Συνοδοιπόροι στην θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης (Ένα κείμενο με αφορμή τις 103 σελίδες ενός προσχεδίου νόμου)

Πριν μια εβδομάδα μου ζήτησαν -όπως και σε όλους τους συναδέλφους του ΚΕΘΕΑ- να συμμετέχω στην προσχηματική διαβούλευση 7 ημερών σχετικά με το προσχέδιο νόμου 103 σελίδων που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ για τον Οργανισμό ΚΕΘΕΑ.

103 σελίδες χωρίς καμία αιτιολογική έκθεση, επιστημονική τεκμηρίωση και επιχειρήματα σχετικά με τον στόχο και το πλάνο των αλλαγών που προτείνει η επιτροπή.

Ποιος είναι άραγε ο στόχος τους, όταν συρρικνώνουν κατά το 1/3 τα θεραπευτικά προγράμματα, εξαφανίζουν την Θεραπευτική Κοινότητα και τα συμβολικά ονόματα των Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ;

103 σελίδες που συνέταξαν τα μέλη της επιτροπής που όρισε το διορισμένο ΔΣ ΚΕΘΕΑ από το υπουργό Υγείας γεμάτες με νομικούς όρους, δημοσιοϋπαλληλικούς όρους, πειθαρχικά μέτρα και όρους δημοσιοοικονομικούς.

Η διαδικασία εκπόνησης του προσχέδιου νόμου απρόσωπη και τεχνοκρατική, απέχει χιλιόμετρα μακριά από την κουλτούρα, την θεραπευτική πρόταση και τις ομαδικές οριζόντιες διαδικασίες λήψης απόφασης των κοινοτήτων είτε των μελών, είτε των εργαζομένων είτε των οικογενειών τους.

Ε, λοιπόν απέναντι σε αυτό το προσχέδιο νόμου, φέρνω στο νου μου τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν παλέψει με τους δαίμονές τους και είναι χρόνια καθαροί, των ανθρώπων που ακόμη παλεύουν να ξεφύγουν από τους δαίμονες που τους οδηγούν στην εξάρτηση και των ανθρώπων εκείνων που δυστυχώς χάθηκαν παρά τις κοπιαστικές προσπάθειές τους να ζήσουν καθαροί και ελεύθεροι.

Επίσης, φέρνω στο νου μου και τα ονόματα των προσωπικού του ΚΕΘΕΑ που ήταν και είναι συνοδοιπόροι στην θεραπευτική τους διαδικασία.

Θυμάμαι λοιπόν τον Γιώργο, τον Σάββα, την Δήμητρα, την Τασούλα, τον Δημήτρη, τον Γιάννη, τον Κώστα, τον Τάσο, την Έφη, την Χριστίνα, τον Χρήστο, την Όλγα, την Βαγγελιώ, το Θανάση, την Ιωάννα, τον Βασίλη και άλλους πολλούς τα 21χρόνια που εργάζομαι στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Και ξέρετε κάτι ακόμη; Απέναντι στις 103 σελίδες φέρνω στο νου μου τα συναισθήματα και τις αξίες όλων αυτών των ανθρώπων. Την αγωνία, την χαρά, την ειλικρίνεια, το σεβασμό, το θυμό, την θλίψη, τον πόνο, την αυτοβοήθεια, την αλληλεγγύη, το γέλιο, την στεναχώρια, το άγχος, τις αγκαλιές, τα δάκρυα, το φόβο, το χιούμορ και άλλα τόσα.

Και κάτι τελευταίο. Απέναντι στις 103 σελίδες φέρνω στο νου μου τις κραυγές αυτών των ανθρώπων αγκαλιασμένους σε κύκλο, δημιουργώντας μια κοινότητα αξιών και συναισθημάτων.

Γιατί η θεραπευτική διαδικασία δεν έχει να κάνει με νούμερα και αριθμούς, αλλά με τους συνανθρώπους μας που μάχονται για την ζωή τους.

Φιλικά

Τάντος Αλέξανδρος
Σύμβουλος Ψυχικής υγείας
Προσωπικό Θεραπείας
ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

(Αγαπητέ Αλέξανδρε, θυμάμαι πάντα τη μέρα που ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο. Ήταν 29 Ιουνίου του 2011. Τότε παίχτηκαν όλα για την ελληνική κοινωνία και για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα. Τα επόμενα χρόνια, απλά βλέπουμε τα αποτελέσματα. Όλο και χειρότερα. Αποδεικνύεται περίτρανα και με την πανδημία. Καιρό έχουν να μας ενημερώσουν για τα ευρήματα της Ψυτάλλειας. Φαντάζομαι το λόγο. Αν δεν υπάρξει κίνημα στην ελληνική κοινωνία -κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα-, η Ελλάδα θα είναι μια βάρβαρη χώρα. Εύχομαι τα καλύτερα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.