“Οι 40-49 δεν είναι ηλιακή ομάδα, είναι ιδέα”


Μεγάλωσε από 34 σε 150, Πιτσιρίκο, η λίστα των χωρών που αφορά η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ, λόγω έξαρσης του κορωνοϊού σε αυτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανάμεσα τους είναι η Ελλάδα, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Μεξικό, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αίγυπτος, το Βέλγιο, η Τουρκία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ισπανία, που κατατάσσονται στο επίπεδο 4 (μην ταξιδεύετε σε αυτές).

Η ταξιδιωτική οδηγία που αφορά ούτε λίγο, ούτε πολύ το 80% των κρατών του κόσμου δεν έχει, βέβαια, δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν απαγορεύει στους Αμερικάνους να πάνε σε όποια χώρα θέλουν.

Ως συνήθως, οι αμερικάνικες αρχές είναι λίγο υπερβολικές, άλλωστε, στις …απαγορευμένες χώρες, συμπεριλαμβάνονται και το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν είναι σε έξαρση, αλλά βρίσκεται εδώ και καιρό σε αποδρομή.

Από την άλλη, η Κίνα και η Ιαπωνία τοποθετούνται από τις αμερικάνικες αρχές στο επίπεδο 3 (ξανασκεφτείτε αν θα ταξιδέψετε σε αυτές), ενώ απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες που βρέθηκαν πρόσφατα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, την Κίνα, τη Βραζιλία, το Ιράν και τη Νότια Αφρική.

O Nick Calio από την Airlines for America, η οποία αντιπροσωπεύει τις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, είπε πρόσφατα σε επιτροπή της Γερουσίας ότι πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για να ανοίξουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια.

Το αμερικάνικο CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια προς και από τις ΗΠΑ με χαμηλό ρίσκο, ωστόσο, η διευθύντρια του Κέντρου Rochelle Walensky αποθαρρύνει τους Αμερικάνους από το να ταξιδέψουν, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως.

Παρεμπιπτόντως, παγκόσμιο ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας έγινε στην Ινδία με 315 χιλιάδες, ενώ 2.104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές σχετιζόμενες με την Covid 19, όπως μεταδίδει το BBC.

Oι αριθμοί τρομάζουν, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία χώρα με πληθυσμό 1,3 δισ. ανθρώπων, περίπου 130 φορές περισσότερο από την Ελλάδα, δηλαδή, ακόμα και η πιο θλιβερή μέρα στην Ινδία αντιστοιχεί με μία που αναλογικά θα είχαμε 2.400 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού εδώ, οπότε θα ήμασταν καλύτερα από ό,τι είμαστε τώρα με 3 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως.

Ομοίως 2.104 θύματα τη μέρα στην Ινδία είναι με αναγωγή 16 στην Ελλάδα, πολύ λιγότερα, δυστυχώς από όσα έχουμε, αν και ο συγκεκριμένος τρόπος σύγκρισης μπορεί να είναι και αδόκιμος, αφού παίζουν ρόλο και άλλες παράμετροι.

Επίσης, στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία υπήρχαν περίοδοι που καταγράφονταν πάνω από 3.000 θάνατοι ημερησίως, κι ενώ οι δύο χώρες έχουν 320 εκ. και 210 εκ. κατοίκους αντίστοιχα, δηλαδή, λιγότερο από το 1/4 και το 1/6 του πληθυσμού της Ινδίας.

Άλλωστε, όπως γράφει και το BBC, παρά τις 185 χιλιάδες θυμάτων, το ποσοστό θνητότητας στην Ινδία παραμένει χαμηλό. Και αυτό γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ τα θύματα είναι 560 χιλιάδες και στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει το 1 εκ., αν και η γηραιά ήπειρος δεν έχει ούτε τον μισό πληθυσμό της Ινδίας.

Αντίστροφα, οι αριθμοί της Ινδίας δείχνουν και πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα της Κίνας, που όσες φορές κι αν σήκωσε κεφάλι ο κορωνοϊός εκεί, του το έκοψε όπως ο Ηρακλής τη Λερναία Ύδρα, αν και ο πληθυσμός της είναι επίσης 1,3 δισ. άνθρωποι.

Δυστυχώς, στην Ινδία ξεμένουν και από οξυγόνο, με το Ανώτατο Δικαστήριο στο Νέο Δελχί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, διατάζοντας την να διασφαλίσει την ασφαλή προμήθεια οξυγόνου από τα εργοστάσια στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η ινδική πρωτεύουσα μπήκε και σε lockdown για μία εβδομάδα, κατά την οποία θα είναι ανοιχτά μόνο τα κρατικά γραφεία, τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ.

Μοιραία, οι ελλείψεις οξυγόνου έχουν προκαλέσει περισσότερα θύματα και η περισσότερο πληγείσα πολιτεία της Ινδίας, η Maharasthra, βρίσκεται σε μερικό lockdown από τις 14 Απριλίου. Αυξημένο είναι το ιικό φορτίο και στην πολιτεία Uttar Pradesh και δικαστήριο επέβαλε lockdown στις πέντε πιο επιβαρυμένες περιοχές της, αλλά η απόφασή του δεν τέθηκε σε ισχύ, μετά από έφεση της κυβέρνησης.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία αποδίδεται σε ένα φεστιβάλ Ινδουιστών, στο οποίο συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις -συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πρωθυπουργού Νarendra Modi- που δεν σταμάτησαν στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, όπου οι εκλογές γίνονται σε φάσεις.

Την προσεχή Τρίτη 27/4 είναι προγραμματισμένος ο έκτος γύρος ψηφοφορίας, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της απόφασης της να συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία.

Ρόλο στην έξαρση της πανδημίας έχουν παίξει και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ειδικά αυτή μίας “διπλής μετάλλαξης” που αντιπροσωπεύει το 61% των συνολικών κρουσμάτων.

Υπάρχουν, επίσης, ελλείψεις και σε εμβόλια και μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί συνολικά 130 εκ. δόσεις, αλλά μόνο σε υγειονομικούς και άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών ή με συννοσηρότητες.

Από την Πρωτομαγιά, επιλέξιμοι για εμβολιασμό θα είναι όλοι οι Ινδοί άνω των 18 ετών, αλλά η διαθεσιμότητα εμβολίων θα κρίνει πόσο γρήγορη θα είναι η διαδικασία.

Επί της ουσίας, φαίνεται ότι η Ινδία που είχε γλιτώσει πέρσι την άνοιξη και πήγαινε σχετικά καλά μέχρι το φθινόπωρο του 2020 και τον χειμώνα του 2021, πλήττεται τώρα σφοδρά από τον κορωνοϊό, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, όπου βρίσκει παρθένο πληθυσμό.

Κάτι που δεν γίνεται πλέον στις ΗΠΑ, τις οποίες είχε πλήξει στα αρχικά στάδια της πανδημίας και, έστω και αργά και βασανιστικά, όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα είναι και λιγότερες οι ευκαιρίες που θα βρίσκει ο κορωνοϊός.

Κάποτε θα τελειώσουν και όλα τα παρθένα μέρη στη γη και ο κορωνοϊός θα γίνει μάλλον εποχικός.

Μακάρι να συμβεί αυτό και ας χρειάζεται κάθε σεζόν νέο εμβόλιο -όπως γίνεται και με τη γρίπη- διότι το ζητούμενο είναι να τελειώσει αυτή η πανδημική φάση, που πλησιάζει τα δύο χρόνια πια, αφού, όπως φαίνεται, άρχισε από το φθινόπωρο του 2019.

Κάποτε όλα έχουν ένα τέλος, όμως. Ακόμα και ένας πανδημικός ιός.

Για το τέλος άφησαν, εξάλλου, την ηλιακή ομάδα 40-49 ετών στους εμβολιασμούς.

Μόνο που “οι 40-49 δεν είναι ηλικιακή ομάδα, είναι ιδέα”, όπως έγραψε και κάποιος στο Twitter. Παραθέτω και μερικές ακόμα εύστοχες αναρτήσεις.

“Οι 40-49 ζήσαμε Ανδρέα, προλάβαμε Αυτοκίνηση και Mercedes, είδαμε τον Ολυμπιακό με Σαλιαρέλη και Κοσκωτά, ξέρουμε τον Νιλς Χόλγκερσον, μας μισούν όλοι και μας εμβολιάζουν τελευταίους”.

“Οι 40-49 προλάβαμε τη γέννηση του home computing, ζήσαμε την κοινωνία προ και μετά ίντερνετ, ήπιαμε χυμό βερύκοκο από τενεκέ και τέλος μπερδεύουμε την πιτσιρικαρία και μας αποκαλεί boomers, ενώ είμαστε η generation X. Σχεδόν μισός αιώνας επιτυχίες”.

“Εμείς οι 40-49 βγάλαμε κι ένα Τσέρνομπιλ, εμβολιάστε τους υπόλοιπους”.

“Οι 40-49 δεν κάνουμε εμβόλιο, γιατί δεν μας φαίνεται. Δεν μας κάνουν πάνω από 28”.

“Αν όταν ήσουν σπόρος θυμάσαι τις σαβούρδες με ένα ποδήλατο που πήγαινε με χίλια, ένα σκέιτ που ήθελε να κατέβει σκάλες γιατί έτσι, μία τούμπα από ένα πεύκο, όπου ήθελες να φτιάξεις σπιτάκι και κάθε πληγή, που απλά τη φυσούσες και συνέχιζες, καταλαβαίνεις γιατί οι 40-49 μείνανε εκτός”.

“Οι 40-49 ζήσαμε Floyd στο ΟΑΚΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΙDS, Τσέρνομπιλ, Eurobasket 87 (και Μαραντόνα το 86 να προσθέσω), Kοσκωτά, Ιδιωτική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, Σαμαρά 93, Οικουμενική, Pampers και ο πρώτη φορά αριστερά πρωθυπουργός είναι της γενιάς μας”.

“Οι 40-49 μεγαλώσαμε με Carnation σε κονσέρβα, πίναμε νερό από το λάστιχο και βάζαμε πετρέλαιο στα κεφάλια μας για τις ψείρες, όλα μπορούμε να τα αντέξουμε, τι να μας πούνε τα εμβόλια”.

“Oι 40-49 θα εμβολιαστούμε με ό,τι περισσέψει από τους γονείς μας. Όπως ζούμε τόσα χρόνια, δηλαδή”.

Και όπως μου είπε και ο αδερφός μου, οι 40-49 πηγαίναμε σε ρέιβ πάρτι και κοιμόμασταν μετά από 4 μέρες.

Kι ένα άσχετο με τα παραπάνω tweet. Σουηδία: Έξι μήνες μέρα, έξι μήνες νύχτα – Ελλάδα: έξι μήνες μέσα, έξι μήνες έξω.

Και 12 μήνες θάλασσα, να προσθέσω και εδώ.

Και με κακαρέλο σε πλάνο κοντινό.

Αλλά κι ένα κοπάδι σάλπες που αστράφτουν καθώς το φως του ήλιου αφήνει τη λάμψη του στον σκούρο μπλε βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Πολύ ωραία τα έγραψες Πιτσιρίκο για το ακαταδίωκτο των ειδικών, που έρχεται μερικά χρόνια μετά από αυτό των τραπεζιτών. Να προσθέσω απλά ότι το ακαταδίωκτο πέρασε και για τη γενική γραμματεία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση του ΕΟΔΥ, αλλά και του ΕΚΑΒ, που παίρνουν αποφάσεις και όχι μόνο για την επιτροπή των ειδικών, που έχει απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η ουσία, βέβαια, δεν αλλάζει. Ακαταδίωκτο για ειδικούς και πολιτικούς, πρόστιμα για τους πολίτες και εισαγγελέας για όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα εμβόλια, τις μάσκες, τα self tests, για τα οποία ο διαγωνισμός για τη δεύτερη παρτίδα των 10 εκ. τεμαχίων ακυρώθηκε, ενώ πριν λίγο καιρό είχε κηρυχθεί έκπτωτη εταιρία που επρόκειτο να παραδώσει 3 εκ. τεμάχια και φέρεται να πωλήθηκε (νύχτα;) αμέσως μετά την ανάθεση της παραγγελίας. Για τους 40-49, βέβαια, που έχουμε ζήσει το σκάνδαλο Κοσκωτά, το σκάνδαλο με το καλαμπόκι, την κάθαρση, το χρηματιστήριο, την είσοδο στο ευρώ με fake στοιχεία (πώς λέμε fake news σήμερα, κάτι τέτοιο), το Βατοπέδι, τη Siemens, τη χρεοκοπία, την είσοδο στα μνημόνια με fake στοιχεία, τη Novartis, αυτά είναι πταίσματα. Να προσθέσω, τέλος, ότι τα τραγούδια που ακούγαμε οι 40 something τη δεκαετία του ’80 στο σχολείο, παίζονται ακόμα σήμερα σε όλα τα ραδιόφωνα και τις μουσικές εκπομπές σχεδόν παντού στον κόσμο. Ακόμα και εκεί… Where the streets have no name, που λέει και το τραγούδι. I want to run, I want to hide, I wanna tear down the walls that hold me inside, I wanna reach out and touch the flame, where the streets have no name.

(Αγαπητέ φίλε, τα 40-49 είναι η καλύτερη ηλικία για τους άνδρες. Αλλά οι περισσότεροι δεν το ξέρουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.