργά από τις 19:00, που είναι πολύ νωρίς -για την ακρίβεια είναι ακόμα μέρα- όπως επισημαίνει η Le Monde.

Αναγκάστηκε να κάνει αυτό το σχόλιο, όταν κατά την επίσκεψη του σε σχολείο, ένα κοριτσάκι του είπε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι πολύ ενοχλητικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι θα γίνει σε στάδια από τις αρχές Μάη μέχρι τα τέλη Ιούνη το άνοιγμα των εστιατορίων και αυτό ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, κάτι που αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει μέτρα.

Όταν ένας υπάλληλος ζήτησε από τον Macron να ανοίξουν οι πύργοι και άλλα αξιοθέατα στη Γαλλία για τους επισκέπτες, ο πρόεδρος απάντησε ότι “αυτό θα γίνει με περιορισμούς και με προτεραιότητα στους μαθητές, που από τα μέσα Μάη θα μπορούν μέσω σχολικών εκδρομών να ξεναγούνται σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, Gabriel Attal, ένα χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί προσεχώς, ενώ ο SNCF (Οργανισμός Κρατικών Σιδηροδρόμων της Γαλλίας) ενημέρωσε ήδη για αύξηση των δρομολογίων, ειδικά τα Σαββατοκύριακα για τα TGV (τρένα μεγάλης ταχύτητας), αρχής γενομένης από τις 7 Μάη.

Στη Γαλλία νοσηλεύονται στην εντατική περίπου 6.000 άτομα, ενώ σε 400 ανέρχονται οι ημερήσιοι θάνατοι, που είναι σχετιζόμενοι με την Covid 19.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι από τις πλέον αποτυχημένες στη διαχείριση της πανδημίας, η δική μας τη μιμήθηκε πολλές φορές, όπως και άλλες ευρωπαϊκές.

Αντίθετα, το Βιετνάμ με μόλις 35 θανάτους, που να σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε έναν πληθυσμό 100 εκ. ανθρώπων είναι από τις πλέον επιτυχημένες, όπως έγραψες Πιτσιρίκο.

Αυτό που έκαναν οι Βιετναμέζοι ήταν επιθετική ιχνηλάτηση, απομονώνοντας τα κρούσματα και περιορίζοντας έτσι δραστικά την εξάπλωση του ιού.

Αν και με τον κορωνοϊό ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς, γιατί ακόμα και όταν κυκλοφορεί σιωπηρά -δηλαδή, σε πολύ μικρούς αριθμούς- χρειάζεται απλά μία ευνοϊκή συγκυρία για να κάνει το ξέσπασμα.

Περίπου, όπως οι μέδουσες πελαγία, οι ροζ τσούχτρες, που από τον Οκτώβριο του 2020 που είδα την πρώτη μετά από χρόνια στο Θυμάρι, εμφανίζονται κατά διαστήματα ξανά και ξανά.

Τον Δεκέμβρη του 2020, εκεί κατά τις γιορτές και μέχρι τις αρχές Γενάρη σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους σε Φάληρο και Θυμάρι, ενώ μερικές εμφανίστηκαν και τον Φλεβάρη.

Στις 23/2/2021 είχα δει για τελευταία φορά, μέχρι χθες Τρίτη 27 Απρίλη πια που σημειώθηκε μία ακόμα θέαση στη μεγάλη αμμουδιά.

Μετά τα Χριστούγεννα, ήρθε και για Πάσχα η τοξική, αλλά και τόσο όμορφη μέδουσα πελαγία, αντικειμενικά.

Με τις ροζ αποχρώσεις της να φωσφορίζουν στον ήλιο και τις σαν δαντέλες νηματοκύστεις της να ανεμίζουν στη θάλασσα, η μέδουσα πελαγία βγαίνει όμορφη ακόμα και με την ταπεινή και με την πλέον χαμηλή ανάλυση φωτογραφική μου μηχανή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ευτυχώς που ανοίγει ο τουρισμός -το λέω σοβαρά- γιατί θα μας κρατούσαν μέσα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, με απανωτά, αποτυχημένα lockdown. Βέβαια, δεν ξέρω τι θα γίνει με το άνοιγμα του τουρισμού -φέτος η χώρα, σε αντίθεση με πέρσι, θα ανοίξει στον τουρισμό με χιλιάδες κρούσματα και πολλούς νεκρούς και διασηλωνωμένους- αλλά εκατομμύρια Έλληνες θα έχουν την δυνατότητα να κινηθούν κάπως πιο ελεύθερα μέσα στη χώρα τους. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.