Τα πιστοποιητικά Covid 19 και τα αμύθητα – εν μέσω lockdown – κέρδη της Google

Μετά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – που μακάρι να βγω ψεύτης, Πιτσιρίκο, αλλά δεν πρόκειται να αρθεί – έρχονται και τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid 19 για να μας κάνουν λίγο ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία θα υποδέχεται από τον Ιούνιο του 2021 ξένους τουρίστες που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή θα έχουν αναρρώσει από την Covid 19, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της μεσογειακής χώρας, Fernando Valdez, από τον Μάιο του 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα με ψηφιακά πιστοποιητικά Covid 19, έτσι ώστε να μπορέσει η Ισπανία να υποδεχτεί τον Ιούνιο τους ξένους επισκέπτες.

Με το πιλοτικό αυτό εγχείρημα θα γίνει μία σύγκριση της κατάστασης στη χώρα της Ιβηρικής φέτος σε σχέση με πέρσι την ίδια εποχή, αν και ο Valdez ξεκαθάρισε ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά δεν είναι μία μαγική λύση στο πρόβλημα του κορωνοϊού.

Απλά, προσφέρουν έναν βαθμό ασφάλειας, επειδή επιτρέπουν στους τουρίστες να ταξιδέψουν αν έχουν εμβολιαστεί, αν διαθέτουν αρνητικό τεστ ή έχουν περάσει τον ιό.

Ο τουρισμός συνεισφέρει το 12% του ΑΕΠ της Ισπανίας, όπου έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε πάνω από 4 εκ. ανθρώπους και έστω μία δόση έχει γίνει σχεδόν σε 15 εκ. άτομα, επί συνολικού πληθυσμού 47 εκατομμυρίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των Ισπανών ως το τέλος του καλοκαιριού.

Τα σχέδια για το άνοιγμα του τουρισμού ανακοινώθηκαν λίγο πριν αρχίσουν οι συνομιλίες ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τις καλοκαιρινές διακοπές -και σε αυτή την περίπτωση με διαβατήρια Covid 19-, με τον Boris Johnson να αισιοδοξεί ότι οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μετά τις 17 Μάη.

Η ουσία είναι, ωστόσο, ότι όσο μας ταλαιπωρούν με δικαιολογητικά και πιστοποιητικά, τα κέρδη της Google αυξήθηκαν κατά 162% -σε απόλυτους αριθμούς +17,9 δισ. δολ.- το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή, εν μέσω lockdown, όπως μεταδίδει το BBC.

Η αύξηση τροφοδοτήθηκε από τα διαφημιστικά έσοδα που κινήθηκαν ανοδικά κατά 33%, καθώς η πανδημία έχει στρέψει τον κόσμο στο ίντερνετ περισσότερο από ποτέ.

Σε όλη την προηγούμενη χρονιά οι άνθρωποι κατέφυγαν στη μηχανή αναζήτησης της Google για να ενημερωθούν, αλλά και να διασκεδάσουν, με τα έσοδα μόνο από αυτό το κομμάτι να ανέρχονται σε 31,9 δισ. δολ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι πωλήσεις στο YouTube αυξήθηκαν επίσης κατά 49% και συγκεκριμένα στα +6 δισ. δολ.

Το lockdown είχε ως συνέπεια αμύθητα ποσά να διοχετευτούν στις online αγορές, εκτοξεύοντας έτσι και τα διαφημιστικά έσοδα της Alphabet.

To μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός γίγαντας είναι οι συχνοί έλεγχοι που υφίσταται από τις ρυθμιστικές αρχές για θέματα ανταγωνισμού και ιδιωτικότητας.

Η τελευταία διαμάχη ξέσπασε την περασμένη Δευτέρα 26/4, όταν η εταιρία livestreaming Roku κατηγόρησε την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό προς όφελος του YouTube.

Στο μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνεχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερης επιτήρησης της Google και άλλων τεχνολογικών γιγάντων, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία.

Φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή, μέχρι να κινηθεί το αργοκάραβο που λέγεται ΕΕ, και απέτυχε τόσο με την οικονομική, όσο και με την προσφυγική και την υγειονομική κρίση, ενώ δεν κατάφερε να αγοράσει ούτε αρκετά εμβόλια, που παρακαλούσαν για να τα πουλήσουν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν λέει να σπάσει και η μουντάδα, που κοντεύει να κλείσει πια καμιά βδομάδα.

Την Τετάρτη 28/4 θόλωσαν με τον νοτιά και τα κρυστάλλινα νερά.

Κι εκεί που μια μέρα πριν φωτογράφιζα την πανέμορφη μέδουσα πελαγία σε πλάνα κοντινά, αυτή τη φορά αρκέστηκα σε έναν γλάρο που πετούσε πάνω από τη φουσκοθαλασσιά.

Μάζεψα και πάλι μερικά σκουπίδια και πλαστικά που έρχονταν με το κυματάκι και τα φωτογράφισα κι αυτά με φόντο μία γκρίζα συννεφιά.

Αυτή τη μαυρίλα, που μας έχει πλακώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με την ελληνική αστυνομία να φυλάει μέχρι πρότινος έναν τύπο, που είχε πάρε δώσε με μπράβους και ποινικούς και την κρατική τηλεόραση να διαφημίζει επίσης μέχρι πρότινος σχεδόν καθημερινά τη φυλλάδα του.

Με τα ιδιωτικά κανάλια, που έχουν πάρει ένα σωρό εκατομμύρια από την κυβέρνηση για την ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια, που θα έπρεπε να γίνεται δωρεάν, να κατηγορούν καθημερινά επί ένα χρόνο τους πολίτες, επειδή απλά βγαίνουν από το σπίτι τους, τη στιγμή που πριν λίγο καιρό είχαν προσπαθήσει να βγάλουν λάδι τύπο που την έπεφτε σε πιτσιρικάδες.

Με την κυβέρνηση να ψηφίζει το ακαταδίωκτο για την επιτροπή των ειδικών, τη στιγμή που μοιράζει αβέρτα πρόστιμα και ποινές σε πολίτες με πρόσχημα τα αντισυνταγματικά μέτρα που παίρνει εδώ και ένα χρόνο, μερικά εκ των οποίων – όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μ.μ. – μάλλον αύξησαν τα κρούσματα, στριμώχνοντας χωρικά και χρονικά τον κόσμο.

Με τα σκόιλ ελικίκου, τα κλειστά-ανοιχτά σχολεία, τα αφημένα στην τύχη τους νοσοκομεία, τη στιγμή που για Rafale και φρεγάτες δίνονται αφειδώς εκατομμύρια – να συμπληρώνουν το ζοφερό σκηνικό.

Ακόμα και τα εμβόλια που παρουσιάζει σαν επιτυχία η ΝΔ, στελέχη της και παρατρεχάμενοι έσπευσαν να τα κάνουν, παρακάμπτοντας την προτεραιότητα.

Η ΝΔ που όλοι αγαπήσαμε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μπορεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να μείνει. Στην Ιταλία, αν δεν αλλάξει κάτι, ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι 31 Ιουλίου. Δεν πειράζει, τουλάχιστον στην διάρκεια της μέρας θα είμαστε πιο ελεύθεροι. Και τα βράδια θα κάνουμε πάρτι στις παραλίες, γύρω από τη φωτιά. Όσο για τη χώρα μας, είναι η Κολομβία των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι πια μια πολύ επικίνδυνη χώρα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό δεν θα αλλάξει με καμία κυβέρνηση. Η ελληνική κοινωνία έχασε το παιχνίδι μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2010, και οι τελευταίες ελπίδες ενταφιάστηκαν μετά την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το 2015. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μόνο για τουρίστες -αν και ούτε για τουρίστες δεν είναι πια-, οπότε ας κάνουμε τουρισμό στη χώρα μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.