H Nέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που θεσπίζει νόμο για την κλιματική αλλαγή και η Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή


Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υποχρεώνει τις τράπεζες, αλλά και τις ασφαλιστικές και επενδυτικές να αναφέρουν τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητες τους στο κλίμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή την υποχρέωση θα έχουν όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές με περιουσιακά στοιχεία αξίας 703 εκ. δολ., και όλες οι εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της νησιωτικής χώρας.

“Δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, αν ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν στο κλίμα οι επενδύσεις του” ανέφερε ο υπουργός για την κλιματική αλλαγή James Shaw.

To σχετικό νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στο κοινοβούλιο της Ν. Ζηλανδίας, αναμένεται να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα και θα απαιτεί από τις χρηματοπιστωτικές εταιρίες να εξηγούν πώς θα διαχειρίζονται τους κλιματικούς κινδύνους.

Ο νόμος θα αφορά περίπου 200 μεγάλες εταιρίες της νησιωτικής χώρας και αρκετές ακόμα ξένες επιχειρήσεις με κεφάλαια πάνω από 703 εκ. δολ. (1 δισ. δολ. Νέας Ζηλανδίας).

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 και οι πρώτες αναφορές από τις εταιρίες θα γίνουν το 2023.

Όσες εταιρίες δεν καταθέσουν αναφορά, θα πρέπει να εξηγούν και τον λόγο.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προσπαθεί με διάφορους τρόπους να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και σκοπεύει να κάνει τον δημόσιο τομέα ουδέτερο από άνθρακα ως το 2025, αγοράζοντας λεωφορεία που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern που επανεκλέχθηκε τον Οκτώβριο του 2020, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη νίκη των Εργατικών εδώ και μισό αιώνα, θεωρεί τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ανάλογη εκείνης για την κατάργηση των πυρηνικών.

Κι ενώ η Νέα Ζηλανδία γίνεται παράδειγμα προς μίμηση με κάθε αφορμή -μην ξεχνάμε και την απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας-, η Ελλάδα είναι για άλλη μία φορά το παράδειγμα προς αποφυγή.

Με αφορμή τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για “ανησυχητική εικόνα και για αυξανόμενες πιέσεις και κινδύνους για την ελευθερία του τύπου”, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για έναν δημοσιογράφο, όπως επισημαίνει ο Guardian.

H δολοφονία του Καραϊβάζ έρχεται τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη της Daphne Caruana Galizia, την οποία ανατίναξαν μέσα στο αυτοκίνητό της στη Μάλτα και τρία έτη από το διπλό φονικό του Jan Kuciak και της μνηστής του Martina Kusnirova στη Σλοβακία.

Τον Απρίλιο του 2019, η 29χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας Lyra McKee είχε πέσει νεκρή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας από τα πυρά του 53χρονου Paul McIntyre, ο οποίος αρνείται, ωστόσο, όλες τις κατηγορίες (και για εμπρησμό) που του αποδίδονται.

Εφτά άνδρες έχουν κατηγορηθεί, επίσης, για τη δολοφονία της Caruana Galizia, που έκανε ρεπορτάζ για την πολιτική διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα στη Μάλτα, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έδωσε εντολή για να τη βγάλουν από τη μέση.

Ένας πρώην στρατιώτης καταδικάστηκε για τον φόνο του Kuciak, ο οποίος ερευνούσε φορολογικές απάτες από επιχειρηματίες που είχαν διασυνδέσεις με κορυφαίους Σλοβάκους πολιτικούς.

Ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός της διπλής δολοφονίας του Kuciak και της μνηστής του, ο μεγιστάνας Marian Kocner αθωώθηκε, αλλά εκκρεμεί η έφεση επί της αθωωτικής απόφασης.

Η ελληνική αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δουλειά του, αλλά αυτό είναι το πιθανότερο, δεδομένου ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν μία υποχώρηση του κράτους δικαίου και μία αύξηση -και των διαδικτυακών- επιθέσεων στην Ευρώπη, που προκαλούν ανησυχίες για την ελευθερία του τύπου, ειδικά στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

Ενδεικτικά, στην Ουγγαρία, ο Victor Orban χρησιμοποίησε την πανδημία για να αποκτήσει ακόμα περισσότερες εξουσίες και όποιος κατηγορηθεί για fake news αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης ως και πέντε έτη.

Η Ουγγαρία κατατάσσεται 89η επί συνόλου 180 χωρών σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου και η Πολωνία 62η, καθώς μετά την επίκληση του άρθρου 212, δημοσιογράφοι μπορεί να φυλακιστούν για έναν χρόνο, αν καταδικαστούν για δυσφήμιση.

Στην 111η θέση είναι η Βουλγαρία, στην 105η το Μαυροβούνιο και στην 84η η Αλβανία, χώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παρενοχλούνται συστηματικά, ενώ συχνά τίθενται και υπό κράτηση.

Αλλά στη Γαλλία που είναι στην 34η θέση, δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού ή και έχουν τραυματιστεί από δακρυγόνα που έριξαν αστυνομικοί, ενώ κάποιοι δέχτηκαν επιθέσεις και από οργισμένους διαδηλωτές.

Στην Ισπανία και την Ελλάδα επίσης, ακροδεξιοί έχουν εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Έτσι, τόσο η βία, όσο και οι αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων προκαλούν ανησυχία, ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα βάζουν στην εξίσωση και τις διαδικτυακές απειλές, την παρενόχληση, την επιτήρηση από το κράτος που υφίστανται οι εκπρόσωποι του τύπου, ακόμα και σε χώρες της Ευρώπης υπεράνω υποψίας.

Οπότε, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δημοσιογράφων.

Των δημοσιογράφων που δεν είναι όλοι αλήτες και ρουφιάνοι, όπως λέει το γνωστό σύνθημα.

Οι περισσότεροι είναι κακοπληρωμένοι, αν δεν είναι και απλήρωτοι κιόλας.

Λίγοι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που τα παίρνουνε και είναι (αν)επίσημα γραφεία τύπου ολιγαρχών και της κυβέρνησης.

Οι πιο πολλοί δημοσιογράφοι είναι στα αζήτητα.

Τουλάχιστον εγώ κάνω ρεπορτάζ πια στον βυθό.

Αν και την Τετάρτη 14/4 που βουτήξαμε με τον μικρό μου αδερφό, περισσότερο ενδιαφέρον είχε στον ουρανό.

Αρχικά υπήρχαν μόνο μερικοί θύσανοι – σύννεφα cirrus, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο ύψος, είναι αραιά και δεν κρύβουν ποτέ τον ήλιο – που σταδιακά αναβαθμίστηκαν, όμως, σε θυσανοστρώματα (cirrostratus), υψιστρώματα (altostratus) και στρώματα (stratus) και επικράτησε συννεφιά, όπως φαίνεται και στη φωτό από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Απαθανάτισα και κέφαλους και σάλπες (φωτό) στα ρηχά, καλόγριες στο απέραντο γαλάζιο και τις ποσειδωνίες και ένα φαινομενικά ετερόκλητο ζευγάρι.

Ένα μπαρμπούνι που μόλις διακρίνεται να σκάβει τον πυθμένα κι έναν κακαρέλο, που είναι από πάνω του και καιροφυλακτεί, διότι καθώς αναδεύεται η άμμος, αποκαλύπτονται κοχυλάκια και άλλοι μικροοργανισμοί.

Ομοίως, μπορεί να δεις μπαρμπούνι ή κουτσομούρα, αλλά και μουρμούρα με σαργό να αναζητούν με αυτόν τον τρόπο τροφή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το χειρότερο που συμβαίνει με τους δημοσιογράφους που δολοφονούνται από μαφιόζους και παρακράτος, είναι ότι την επόμενη μέρα τους ξεχνάνε όλοι ή μπορεί να τους βρίζουν κιόλας. Στη Μάλτα, όπως μας είπε και ο Κόρτο Μαλτέζε, οι πολίτες λένε για την Daphne Galizia “τι ήθελε κι αυτή και έμπλεκε;”. Να σε έχουν ανατινάξει επειδή έβγαλες την αλήθεια και να σε κατηγορούν κι από πάνω. Τελικά, το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι πολίτες σιχαίνονται την αλήθεια. Η περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν είναι αποκαλυπτική. Το ίδιο και αυτή του Τζούλιαν Αζάνζ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.