“H χρονιά των ήσυχων ωκεανών”

Πιτσιρίκο, τους πρώτους 3,5 μήνες του 2021 έχουν σκοτωθεί 30 άνθρωποι σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ, έναντι 9 το 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aπό το 1999, όταν δύο μαθητές είχαν σκοτώσει 13 συμμαθητές τους στο σχολείο Columbine, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτή τη μάστιγα, πραγματικά, που πλήττει τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 είχαν σκοτωθεί περισσότεροι Αμερικάνοι από πυροβόλα όπλα, παρά σε τροχαία και πλέον η πλειοψηφία των πολιτών στις ΗΠΑ ζητάει έλεγχο της οπλοκατοχής -και ίσως ψηφιστεί και νόμος-, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει σχετικά νομοσχέδια.

Οι πιο φονικές χρονιές ήταν το 2017 και το 2018 με 117 και 80 νεκρούς αντίστοιχα σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών.

Παρεμπιπτόντως, ο Joe Biden διατηρεί το όριο των 15 χιλιάδων μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί ετησίως στις ΗΠΑ και δεν θα το αυξήσει στις 65 χιλιάδες, όπως μεταδίδει το BBC.

To όριο των 15 χιλιάδων μεταναστών ετησίως είχε βάλει ο Donald Trump, ενώ ο διάδοχος του στην προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται ότι ανησύχησε από τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού και δεν αποφάσισε προς το παρόν αύξησή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ υπάρχουν 80 εκ. πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και το 85% εξ αυτών φιλοξενείται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή 16/4 ότι από τον Οκτώβριο του 2020 υπήρξε επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου κι έτσι 2.000 άνθρωποι έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ.

Χαλάρωσαν, επίσης, οι αυστηρές προϋποθέσεις για τους αφιχθέντες από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αμερική και μπήκε τέλος στην απαγόρευση μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από τη Συρία, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Ωστόσο, ο Biden διατήρησε το πλαφόν των 15 χιλιάδων μεταναστών ετησίως, επικαλούμενος λόγους εθνικού συμφέροντος.

Μετά την κατακραυγή που ακολούθησε για το γεγονός ότι δεν αυξήθηκαν σε 62.500 οι μετανάστες που θα γίνονται δεκτοί ετησίως στις ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί προ διμήνου ο νέος Αμερικάνος πρόεδρος, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki έριξε το φταίξιμο στο “ξεχαρβαλωμένο πρόγραμμα εισδοχής προσφύγων που κληρονομήσαμε”.

Η ίδια αποκάλυψε ότι μέχρι τις 15 Μάη θα αποφασιστεί αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, αλλά δύσκολα θα φτάσουν τις 65 χιλιάδες, κι ενώ ο Biden είχε μιλήσει τον Φεβρουάριο του 2021 και για 125 χιλιάδες από το επόμενο δημοσιονομικό έτος.

Σχεδόν 85 χιλιάδες πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν, εξάλλου, στις ΗΠΑ κατά το τελευταίο έτος της προεδρικής θητείας του Barack Obama.

H Jenny Yang αντιπρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Relief υποστήριξε ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων του Trump θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά, καθώς είναι εκτός πραγματικότητας.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στις τάξεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από τις 172 χιλιάδες μεταναστών που περιμένουν στα σύνορα με το Μεξικό και είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο λογογράφος και σύμβουλος του Trump σε θέματα μετανάστευσης Stephen Miller υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Biden σκέφτεται ήδη πιθανές απώλειες στις (ενδιάμεσες) εκλογές του 2022, σε περίπτωση που επιτρέψει μία αθρόα είσοδο μεταναστών.

Την ίδια στιγμή η Alexandria Ocasio Cortez έγραψε στο Twitter ότι “είναι λάθος να διατηρούμε τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές πολιτικές του Trump”, και κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να τηρήσει την υπόσχεση του.

Πολύ χαμηλό τον αριθμό των 15 χιλιάδων μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί ετησίως στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Γερουσίας για τις Διεθνείς Σχέσεις Bob Menendez, ενώ κι άλλα στελέχη των Δημοκρατικών ζήτησαν από τον Biden να τον αυξήσει.

Η ουσία είναι, βέβαια, ότι Biden και Trump αποδεικνύονται οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα και τις ΗΠΑ, με την πρώτη να θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και συμφωνώ μαζί σου, Πιτσιρίκο, με το ότι ο πλανήτης χρειάζεται αποανάπτυξη, διότι η ανάπτυξη θα εξαλείψει αργά ή γρήγορα όλους τους πόρους του.

Οι ενστάσεις μου έχουν να κάνουν με τη δυτική προπαγάνδα που παρουσιάζει τους Κινέζους σαν τους κακούς, που καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, που είναι οι πρώτοι διδάξαντες το παίζουν μωρές παρθένες.

Για να έρθω και στα “χωράφια” μου, κατηγορούνται σε καθημερινή βάση οι Κινέζοι ως μεγάλοι ρυπαντές, αλλά οι Ιάπωνες είναι αυτοί που ετοιμάζονται να πετάξουν στη θάλασσα έναν τόνο νερού με ραδιενεργά απόβλητα, σαν να μην έφτανε που αποδεκατίζουν τα κοπάδια των φαλαινών, των καρχαριών και των δελφινιών μαζί με τους Νορβηγούς και τους Ισλανδούς.

Παρεμπιπτόντως, το lockdown για τον κορωνοϊό είχε ως αποτέλεσμα το 2020 να είναι η πιο ήσυχη χρονιά για τους ωκεανούς στη σύγχρονη ιστορία, όπως αναφέρει o Guardian.

Η ηχορύπανση από τις μηχανές των πλοίων, τις δραστηριότητες των αλιευτικών, τις πετρελαϊκές πλατφόρμες και τις υποθαλάσσιες εξορύξεις μειώθηκε σημαντικά την άνοιξη του 2020, σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν εγκαταστήσει ένα δίκτυο από 231 υδρόφωνα στον βυθό.

Στόχος τους είναι να συλλέξουν στοιχεία για το πώς ο θόρυβος επηρεάζει τις φάλαινες, τα κοράλλια και άλλα θαλάσσια είδη.

Όπως και η φωτορύπανση, έτσι και οι ανθρώπινοι θόρυβοι επηρεάζουν θαλάσσια είδη που εξαρτώνται από τους ήχους για να επικοινωνήσουν και να κολυμπήσουν.

Κι αυτό διότι τα σήματα χαμηλής συχνότητας μπορούν να ταξιδέψουν για χιλιάδες χιλιόμετρα.

Μελέτες στον βορειοανατολικό Ειρηνικό έδειξαν μία αύξηση κατά 3 ντεσιμπέλ κάθε δεκαετία μεταξύ 1960 και 2000 από ανθρώπινους ήχους κάτω των 100 hertz.

O όγκος αυτής της ηχορύπανσης βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τους φυσικούς ήχους του ωκεανού.

Αλλά η ηχορύπανση μειώθηκε δραστικά στο πικ του lockdown, δηλαδή, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, αρχίζοντας από την Κίνα όπως ο κορωνοϊός και στη συνέχεια και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ωστόσο, οι ήχοι αυξήθηκαν και πάλι το καλοκαίρι του 2020, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρίες ήθελαν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.

Πλέον, τα επίπεδα των ήχων έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το 2020 ως “τη χρονιά των ήσυχων ωκεανών” και τα στοιχεία από αυτή τη μοναδική περίοδο θα δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες σε επιστημονικά περιοδικά.

Είναι απίθανο οι ωκεανοί να είναι ξανά τόσο ήσυχοι, όσο τον Απρίλιο του 2020 για τις επόμενες, πολλές δεκαετίες που θα έρθουν.

Η μείωση των ανθρώπινων ήχων ήταν πιο αισθητή στις παραθαλάσσιες περιοχές και στη ρότα των πλοίων.

Ήταν σαν να έγινε ένα φυσικό πείραμα, λέει η Jennifer Miksis-Olds, καθώς από τη βιομηχανική επανάσταση ο ανθρώπινος θόρυβος κάλυψε τους φυσικούς ήχους του ανέμου, των κυμάτων και του πάγου και ανάγκασε τα θαλάσσια είδη να προσαρμοστούν περίπου όπως και οι πελάτες σε ένα εστιατόριο με πολλή φασαρία, όπου πρέπει να υψώνουν τη φωνή τους και να επαναλαμβάνουν τα λόγια τους για να ακουστούν.

Το 2015 είχε ξεκινήσει το πρότζεκτ με τα 231 υδρόφωνα, που αναμένεται να αυξηθούν σε 500 με στόχο να πείσουν τις ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρίες, αλλά και τους χρήστες τζετ σκι να μειώσουν τα ντεσιμπέλ για το καλό των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Θα σχεδιάσουν, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια έναν χάρτη με τους ήχους του ωκεανού, που θα δείχνει πού υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από τους θορύβους.

Και αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία των ωκεανών, όπως είναι η παρατήρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους δρόμους ή οι μετρήσεις για τη μόλυνση του νερού κοντά σε εργοστάσια.

Υπάρχει δρόμος για να ολοκληρωθεί, όμως, το συγκεκριμένο εγχείρημα με το δίκτυο υδροφώνων, που θεωρείται εφάμιλλο με τους δορυφόρους που είχαν σχηματίσει ένα δαχτυλίδι γύρω από τον ισημερινό το 1979, δίνοντας την ευκαιρία τότε στους μετεωρολόγους να παρατηρήσουν το σύνολο της ατμόσφαιρας για πρώτη φορά.

Να επιβεβαιώσω ότι τον Απρίλιο του 2020 ήταν πραγματικά τα πιο μοναχικά και ήσυχα μπάνια που έχω κάνει ποτέ.

Ειδικά, όταν πήγαινα στην Πισίνα, μία απόκρημνη ακτή στο Θυμάρι που δεν φαίνεται από τον δρόμο, ένιωθα σαν να ήμουν σε άλλη εποχή.

Εκεί δίπλα σε έναν μεγάλο βράχο που έχει μέσα στη θάλασσα είχα φωτογραφίσει στις 14 Απριλίου μία θαλάσσια χελώνα, την πρώτη από τις πολλές που είδα το 2020.

Αλλά ένα χρόνο μετά, το Σάββατο 17/4/2021 πια, μία μεγαλούτσικη τσιπούρα μου χάρισε επίσης μερικά ωραία πλάνα στο Φάληρο αυτή τη φορά.

Και αυτά με τους κέφαλους (φωτό) και τις σάλπες καλούτσικα ήταν.

Στον σιωπηλό, αλλά γεμάτο χρώματα και ζωντάνια κόσμο του βυθού.

Έναν κόσμο πιο όμορφο από τον δικό μας, που γλίτωσε έστω και για λίγο από την τεράστια πίεση που του ασκούμε οι άνθρωποι, χάρη στα lockdown, τα οποία κατά τα άλλα αποδεικνύουν αυτό που έγραψε ο Βασίλης ότι δεν υπάρχει βούληση με την πανδημία.

Για αυτό οι κυβερνώντες επιλέγουν την εύκολη λύση του lockdown, αφού δεν ισχύει για τους ίδιους, ενώ η ελίτ περιμένει σπίτι να τη ζήσουν όσοι είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν στα ΜΜΜ και να πηγαίνουν σε ανθυγιεινούς χώρους εργασίας, όπως έγραψε επίσης πολύ σωστά ο Βασίλης, αντί να κάνουν για παράδειγμα επιθετική ιχνηλάτηση, απομονώνοντας τα κρούσματα.

Είναι αδόκιμη, ωστόσο, η σύγκριση των θυμάτων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός με αυτά του AIDS εδώ και 40 χρόνια.

Αν το ΑΙDS είχε τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, η ανθρωπότητα θα είχε καταρρεύσει κάπου εκεί στη δεκαετία του 1980.

Τότε, που σχεδόν όλοι όσοι είχαν την ατυχία να κολλήσουν τον ιό HIV πέθαιναν και στιγματισμένοι κιόλας. Οι παλιότεροι θα τα θυμούνται.

Επίσης, αν και από το AIDS μπορείς να προστατευτείς παίρνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις -ενώ με τον κορωνοϊό είναι σχεδόν αδύνατον, αφού μεταδίδεται όχι απλά με την αναπνοή, αλλά και με τα αερολύματα, ειδικά σε κλειστούς χώρους- και υπάρχει και θεραπεία που εξασφαλίζει ποιοτικό προσδόκιμο ζωής σχεδόν ίσο με ενός υγιούς ανθρώπου, ακόμα και το 2017 πέθαναν 917 χιλιάδες άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV, λιγότεροι, πάντως, από τα 1,8 εκ. του 2010 και από τα 3 εκ. του 2001.

Από την άλλη, είναι αμφίβολο αν ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει 3 εκ. θύματα σε δύο σεζόν και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στη Βρετανία άλλαξαν τον τρόπο καταγραφής των θανάτων, όταν διαπίστωσαν ότι “χρεώνονταν” στον ιό άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε τροχαία, μήνες μετά από τη μέρα που είχαν διαγνωστεί θετικοί. Και στην Ελλάδα θυμάμαι τουλάχιστον δύο περιστατικά ανθρώπων που χρειάστηκαν διασωλήνωση λόγω τροχαίων και επειδή βρέθηκαν και θετικοί, τους “χρέωσαν” στους διασωληνωμένους λόγω του ιού.

Εν κατακλείδι, το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα του και μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη τον έχουν κολλήσει περίπου 2,5 εκ. άνθρωποι στην Ελλάδα και 2 δισ. σε όλο τον κόσμο (τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σχεδόν 140 εκ. παγκοσμίως).

Δυστυχώς, η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάμψει αυτή τη μεταδοτικότητα και για αυτό συνεχίζει να υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που πλήττει συλλογικά κυρίως τις κοινωνίες, με την πίεση που ασκεί στα συστήματα υγείας.

Σε ατομικό επίπεδο -και σε αντίθεση με το AIDS, από το οποίο αν γλίτωνε κάποιος τη δεκαετία του ’80 γινόταν είδηση- οι περισσότεροι θα ξεπεράσουν τον ιό, που ασφαλώς χρειάζεται προσοχή, σεβασμό, αλλά όχι και φόβο.

Είναι αυτό που λέμε και στον αθλητισμό, ότι κάθε αντίπαλος χρειάζεται σεβασμό, αλλά όχι φόβο.

Γιατί αν μεγαλώσεις πάρα πολύ στα μάτια σου τον αντίπαλο, δεν θα μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τουλάχιστον ησύχασαν οι ωκεανοί. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.