Αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους λένε “τεμπέληδες” αυτούς που δεν θέλουν να δουλέψουν με ελάχιστα χρήματα ως σερβιτόροι

Τις τελευταίες μέρες, έχουν πυκνώσει τα άρθρα στα ελληνικά και τα ξένα ΜΜΕ για τις επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν εργαζόμενους -και πολλοί το αποδίδουν στην πανδημία-, αν και όποιος παρακολουθεί τις ειδήσεις, ξέρει καλά πως αυτό το θέμα έρχεται τακτικά στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, πάλι υπήρχε μια έρευνα της ManpowerGroup που αναφερόταν στην δυσκολία των εργοδοτών να βρουν εργαζόμενους.

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια τέτοια έρευνα -για την δυσκολία των εργοδοτών να βρουν εργαζόμενους-, εμφανίζονται από παντού άνθρωποι που κάνουν λόγο για τεμπέληδες που δεν θέλουν να δουλέψουν και βολεύονται με επιδόματα.

Το σκανδαλιστικό είναι πως πολλοί που αυτούς που προτρέπουν τους νέους να δουλέψουν, ως σερβιτόροι, σε ταβέρνες και μπαρ, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους.

Είναι πολύ ωραίο να μην έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου και να λες “τεμπέληδες” αυτούς που δεν θέλουν να δουλέψουν ως σερβιτόροι στη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, τον τουρισμό.

Ειδικά τώρα που η τουριστική σεζόν έχει συρρικνωθεί και θα φτάσει τους τρεις μήνες -αν δεν συμβούν τα χειρότερα λόγω της πανδημίας και δεν συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο-, δεν βλέπω το λόγο να δουλέψει κάποιος ατελείωτες ώρες σε μια κακοπληρωμένη δουλειά.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω ποιοι εργοδότες περιμένουν στα σοβαρά να βρουν ικανούς υπαλλήλους σε εποχικές δουλειές, δίνοντας τους μάλιστα λίγα χρήματα.

Και βέβαια, σε περίοδο πανδημίας, είναι πολύ πιθανό κάποιος εργαζόμενος στο εστιατόριο, στο καφέ ή στο ξενοδοχείο να αρρωστήσει, και τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα.

Αν έχεις ένα καλοκαίρι ελευθερίας μπροστά σου -με το ενδεχόμενο να σε κλείσουν πάλι μέσα από το φθινόπωρο-, έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις από το να είσαι το παιδί για όλες τις δουλειές.

Είμαστε όλο και πιο κοντά στο Βασικό Εισόδημα, και είναι κρίμα που οι κοινωνίες δεν το έχουν κάνει πρώτη προτεραιότητα.

Όσο για αυτούς που ψάχνουν για σκλάβους για να σερβίρουν τους τουρίστες, ας κάνουν πολλά παιδιά και να τα κάνουν σερβιτόρους.

(Και βέβαια, η τεμπελιά είναι υπέροχη. Και η δουλειά δεν είναι ντροπή. Η δουλειά είναι ντροπή και αίσχος.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.