Άνθρωποι και ποντίκια

Ένας άνθρωπος 28 ετών από την Σομαλία πέθανε από “φυσικά αίτια”, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην Χίο την ημέρα του ορθόδοξου Πάσχα. Το πτώμα του άτυχου άντρα βρέθηκε την επομένη μέρα στην σκηνή όπου ζούσε, περιτριγυρισμένο από αρουραίους. Ελλάδα, σωτήριο έτος 2021. Θα ανοίξει άραγε κανονικά η εστίαση; Θα έρθουν στην χώρα μας οι τουρίστες;

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργούν σε πέντε νησιά του Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κω, υπάρχει σκληρό lockdown από πέρσι τον Μάρτη που ξεκίνησε η πανδημία. Χωρίς διακοπές, χωρίς SMS, χωρίς μέτρα χαλάρωσης, χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων που λειτουργούν στην Ελλάδα υπάρχει απαγόρευση ζωής.

Ελλάδα σωτήριο έτος 2021. Θα συνεχιστούν άραγε οι metoo καταγγελίες; Θα φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκκαλο;

Οι καταγγελίες από διεθνείς οργανώσεις για εγκληματικές πρακτικές που ακολουθεί η ελληνική ακτοφυλακή έχουν αυξηθεί δραματικά.

Γυναίκες, παιδιά και άνδρες, αφού πρώτα κακοποιηθούν βάναυσα, φορτώνονται πάνω σε αυτοσχέδιες σχεδίες και αφήνονται στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς κουπιά χωρίς σωσίβια μέσα στην νύχτα.

Ο αρμόδιος υπουργός μιας ευρωπαϊκής -υποτίθεται- δημοκρατικής κυβέρνησης πανηγυρίζει γιατί έχουν μειωθεί οι προσφυγικές ροές.

Χωρίς ντροπή ο νεοναζί του 21ου αιώνα απαξιώνει τις καταγγελίες της διεθνούς κοινότητας υπομειδιώντας μπροστά στις κάμερες όπως ο Μουσολίνι. Ως συνήθως πρόκειται για προπαγάνδα των Τούρκων. Στο μεταξύ, ποιος θα αποχωρήσει από το Survivor; Και πότε θα ημερέψουν οι άγριες μέλισσες;

Ο ελληνικός λαός, για μια ακόμα φορά, είναι αθώος. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα. Προοδευτικοί και συντηρητικοί, σοσιαλιστές και φιλελέδες ασχολούνται με άλλα πράγματα.

Το αίσχος αυτό που διασύρει την χώρα παγκοσμίως δεν απασχολεί κανένα. Κανείς δεν θέλει να ξέρει.

Ηθική, ανθρώπινη συνείδηση και αξιοπρέπεια όλα κάτω από το χαλί. Για μία ακόμα φορά. Το σαλόνι να φαίνεται καθαρό, να έρχεται ο τουρίστας να τρώει την χωριάτικη και τον γύρο και εμείς να τον σερβίρουμε χαμογελαστοί. Φορώντας την μάσκα μας σωστά, αφού πρώτα πλύνουμε σχολαστικά τα χέρια μας. Σαν τον Πόντιο Πιλάτο.

Μέχρι τώρα, η δικαιολογία ήταν η αναίσχυντη πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει την χώρα μας σε φυλακή ψυχών.

Ας τελειώσει, όμως, το παραμύθι. Η ΕΕ έχει δώσει πάνω από 3 δισ., προκειμένου να φτιαχτούν οι απαραίτητες δομές για την κράτηση των προσφύγων.

Από το 2015 μέχρι το 2020 έχουν δοθεί αρκετά χρήματα στην Ελλάδα, τόσα ώστε να μην δικαιολογείται η σημερινή άθλια κατάσταση όσο αφορά τις συνθήκες κράτησης αυτών των ανθρώπων.

Τα χρήματα δεν αρκούν για να κάνουν μια χώρα δημοκρατική, ούτε απαλύνουν τις κατηγορίες για ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα χρήματα, όμως, επαρκούν για να μην πεθαίνουν άνθρωποι ηλικίας 28 ετών “από φυσικά αίτια” σε αυτοσχέδια καταλύματα και να τρώνε το σώμα τους οι αρουραίοι.

Η κατάντια αυτή δεν είναι ευθύνη της ΕΕ, είναι ευθύνη της Ελλάδας. Είναι ντροπή για τους πολίτες της χώρας και για τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κατάσταση από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το 2014 και μετά.

Ο διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Χίο, όπου έλαβε χώρα το θλιβερό αυτό περιστατικό, δήλωσε στον The Guardian ότι “είναι λογικό να εμφανίζονται τα τρωκτικά, όταν κάποιος παραμένει νεκρός για τόσες ώρες. Το στρατόπεδο φτιάχτηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το 2016. Βρίσκεται μέσα στην φύση και περιβάλλεται από αγρούς. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε”.

Αν σας θυμίζει κάτι δεν φταίτε εσείς. Φταίει η γαμημέvη η ιστορία που επαναλαμβάνεται με τρόπο τραγικό ξανά και ξανά υπογραμμίζοντας την βομερή φύση αυτού του ζώου που ονομάζεται άνθρωπος.

Και όπως πάντα δεν φταίμε εμείς που είμαστε ρατσιστές και σκατάνθρωποι. Φταίνε οι ξένοι που μας αναγκάζουν να συμπεριφερόμαστε έτσι, φταίνε κι αυτοί που είναι μαύροι.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Στειρώστε τους Έλληνες είχες γράψει κόποτε. Μαλλόν το καλύτερο θα ήταν να αντικατασταθούν οι Έλληνες από κάποιους άλλους, από ξένους που πιθανότατα θα αγαπούσαν περισσότερο αυτό το όμορφο κομμάτι γη και ίσως να σέβονταν περισσότερο την ιστορία του. Ο ελληνικός πολιτισμός και οι αξίες του δεν έχουν καμία σχέση με τα κατακάθια που κουνούν σήμερα επιδεικτικά τις σημαίες τους.

(Φίλε Ηλία, η Ελλάδα είναι απερίγραπτη πια. Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Χώρια που οι μαφιόζικες δολοφονίες δεν μοιάζουν να απασχολούν κανέναν. Είναι και πολύ επικίνδυνη η Ελλάδα πια. Όχι μόνο για τους πρόσφυγες. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.