“Παράνομα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού” – “Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν βοηθάει” – Ειδικοί τα λένε αυτά

Σε συνέχεια όσων έγραψα χθες, Πιτσιρίκο, για την ελευθερία του τύπου, ακόμα και στην Πολωνία που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα -τουλάχιστον μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών- δικαστήριο της Βαρσοβίας ανέστειλε την εξαγορά ΜΜΕ από επιχειρηματικό όμιλο φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Liberation.

O λόγος ακύρωσης της εξαγοράς ήταν ότι δεν αποδείχτηκε ότι δεν θα περιοριζόταν η ελευθερία του τύπου μετά από μία πιθανή πώληση της Polska Press στον πετρελαϊκό όμιλο ΡΚΝ Orlen.

Αυτά τα καλά νέα για την ελευθερία του τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποτελούν, ωστόσο, την εξαίρεση του κανόνα στην Πολωνία, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

“Είμαστε έκπληκτοι με την απόφαση του δικαστηρίου της Βαρσοβίας” ανέφερε ο Jamie Wiseman από το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας, προσθέτοντας ότι “γνωρίζοντας τις στενές σχέσεις των επιχειρηματιών του Ομίλου ΡΚΝ Orlen με τους επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), δεν μπορούμε παρά να χαρούμε για την ετυμηγορία, που έδειξε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι απαραίτητη για να προστατευτεί η ελευθερία του τύπου”.

Και το ερώτημα είναι: Θα ακύρωνε ποτέ η ελληνική δικαιοσύνη (η ποια;) την εξαγορά ΜΜΕ από επιχειρηματία που θα είχε αποδεδειγμένα στενές σχέσεις με την κυβέρνηση;

Ρητορικό είναι το ερώτημα. Μην γίνουμε και Πολωνία. Πώς να αντέξουμε τόση ελευθερία, όχι μόνο του τύπου, αλλά γενικότερα.

Mιας και ο λόγος, όμως, για ελευθερίες, η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βρετανίας υποστηρίζει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι παράνομα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν και σε μία κοινωνία δύο ταχυτήτων, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Για παράδειγμα, οι νέοι που αργεί να έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν, ίσως να μην βρίσκουν δουλειά, αν τα αφεντικά υιοθετήσουν την πολιτική “no jab, no job” (όχι εμβόλιο, όχι δουλειά) στις επιχειρήσεις τους.

Διακρίσεις ενδέχεται να γίνουν και σε βάρος μεταναστών, μειονοτήτων και φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, αν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ακόμα και για όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να εμβολιαστεί το 80% του προσωπικού και το 90% των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ξέσπασμα του κορωνοϊού εκεί, και μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας Matt Hancock.

Έτσι, ενώ στις αρχές του χειμώνα κυβερνητικά στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, κατά τον Φεβρουάριο του 2021 ο Boris Johnson είπε ότι θα πρέπει κάποιος να έχει εμβολιαστεί ή να διαθέτει αρνητικό τεστ ή αντισώματα μετά από ανάρρωση από την Covid 19 για να μπει σε μία παμπ, ένα θέατρο ή ένα σινεμά.

Έκτοτε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, επιστρατεύτηκαν και τα δύο rapid τεστ την εβδομάδα για το ευρύ κοινό, ενώ 41 βουλευτές των Συντηρητικών απειλούν με “ανταρσία” τον Boris Johnson αν φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και αντίθετοι είναι και οι Εργατικοί.

Οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας είναι διχασμένοι όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Κάποιοι επισημαίνουν και ότι δεν έχει λογική να είναι υποχρεωτικά τα εμβόλια για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και όχι και για εκείνο του εθνικού συστήματος υγείας (NHS).

Και στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν τη νομική δυσκολία του να γίνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια, κάτι που θα παραβιάζει τον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με εργατολόγους.

Από την άλλη, “θα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι τα εμβόλια όντως μειώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού” όπως δήλωσε ο δικηγόρος Ryan Bradshaw.

Συνδικάτο εργαζομένων χαρακτήρισε με τη σειρά του το κυβερνητικό σχέδιο “λανθασμένη προσέγγιση που στοχοποιεί τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας” κάποιοι εκ των οποίων εκφράζουν (αβάσιμους) φόβους ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την εγκυμοσύνη, ενώ άλλοι επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή για την Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητάει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην γίνει αφορμή για διακρίσεις σε βάρος των νέων στην αγορά εργασίας, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα προσωρινό μέτρο.

Αρκεί να μην αποδειχτεί ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Γιατί και τα lockdown προσωρινά θα ήταν, αλλά συνεχίζονται με μικρά διαλείμματα για πάνω από έναν χρόνο αισίως, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαρρέει μέσω των γνωστών παπαγάλων της ότι μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό (εμβολιασμού, ντε) θα μπορούν να πάνε για Πάσχα στο χωριό.

Κι ενώ όπως ανέφερε και παραπάνω ο Βρετανός εργατολόγος δεν έχει αποδειχτεί ότι οι εμβολιασμένοι δεν μολύνονται από τον ιό και δεν τον μεταδίδουν, και το μόνο (σχεδόν) σίγουρο είναι ότι απλά νοσούν πιο ήπια.

Παρεμπιπτόντως, οι τουρίστες έρχονται και για τους Έλληνες ισχύει ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός επιστήμονας, ειδικός στα αερολύματα, μέσω των οποίων μεταδίδεται ο κορωνοϊός, Γκέρχαρντ Σόιχ, κατακεραύνωσε τη Μέρκελ και όσους θέλουν να απαγορεύσουν κι εκεί την κυκλοφορία τη νύχτα.

Υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η ψυχολογία στον κόσμο ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορεί έξω, ενώ πραγματικά επικίνδυνο για τους ανθρώπους είναι να βρίσκονται πολλή ώρα σε εσωτερικούς χώρους, διότι σε αυτούς μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός.

Μήπως είναι, λοιπόν, εγκληματικές οι ευθύνες όσων αποφάσισαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μ.μ., στριμώχνοντας χωρικά και χρονικά τον κόσμο στα σούπερ μάρκετ και άλλους κλειστούς χώρους και οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και μέχρι τον Απρίλιο πια;

Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι που ανακάλεσαν -δυστυχώς σχετικά αργά- το συγκεκριμένο καταστροφικό μέτρο.

Μήπως είναι επίσης το lockdown -και γενικά το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει τι να κάνει τόσους μήνες από το να ακούει για εκατόμβες στην καθημερινή “ενημέρωση”- ο λόγος που αυξήθηκαν πάλι οι ποσότητες αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και ναρκωτικών που ανιχνεύονται στα λύματα της Αττικής;

Και πού είχαμε έκρηξη της χρήσης και της διακίνησης “κόκας” σε όλη την Ευρώπη των αποτυχημένων lockdown;

Ρητορικό είναι και το ερώτημα αυτό.

Αντί επιλόγου, μερικές φωτό από τον βυθό.

Με μελανούρια να ανεβαίνουν στην επιφάνεια παρέα, πότε με κακαρέλο και πότε με σαργό.


Τα ντελικάτα αυτά ψάρια που ταιριάζουν απόλυτα με το απέραντο γαλάζιο και το παραπέμπουν σε πιο καλοκαιρινό σκηνικό, αφθονούν πλέον στο Φάληρο το Παλιό.

Τα χελιδόνια της θάλασσας -το μικρόσωμο είδος γλάρου που ξεχειμωνιάζει στα μέρη μας- έφυγαν, τα μελανούρια ήρθαν.

Φέρνοντας ακόμα πιο κοντά και το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τίποτα πια, ενώ αυτή η κατάσταση έχει γίνει πια πολύ κουραστική και ψυχοφθόρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει κάτι καλύτερο από αυτό που έχει συμβεί και συνεχίζει να συμβαίνει. Και σκέφτομαι τις συνέπειες που θα έχουν όλα αυτά στις ψυχές και τις ζωές των ανθρώπων που δεν νόσησαν από τον ιό αλλά μάλλον θα έχουν άλλα νοσήματα το επόμενο διάστημα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.