Ακόμα καλύτερο και από το πιο γρήγορο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο κέρδος

Ανεξάρτητη έρευνα, με διαφάνεια, για την προέλευση του κορωνοϊού ζήτησαν, Πιτσιρίκο, επισήμως και οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Πορτογαλία έχουν ζητήσει επίσης σχετική έρευνα, η οποία σύμφωνα με τη Βρετανία θα πρέπει να είναι καθοδηγούμενη από τους ειδικούς και να βασίζεται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα.

Πρόσφατα είχε βρεθεί στην Κίνα επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που αποφάνθηκε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός Sars Cov 2 να πέρασε στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες, ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να διέρρευσε από εργαστήριο “εξαιρετικά απίθανο”.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus υποστήριξε, ωστόσο, ότι όλες οι εκδοχές είναι στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή η πρόσφατη έρευνα στην Κίνα επικρίθηκε για έλλειψη διαφάνειας και ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Javier Beccera ζήτησε περαιτέρω εξέταση του θέματος και από διεθνείς εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πηγή του ιού κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Ο στόχος της νέας έρευνας δεν θα είναι να αποδώσει ευθύνες, αλλά να βρει την προέλευση του κορωνοϊού και να βοηθήσει να αποφευχθούν ανάλογες πανδημίες στο μέλλον.

Το θέμα είναι ότι η εκδοχή να διέρρευσε ο ιός από εργαστήριο, που είχε αποκλειστεί αρχικά, εξετάζεται πλέον αρκετά σοβαρά.

Μία εκδοχή που είχε στιγματιστεί σαν θεωρία συνωμοσίας πέρσι, ασπάζονται πλέον όλο και περισσότεροι επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Ακόμα και ο σούπερ συστημικός Anthony Fauci, που δήλωσε ότι δεν έχει πειστεί για τη φυσική προέλευση του ιού και παραδέχτηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600 χιλ. δολ. το ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν για να κάνει έρευνες για το αν ο κορωνοϊός μπορεί να περάσει από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο.

Τελικά μπορεί;

Μένει να αποδειχτεί αν οι έρευνες καμιά φορά βλάπτουν την υγεία σοβαρά.

Σαν το τσιγάρο για παράδειγμα και παρεμπιπτόντως το 2020 σταμάτησε η πτωτική τάση των καπνιστών στη Γαλλία και αυτοί που άρχισαν ξανά την κακή αυτή συνήθεια είναι κυρίως άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι βιώνουν περισσότερο την κοινωνική κρίση, σύμφωνα με τη Le Monde.

Συγκεκριμένα, το 31,8% των ενήλικων ηλικίας 18-75 ετών δήλωσε ότι καπνίζει περιστασιακά και το 25,5% καθημερινά.

Τα αντίστοιχα νούμερα είχαν μειωθεί μεταξύ 2016-19 από 34,5% σε 30,4% (ευκαιριακοί καπνιστές) και από 29,4% σε 24% (συστηματικοί καπνιστές).

Μεταξύ των ανθρώπων με τα χαμηλότερα εισοδήματα οι καθημερινοί καπνιστές αυξήθηκαν από 29,8% το 2019 σε 33,8% το 2020, ενώ το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο (18%) σε εκείνους που έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Επίσης, το 2020 έκανε προσπάθεια να κόψει το τσιγάρο έστω και για μία βδομάδα το 29,9%, έναντι του 33,4% το 2019.

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων δεν φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του καπνίσματος, καθώς αυτή (+32,7%) σημειώθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2020 (δηλαδή, πριν το μεγάλο ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη) και υπήρξε σταθεροποίηση μετά την πρώτη καραντίνα (+30,5% τον Ιούλιο του 2020, ούσα στα επίπεδα +30,4% του 2019).

Περισσότερο επηρέασε, λοιπόν, η κοινωνική κρίση στη Γαλλία, η οποία αύξησε το στρες και τις καθημερινές δυσκολίες των ανθρώπων.

Από το 2017 κυβέρνηση αύξησε τον φόρο καπνού, με συνέπεια ένα πακέτο τσιγάρα να κοστίζει 8 ευρώ το 2018 και 10 ευρώ το 2020 και ο στόχος ήταν η μείωση του καπνίσματος, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Γαλλία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία, όπου μόνο το 14% καπνίζει.

Επίσης, 75 χιλιάδες θάνατοι τον χρόνο στη μητροπολιτική Γαλλία (χωρίς τα νησιά – υπερπόντιες κτήσεις της, δηλαδή) αποδίδονται στο κάπνισμα και ένας στους οκτώ συνολικά.

Γόπες είδα, όχι, όμως, τα αποτσίγαρα, αλλά τα ψάρια την Τετάρτη 26/5 στο Θυμάρι.


Και μελανούρια και καλόγριες στις ποσειδωνίες, ενώ μετά από ένα σημείο σταμάτησα να βγάζω φωτογραφίες.

Για να σώσω μία μέλισσα, ενώ στον γυρισμό για το σπίτι απέφυγα κι ένα φίδι.

Πρέπει να ήταν πάνω από ένα μέτρο, σταχτί σαν την άσφαλτο και έκανα λίγο στην άκρη μέχρι να τη διασχίσει, ενώ το έδειξα και στον αδερφό μου.

Ήταν τόσο μεγάλο που ούτε η Ζουζού θα μπορούσε να το κάνει καλά.

Αν και η Ζουζού ωρίμασε και δεν κυνηγάει πια έντομα και ερπετά.

Τώρα που ζέστανε η μέρα δεν κυνηγάει ούτε πουλιά.

Στον φακό ποζάρει, όμως, πάντα με χάρη, όπως παλιά. Μου μιλάει κιόλας φυσικά. Και τα λέει και καλά.

Καλά νέα και από τη στρογγυλή θεά, καθώς η Βιγιαρεάλ κατέκτησε το Europa League, νικώντας με 11-10 στα πέναλτι (1-1 κ.α. και παρ.) τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτελέστηκαν εύστοχα 21 πέναλτι και μόνο σε έναν τελικό κυπέλλου Ολυμπιακού – ΑΕΚ το 2009 θυμάμαι, παρεμπιπτόντως, περισσότερες εκτελέσεις.

Και τότε ο ένας τερματοφύλακας βρέθηκε απέναντι στον άλλον στο τελευταίο πέναλτι και τώρα ο Ρούλι είπε “όχι” στον Ντε Χέα, στέλνοντας το τρόπαιο στην Ισπανία.

Η πραγματικά καλή είδηση, βέβαια, έρχεται από τη Γερμανία, όπου σε εργαστήριο ανακάλυψαν γιατί τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson and Johnson (αμφότερα με αδενοϊό) προκαλούν θρομβώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και το πώς πρέπει να τροποποιηθούν για να γίνουν πιο ασφαλή.

Και αντί να σταματήσει άμεσα η χορήγησή τους, να εξεταστούν όσα υποστηρίζουν από το γερμανικό εργαστήριο και αν όντως μπορούν να βελτιωθούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, βγαίνουν επίσημοι και ανεπίσημοι και παίζουν με τα νούμερα, τις πιθανότητες, τα νεύρα και την υγεία του κόσμου.

Κι αυτό διότι ακόμα καλύτερο και από το πιο γρήγορο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο κέρδος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Γάλλος νομπελίστας Λυκ Μοντανιέ είχε πει από την αρχή της πανδημίας πως ο ιός ξέφυγε από το εργαστήριο της Ουχάν, και τότε είχαν πέσει όλοι να τον φάνε. Εγώ δεν ξέρω πώς ξεκίνησε η υπόθεση του κορωνοϊού αλλά μου κάνει εντύπωση πως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Κίνα, η οποία είχε την ευθύνη και μπορούσε να σταματήσει τον κορωνοϊό και την καταστροφή που προκάλεσε στην ανθρωπότητα, αλλά όχι μόνο δεν έκανε αυτό αλλά άργησε και να ενημερώσει τις άλλες χώρες. Δηλαδή, δεν υπάρχουν ευθύνες για την μετάδοση του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών; Εγώ το βρίσκω εγκληματικό αυτό. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.