Η οθόνη

Πιτσιρίκο, καλησπέρα σε εσένα και την υπέροχη παρέα που έχεις δημιουργήσει.
Είμαι φανατικός αναγνώστης σου, χρόνια τώρα, και κάποιες φορές μέλος, μια και είχα την χαρά να δημοσιευτούν κάποιες από τις σκέψεις που μοιράστηκα μαζί σου.

Σήμερα και με αφορμή το μερικό άνοιγμα της εστίασης και την χαλάρωση των μέτρων μετά από ένα φασιστικό lockdown τεράστιας διάρκειας, ένιωσα και πάλι την ανάγκη να κάνω λέξεις όλα αυτά που μέσα μου φωνάζουν.

Θα αναφερθώ λοιπόν σε ένα πρόβλημα που δημιούργησε αυτή η κατάσταση και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο.

Κλεισμένοι σε 4 τοίχους όλη μέρα, βρήκαμε την διέξοδο σε μια οθόνη. Με την βοήθεια της τεχνολογίας εκπαιδευτήκαμε να κάνουμε τα πάντα μπροστά της.

Κατ’ αρχάς, της δώσαμε απλόχερα κάθε ψήγμα της προσωπικής μας ζωής. Ξέρεις πού μένω, τι φοράω, τι ψηφίζω σε τι Θεό πιστεύω, αν είμαι παντρεμένος και αν έχω γκόμενα.

Στην συνέχεια, μάθαμε να εκφράζουμε αλλά και να εκτονώνουμε όλα μας τα συναισθήματα εκεί. Μπροστά σε μια οθόνη θα νευριάσω, θα γελάσω, θα κλάψω, θα ερωτευτώ.

Ένα απέραντο Big Brother που πρόθυμα παίρνουμε μέρος.

Και χάθηκε το πιο σημαντικό στοιχείο που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα: η επαφή και επικοινωνία με τους άλλους!

Σταματήσαμε να αγγίζουμε, να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ζούμε.

Και αρχίσαμε να τους μοιάζουμε πιο πολύ . Να λειτουργούμε μόνο με τα ένστικτα εκείνης της στιγμής. Χωρίς συναισθήματα.

Όμως, όταν η ζωή του συνομιλητή σου μοιάζει ψεύτικη πίσω από μια οθόνη, τι συναισθήματα μπορείς να νιώσεις;

Κάποιοι λίγο πιο δυνατοί ακόμα αντιστέκονται. Οι υπόλοιποι παρασύρονται στα ζωώδη ένστικτα τους και ή μας κουνάνε το δάχτυλο ή μας δέρνουν γιατί δεν παίζουμε με τους κανόνες τους και δεν μοιάζουμε στο τέρας που δημιούργησαν.

Έχω, όμως, μια διαστροφή, Πιτσιρίκο, και θα ήθελα να στην εκμυστηρευτώ. Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος και ρομαντικός.

Γι’ αυτό και ελπίζω. Θα περάσει η εποχή των τεράτων. Θα καταλάβει ο κόσμος ότι η ζωή δεν είναι πίσω από μια οθόνη.

Θα έρθουν οι νέες γενιές να απαιτήσουν την ζωή που τους υποσχεθήκαμε και δεν έζησαν ποτέ.

Σε ευχαριστώ από καρδιάς για την φιλοξενία αλλά και όλα αυτά που προσφέρει η παρέα που έχεις δημιουργήσει.

Μπιλάκος

(Αγαπητέ φίλε, εγώ θα το γυρίσω ανάποδα και θα πω πως ευτυχώς που υπάρχει το Διαδίκτυο. Αυτό το διάστημα της πανδημίας, έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους. Επίσης, εξαιτίας του Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχασαν τις δουλειές από τις οποίες ζουν και ταΐζουν τα παιδιά τους. Σε εμένα, η οθόνη έδωσε την δυνατότητα να είμαι εφτά μήνες μέσα στη φύση. Φυσικά, υπάρχουν και αρνητικά σε όλο αυτό αλλά, όπως έγραψε ο Ελύτης, “Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της”. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να δούμε μια κατάσταση. Πριν από μερικά χρόνια, την χρονιά που επί μήνες ξυπνούσαμε με ειδήσεις για πνιγμένα παιδιά προσφύγων στο Αιγαίο, ήμουν σε μια υπέροχη παραλία σε ένα ελληνικό νησί και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν ήθελα να μπω στην θάλασσα. Μίλησα στο τηλέφωνο με μια ξένη φίλη μου, της το είπα και μου είπε “μην σκέφτεσαι μόνο τους ανθρώπους που πνίγηκαν σε αυτή την θάλασσα, να σκέφτεσαι και τους ανθρώπους που έσωσε αυτή η θάλασσα”. Θεωρώ πως απομακρυνόμαστε από τα ένστικτά μας, και αυτό συνέβαινε και πριν την πανδημία. Εγώ λέω πως είμαστε ζώα με ρούχα. Πάντως, τα ζώα δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους μέσα στην πανδημία, εμείς το κάναμε. Τα ζώα ακολουθούν πάντα τη φύση των πραγμάτων, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Και μας δείχνουν τον δρόμο που ξεχάσαμε. Κι εγώ είμαι αισιόδοξος. Μέσα στη φύση, πάντα τα βλέπεις πιο όμορφα τα πράγματα. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα σταματήσουν να αποζητούν τους άλλους ανθρώπους. Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο άνθρωπος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.