Καθυστερημένες ειδήσεις από Φινλανδία

Γεια σου φίλε Πιτσιρίκο,
Σου έχω μερικές ειδήσεις από Φινλανδία στο κείμενο αυτό, αλλά έχω και μια προειδοποίηση: είναι καθυστερημένες ειδήσεις.

Με αυτό εννοώ ότι δεν είναι καθόλου φρέσκες, μιας και έκανα απεργία ειδήσεων για 3 εβδομάδες περίπου, όπου δεν διάβαζα τίποτα, ούτε από εδώ, ούτε από Ελλάδα, ούτε από πουθενά.

Στην αρχή είπα στην καλή μου «Έτσι και διαβάσεις ότι πέφτει μετεωρίτης, τότε μόνο πες μου», αλλά μετά, αφού γελάσαμε, της λέω «άσε, ούτε τότε πες μου».

Ωραίο πράγμα να μην ξέρεις πόσα κρούσματα υπήρξαν σήμερα, τι μέτρα ανακοινώνονται, και πόσοι εμβολιασμένοι έπαθαν θρόμβωση, αναφυλαξία, ή έβγαλαν τρίτο βυζί.

Οι μόνες ειδήσεις που διάβαζα ήταν αυτές του φίλου Βαγγέλη Σπανού.

Φυσικά, θέλοντας και μη, έμαθα μερικά πράγματα από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, γιατί υπήρξαν και …απεργοσπάστες, που μου έστελναν μηνύματα και ρωτούσαν αν είχα ακούσει τι συνέβαινε στην Κολομβία της Ευρώπης.

Καθυστερημένες ειδήσεις· με λίγο διαφορετική έννοια.

Τέλος πάντων, ήταν ωραία η απεργία.

Σκέφτομαι να την συνεχίσω, μάλιστα, αφού έκανα ένα διάλειμμα για να μάθω τι παίζει εδώ για να σας κρατήσω ενήμερους.

Το λοιπόν, στη Φινλανδία ετοίμαζαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στο Ελσίνκι (και 1-2 άλλες περιοχές), που είχαν πολλά κρούσματα συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.

Και πάλι, συγκριτικά με άλλες χώρες -γκουχ, γκουχ- τα μέτρα θα ήταν μάλλον γελοία, αφού θα απαγόρευαν να πας π.χ. σε πάρτι γενεθλίων ή στο μπαρ, αλλά θα μπορούσες ελεύθερα να κυκλοφορείς έξω, χωρίς μάσκα.

Έστω κι έτσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες -ξανά γκουχ γκουχ- εδώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να κάνει ό,τι της καπνίσει, οπότε έπρεπε να ετοιμάσει νόμο.

Ο νόμος ετοιμάστηκε αλλά. πριν πάει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση, έπρεπε να περάσει από μια επιτροπή συνταγματολόγων, να το πω απλά.

Ε, η επιτροπή είπε ότι ο νόμος είναι συνταγματικά προβληματικός και δεν μπορεί να προχωρήσει.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν από μόνα τους, οπότε το όλο θέμα πήγε στο ράφι.

Θέλω να μεταφέρω και μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση από τη Φινλανδία, που έχει να κάνει με την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Επειδή στην Ελλάδα ακούγεται συχνά ότι οι ΜΕΘ είναι θάνατος, έτσι και πας εκεί δεν γλιτώνεις, και άλλα τέτοια ναζιάρικα, που σκοπό έχουν να κρύψουν πώς κατάντησαν την δημόσια υγεία.

Στη Φινλανδία, λοιπόν, το ποσοστό επιβίωσης όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με κορωνοϊό είναι λίγο περισσότερο από 90%.

Να το ξαναγράψω;

Περισσότεροι από 9 στους 10 όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ με κορωνοϊό, βγαίνουν ζωντανοί.

Μια σημαντική λεπτομέρεια -που αποτελεί ενδιαφέρον θέμα συζήτησης- είναι πάντως το ότι εδώ μπαίνεις σε ΜΕΘ μόνο αν θεωρηθεί ότι έχεις σημαντικές πιθανότητες να τα βγάλεις πέρα.

Ουσιαστικό, πάντως, είναι και το γεγονός ότι η πρωτοβάθμια υγεία εδώ δουλεύει· ή μάλλον υπάρχει, γιατί στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπάρχει καν.

Η Φινλανδία με πληθυσμό τον μισό της Ελλάδας, έχει ως τώρα κάτι λιγότερο από 900 θύματα.

Δεν μου αρέσει η αριθμολαγνεία -γι’ αυτό κιόλας έκανα απεργία ειδήσεων- αλλά το αναφέρω απλά ως μέτρο σύγκρισης με την Ελλάδα.

Να θυμίσω, επίσης, ότι η Φινλανδία είχε εξαιρετικά χαλαρά περιοριστικά μέτρα.

Γενικά, έχει αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ εδώ, μιας και η αποδοχή των εμβολίων είναι εξαιρετικά υψηλή, με το 86% των Φινλανδών να λένε ότι θα κάνουν το εμβόλιο.

Να φανταστείς, είναι τέτοια η αισιοδοξία μας που κλείσαμε εισιτήριο για Ελλάδα για αρχές Οκτωβρίου.

Να πω εδώ ότι συμφωνώ μαζί σου 1000% για το ότι η καλύτερη εποχή να έρθει κανείς Ελλάδα είναι Ιούνιο ή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Κι ο Απρίλιος μου αρέσει, γιατί ανθίζουν οι νεραντζιές που το άρωμά τους με τρελαίνει.

Η θάλασσα μας καλεί.

Όπως ο γάτος της φωτογραφίας, έτσι κι εγώ σκοπεύω να αράξω στην παραλία.

Να είσαι καλά

Χρήστος

(Φίλε Χρήστο, προσπαθώ κι εγώ να κρατηθώ μακριά από τις ειδήσεις, αν και είναι κάπως δύσκολο στην περίπτωσή μου. Πάντως, περνάω μια περίοδο ανάπαυσης στο γράψιμο, γιατί είναι απαραίτητο μετά από 16 χρόνια ακατάπαυστου blogging. Χρήστο, δεν έχουν ανθίσει μόνο οι νερατζιές, έχουν ανθίσει όλα φέτος στην Ελλάδα. Και οι πέτρες. Μια χαρά είναι στις αρχές Οκτωβρίου στα νησιά. Σου μιλάω από προσωπική εμπειρία. Καλά, και όλους τους υπόλοιπους μήνες είναι όμορφα στα νησιά. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.