Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τον Ιούνιο;


“Αν είναι εφικτό, θα καταργήσουμε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τον Ιούνιο” είπε, Πιτσιρίκο, ο Emmanuel Macron σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε με δημάρχους της Γαλλίας, όπως αναφέρει η Liberation.

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί πιο αργά η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που αρχίζει τώρα στις 19:00, κάτι που μπορεί να γίνει πριν τις 5 Μάη.

Όσο για τα μαγαζιά, κυρίως τα εστιατόρια και τους πολιτιστικούς χώρους, το άνοιγμά τους θα γίνει σε στάδια από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τον Ιούλιο.

Οι 10 δήμαρχοι που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο Macron δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, κάτι που επιβεβαιώνει τόσο ότι θα υπάρχουν μέτρα και μέσα στο καλοκαίρι, όσο και ότι θέλουν να διατηρήσουν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, χωρίς να επιβληθεί ποτέ νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν καταφέρει να συμπιέσουν την πανδημία σε επίπεδα ανάλογα του Σεπτεμβρίου 2020, όταν η διασπορά του ιού ήταν πολύ μικρή, όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται περίπου 2.000 κρούσματα κορωνοϊού τη μέρα, δηλαδή, λιγότερα από την Ελλάδα και περίπου 20 θύματα, περίπου το 1/3 με 1/4 από ό,τι στη χώρα μας και σε έναν πληθυσμό εξαπλάσιο στη νησιωτική χώρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 70% των ενήλικων Βρετανών έχουν αποκτήσει αντισώματα έναντι του Sars Cov 2, ενώ η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει άλλα 60 εκ. εμβόλια για τους χειμερινούς μήνες.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμα και μία νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα είναι εξίσου σημαντική με όσες έχουν προηγηθεί.

Μάλιστα, όσο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, τόσο ο δείκτης αναπαραγωγής (R) του ιού θα μειώνεται κάτω από τη μονάδα, δηλαδή, η επιδημία θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Κάτι που θα επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, και από τις 17 Μάη αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία της εστίασης και σε εσωτερικούς χώρους, ενώ θα ανοίξουν και σινεμά, θέατρα, γκαλερί, αίθουσες χορού, παιδότοποι, ξενοδοχεία και γυμναστήρια.

Θα επιτρέπεται, επίσης, σε 1.000 θεατές να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστά γήπεδα και αν αυτά είναι πολύ μεγάλα, θα μπορούν να γεμίζουν με κόσμο κατά το ήμισυ.

Σε ανοιχτά γήπεδα θα μπορούν να βρίσκονται από 4.000 μέχρι 10 χιλιάδες θεατές, ενώ τα διαγνωστικά τεστ θα υποστηρίξουν αυτά τα ανοίγματα.

Τα βρετανικά γήπεδα θα έχουν, δηλαδή 10 χιλιάδες κόσμο, όσο δεν είχαν τα ελληνικά ούτε προ κορωνοϊού.

Kι ενώ οι Βρετανοί μας έχουν βάλει τα γυαλιά, εδώ έχουμε ανθρώπους να διαμαρτύρονται, επειδή κάνει λίγη παραπάνω ζέστη, κι αυτή στα χαρτιά.

Αφού αφρικανική σκόνη και συννεφιά μας κρύβουν από τον ήλιο, όπως για παράδειγμα την Τετάρτη 28/4, που με τον νοτιά είχαμε και δροσιά.

Επί της ουσίας, έχει να κάνει καύσωνα από το 2017 (από τότε έχει να υπερβεί τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική – και στην υπόλοιπη Ελλάδα τους ξεπέρασε τοπικά και πρόσκαιρα), ενώ χιονιάδες έχουμε 3-4 κάθε χρόνο.

Το ότι η μέση θερμοκρασία της γης αυξάνεται, δεν συνεπάγεται ότι στην Ελλάδα, μία μικρή γωνιά του πλανήτη, θα έχουμε και περισσότερη ζέστη.

Βασικά, ο καιρός γίνεται παντού πιο βίαιος και όχι παντού πιο ζεστός.

Και μακάρι να έχουμε περισσότερη ζέστη, βασικά λόγω κορωνοϊού.

Την Πέμπτη 29/4 είχε συννεφόκαμα, δηλαδή, ο ήλιος έκαιγε, αλλά ήταν και θαμπός, πίσω από την αφρικανική σκόνη και τη συννεφιά (θυσανοστρώματα/cirrostratus ήταν, δηλαδή, νέφη που δεν είναι παχιά και βρίσκονται πολύ ψηλά).

Τουλάχιστον δεν είχαν θολώσει τα νερά στην Αγία Μαρίνα, παρά το κυματάκι του νοτιά.

Έτσι φωτογράφισα ένα μελανούρι πολύ καλά.

Κι ένας γύλος βγήκε επίσης ικανοποιητικά.

Μάζεψα και κι ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας από τον βυθό, αλλά κι ένα κέλυφος από εχινόδερμο (είναι σαν άσπρος αχινός, αλλά, αντί για βελόνες, έχει κάτι σαν τρίχες οδοντόβουρτσας και ζωντανό βρίσκεται μόνιμα κάτω από την άμμο του πυθμένα) και ένα μπλε αυτάκι γυαλιστερό.

Πάντα ασορτί με το απέραντο γαλάζιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τον Ιούνιο θα είναι -μάλλον- όλα καλύτερα και στην Ελλάδα. Με εμβόλια και άνοδο της θερμοκρασίας, το μόνο που μένει είναι να γίνεται και ο σωστός έλεγχος στους τουρίστες. Να απολαύσουμε το καλοκαίρι, και το χειμώνα βλέπουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.