” Ελλάδα: Η σκοτεινή επιχείρηση του τοκετού” και “ο αχρείαστος εμβολιασμός των παιδιών έναντι του κορωνοϊού”

Τα υπέρογκα έξοδα της γέννας στην Ελλάδα περιγράφει, Πιτσιρίκο, η Le Monde, μέσω της ιστορίας μίας 30χρονης που επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει 3.000 σε ιδιωτικό μαιευτήριο, επέλεξε ένα δημόσιο και κατέβαλε τελικά 1.000 ευρώ.

Μόνο τα 200 ευρώ ήταν για για τη νοσηλεία της στον θάλαμο, μαζί με μία άλλη νέα μητέρα, καθώς τα υπόλοιπα δόθηκαν στον γυναικολόγο, τον αναισθησιολόγο κ.λ.π.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ζήτησε να της κάνουν επισκληρίδιο, κάτι που έγινε μόνο όταν ο σύζυγος της έδωσε φακελάκι στον αναισθησιολόγο.

Μετά τη γέννα δεν είδε νοσοκόμα, σε αντίθεση με την άλλη γυναίκα, ο άνδρας της οποίας φρόντισε να βάζει χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στις τσέπες των νοσοκόμων, κάθε φορά που έμπαιναν στον θάλαμο.

Θεωρητικά, η γέννα σε δημόσιο μαιευτήριο στην Ελλάδα είναι δωρεάν, αλλά στην πράξη το κόστος για ένα κρεβάτι φτάνει ως τα 400 ευρώ και σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 400 με 2.000 ευρώ που δίνονται “μαύρα” σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Και πάλι το κόστος είναι μικρότερο από τις 5.000 ευρώ, που μπορεί να φτάσουν τα έξοδα μίας γέννας σε ένα καλό ιδιωτικό μαιευτήριο, καθώς απαιτούνται 2.300 ευρώ για τη νοσηλεία τριών ημερών σε θάλαμο μαζί με μία ακόμα έγκυο, συν 700 ευρώ για φάρμακα και ιατρικό υλικό και τα υπόλοιπα για τον γιατρό.

Η Σοφί, μία πρόσφυγας από το Καμερούν δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για να γεννήσει σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά αισθανόταν σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Ένιωθε ότι ήταν ένα βάρος για γιατρούς και νοσηλευτές, που δεν της έκαναν επισκληρίδιο, ούτε της έδωσαν παυσίπονα, όταν το ζήτησε, ενώ έξι μήνες μετά δεν είναι ακόμα σε καλή κατάσταση.

Αυτή ήταν η δεύτερη δοκιμασία που βίωσε στην Ελλάδα, μετά τον βιασμό της σε προσφυγικό καταυλισμό της Κω.

Αυτά γράφει η Le Monde για “τη σκοτεινή επιχείρηση των τοκετών στην Ελλάδα”, ενώ δημοσιογραφικές έρευνες έχουν γίνει και στη χώρα μας και σε άλλες του δυτικού κόσμου για τη βιομηχανία των καισαρικών. Υποστηρίζοντας ότι πολλές γυναίκες που θα μπορούσαν να έχουν έναν φυσιολογικό τοκετό, γεννούν τελικά με καισαρική, που κοστίζει πολύ περισσότερο.

Παρεμπιπτόντως, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro κατηγορείται ότι ποτέ δεν ήθελε τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, διότι πόνταρε στη φυσική ανοσία της αγέλης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό υποστήριξε ο γερουσιαστής Renan Calheiros, προσθέτοντας ότι είναι νωρίς να ειπωθεί αν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει και ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο Calheiros είναι, ωστόσο, σίγουρος ότι ο Bolsonaro προτιμούσε την ανοσία της αγέλης, διότι αρχικά “ήταν αρνητής του ιού, χαρακτηρίζοντας την Covid 19 μία μικρή γρίπη και μετά επιχειρηματολογούσε ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και τα lockdown”.

“Γιατί το έκανε αυτό; Διότι πόνταρε στην ανοσία της αγέλης, στη φυσική ανοσία, με συνέπεια να ενθαρρύνει τη μη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις και την εξάπλωση του κορωνοϊού” εξήγησε ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής.

“Για αυτό δεν ήθελε ποτέ τα εμβόλια” συνεχίζει ο Calheiros, υποστηρίζοντας ότι ο Bolsonaro καθυστέρησε να χρηματοδοτήσει και το Κογκρέσο για την αγορά τους.

O Calheiros είναι γνωστός επικριτής του Bolsonaro, o οποίος ήθελε να τον απομακρύνει από σχετική έρευνα για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν επικεφαλής δεν θα ήταν αμερόληπτη.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί να μην συνδυαστεί η φυσική ανοσία με αυτή που προσφέρουν τα εμβόλια;

Γιατί το ένα θα πρέπει να αποκλείει το άλλο;

Γιατί δαιμονοποιείται και υποβαθμίζεται τόσο πολύ η φυσική ανοσία, που είναι αποδεδειγμένα και η καλύτερη άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες;

Γιατί θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο και τα παιδιά και οι πολύ νέοι άνθρωποι ενώ δεν αρρωσταίνουν καν από την Covid 19;

Γιατί το εμβόλιο ουσιαστικά σε προστατεύει από το να αρρωστήσεις και μάλλον δεν πρόκειται να εξαφανίσει τον κορωνοϊό.

Όπως δεν εξαφάνισαν δεκαετίες εμβολιασμών τη γρίπη και άλλες ασθένειες.

Πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά στα οποία ο κίνδυνος από την Covid 19 είναι πολύ χαμηλός, είναι, εξάλλου, το ρητορικό ερώτημα που θέτει και το BBC.

Κι ενώ στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί 600 χιλιάδες παιδιά ηλικίας 12 ως 15 ετών και του χρόνου μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα μικρότερης ηλικίας, το επιστημονικό ερώτημα παραμένει αν αυτή η πρακτική θα σώσει ζωές, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα.

Ένα επιχείρημα ενάντια στον εμβολιασμό των παιδιών είναι το πολύ μικρό όφελος που προκύπτει από αυτόν.

“Ευτυχώς ένα από τα ελάχιστα καλά αυτής της πανδημίας είναι ότι τα παιδιά σπάνια επηρεάζονται σοβαρά από τον κορωνοϊό” υποστηρίζει ο καθηγητής Adam Finn, επικαλούμενος τις ήπιες ή και ασυμπτωματικές λοιμώξεις σε αυτές τις μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με έρευνα της Lancet, λιγότερα από δύο παιδιά ανά εκατομμύριο πέθαναν από επιπλοκές της Covid 19 και όσο ασφαλή κι αν είναι τα εμβόλια πρέπει να σταθμίζεται ο κίνδυνος και το όφελος που έχουν.

Ένα επιχείρημα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών είναι ότι έτσι θα μπορούσαν να σωθούν άλλες ζωές.

Αυτή είναι μία προσέγγιση που χρησιμοποιείται και για τη γρίπη και στη Βρετανία χορηγείται κάθε χρόνο ένα ρινικό σπρέι σε παιδιά ηλικίας 2 ως 12 ετών, κυρίως για να προστατευτούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Με τον ίδιο τρόπο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορεί να βοηθήσουν να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, καθώς φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και στο να αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού, αφού μόνο μία δόση μειώνει κατά το ήμισυ την πιθανότητα να τον κολλήσει κάποιος.

Τα παιδιά, βέβαια, δεν φαίνεται να μεταδίδουν ιδιαίτερα τον κορωνοϊό και ίσως οι έφηβοι να παίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μία σαφής απάντηση, δηλαδή, ένας γενικός κανόνας, για το αν αξίζει τον κόπο να εμβολιαστούν τα παιδιά.

Πάνω από το 1/4 των 16-17χρονων Άγγλων έχουν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, οπότε σε χώρες σαν το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει αρκετή φυσική ανοσία για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, χωρίς να χρειάζεται ο εμβολιασμός των παιδιών.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες που η πανδημία δεν είχε μεγάλη έξαρση, όπως η Αυστραλία, η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία, το ποσοστό ανοσίας είναι πολύ μικρό και οι εμβολιασμοί περισσότερο απαραίτητοι και στις μικρές ηλικίες.

Υπάρχει, εξάλλου, και μία ηθική διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι το εμβόλιο που θα κάνει ένα παιδί, θα το στερηθεί ένας ενήλικας, ο οποίος το έχει περισσότερο ανάγκη ή ακόμα και ένας γιατρός που προσπαθεί καθημερινά να ανακουφίσει ασθενείς με Covid 19 σε κάποιο νοσοκομείο φτωχής χώρας.

Και σύμφωνα με την καθηγήτρια Elenor Riley από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, “αν είχαμε απεριόριστο αριθμό εμβολίων, θα μπορούσαμε να τα χορηγήσουμε και σε 12χρονα παιδιά, αλλά δεν διαθέτουμε τέτοιες ποσότητες”, ενώ και ο ΠΟΥ θεωρεί ηθικά λάθος να δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά και ζητάει από τις πλούσιες χώρες να χαρίσουν στις φτωχές τα εμβόλια που προορίζουν για ανήλικους.

Tουλάχιστον, γινόταν χαμός το Σάββατο 22/5 στη δαντελένια, ναι και του Φαλήρου, ακρογιαλιά.

Τι σαργούς, τι τσιπούρες, τι κακαρέλους και μελανούρια είδα και φωτογράφισα στα κρυστάλλινα νερά.

Επέλεξα να επισυνάψω, όμως, μία φωτογραφία με ένα ταπεινό σκαθάρι, που επίσης ανήκει στην ίδια οικογένεια των σπαριδών (του σπάρου, δηλαδή).

Αλλά και με μία μέδουσα αυρηλία (aurelia aurita) ή κοινώς σαλούφα, η οποία δεν τσιμπάει, ενώ η συγκεκριμένη πρέπει να ήταν και μισοφαγωμένη.

Μισό φαίνεται στο πλάνο κι ένα χταπόδι, το πρώτο που φωτογράφισα στο Φάληρο από τις 4 Ιανουαρίου 2020.

Αν και το ανησύχησα, μάλλον καλά έκανα, γιατί ήταν αμέριμνο και χυμαδιό στον βυθό.

Και μετά από λίγο έπεσε ένας κύριος με ένα καμάκι δεμένο σε σχοινί. Δεν κατάλαβα αν είχε και γαλαζόπετρα – δυστυχώς κάποιοι στο Φάληρο έχουν και ρίχνοντας αυτό το δηλητήριο στα θαλάμια, βγάζουν τα άτυχα κεφαλόποδα έξω και τα καμακώνουν – αλλά πέρασε από την ποσειδωνία που είχα αφήσει το χταπόδι, χωρίς να καταδυθεί και προφανώς χωρίς να το δει.

Λογικά και το χταποδάκι δεν θα βγήκε και αμέσως από εκεί που είχε κρυφτεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτοί σε λίγο θα εμβολιάσουν και τα ζώα. Μπορεί και τα ψάρια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.