H Kίνα κλείνει έναν χρόνο χωρίς κορωνοϊό – Και με ανάπτυξη πάνω από 18%

Η πανδημία έχει δρόμο ακόμα, μας λένε καθημερινά, Πιτσιρίκο, ειδικοί και μη. Λένε, όμως, τη μισή αλήθεια, διότι η πανδημία έχει τελειώσει στην Κίνα, που κλείνει σχεδόν έναν χρόνο χωρίς κορωνοϊό και με ανάπτυξη (τριμήνου) πάνω από 18%.

Ήταν τέτοια εποχή, μέσα προς τέλη Απριλίου του 2020, όταν γινόταν άρση της καραντίνας και στη Ουχάν -σε πολλά μέρη της χώρας δεν επιβλήθηκε ποτέ lockdown, απλά έκλεισαν τα σύνορα, υπήρχε επιθετική ιχνηλάτηση κάθε φορά που εντοπιζόταν έστω και ένα κρούσμα για να απομονωθούν οι επαφές του και φτιάχτηκαν νέες δομές υγείας και νοσοκομεία-, καθώς έσβηνε τότε η φωτιά του κορωνοϊού.

Η αναζωπύρωση δεν ήρθε ποτέ, η Ελλάδα -επειδή σε κάποιοι αρέσκονται στις συγκρίσεις- έχει δυστυχώς διπλάσια θύματα από την Κίνα του 1,5 δισ. κατοίκων, που κατέγραψε ανάπτυξη 18,3% (στη χώρα μας τόση περίπου μπορεί να είναι η ύφεση) το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του κινέζικου ΑΕΠ από το 1992 που τηρείται αρχείο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ακόμα και +19%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία της Κίνας είχε συρρικνωθεί κατά 6,8%, εξαιτίας των lockdown που είχαν τότε επιβληθεί.

“Η εθνική οικονομία έκανε μία καλή αρχή, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, διότι η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη και παγκοσμίως η κατάσταση είναι περίπλοκη με αβεβαιότητες και αστάθεια” ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της αχανούς χώρας.

Η ανάκαμψη της κινέζικης οικονομίας φαίνεται και από αρκετούς δείκτες, όπως η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 14,1% τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ενώ εκτόξευση +34,2% σημειώθηκε στις λιανικές πωλήσεις κατά το ίδιο διάστημα.

Σε κάποιους τομείς υπήρξε, πάντως, επιβράδυνση, καθώς μειώθηκε η δημοσιονομική και χρηματοδοτική στήριξη από την κυβέρνηση.

Αυτό συνέβη, για παράδειγμα στις εξαγωγές, ενώ και η βιομηχανία και το εμπόριο είναι δύσκολο να διατηρήσουν το μομέντουμ που έχουν τώρα, από τη στιγμή που αίρονται τα μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της Κίνας συνέχισε να μεγεθύνεται, μετά την αύξηση κατά 6,5% του ΑΕΠ, που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Μάλιστα, η κινέζικη οικονομία ήταν η μοναδική μεγάλης χώρας που είχε ανάπτυξη – έστω και κατά 2,3% – το 2020.

Ήταν και η μικρότερη ανάπτυξη για την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει στο 6% το 2021.

Το κινέζικο θαύμα λένε πολλοί για την οικονομία της Κίνας.

Το πραγματικό θαύμα είναι, όμως, ότι μία χώρα 1,5 δισ. κατοίκων και πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές κατάφερε -παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό αφού επλήγη πρώτη- να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες από την πανδημία, προστατεύοντας πραγματικά τους πολίτες της.

H καραμέλα είναι, όμως, ότι στην Κίνα κάνει κουμάντο ένα αυταρχικό καθεστώς.

Ενώ στην Ελλάδα έχουμε ελευθερία και το ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα εδώ και πέντε μήνες, ότι σέρνονται στα δικαστήρια γονείς επειδή απλά έγραψαν στο facebook ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να κάνουν το self test, ούτε να φοράνε μάσκες, ότι η αστυνομία δέρνει κόσμο σε κάθε ευκαιρία, ότι η κυβέρνηση κυνηγάει τον κόσμο με πρόστιμα εδώ και έναν χρόνο, ότι καταργεί το ΚΕΘΕΑ και το οκτάωρο και ότι δολοφονείται μέρα μεσημέρι δημοσιογράφος οφείλονται σε συμπτώσεις.

Αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι Κινέζοι κατασκεύασαν -μέσα σε μία βδομάδα και κάτι- νοσοκομείο με 10 χιλιάδες κλίνες για Covid 19 στη Ουχάν -μάλιστα, τους κορόιδευαν τότε Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι- και στην Ελλάδα γίνονται έργα εδώ και τρία χρόνια σε διάφορα σημεία της παραλιακής και δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Παρεμπιπτόντως, η ασφαλτόστρωση στην παραλιακή έχει φτάσει στο ύψος της Γλυφάδας-Βούλας στο ρεύμα προς Σούνιο, ενώ θα ασφαλτοστρώσουν και τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα και από χθες άρχισαν να ξύνουν το οδόστρωμα από τη διασταύρωση της με την Ποσειδώνος.

“Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο της Αττικής” γράφουν οι ηλεκτρονικές πινακίδες σε διάφορους δρόμους της νότιας Αττικής από το Φάληρο ως τη Βάρκιζα.

Αφού λεφτά υπάρχουν. Ειδικά για περιπολικά και εξοπλιστικά. Μόνο για νοσοκομεία και για δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν υπάρχουν φαίνεται.

Τουλάχιστον, στο Θυμάρι δεν έχει ακόμα έργα. Αλλά την Παρασκευή 16/4 δεν είχε και πολλά ψάρια στον βυθό, με τις καλόγριες να κυριαρχούν, ως συνήθως, στο μπλε και γαλάζιο σκηνικό.


Ανάμεσα τους χάθηκε κι ένα σκαθάρι – συγγενικό είδος του σαργού, του κακαρέλου και του σπάρου – που πήρε το μάτι μου στα πεντακάθαρα νερά με τον άνεμο τον ανατολικό. Σακουλάκια και σκουπιδάκια είχε, βέβαια, στον πυθμένα και μάζεψα κάνα δυο.

Σε δεύτερο πλάνο εικονίζεται και ένα μελανούρι πίσω από τις πολυάριθμες καλόγριες σε μία άλλη φωτό.

By the way, οι Κινέζοι είναι σαν τις καλόγριες. Αφθονούν και όλο και περισσότεροι ευημερούν, ενώ όλοι οι άλλοι συρρικνώνονται και παρακμάζουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτωχαίνουν.

Τελικά, και η πανδημία έδειξε γιατί η Κίνα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει στον πλανήτη, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ οδεύουν προς μεγάλη παρακμή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η πανδημία είναι απαραίτητη στις δυτικές χώρες, ώστε να κινεζοποιηθούν οι κοινωνίες τους. Στην επόμενη πανδημία, όλος ο πλανήτης θα είναι Κίνα. Οπότε, ας κάνουμε τα μπάνια μας τώρα που μπορούμε ακόμα. Όσο για την ανάπτυξη της Κίνας, η ανάπτυξη είναι η κατάρα και η καταστροφή του πλανήτη. Αυτό που χρειάζεται ο πλανήτης είναι αποανάπτυξη. Διαφορετικά, θα ζούμε μόνιμα σε κατάσταση πανδημίας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.