O Bolsonaro απειλεί να βγάλει στον δρόμο τον στρατό – Την αστυνομία βγάζουμε εδώ

O Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro υποστήριξε, Πιτσιρίκο ότι αν έδινε εντολή στον στρατό να βγει στους δρόμους, αυτή θα γινόταν σεβαστή από το στράτευμα, εγείροντας νέα ερωτηματικά για την πολιτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων, όπως μεταδίδει το USnews.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Bolsonaro δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ετοιμάζει, αλλά ξεκαθάρισε ότι “αν έχουμε προβλήματα, έχουμε και σχέδιο για το πώς θα αποκαταστήσουμε την τάξη και οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορεί να βγουν στους δρόμους”.

Τα σχόλια του Βραζιλιάνου προέδρου γίνονται σε μία στιγμή που πολλοί φοβούνται ότι δεν θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσία, ειδικά σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών του χρόνου είναι οριακό σε βάρος του.

Ο ίδιος νιώθει, επίσης, ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση -και μάλλον εκτός ελέγχου- στη Βραζιλία, και κατηγορείται ότι δεν διαχειρίστηκε καλά την κατάσταση.

Τον περασμένο μήνα ο Βolsonaro τοποθέτησε τον επικεφαλής προσωπικού στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και αντικατέστησε τρεις στρατηγούς, σε έναν ανασχηματισμό που σόκαρε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, κάνει συνεχώς υπαινιγμούς για προσπάθεια νοθείας στις εκλογές, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα τους, όταν διεξαχθούν το 2022 στη Βραζιλία, περίπου όπως έπραξε και ο Trump στις ΗΠΑ.

Και τα ίδια περίπου γίνονται και στην Ελλάδα, καθώς τη στιγμή που ο Bolsonaro απειλεί να βγάλει στον δρόμο τον στρατό, την αστυνομία βγάζουμε εδώ.

Συνολικά, έχουν επιστρατευτεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί στα διόδια μην τυχόν και καταφέρει κανένας άνθρωπος να πάει εκτός Αττικής. Και από κοντά τα κανάλια -κυρίως ο ΣΚΑΪ- να στοχοποιούν τον κόσμο που θέλει να ξεφύγει μετά από μήνες εγκλεισμού.

Μία απαγόρευση μετακινήσεων στην επαρχία εξίσου ηλίθια με αυτή της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία αύξησε δραματικά τα κρούσματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Κι αυτό διότι από όταν επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μ.μ. και στριμώχθηκε -εκτός από χωρικά- και χρονικά ο κόσμος, άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα τα κρούσματα.

Υπάρχουν ευθύνες για αυτό και ο κόσμος γνωρίζει πια τους υπαίτιους, όσα ακαταδίωκτα κι αν θεσπίσουν.

To χειρότερο από όλα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο σημείο να θεσπίζεται το ακαταδίωκτο για όσους παίρνουν αποφάσεις και να ποινικοποιείται η αντίθετη άποψη, δηλαδή, να μην έχεις πλέον καν το δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου, αν αυτή δεν συμφωνεί με τη γραμμή της κυβέρνησης.

Τουλάχιστον στις ΗΠΑ δεν ισχύει αυτό, καθώς ο Αμερικάνος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ron Johnson αμφισβητεί την ανάγκη για μαζικούς εμβολιασμούς, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν αναρωτήθηκε “τι μας νοιάζει αν ο γείτονας μας έχει κάνει ή όχι το εμβόλιο”;

Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες υγείας, ο Johnson θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να κάνει ο ίδιος το εμβόλιο, καθώς πέρασε τον κορωνοϊό το φθινόπωρο του 2020.

Και το προχωράει και παραπέρα, καθώς στη συνέντευξή του ανέφερε ότι “δεν βλέπω τον λόγο που πιέζουν τους νέους ανθρώπους για να εμβολιαστούν” εκφράζοντας παράλληλα και την εναντίωσή του στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντας τα “βήμα προς την κλοπή της ελευθερίας, κάτι που οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν”.

Τα σχόλια του Johnson έρχονται τη στιγμή που εμπειρογνώμονες υγείας στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ζητούν από όλους να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι η ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολιασμών είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κανένας δεν ξέρει ποιο είναι το ποσοστό που χρειάζεται για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολιασμών, αλλά και των ανθρώπων που έχουν ήδη αναρρώσει από την Covid 19, αποκτώντας αντισώματα, με τους ειδικούς να το τοποθετούν στο 70%.

Στο Ουισκόνσιν έχει χορηγηθεί μία δόση στο 41% των κατοίκων, ενώ το 30% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ωστόσο προκαλεί ανησυχία ότι η προθυμία των ανθρώπων να εμβολιαστούν έχει ατονήσει σε αρκετά μέρη των ΗΠΑ.

O Johnson θεωρεί ότι δεν πρέπει να ασκείται τόσο μεγάλη πίεση στον κόσμο για να εμβολιαστεί.

“Οι ειδικοί μας λένε ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατά 95%, οπότε, αν έχετε εμβολιαστεί εσείς, τι σας νοιάζει αν έχει πράξει το ίδιο και ο γείτονας σας, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για να κάνουν όλοι το εμβόλιο, κάτι που θα οδηγήσει ανθρώπους να το κάνουν μόνο και μόνο για να είναι αποδεκτοί στην κοινωνία και αυτό προσωπικά με βάζει σε υποψίες” ήταν τα λόγια του γερουσιαστή.

Γενικά, οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και των προσωπικών επιλογών σε θέματα υγείας.

Ο Τom Nelson από την κοινότητα Outagamie είπε ότι οι “αντίθετες με την επιστήμη απόψεις του Ron Johnson είναι καταστροφικές και θα παρατείνουν την κρίση του κορωνοϊού”, ενώ ανεύθυνες και επικίνδυνες” τις χαρακτήρισε και η υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ουισκόνσιν Sarah Godlewski.

Τουλάχιστον, του επιτρέπουν να τις εκφράζει. “Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ με τη ζωή μου το δικαίωμα σου να το λες” μάλλον το έχουν ξεχάσει αυτό κυβερνώντες, δημοσιογράφοι και ειδικοί εδώ.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι δεν ακούμε τους ειδικούς, αλλά για επιστημονικά θέματα και όχι για αντισυνταγματικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας τη νύχτα.

Για παράδειγμα, να προσπαθούν ξανά και ξανά να αναγνωρίσουν φυσικές μυρωδιές συνιστούν οι ειδικοί σε όσους έπαθαν ανοσμία λόγω κορωνοϊού και να μην παίρνουν στεροειδή, μεταδίδει το BBC.

Με αυτή την επανάληψη θα εκπαιδεύσουν ξανά τον εγκέφαλό τους να αναγνωρίζει μυρωδιές, ενώ επειδή είναι μία φυσική διαδικασία δεν έχει και παρενέργειες, σε αντίθεση με τα στεροειδή.

Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της Covid 19, μαζί με τον πυρετό και τον βήχα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η όσφρηση επανέρχεται γρήγορα, αλλά ένας στους πέντε ανθρώπους εξακολουθεί να έχει ανοσμία ακόμα και οκτώ εβδομάδες μετά την αρχική του διάγνωση με κορωνοϊό.

Υπάρχει μία θεραπεία με κορτικοστεροειδή που συνταγογραφούν οι γιατροί, δηλαδή, με φάρμακα που χορηγούνται και για το άσθμα.

Αλλά ο καθηγητής Carl Philpot από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Νόριτς αμφισβητεί το κατά πόσο τα κορτικοστεροειδή βοηθούν με την απώλεια της όσφρησης, κι “επειδή έχουν και παρενέργειες καλύτερα να μην συνταγογραφούνται”.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακτήσουν από μόνοι τους την όσφρηση τους, ενώ οι παρενέργειες των στεροειδών είναι κατακράτηση υγρών, υψηλή πίεση και αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Αντίθετα, σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Διεθνούς Φόρουμ για την Αλλεργία και τη Ρινολογία, οι επιστήμονες προκρίνουν την “εκπαίδευση της όσφρησης”.

Αυτή προϋποθέτει το να προσπαθεί να μυρίσει κάποιος πράγματα που έχουν μία ιδιαίτερη και εύκολα αναγνωρίσιμη μυρωδιά, για παράδειγμα πορτοκάλια, μέντα, σκόρδο και καφέ δύο φορές τη μέρα και για αρκετούς μήνες.

Ο καθηγητής Philpot ανέφερε ότι έτσι κι αλλιώς στο 90% των ανθρώπων θα επανέλθει η όσφρηση το αργότερο σε έξι μήνες.

Και αν αυτό δεν συμβεί, η “εκπαίδευση της όσφρησης” βοηθάει στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου, έτσι ώστε να αναγνωρίζει και πάλι διάφορες μυρωδιές.

Είναι μία μέθοδος που βασίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται από μόνος του για να αντιμετωπίσει μία αλλαγή ή έναν τραυματισμό.

Αυτό που μύριζε, πάντως, το Σάββατο 24/4 ήταν η βροχή. Στη δαντελένια -ναι, και του Φαλήρου- ακτή.

Ποτιστική ήταν ευτυχώς η βροχή, δηλαδή, σιγανή και χρήσιμη, αυτή που χωρίς να προκαλεί προβλήματα και ζημιές, ξεδιψά τη γη.

Η απόδειξη είναι ότι ακόμα και η θάλασσα στον Μπάτη δεν είχε θολώσει, όπως άλλες φορές που μεταφέρονται στα παράκτια νερά, χώματα -με τις όποιες βλαβερές ουσίες μαζί- αλλά και σκουπίδια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι κέφαλοι (ένας μεγαλούτσικος διακρίνεται στην ακόλουθη φωτό), τα μελανουράκια, οι σάλπες, οι γύλοι, οι χειλούδες, οι κακαρέλοι, οι σπάροι, ένας χάνος, μερικοί γερμανοί και σαργοί, που ομόρφυναν την υποβρύχια συλλογή.

Μάλιστα, έβγαλα μία από τις καλύτερες φωτογραφίες με σαργό μία μέρα με κακοκαιρία και με τη χειρότερη ever υποβρύχια μηχανή.

Ναι, αυτός είναι σαργός.

Κι ένας κακαρέλος βγήκε καλός.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μόνο στις παραλίες να μην βγάλουν τον στρατό και την αστυνομία. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.