Το καυτό 2020 και η ακέφαλη θαλάσσια χελώνα

O καλός και ζεστός καιρός βοηθάει, Πιτσιρίκο, στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και από αυτή την άποψη δεν ακούγεται και άσχημα η είδηση ότι το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά για την Ευρώπη, με 0,4 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των επόμενων πέντε ετών, που ακολουθούν στη σχετική κατάταξη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Θερμότερες ήταν όλες οι εποχές, με τη θετική απόκλιση τον χειμώνα του 2020 να είναι 3,4 βαθμοί σε σχέση με την περίοδο 1981-2010.

Πιο ζεστό ήταν και το φθινόπωρο του 2020 στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν οι καύσωνες των προηγούμενων ετών, με εξαίρεση κάποια ήπια επεισόδια στη Σκανδιναβία και τη Γαλλία.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη τροφοδοτήθηκε κυρίως από την Αρκτική Σιβηρία, όπου η θετική απόκλιση ήταν 4,3 βαθμοί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2020 ήταν μεταξύ των τριών ζεστότερων ετών και μετά την ΕΕ και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν μειώσεις στις εκπομπές ρύπων για να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Μιας και ο λόγος για καυτό καιρό, στην Αφρική χάνονται κάθε χρόνο τα περισσότερα από τις 400 χιλιάδες θύματα -εκ των οποίων 270 χιλιάδες παιδιά- που προκαλεί η ελονοσία, αλλά ένα εμβόλιο που παρασκεύασε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να μειώσει τους θανάτους σε μερικές χιλιάδες ετησίως, όπως αναφέρει ο Guardian.

Κι αυτό διότι το εμβόλιο είναι κατά 77% αποτελεσματικό, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 450 παιδιά στη Μπουρκίνα Φάσο.

Μέχρι τώρα, υπάρχει ένα εμβόλιο της GlaxoSmithKline, το Mosquirix, που αποτρέπει την ελονοσία σε ποσοστό 39% και τη σοβαρή ελονοσία κατά 29% και χορηγείται σε μικρά παιδιά στην Κένυα, την Γκάνα και το Μαλάουι.

Το νέο, όμως, εμβόλιο της Οξφόρδης είναι το πρώτο που η αποτελεσματικότητα του άνω του 75% πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΥ, και θα γίνουν ευρύτερες κλινικές δοκιμές και σε άλλες χώρες της Αφρικής και συνολικά σε 4.800 παιδιά.

Πριν ανακαλυφθούν κάποια φάρμακα και γενικευτεί η χρήση της κουνουπιέρας, η ελονοσία σκότωνε 1 εκ. ανθρώπους τον χρόνο.

Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έχει παρασκευάσει και εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ζητούν, λοιπόν, από τον ΠΟΥ ταχύτατη έγκριση και του εμβολίου για την ελονοσία, όπως έγινε και με το AstraZeneca.

Πιστεύουν ότι θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2022 και ότι, αν οι κυβερνήσεις επενδύσουν σε φάρμακα και θεραπείες για την ελονοσία, η γενιά μας θα καταφέρει να την εξαλείψει.

Ακόμα και μία δόση, εξάλλου, από τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca μειώνει κατά 2/3 τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού και κατά 74% τις περιπτώσεις που εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως αναφέρει το Skynews.

Mετά και από τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer η μείωση των κρουσμάτων ξεπερνάει το 70% και αυτών που εκδηλώνονται με συμπτώματα φτάνει το 90%.

Οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα της Covid 19 είναι αυτοί που μεταδίδουν και περισσότερο τον κορωνοϊό. (Παρεμπιπτόντως, η Maria Van Kerkhove από τον ΠΟΥ είχε πει ότι η συμβολή των ασυμπτωματικών στη μετάδοση είναι ασήμαντη, τότε έπεσαν να τη φάνε και αναγκάστηκε να ανασκευάσει, αλλά να που τώρα μάλλον δικαιώνεται. Επίσης, ο φόβος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ήταν ο βασικός λόγος που επιβλήθηκαν παγκοσμίως τόσα lockdown, διότι αλλιώς θα απομονώνονταν μόνο όσοι νοσούσαν).

Οι έρευνες για όλα τα παραπάνω έγιναν σε 1,6 εκ. δειγματοληψίες από 373 χιλιάδες ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021.

Η καθηγήτρια Sarah Walker από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη του ιού και πιστεύει ότι, χάρη σε αυτά, η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο.

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα lockdown δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι τα εμβόλια θα δώσουν τη λύση, αν και όπως λέει ο συνάδελφος της ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Koen Pouwels και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ωστόσο, αυτό εξηγεί γιατί πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Δηλώσεις στο Skynews έκανε και ο Bill Gates, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “η ανθρωπότητα δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτή την πανδημία, όπως θα όφειλε, αλλά στη συνέχεια όλοι κατανόησαν ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτούσε την ενορχήστρωση πόρων σε παγκόσμια βάση και τη συνεργασία κρατών με υπερεθνικούς θεσμούς”, ενώ επισήμανε ότι χάρη σε αυτόν τον συντονισμό αναπτύχθηκαν τα εμβόλια και το τέλος της πανδημίας θα έρθει.

To τέλος της αναμονής ήρθε, εξάλλου, για τις δύο καντίνες, πλησίον της αγαπημένης μου ακτής.

Αφού ετοιμάζονται να ανοίξουν -μόνο για take away- όπως έμαθα την Παρασκευή 23/4 που βούτηξα στην παραλία με τις ομπρέλες.

Ο λόγος ήταν ότι είχαν ρίξει δίχτυα καμιά 200αριά μέτρα από τη δαντελένια ακρογιαλιά.


Φτάνοντας ως εκεί για να σώσω κάνα άτυχο ψάρι αν είχε πιαστεί, είδα και μία θαλάσσια χελώνα μικρή.

Την πρώτη για το 2021 και σε μέγεθος περίπου το 1/4 σε σύγκριση με τις θαλάσσιες χελώνες που έβλεπα πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν κατάφερα να τη φωτογραφίσω ολόκληρη αυτή.

Για αυτό έγραψα ακέφαλη στον τίτλο, επειδή δεν φαίνεται το κεφάλι της χελωνίτσας στη φωτό. Στην άλλη άκρη της φωτογραφίας οι παρατηρητικοί θα διακρίνουν κι έναν σαργό.

Από τη στιγμή που δεν απαθανάτισα τη θαλάσσια χελώνα ολόκληρη, τι να τον κάνω, όμως, τον σαργό;

Σε κάθε περίπτωση, οι καλόγριες που κολυμπούσαν πάνω από τις ποσειδωνίες, έβγαλαν για άλλη μία φορά ασπροπρόσωπη την υποβρύχια συλλογή.

Ελπίζω η χελωνίτσα να μην πιάστηκε στα δίχτυα, αν και όταν έφυγε, τα επιθεώρησα και ήταν άδεια.

Αν δεν τους συμβεί κάποιο ατύχημα, οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί να ζήσουν και 60-65 χρόνια.

Αρκετά για θαλάσσιο είδος, αλλά λίγα σε σχέση με τις ξαδέρφες τους της στεριάς, που είναι αιωνόβιες.

Υπάρχουν και οι νεροχελώνες (του γλυκού νερού), που είναι σαρκοφάγες και ο πιο τρομακτικός πραγματικά εκπρόσωπος του είδους είναι η μεγαλούτσικη χελώνα – αλιγάτορας.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Βασιλικότερος της κυβέρνησης ο Χατζηνικολάου για το ακαταδίωκτο, που δεν το θέλουν ούτε γιατροί και ειδικοί και ήδη η Παγώνη (πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών) και ο Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών) πήραν αποστάσεις. Ο Χατζηνικολάου, όμως, υπερασπίστηκε το ακαταδίωκτο σχεδόν με μένος απέναντι σε όσους είναι αντίθετοι και ουσιαστικά δεν άφησε την Τσαπανίδου, που ήταν επίσης στο πάνελ, να μιλήσει. Ο γνωστός άνκορμαν υπερασπίστηκε και τον Τσιόδρα, λέγοντας ότι όσο ήταν μπροστά πηγαίναμε καλά, σε αντίθεση με τη συνέχεια που σταμάτησε να βγαίνει στην καθημερινή ενημέρωση. Η Τσαπανίδου του υπενθύμισε ότι ο Τσιόδρας είναι ακόμα στην επιτροπή, αλλά ο Χατζηνικολάου τη διέκοψε για πολλοστή φορά, δίνοντας τον λόγο σε ανταποκριτή από τις ΗΠΑ, που ανέφερε ότι ενώ αρχικά οι ειδικοί άναψαν κόκκινο για το εμβόλιο της Johnson & Johnson στη συνέχεια έδωσαν το ΟΚ. Αν γινόταν κάτι τέτοιο εδώ, θα είχαμε μηνύσεις, είπε, όχι τυχαία, ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής. Όχι τυχαία, διότι έχει γίνει μήνυση από δικηγόρο στον Τσιόδρα (και στον Σύψα νομίζω), επειδή πέρσι τέτοια εποχή έλεγε όχι στη χρήση μάσκας, η οποία έγινε, όμως, μετά το καλοκαίρι υποχρεωτική και με πρόστιμο με εισήγηση της επιτροπής. Είναι, όμως, το ίδιο ένα εμβόλιο που παρασκευάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία, με την προστατευτική μάσκα, που υπάρχει στην ιατρική για πάνω από έναν αιώνα; Τώρα περίμεναν να μάθουν οι ειδικοί αν η μάσκα προστατεύει από την εισπνοή παθογόνων (ιών και μικροβίων); Το σίγουρο είναι ότι, όπως και στην οικονομική, έτσι και στην υγειονομική κρίση οι μάσκες έπεσαν.

(Αγαπητέ φίλε, μακάρι η άνοδος της θερμοκρασίας και τα εμβόλια να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα ανθρώπινο καλοκαίρι. Θα είναι καλό για όλους μας. Πάντως, έρχονται τα τριαντάρια την επόμενη εβδομάδα και θα μειώσουν την μεταδοτικότητα του ιού, αφού, αν πιστέψουμε τους επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας μειώνει την μεταδοτικότητα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.