Μυθολογία

Καλησπέρα Πιτσιρίκο μου.
Η συνεισφορά μου στην τεμπελιά αυτές τις μέρες ήταν ότι βαριόμουν ακόμα και να γράψω και κείμενο ή να κάνω podcast.

Με έχει επηρεάσει η προσμονή του καλοκαιριού και βαριόμουν και να δουλέψω. Αλλά ευτυχώς βαριούνται και οι άλλοι, οπότε υπάρχει μια αποδοχή.

“Ξέρω ότι το ξέρεις ότι το ξέρω πως ξέρουμε ότι βαριόμαστε”.

Αυτό.

Και στην Ελλάδα, όταν δούλευα τέτοια εποχή, με έπιανε βαρεμάρα. Αλλά εκεί παίζαμε θέατρο. Σαν την επιθεώρηση στο στρατό.

Εδώ είναι πιο χύμα τα πράγματα. Για τους περισσότερους οι διακοπές ξεκινούν τον Ιούνιο, οπότε καταλαβαίνεις ότι και οι άλλοι είναι στα κάγκελα, ειδικά με τον χειμώνα που περάσαμε φέτος.

Πάντως, από το γκάλοπ που έκανα, οι περισσότεροι Γερμανοί θα πάνε Ισπανία. Ούτε ένας δεν θα πάει Ελλάδα. Εκτός από εμένα.

Αρκετά όμως με αυτά.

Ο λόγος που βγήκα από το λήθαργό μου είναι η μυθολογία.

Σκεφτόμουν πως μυθολογία είναι η πραγματική προσφορά του παρελθόντος στους ανθρώπους του παρόντος.

Όλα είναι εκεί μέσα. Είναι ο οδηγός επιβίωσης για τις επόμενες γενιές, αν έχεις όρεξη να μεταφράσεις την μυθολογία σωστά.

Επίσης, η μυθολογία είναι όμορφη και μέσα από τις ιστορίες της καταφέρνει πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι να κατανοήσουμε ότι μάλλον τότε οι άνθρωποι ήταν πιο σοφοί από εμάς.

Γιατί, τι πιο σοφό από το να διδάσκεσαι και να διδάσκεις μέσα από φανταστικές ιστορίες. Ήταν τα μυθιστορήματα της αρχαιότητας.

Πλέον, όμως, η μοναδική μας ενημέρωση είναι από την τηλεόραση και το αχανές ίντερνετ, στο οποίο πλέον πολλοί ξεκινάνε να βρουν μια συνταγή για μακαρονάδα και τελικά μετά από μια ώρα καταλήγουν να τον παίζουν με food pοrn.

ΟΚ, το προσπερνάω και αυτό, πριν καταλήξουμε αλλού.

Επιστρέφοντας στην μυθολογία, δεν θα κρατηθώ και θα αναφέρω κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση και μου επιβεβαίωσε ότι οι Έλληνες σίγουρα έχουμε αλλάξει και μάλιστα προς το χειρότερο.

Διάβαζα λοιπόν ότι το “κουτί της Πανδώρας”, δεν είναι κουτί, αλλά πιθάρι. Ο Ησίοδος λοιπόν αναφέρεται σε αυτό ως πιθάρι, αλλά η μετάφραση του κειμένου έγινε πρώτα στα λατινικά και μετά από τα λατινικά στα ελληνικά, οπότε το πιθάρι χάθηκε στην μετάφραση και έγινε κουτί.

Γαμάτo;

Δηλαδή, σε millennial lingo για να καταλαβαινόμαστε και εμείς οι σύγχρονοι: παίρνεις το ελληνικό κείμενο, το μεταφράζεις από ελληνικά στα λατινικά στο Google translate και μετά από λατινικά στα ελληνικά και ό,τι κάτσει.

Σκόιλ ελικικού. Αυτό. Έχουμε παράδοση ακόμα και σήμερα.

Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ο Έλληνας ότι η μόνη σχέση με τους αρχαίους Έλληνες που έχει είναι ότι απλά ζει στη ίδια περιοχή που ζούσαν κάποτε αυτοί.

Επίσης, άλλη σχέση που έχει είναι ότι τους τσιμέντωσε τον πολιτισμό γιατί “έτσι να πούμε”.

Φυσικά, δεν μείναμε μόνο στο τσιμέντωμα του πολιτισμού αυτών των οποίων σκίζουμε τα ρούχα μας ότι είμαστε οι φυσικοί τους απόγονοι, αλλά πήραμε φόρα και -σαν γνήσιοι οικολόγοι- τσιμεντώσαμε και όλα τα ποτάμια της Αθήνας.

Έτσι έχουμε και την τιμή να είμαστε η μοναδική ίσως πρωτεύουσα στην Ευρώπη χωρίς ποτάμι να την διασχίζει.

Τι να τα κάνεις τα βρωμοπόταμα; Έχεις δει τα χάλια του Λονδίνου, Άμστερνταμ ή Βερολίνο; Μη σου πω και κάτι βρωμοπόταμα εκεί στο Παρίσι και αλλού.

Χάλια, άσε. Πάλι καλά που τσιμεντώσαμε τα πάντα.

Δεν φταίει μόνο η οθωμανική κατοχή για όλα τα δεινά της χώρας και ότι οι Έλληνες έμειναν απολίτιστοι, όταν ο υπόλοιπος κόσμος “άνθιζε”.

Αυτό θα ήταν καλή δικαιολογία πριν από 200 χρόνια, αλλά μετά από 200 χρόνια δεν είναι.

Το τι είναι ο Έλληνας μετά από 200 χρόνια το βλέπουμε όλοι και είναι αυτό που σιχαινόμαστε και κάποιες φορές κάνουμε χαβαλέ για να εξορκίσουμε το κάπως κακό.

Εντάξει, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως οι συνδρομητές του μπλογκ, χο χο.

Φιλιά πολλά από το Βερολίνο.

Δ.

Υ.Γ.1 Πάντως, μέσα σε όλα τα στραβά, η Ελλάδα πάει καλύτερα με τους εμβολιασμούς απ’ ό,τι η Γερμανία. Βέβαια, το Astra Zeneca πάει σύννεφο εκεί, ενώ εδώ είναι προαιρετικό. Και εδώ, αν θέλει κάποιος να το κάνει μπορεί, αλλά είμαστε λίγο χέστες όλοι και περιμένουμε το κοκτέιλ της Pfizer και της Moderna.

Υ.Γ.2 Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους ομοιοπαθείς Βορειοευρωπαΐους του μπλογκ που μουλιάζουν μήνα Μάιο στις βροχές, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή λιαζόμασταν ξεβράκωτοι στα πάρκα.

Υ.Γ.3 Ακούστηκε ότι θα βγει και “εμβόλιο” σε μορφή χαπιού. Απ’ όπου μαζέψουν λεφτά οι φαρμακευτικές. Σε λίγο θα βγάλουν και σκόνη για σνιφάρισμα.

Υ.Γ.4 Είχα πάλι πολύ καιρό να διαβάσω ειδήσεις για την Ελλάδα και να σου πω Πιτσιρίκο μου, το σκέφτομαι λίγο αποτρεπτικά να έρθω και να κάτσω αρκετό καιρό γιατί η κατάσταση εκεί έχει ξεφύγει. Οι δολοφονίες και άλλες άγριες καταστάσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα. Δεν ξέρω πού πάει το πράγμα. Δεν ξέρω πώς αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής. Εδώ, μέχρι να κάνουμε παιδιά, κοιμόμασταν με ξεκλείδωτη την πόρτα και αρχίσαμε να κλειδώνουμε όχι για να μην μπει κάποιος, αλλά να μην βγουν τα παιδιά.

Υ.Γ.5 Το ποστ του Ηλία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα ήταν συγκλονιστικό. Όταν οι σύμμαχοι απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα, πήγαν τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μαζέψουν ό,τι είχε απομείνει. Μήπως θα έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα το ίδιο; Και στην Ευρώπη; Και εδώ. Να περάσουμε όλοι από εκεί μια μέρα και να ζήσουμε όπως ζουν αυτοί;

Υ.Γ.6. Καλά να περάσεις στην Αθήνα και καλή συνέχεια.

(Φίλε Δημήτρη, οι Γερμανοί που γνωρίζω εγώ, θα έρθουν στην Ελλάδα. Σιγά μην δεν έρθουν. Άντε, να έρθετε κι εσείς. Πρέπει να έρχεστε στην Ελλάδα, για να εκτιμάτε μετά πιο πολύ τη χώρα που ζείτε τώρα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.