“Οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους αγνοεί και τους χτυπάει έχει πάντα άδικο”

Η πανδημία συναντά τη φτώχεια και η κρίση διογκώνεται, Πιτσιρίκο, στη Βραζιλία, όπου καθημερινά 1.000 άτομα χρειάζονται συσσίτιο στη μεγαλύτερη φαβέλα του Σάο Πάολο, έναντι 300 προ κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε άλλα 650 σημεία στο Σάο Πάολο μοιράζεται φαγητό καθημερινά στον κόσμο, καθώς η πλειοψηφία όσων ζουν στις φαβέλες, δουλεύουν στη μαύρη εργασία και, όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις καθαρισμού ή τα αρτοποιεία που τους απασχολούν, δεν έχουν καμία βοήθεια.

Μπορεί να δει κανείς από τις 3 τα ξημερώματα ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές για ένα πιάτο φαγητό και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σύντομα θα αρχίσουν και οι λεηλασίες.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Βραζιλία θέσπισε τα coronovouchers με πάνω από 67 εκ. ανθρώπους να εισπράττουν περίπου 107 δολάρια τον μήνα στη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που δόθηκε ποτέ στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ακραία φτώχεια στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970 και να αυξηθεί η δημοφιλία του προέδρου Jair Bolsonaro.

Αλλά η ανακούφιση ήταν προσωρινή, διότι, με το χρέος να διογκώνεται, η κυβέρνηση αντικατέστησε το πρόγραμμα με ένα άλλο, δίνοντας πλέον το 1/3 του αρχικού ποσού και σε πολύ λιγότερους ανθρώπους.

Οι συνέπειες ήταν δραματικές με πολλές οικογένειες να επιλέγουν ποια είδη πρώτης ανάγκης θα αγοράσουν -για παράδειγμα ή γάλα ή πάνες, όχι και τα δύο- και δεν είναι λίγοι οι γονείς που σκέφτονται να παραδώσουν τα παιδιά τους στις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν και άστεγοι, αφού δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το νοίκι.

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, το 60% των βραζιλιάνικων νοικοκυριών αντιμετωπίζει επισιτιστική επισφάλεια και ο Bolsonaro χάνει σταδιακά την υποστήριξη που είχε, αφού ελαττώνεται και η οικονομική βοήθεια προς τους φτωχούς.

Ακόμα έχει, πάντως, αφοσιωμένους οπαδούς, που επιμένουν ότι το “κατεστημένο” προσπαθεί να τον καταστρέψει.

Οι επικριτές του κατηγορούν από την άλλη τον Bolsonaro ότι με το να μην πάρει πιο αυστηρά μέτρα οδήγησε τη χώρα σε μία τραγωδία, κάτι που ο ίδιος αρνείται, υποστηρίζοντας ότι “δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του ιού σε άλλες χώρες”.

Και οι οπαδοί του υπερθεματίζουν, λέγοντας ότι, αν άλλοι θεσμοί, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν του είχαν δέσει τα χέρια, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος θα είχε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.

Στην κατηγορία ότι η Βραζιλία είναι απελπιστικά αργή στις παραγγελίες εμβολίων, οι οπαδοί του Bolsonaro απαντούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας είναι αυτές που καθυστερούν να εγκρίνουν τα εμβόλια.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απειλήσει με μήνυση τον Bolsonaro, αν παρήγγειλε εκ των προτέρων εμβόλια, που στη συνέχεια δεν θα έπαιρναν έγκριση.

“Αν είχε απεριόριστες εξουσίες σαν ένας βασιλιάς, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και δεν θα χρειαζόταν να διαπραγματεύεται με το Ανώτατο Δικαστήριο” ισχυρίζονται οι οπαδοί του Βραζιλιάνου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Bolsonaro είναι υπό πίεση, τόσο για την κακή διαχείριση αυτού που εξελίχθηκε σε μία ανθρωπιστική κρίση, όσο και διότι απειλείται πλέον και από τον πρώην πρόεδρο Lula da Silva, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος του για διαφθορά κατέπεσαν, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Βραζιλίας του χρόνου.

Αντίθετα, ο Matteo Salvini παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία ότι άφησε 100 πρόσφυγες για μέρες στη θάλασσα, σε μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

H δίκη θα αρχίσει στο Παλέρμο της Σικελίας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Salvini που έχτισε την πολιτική του καριέρα πάνω στην αντιμεταναστευτική του ρητορική, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως και 15 έτη, αν καταδικαστεί.

Ο ίδιος έγραψε, πάντως, στο Twitter ότι “πάω να δικαστώ με το κεφάλι ψηλά, διότι κάθομαι στο εδώλιο απλά επειδή υπερασπίστηκα τη χώρα μου, η Ιταλία πάνω από όλα”.

Κατά τη διάρκεια της 14μηνης θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Salvini δεν επέτρεψε σε πολλά πλοία να δέσουν στην Ιταλία, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις αφίξεις μεταναστών, ενώ κατηγορούσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που έκαναν τις διασώσεις στη Μεσόγειο, ότι ενθάρρυναν τους διακινητές.

Ο Salvini απέσυρε το κόμμα του, τη Λέγκα του Βορρά, από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας το καλοκαίρι του 2019, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να κεφαλαιοποιήσει το προβάδισμα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Η Λέγκα του Βορρά συμμετέχει και τώρα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Mario Draghi και, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει πάνω από 10 μονάδες, παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία, καθώς συγκεντρώνει 23% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Και από τον Matteo Salvini να περάσουμε στον πολιτικό αντίπαλο του Vladimir Putin, τον Alexei Navalny, που βρίσκεται στη φυλακή και κινδυνεύει από νεφρική ανεπάρκεια, επειδή κάνει απεργία πείνας για πάνω από δύο εβδομάδες, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η κατάσταση του είναι πολύ κρίσιμη, είδαμε τις εξετάσεις του, το κάλιό του είναι πολύ υψηλό, ενώ το ότι κινδυνεύει από νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να τον οδηγήσει στη συνέχεια και σε καρδιακή ανακοπή” δήλωσε η Alexandra Zakharova, εκπρόσωπος του συνδικάτου Συμμαχία Γιατρών, οι οποίοι θεωρούνται από τις ρώσικες αρχές ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2021, ο Navalny καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 80 διάσημοι συγγραφείς, ηθοποιοί, ιστορικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι -συμπεριλαμβανομένων των JK Rowling και Salman Rushdie- έγραψαν επιστολή στον Vladimir Putin, ζητώντας του να διασφαλίσει ότι ο Alexei Navalny θα έχει την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται.

Οι αρχές της φυλακής, όπου κρατείται, υποστηρίζουν ότι του πρόσφεραν θεραπεία την οποία αρνήθηκε, καθώς επέμενε να τον δει γιατρός της επιλογής του και εκτός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Το αίτημά του απορρίφθηκε, ενώ ο Navalny ισχυρίστηκε ότι από τη φυλακή τον απείλησαν ότι θα τον δέσουν και θα τον σιτίσουν με το ζόρι, αν συνεχίσει την απεργία πείνας.

Να περάσουμε, όμως, και σε μία ευχάριστη είδηση, καθώς νέοι που γιόρταζαν τα γενέθλιά τους, ζευγάρια που βγήκαν για το πρώτο δείπνο μετά από τέσσερις μήνες και χαρούμενοι εστιάτορες που έλεγαν ότι οι κρατήσεις δεν έχουν προηγούμενο, πανηγύριζαν όλοι μαζί το τέλος του lockdown στο Σόχο του Λονδίνου, όπως αναφέρει το Skynews.

Και δεν ήταν μόνο η εστίαση που επέστρεψε σε εποχές προ κορωνοϊού, καθώς κόσμος σχημάτιζε ουρές ακόμα και έξω από κομμωτήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού, μετά από μήνες σε lockdown, όλοι ήθελαν μία αλλαγή στην εμφάνιση τους.

Ωστόσο, δεν άνοιξαν όλα τα μαγαζιά και κάποια θα το κάνουν όταν εμβολιαστεί όλο το προσωπικό τους, όπως ένα κατάστημα πώλησης δίσκων.

Οι επιδημιολόγοι φοβούνται τις μεταλλάξεις και τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, όπου ο κορωνοϊός μεταδίδεται ευκολότερα και υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων κ.λ.π. πρέπει να γίνεται με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Αλλά αυτό το ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο (17-18/4) υπήρχε στη Βρετανία τέτοια χαρά, που ήταν σαν η πανδημία να έχει τελειώσει πια.

Γιατί είναι πολύ πιθανό η Βρετανία να έχει φτάσει πλέον στην ανοσία της αγέλης.

Μπορεί να την πλησιάζουμε και στην Ελλάδα, όπου κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα για το γεγονός ότι αυτοί οι ευθυνόφοβοι βολεψάκηδες που έχουμε για επιτροπή ειδικών, τόσους μήνες έβαζαν απλά επιστημονική σφραγίδα σε χουντικά μέτρα της κυβέρνησης.

Και μαζί με τα άλλα πεκινουά της κυβέρνησης, τους δημοσιογράφους, συνεχίζουν να κατηγορούν ένα χρόνο τους νέους, πλέον επειδή κάνουν πάρτι στις πλατείες.

Και τι να κάνουν, δηλαδή, να μετράνε καθημερινά τα κρούσματα κι αυτοί;

Επίσης, όσοι είναι σήμερα 20 ως και 30 χρονών, από την παιδική και την εφηβική τους ηλικία ακούν επί μονίμου βάσεως ότι πρέπει να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή και τα πράγματα θα φτιάξουν.

Πέρασαν, όμως, 11 χρόνια από τη χρεοκοπία, πέρασαν 3-4 μνημόνια, σχεδόν ένας χρόνος με lockdown, και αν κάνουν κι άλλη υπομονή οι νέοι, το μόνο που θα συμβεί είναι ότι θα γεράσουν.

Άλλωστε, η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ, όπως είχε γράψει κι ένας ψαράς στα Μάταλα της Κρήτης, εμπνευσμένος και γοητευμένος από τους νέους της εποχής.

Γιατί “οι νέοι δεν έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους τους αγνοεί και τους χτυπάει έχει πάντα άδικο”. Μεγάλο απόφθεγμα από ανώνυμο σχολιαστή.

Ας αναλογιστούν, λοιπόν, οι γερασμένοι στο πνεύμα που τους κατηγορούν, ότι οι νέοι στην Ελλάδα σήμερα έχουν δύο χρόνια να πάνε ουσιαστικά σχολείο, άλλα τόσα στο πανεπιστήμιο, πολλοί είναι άνεργοι, δεν μπορούν να πάνε ούτε μία βόλτα χωρίς να στείλουν μήνυμα, δεν μπορούν να πάνε σινεμά, θέατρο, ούτε για έναν καφέ, ούτε στη θάλασσα, αν δεν έχουν την τύχη να μένουν κοντά σε αυτή.

Επί τη ευκαιρία, να και κι ένα κοπάδι από σάλπες που φωτογράφισα την Κυριακή 18/4.

Αλλά και δύο κακαρέλους με σαργό.

Έναν γύλο, μία πέρκα κι ένα λαβράκι επίσης μοναχικό (φωτό).

Σε έναν πεντακάθαρο για άλλη μία μέρα βυθό, παρά το μουντό σκηνικό στον ουρανό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλοι δίκιο έχουν· και οι νέοι και οι γέροι. Οπότε, ας πάμε για ένα μπάνιο ακόμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.