“Τι να μας πει και το Μαϊάμι”

Πιτσιρίκο, Γάλλοι εθελοντές βγήκαν από σπήλαιο, όπου πέρασαν 40 μέρες χωρίς ρολόγια, κινητά και ήλιο, μετρώντας τις αντοχές τους στην απομόνωση, όπως μεταδίδει το BBC.

Το πείραμα που ονομάστηκε Deep Time, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24/4 για τους οκτώ άνδρες και τις εφτά γυναίκες, ηλικίας 27 ως 50 ετών, που μπορούσαν πλέον να βγουν από το σπήλαιο της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Χαμογελαστοί -αλλά και ζαλισμένοι- και οι 15 έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα, ενώ φόρεσαν και γυαλιά ηλίου, βγαίνοντας από το σκοτάδι μετά από σχεδόν 1,5 μήνα.

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ, ο Γαλλοελβετός εξερευνητής Christian Clot, ανέφερε ότι στο σπήλαιο ο χρόνος περνούσε πιο αργά και τους φάνηκε ότι πέρασαν 30 και όχι 40 μέρες μέσα σε αυτό.

Η 33χρονη Maria Lancon είπε με τη σειρά της ότι “ήταν σαν να πατήσαμε το pause στη ζωή”.

Κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους, οι εθελοντές παρήγαγαν μόνοι τους ηλεκτρική ενέργεια με ένα πετάλι ποδηλάτου και έπαιρναν νερό από ένα πηγάδι 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Ο σκοπός της έρευνας είχε σχέση φυσικά και με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τα lockdown περιόρισαν εκατομμύρια ανθρώπους σε απομόνωση.

“Το μέλλον μας ως ανθρώπινα όντα θα εξελιχθεί και πρέπει να κατανοήσουμε πώς ο εγκέφαλος μας θα είναι σε θέση να βρίσκει λύσεις σε οποιαδήποτε κατάσταση” εξήγησε ο Clot.

Δεν θα μπορούσα να μείνω ούτε μία μέρα σπήλαιο.

Θα μπορούσα, όμως, να γυρίζω όλο τον κόσμο με ιστιοπλοϊκό, όπως έκανε μία πενταμελής οικογένεια επίσης Γάλλων την περασμένη δεκαετία, όταν περιπλανήθηκε από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, μέχρι την καυτή Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό.

Χαρίζοντας σε όλους μέσω των ντοκιμαντέρ που γύριζαν, υπέροχες εικόνες (και υποβρύχιες), σχεδόν από όλες τις θάλασσες της γης.

Παρεμπιπτόντως, τη Δευτέρα 26/4 ήταν πολύ ευχάριστη η αίσθηση με το βοριαδάκι, που καθάρισε την ατμόσφαιρα, αλλά και τη θάλασσα.

Κι ένα ακόμα καλό νέο είναι ότι πέρα από το ότι ολοκληρώθηκαν -στην ώρα τους- τα έργα στις τρύπες του Καραμανλή και παραδόθηκε από τις 25/4 στην κυκλοφορία η Αθηνών-Σουνίου, ασφαλτοστρώθηκαν επίσης τμήματα της παραλιακής και της Βουλιαγμένης και όλο το κομμάτι από τη Βάρκιζα ως τα Λιμανάκια, τη Λίμνη της Βουλιαγμένης και την παραλία της Ωκεανίδας.

Εκεί που κάποτε σε μία καφετέρια είχαν γράψει σε μία ταμπέλα στον τοίχο: “Τι να μας πει και το Μαϊάμι”.

Και κοιτάζοντας τους φοίνικες στη διαχωριστική νησίδα, τον δρόμο με τη φρέσκια άσφαλτο και φυσικά το απέραντο γαλάζιο, δεν είχαν κι άδικο.

Όσο για το σκούρο μπλε του βυθού, φωτογράφισα αθερίνα και κεφαλοπουλάκια στα ρηχά.

Και μερικά σαργουδάκια μαζί με κακαρέλους, σάλπες, μελανουράκια και καλόγριες πιο βαθιά.Έβαλα και μία φωτό με ένα καπάκι πλαστικό και μία καλόγνωμη ( καφέ – μπεζ δίθυρο κοχύλι) που μάζεψα από τον βυθό, αφού μία μουρμούρα, ένας σπάρος, μία σαλιάρα (συγγενικό είδος του κοκωβιού) και κάτι γύλοι και γαϊτανούρια δεν βγήκαν καλά.

Αλλά από τους Γάλλους που βγήκαν από τη σπηλιά, να περάσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως αναφέρει η Le Monde.

Στο Λονδίνο, πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν και οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές είχαν πανό που έγραφαν: “Είστε ελεγχόμενοι”, “Όχι στις μάσκες, όχι στα εμβόλια, όχι στους περιορισμούς” και “Ξαναπαίρνουμε την ελευθερία μας”.

Στη σελίδα, που έχει στο Facebook η οργάνωση “Σώστε τα δικαιώματα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο” μπορούσε να διαβάσει κανείς ότι η κινητοποίηση έγινε ενάντια στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία δεν συνάδουν με την ιατρική ηθική.

“Θα επιβιώσω σε αυτή την πανδημία, κάνοντας το αντίθετο από ό,τι λένε” έγραφε επίσης το πλακάτ που κρατούσε μία γυναίκα, ενώ άλλοι διαδηλωτές είχαν ζωγραφίσει πάνω σε μαύρες ομπρέλες τη φράση “όχι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού”.

Διαδήλωση έγινε, όμως, και στην Ελβετία σε μία μικρή πόλη, όπου βρέθηκαν 4.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, φωνάζοντας “ελευθερία”.

Οι αρχές προσπαθούσαν ως και την τελευταία στιγμή να μεταπείσουν τους διαδηλωτές, σταματώντας αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης, και εξηγώντας ότι η συγκέντρωση ήταν παράνομη.

Επέλεξαν, ωστόσο, να μην τη διαλύσουν, φοβούμενοι επεισόδια και εκτιμώντας ότι μία άγρια καταστολή θα ήταν και παράνομη.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ατόμων, ενώ έδιωξε άλλα 45 από την πόλη.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την ελβετική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί δικτατορικές εξουσίες για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Να επανέλθουμε, όμως, στη Βρετανία, που χάρη στους ταχείς ρυθμούς εμβολιασμών εξελίσσεται σε έναν δελεαστικό προορισμό για σπουδές, με το 47% των φοιτητών από όλο τον κόσμο να την προτιμά, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian.

Mάλιστα, η Βρετανία ήταν πιο δημοφιλής μεταξύ 105.083 φοιτητών που πήραν μέρος στην έρευνα, απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Γερμανία.

Kι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 45% δεν θεωρεί συνολικά καλή τη διαχείριση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανότατα λόγω της σχεδόν καθημερινής προβολής, που είχε ο υψηλός αριθμός θανάτων, σχετιζόμενων με τον κορωνοϊό, από τα ΜΜΕ.

Το 17% των φοιτητών δήλωσε, επίσης, ότι σχεδιάζει να σπουδάσει στο εξωτερικό, λόγω των εμβολίων και το 56% αναζητά μία χώρα με επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα (στην Ελλάδα να έρθουν, να έχουμε μετά τις αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι και εγγραφές φοιτητών το φθινόπωρο, για να μην μας βάλουν ξανά σε lockdown και, παρεμπιπτόντως, φοβάμαι ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα δεν θα αρθεί, αφού από όπου και να το πιάσεις το πράγμα βρωμάει χούντα).

To 58% των φοιτητών θεωρούν τη Βρετανία ελκυστικό προορισμό και επειδή τους χορηγεί εργατικές βίζες για μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ωστόσο, οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, διαμαρτύρονται για τα υψηλά δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν στη Βρετανία, ελέω Brexit και 300 φοιτητές τον Μάρτιο δεν τα πλήρωσαν.

Το ΔΝΤ προβλέπει, εξάλλου, ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Βρετανία θα έχει ταχύτερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ χάρη στους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα 5,3% το 2021 και 5,1% το 2022, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tα αντίστοιχα νούμερα αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 6,4% και 3,5% στις ΗΠΑ και 4,4% και 3,8% στην ευρωζώνη, χάρη στη σχετικά γρήγορη οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας.

Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι σε αντίθεση με τις μικρές οικονομίες, οι ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν λιγότερες οικονομικές απώλειες από την πανδημία (1% το 2024 σε σχέση με πριν τον κορωνοϊό), χάρη στην προθυμία τους να αυξήσουν σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες και τον δανεισμό.

Η ουσία είναι, βέβαια, ότι από τη μέρα που βγήκε από την ΕΕ η Βρετανία βρήκε την υγειά της, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Και μας έσωσε και η βρετανική μετάλλαξη, που εμποδίζει -σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί- την εξάπλωση της ινδικής και της νοτιοαφρικανικής στα μέρη που κυριαρχεί.

Σε λίγο θα μας πουν ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι και καλή.

Ξεχνώντας ότι μόλις πριν μερικούς μήνες είχαν καταγραφεί και 1.800 θύματα τη μέρα στη Βρετανία -αναλογικά είναι σαν να είχε η Ινδία με τον 20πλάσιο πληθυσμό 36 χιλιάδες ημερησίως- και ότι για καιρό κυμαίνονταν μεταξύ 1.000 και 1.200 στο Ηνωμένο Βασίλειο (αναλογικά και πάλι σαν να είχε η Ινδία 20-24 χιλιάδες καθημερινά).

Δεν αντιλέγω ότι είναι μία τραγωδία ό,τι συμβαίνει στην Ινδία, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από όταν άρχισε η πανδημία.

Πέρσι τέτοια εποχή Ιταλία και Ισπανία είχαν 800-900 θύματα τη μέρα, οι ΗΠΑ και 4.000 κάποιες μέρες, η Βραζιλία 3.000, ακόμα και η Γερμανία έφτασε τις 1.000 ημερήσιες απώλειες φέτος τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι οι εντατικές της δεν γέμισαν ποτέ.

Ο κορωνοϊός, όταν βρίσκει πυκνοκατοικημένες -πιθανώς και επιβαρυμένες από την ατμοσφαιρική ρύπανση- περιοχές, εξαπλώνεται ραγδαία.

Αυτό δεν αναιρεί, όμως, το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα κολλήσουν, θα τον περάσουν ήπια, ότι παγκοσμίως καταγράφονται στα θύματα και θάνατοι από άλλες αιτίες, ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται ταυτόχρονα, ούτε αντιμετωπίζεται με την ίδια επιτυχία σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Υπάρχει η Ινδία καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, αλλά δεν υπάρχει μία έρευνα ή έστω μία αναφορά για το τι έκανε καλά η Κίνα και έχει ξεμπερδέψει εδώ και έναν και πλέον και χρόνο με τον ιό.

Οι Κινέζοι δεν έκαναν θαύματα, απλά έφτιαξαν αρχικά τρία νοσοκομεία και ιχνηλατούν έκτοτε κάθε κρούσμα, κάτι που συνιστά άθλο σε μία χώρα 1,3 δισ. κατοίκων.

Αν έχεις, όμως, θέληση και επιμονή, θα κάνεις και άθλους στη ζωή.

Στην πραγματικότητα, αδύνατο είναι μόνο ό,τι δεν προσπάθησες να πετύχεις.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βλέποντας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες, ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εγώ θα ήθελα κάποιος να μας εξηγήσει τι έκανε τόσο καλά το Βιετνάμ -μια χώρα με σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους- που έχει μόνο 35 νεκρούς από τον κορωνοϊό, και ο τελευταίος ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.