Τι Ελλάδα, τι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποιούν, Πιτσιρίκο, για περιορισμούς ελευθεριών σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στην αραβική χώρα των 9 εκ. κατοίκων εμβολιάζονται όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών, και ήδη η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει στο 65% του επιλέξιμου πληθυσμού.

Παράλληλα, “εξετάζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων όσων δεν θα εμβολιαστούν, καθώς θα τους απαγορεύεται η είσοδος σε ορισμένα μέρη και η πρόσβαση σε κάποιες υπηρεσίες”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αρχής Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών Saif Al Dhaheri.

“Οι ενδοιασμοί που έχετε είναι εμπόδιο για τους στόχους μας και βάζουν την οικογένειά σας, τους αγαπημένους σας και ολόκληρη την κοινότητα σε κίνδυνο” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχουν καταγραφεί 1.559 θάνατοι, σχετιζόμενοι με την Covid 19, η κοινωνική απόσταση και οι μάσκες σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτικές και οι εμβολιασμοί γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς τόσο στο Άμπου Ντάμπι (με Pfizer/BioNTech και το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm), όσο και στο Ντουμπάι (επίσης με Pfizer και AstraZeneca).

Παντού απειλές για όσους δεν θέλουν -όπως έχουν δικαίωμα, άσχετα αν συμφωνούμε οι υπόλοιποι- να εμβολιαστούν, παντού απαγορεύσεις στις ελευθερίες τις ατομικές. Τι Ελλάδα, τι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μιας και ο λόγος για τη χώρα μας, σχεδόν 17 προσφυγόπουλα τη μέρα εξαφανίζονται σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, από το 2018, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2018 ως τον Δεκέμβριο του 2020 χάθηκαν τα ίχνη 18.292 ασυνόδευτων παιδιών και 5.768 μόνο το 2020 σε συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα περισσότερα αγνοούμενα παιδιά είναι από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Ερυθραία, τη Γουινέα και το Αφγανιστάν, με το 90% να είναι αγόρια και ένα στα έξι ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Και μπορεί οι αριθμοί να είναι ακόμα μεγαλύτεροι, καθώς η Ισπανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία έδωσαν στοιχεία μόνο μέχρι το τέλος του 2019.

Ελλιπείς ήταν και οι φάκελοι της Δανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και εγείρονται ερωτηματικά το κατά πόσο τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν και μπορούν να προστατέψουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

H Federica Toscano από την οργάνωση Αγνοούμενα Παιδιά στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων προσφύγων στη βία, την εκμετάλλευση και το τράφικινγκ.

“Οι εγκληματικές οργανώσεις βάζουν όλο και περισσότερο τα προσφυγόπουλα στο στόχαστρο και μερικά από αυτά γίνονται θύματα εργασιακής και σεξoυαλικής εκμετάλλευσης, καθώς τα αναγκάζουν να ζητιανεύουν και να εκδίδονται” εξηγεί η ίδια.

Τον Μάρτιο του 2019 ο Guardian και η οργάνωση Χαμένοι στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι 60 παιδιά από το Βιετνάμ εξαφανίστηκαν από καταφύγια στην Ολλανδία, και οι αρχές πιστεύουν ότι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία για να δουλέψουν σε καλλιέργειες κάνναβης και κέντρα περιποίησης νυχιών.

Για να προστατευτούν αυτά τα παιδιά, χρειάζεται συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα ανάμεσα στην αστυνομία και τις αρχές ασύλου.

Πολύ λίγα καταγράφονται όταν εξαφανίζεται ένα παιδί και συχνά θεωρείται ότι είναι ασφαλές σε κάποια άλλη χώρα, παρά το γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ κρατών ουσιαστικά δεν υπάρχει, σύμφωνα με την Toscano.

Πολλοί είναι οι λόγοι που τα παιδιά χάνονται, όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες για την απόκτηση διεθνούς προστασίας και η επιθυμία τους να ενωθούν με τις οικογένειες τους, ενώ πολλά κρατούνται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Κι ενώ δεν μπορούν να προστατέψουν μερικές χιλιάδες προσφυγόπουλα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή.

Πώς; Μειώνοντας κατά 55%, τουλάχιστον, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 μετά από σχετική συμφωνία, η οποία δεν απέχει και πολύ από τον στόχο του 60% που είχε θέσει το Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει η Le Monde.

Για ιστορική στιγμή για την ΕΕ, που “ενισχύει τη θέση μας στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κλιματική κρίση” έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Jens Timmermans.

H συμφωνία θα ενσωματωθεί σε έναν “νόμο για το κλίμα” και επιτεύχθηκε την παραμονή της διαδικτυακής συνόδου που θα γίνει με πρωτοβουλία του Joe Biden, ο οποίος θα παρουσιάσει με τη σειρά του τον αναθεωρημένο στόχο των ΗΠΑ για το 2030.

Η συμφωνία των 27 κρατών μελών της ΕΕ επιτεύχθηκε μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων που άρχισαν την Τρίτη 20/4 και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 21/4 στις 5 το πρωί, βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο μηνών.

Το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε μία ακόμα πιο φιλόδοξη συμφωνία, αλλά και πάλι μέσα σε εννέα χρόνια (2021-2030) πρόκειται να γίνουν 2,5 φορές περισσότερα από ό,τι την περασμένη δεκαετία.

Πλέον, ο στόχος της ουδετερότητας από τον άνθρακα ως το 2050 θα καταστεί νομικά δεσμευτικός, αλλά για το σύνολο της ΕΕ και όχι για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

Και ήδη η Πολωνία που εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα, είναι αντίθετη.

Επίσης, από τη στιγμή που ο στόχος της συμφωνίας είναι η καθαρή μείωση των εκπομπών ρύπων, αυτή μπορεί να φτάσει και το 57% μέσω της αναδάσωσης, καθώς τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν συμμερίζονται, ωστόσο, αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η καθαρή μείωση θα είναι 52,8%, ακριβώς επειδή αν υπολογίζεται και το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν τα δάση, θα είναι μικρότερη η μείωση από τους ρυπογόνους τομείς.

Τουλάχιστον, στη Βάρκιζα, που πήγαμε την Τετάρτη 21/4 με μία φίλη ήταν πεντακάθαρα.

Με εξαίρεση τη σακούλα που εικονίζεται πίσω από έναν κακαρέλο και ένα μπουκάλι που μάζεψα επίσης από τον αμμώδη πυθμένα.

Εκεί που υπήρξε και μία έκπληξη, πέρα από τις μουρμούρες (φωτό), τα μελανούρια, τους κέφαλους, αλλά και τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους και σαργούς.

Συγκεκριμένα, ένα κοπάδι σαφρίδια που εμφανίστηκε στα ρηχά νερά, όπου έχω δει και κοκάλια πιο παλιά.

H αλήθεια είναι ότι τα μικρά κοκάλια (γιατί υπάρχουν και τα λευκοκοκάλια) τα μπερδεύω με τα σαφρίδια, άλλωστε, ανήκουν στην ίδια οικογένεια, στα μεσογειακά τραχούρια.

Τα κοκάλια έχουν μία κιτρινωπή ρίγα – απόχρωση και δεν είναι τόσο μακρόστενα όσο τα σαφρίδια, αλλά δεν είναι κι εύκολο να διακρίνεις τέτοιες ανεπαίσθητες διαφορές στο απέραντο γαλάζιο και του βυθού τις ομορφιές.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βλέπω δεύτερο γύρο εμβολιασμού το φθινόπωρο, ενώ δεν αποκλείεται και τρίτος γύρος την επόμενη άνοιξη. Εκτός αν βρεθεί κάποιο φάρμακο. Ένα πολύ καλό όπλο κατά των ιών και των ασθενειών -είτε έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο, είτε όχι- είναι η βιταμίνη D. Ζούμε στη χώρα που έχει πάντα ήλιο, οπότε θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.