Η Καλιφόρνια προσφέρει 116,5 εκ. δολ. σε μετρητά και δωροκάρτες σε όσους εμβολιαστούν ως τις 15/6

Η Καλιφόρνια προσφέρει, Πιτσιρίκο, 116,5 εκ. δολ. σε μετρητά και δωροκάρτες σε όσους εμβολιαστούν ως τις 15/6, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για την πιο δελεαστική προσφορά που έχει γίνει από πολιτεία των ΗΠΑ, προκειμένου να πειστούν και οι σκεπτικιστές με τα εμβόλια του κορωνοϊού να κάνουν την ένεση.

Η απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας Gavin Newsom έχει στόχο να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ενόψει και του πλήρους ανοίγματος της οικονομίας στις 15 Ιούνη.

Έτσι, δέκα Καλιφορνέζοι που θα εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα του προσεχούς μήνα, θα κερδίσουν μετά από κλήρωση 1,5 εκ. δολ. έκαστος, ενώ άλλοι 30 θα εισπράξουν από 50 χιλ. δολ. ο καθένας.

Επίσης, τα δύο πρώτα εκατομμύρια Καλιφορνέζων, που θα εμβολιαστούν, θα παραλάβουν δωροκάρτες 50 δολαρίων για τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ.

Κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος, λοιπόν. Για όλους έχει εμβόλιο, για όλους έχει δώρα και μετρητά, όλα έχουν την τιμή τους τελικά.

Δεν το λέω εγώ, ο Newsom το είπε ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι οι Καλιφορνέζοι που εμβολιάστηκαν από όταν άρχισε η διαδικασία, θα μπουν στην κλήρωση.

“Μερικοί πολίτες δεν ήταν έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την πρώτη μέρα και αυτό είναι σεβαστό, οπότε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν την ένεση για να είναι η Καλιφόρνια ασφαλής” δήλωσε από την πλευρά του δήλωσε ο Tomas Aragon, διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της πολιτείας..

Σε όλες τις ΗΠΑ δίνονται ανάλογα κίνητρα στον κόσμο για να εμβολιαστεί, με αυτά να ποικίλουν από εισιτήρια για αγώνες μπέιζμπολ, μπύρες, μετρητά και υποτροφίες για κολέγια.

Την περασμένη Τετάρτη 26/5, το Οχάιο έδωσε 1 εκ. δολ. σε μία γυναίκα που είχε μπει στην κλήρωση Vax – a – Million.

Ένας φοιτητής πήρε επίσης υποτροφία και δωρεάν βιβλία και δωμάτιο στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τουλάχιστον, στις ΗΠΑ τους πληρώνουν για να εμβολιαστούν, όπως είναι και το σωστό, αφού κλινικές δοκιμές σε παγκόσμια κλίμακα γίνονται ουσιαστικά.

Δώσε κάτι και σε εμάς, για να κάνω clopy paste την ατάκα που έλεγε παλιά αγαπημένος προπονητής σε διαιτητές, κατά τη διάρκεια αγώνων μπάσκετ.

Σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που πληρώνονται για να εμβολιαστούν -αν και πιο δίκαιο θα ήταν να μοίραζαν σε όλους ένα μικρό ποσό και όχι να δίνουν ένα μεγάλο σε λίγους και τυχερούς και να αρχίσει έτσι με αφορμή τον κορωνοϊό και το βασικό εισόδημα-, οι Αυστραλοί που ζουν στη Βικτώρια μπήκαν σε αυστηρό lockdown μίας εβδομάδας για μόλις τέσσερα νέα κρούσματα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι επίσης μόλις 30, αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι αρχές ζητούν από τα 7 εκ. κατοίκων της πολιτείας να βγαίνουν με προστατευτική μάσκα από τα σπίτια τους μόνο για την εργασία τους, για λόγους υγείας, για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, για σωματική άσκηση και για να εμβολιαστούν.

Το τελευταίο ξέσπασμα του κορωνοϊού προήλθε από έναν ταξιδιώτη, που έφυγε από ξενοδοχείο καραντίνας στη Νότια Αυστραλία, καθώς το τεστ που έκανε ήταν αρνητικό, αλλά αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό στη Μελβούρνη.

Πάνω από 15 χιλιάδες επαφές έχουν ιχνηλατηθεί, με τις 5.000 τις τελευταίες 24 ώρες και σε 100 διαφορετικά μέρη συνολικά.

Ιατρικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την ινδική μετάλλαξη, που είναι πιο μεταδοτική και με αυτήν χρειάζεται μία μόνο μέρα για να μολυνθεί ένα νέο άτομο, έναντι 5-6 ημερών με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Το νέο αυτό ξέσπασμα είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν 17 χιλιάδες άνθρωποι σε μία μέρα στη Βικτώρια και να κάνουν το διαγνωστικό τεστ για τον Sars Cov 2 άλλες 47 χιλιάδες.

Στην Αυστραλία υπάρχει σκεπτικισμός και απροθυμία για τους εμβολιασμούς, αλλά, παρ’ όλα αυτά, για 94 μέρες δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος αριθμός τους παρέμενε μονοψήφιος στη συνέχεια και μέχρι την τελευταία εβδομάδα, χάρη στην επιθετική ιχνηλάτηση, τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα σύντομα lockdown.

Αμφίβολο είναι, εξάλλου, αν θα γίνει άρση του lockdown στη Βρετανία στις 21 Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί και η οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν τις 14/6 σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Kwasi Kwarteng, o οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν επιχειρήσεις και να επανέλθουν κάποια από τα μέτρα των προηγούμενων μηνών.

Ο λόγος είναι η αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, που διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα, όπως αναφέρει με το Skynews.

Επιφυλακτικός σχετικά με την άρση του lockdown στις 21 Ιουνίου ήταν και ο καθηγητής από το Imperial College, o Neil Ferguson, ενώ η δρ Jenny Harries υποστήριξε ότι όλα θα κριθούν από τα κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που ευτυχώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (0,79 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους), την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος και τις νέες μεταλλάξεις.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σταθεροποίηση στην αύξηση των κρουσμάτων στο Μπόλτον, όπου εξαπλώνεται τις τελευταίες μέρες η ινδική μετάλλαξη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει ανησυχία για όσους ασχολούνται με τις τέχνες, τα σπορ και την εστίαση, όσον αφορά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους στις 21 Ιουνίου.

Κι αυτό διότι με τα 3/4 των νέων κρουσμάτων να αφορούν την ινδική μετάλλαξη, ο Boris Johnson είπε ότι το τελευταίο στάδιο της χαλάρωσης του lockdown μπορεί να περιμένει.

Μεταξύ 5.600 κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, το 60% αφορούσε ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί και μόνο το 3% είχε κάνει και τις δύο δόσεις. Από τους 43 που χρειάστηκαν νοσηλεία, το 67% δεν είχε εμβολιαστεί και μόνο το 2% είχε κάνει και τις δύο δόσεις.

Τέλος, από τους 12 που πέθαναν, οι οκτώ δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η περίπτωση της Βρετανίας δείχνει ότι, ακόμα και αν επιτευχθεί μία αρκετά ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, δεν θα είναι ποτέ αρκετή.

Θα λένε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν, να νοσούν, αλλά και να νοσηλευτούν, οπότε χρειάζονται περιορισμοί. Θα τα πουν όλα αυτά τον χειμώνα κάποια στιγμή.

Η περίπτωση της Αυστραλίας που έχει ήδη χειμώνα, δείχνει, άλλωστε, ότι ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα, lockdown θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβληθεί.

Τοπικά lockdown και το καλοκαίρι, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (λες και δεν υπάρχει ήδη πανελλαδικά από τις 00:30) στις περιοχές που τα κρούσματα αυξάνονται, ανακοίνωσαν κι εδώ οι ειδικοί.

Και κάπως έτσι συνηθίζεις και αποδέχεσαι ότι με lockdown, δουλειά-σπίτι όλη μέρα και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα είναι από εδώ και πέρα η ζωή.

Φυσικά και χωρίς μουσική.

Αλλά αν είχαν χιούμορ στην εστίαση θα έβαζαν από το πρωί ως το βράδυ να παίζει το τραγούδι του Μιθριδάτη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεν είδα και τη θαλάσσια χελώνα που κολυμπούσε στο Θυμάρι την Παρασκευή (28/5).

Κατάλαβα ότι την είδαν κάτι άλλοι από τις αντιδράσεις τους μέσα στη θάλασσα και μου το επιβεβαίωσαν μόλις βγήκαν, ενώ κι ένας φίλος από τα παλιά μου είπε επίσης ότι την έχει δει.

Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι έμεινα μία ώρα στα κρυστάλλινα νερά, αρκέστηκα στα μελανούρια τα θαλασσιά.

Και η δράκαινα ήταν και πάλι εκεί.

Και μερικοί κέφαλοι, κακαρέλος με μπαρμπούνι, μουρμούρες, σάλπες και σαργοί.

Έλειψε, όμως, η καλύτερη φωτό -αυτή με τη θαλάσσια χελώνα- από την υποβρύχια συλλογή.

Για να αποδειχτεί για άλλη μία φορά ότι “του χαρτοπαίκτη, του ψαρά, του κυνηγού το πιάτο, δέκα φορές είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο”.

Το ίδιο ισχύει και για τον υποβρύχιο φωτογράφο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κορόιδα πιαστήκαμε που κάναμε το εμβόλιο, χωρίς να πάρουμε ένα δωράκι από την κυβέρνηση. Πάντα πιο large οι Αμερικανοί. Τουλάχιστον έχουμε την θάλασσα. Ελπίζω σήμερα να φωτογραφίσετε και τη χελώνα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.