200 χρόνια πιόμα

Γεια σου Πιτσιρίκο μου.
Χθες που σου έστειλα το podcast άνοιξα αυτό το μπουκάλι και, όπως καταλαβαίνεις, γέλασα πολύ με όλους τους συνειρμούς, αλλά προτίμησα να κάνω το podcast και να στο στείλω σήμερα.

200 χρόνια, Πιτσιρίκο μου, και για τον Johnnie Walker που έφερε την επανάσταση στο ουίσκι. Ας συγκρίνουμε λοιπόν τις δύο επαναστάσεις -ελληνική και Johnnie- που έχουν την ίδια ηλικία. Αν και του Johnnie προηγήθηκε ένα χρόνο.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, φυσικά έπρεπε να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τους Τούρκους, αλλά τελικά δεν έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Γιατί αφενός δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική ελευθερία και αφετέρου την επίδραση των 400 χρόνων Τουρκικής κατοχής την βλέπουμε ακόμα και σήμερα, αφού οι ομοιότητες των Ελλήνων με τους γείτονές τους Τούρκους είναι προφανείς σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι κρατήσαμε κυρίως τα αρνητικά στοιχεία από αυτούς και στα θετικά μάλλον συγκαταλέγεται μόνο η επίδρασή τους στην κουζίνα μας.

Μιλώντας προσωπικά, βρίσκω την παρέα με ένα οποιοδήποτε Johnnie Walker πολύ ευχάριστη, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για την παρέα με οποιοδήποτε Έλληνα· και άνθρωπο γενικότερα.

Το Johnnie Walker δεν έχει μείνει αναλλοίωτο τα τελευταία 200 χρόνια και η μαζική παραγωγή έχει αλλάξει και την ποιότητά του αλλά και τις συνθήκες παραγωγής του.

Από την άλλη, όμως, οι Έλληνες υποφέρουν από ανωριμότητα, αφού ουσιαστικά έχουν καταφέρει να μην ωριμάσουν ιδιαίτερα -όχι μόνο από το 2015, αλλά ούτε καν τα τελευταία 200 χρόνια-, με αποτέλεσμα να κάνουν τα ίδια λάθη κάθε χρόνο και κάθε μέρα.

Ένα κοινό που έχουν ο Johnnie Walker και οι Έλληνες, όμως, είναι ότι και τα δύο είναι blended. Δηλαδή το Johnnie είναι συνδυασμός από διαφορετικά ουίσκι, ενώ οι Έλληνες είναι μίξη από ένα σωρό λαούς και κουλτούρες.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η διαφορά τους είναι ότι το Johnnie ξέρει τι είναι και το βάζει στην ταμπέλα του, ενώ οι Έλληνες νομίζουν ότι στο αίμα τους τρέχει το καθαρό γνήσιο αρχαιοελληνικό DNA.

Μια ακόμα διάφορα ανάμεσα στον Johnnie Walker και την Ελλάδα, είναι ότι τα οικονομικά του Johnnie είναι σαφώς καλύτερα και μάλλον περισσότερα βάζει στην τσέπη στο τέλος της χρονιάς, πάρα όλοι οι Έλληνες ψηφοφόροι μαζί.

Άλλη διαφορά είναι ότι βλέπουμε τον Johnnie να συνεχίζει να περπατάει μπροστά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι Έλληνες έχουν αρχίζει να κάνουν άλματα δεκαετιών προς τα πίσω.

Ένα κοινό που έχουν είναι ότι η παρατεταμένη έκθεση και στα δύο έχει σαν συνέπεια εμετούς και γενική επιβάρυνση στην υγεία. Οπότε, καλό είναι να πίνετε Johnnie μία-δυο φορές την εβδομάδα και να πηγαίνετε μόνο μία-δυο φορές τον χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές.

Άλλη μια διαφορά είναι πως τον Johnnie Walker τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι στον κόσμο, ενώ δεν μπορείς να πεις το ίδιο για την Ελλάδα ή την επανάσταση της, την οποία απ’ότι φαίνεται ούτε οι ίδιοι της οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν, και πιστεύουν σε κάτι μύθους με λάβαρα και μόνο ηρωικές φιγούρες.

Όπως καταλαβαίνεις, Πιτσιρίκο μου, θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες με ομοιότητες και αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο, αλλά το αφήνω και στους υπόλοιπους φίλους -αν θέλουν- και να γράψουν τουλάχιστον μία διαφορά και μια ομοιότητα ανάμεσα στα 200 χρόνια Johnnie Walker και ελληνικής επανάστασης.

Θα έχει πολλή πλάκα.

Φιλιά πολλά από το Βερολίνο.

Δ.

(Φίλε Δημήτρη, εμένα δεν μου αρέσει ούτε το Johnnie, ούτε οι Έλληνες. Δοκίμασα ουίσκι πρώτη φορά στα 15 ή 16 μου χρόνια, δεν μου άρεσε καθόλου, και από τότε δεν το έβαλα ξανά στο στόμα μου. Γενικά, δεν τα πάω καλά με το αλκοόλ, εκτός από τις παγωμένες μπύρες μόνο το καλοκαίρι, το λικέρ μαστίχα, το καλό κρασί -πάντα με παρέα- και τη σαμπάνια. Επίσης, μια φορά, σε πολύ νεαρή ηλικία, μετά από μια ερωτική απογοήτευση, είχα πιει όλο το μπουκάλι με το λικέρ τριαντάφυλλο της γιαγιάς μου. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στη ζωή μου που ήπια μόνος μου. Εκτός από το ουίσκι, δεν μου αρέσουν και οι Έλληνες· εκτός από μερικούς Έλληνες που μου αρέσουν. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.