Οι άνθρωποι έχουμε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας, αλλά και με την πανδημία η φύση έδειξε ότι πάντα θα μας υπερβαίνει

Ενδεικτική, Πιτσιρίκο, για το πώς ο άνθρωπος πιέζει όλο και περισσότερο τη φύση, είναι έρευνα που έγινε σε μητρικό γάλα στις ΗΠΑ και βρήκε ότι οι συγκεντρώσεις χημικών ήταν 2.000 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα ασφαλείας που έχουν θέσει οι υγειονομικές αρχές για το πόσιμο νερό, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται για τις πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), που χρησιμοποιούνται για τις συσκευασίες τροφίμων, σε ρούχα, για το πλύσιμο των χαλιών και την εξαφάνιση των λεκέδων και αποκαλούνται “αιώνια χημικά”, επειδή δεν διαλύονται.

Συνδέονται επίσης με τον καρκίνο, ασθένειες του ήπατος και του θυρεοειδή, μείωση των σπερματοζωαρίων και μπορεί να πλήξουν και το ανοσοποιητικό των μωρών, που κανονικά ενισχύεται με το μητρικό γάλα.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η έρευνα έγινε σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων και συγκεκριμένα σε 50, στα οποία οι συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ήταν από 50 ως 1.850 μικροσωματίδια ανά τρισεκατομμύριο, έναντι 1 ως 14 μικροσωματιδίων που είναι τα όρια ασφαλείας για το πόσιμο νερό.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το 2005, καθώς πλέον εντοπίζονται στο μητρικό γάλα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τέτοιων χημικών, ακόμα και κάποιων που υποτίθεται ότι δεν χρησιμοποιούνται πια από τις βιομηχανίες.

Στις έγκυες και στις νέες μητέρες συστήνεται να αποφεύγουν συσκευασμένα τρόφιμα με λιπαρά, αδιάβροχα ρούχα που φτιάχνονται με τέτοιες χημικές ουσίες και μαγειρικά σκεύη Teflon ή όποια έχουν παρόμοιες αντικολλητικές ιδιότητες.

Πιο πιθανές είναι, εξάλλου, οι ήπιες ως μέτριες παρενέργειες όταν χορηγούνται σε ενήλικες δύο δόσεις από διαφορετικά εμβόλια για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το BBC.

Κυρίως πρόκειται για ρίγη, πονοκεφάλους και μυικούς πόνους, που κρατούν για λίγο και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Η χορήγηση δύο δόσεων από διαφορετικά εμβόλια έγινε πειραματικά τον Φεβρουάριο για να διαπιστωθεί αν η ανοσία διαρκεί έτσι περισσότερο, αλλά και για να μην υπάρξει πρόβλημα, αν κάποιο εμβόλιο δεν είναι στο μέλλον διαθέσιμο.

Κάτι που συνέβη, καθώς κάποιες χώρες ακύρωσαν παραγγελίες του AstraZeneca, μετά από ορισμένα περιστατικά θρομβώσεων.

Η έρευνα που έγινε, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι το 10% όσων είχαν λάβει δύο δόσεις AstraZeneca εμφάνισε παρενέργειες, όπως πυρετό, ρίγη, κούραση, πόνους κ.λ.π., ενώ το ποσοστό ανήλθε στο 34% για όσους έκαναν την δεύτερη δόση με Pfizer/BioNTech.

Τον Απρίλιο έγινε νέα έρευνα με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκαν συνδυαστικά τα εμβόλια της Moderna και της Νovavax, αλλά και αυτά της AstraZeneca και της Pfizer και τα αποτελέσματα αναμένονται προσεχώς.

Σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες να πάθει κάποιος κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι απειροελάχιστες. Λίγες είναι, όμως, και οι πιθανότητες να εξαλειφθεί ο κορωνοϊός μέσω των εμβολίων.

Αυτό έχει δείξει τουλάχιστον η προϊστορία με τους ιούς της γρίπης που δεν εξαφανίστηκαν μετά από δεκαετίες εμβολιασμών, αλλά και χιλιετίες φυσικής νόσησης (αλλά εξαφανίστηκαν φέτος χάρη στα περιοριστικά μέτρα, όπως μας λένε οι “ειδικοί” και όχι εξαιτίας του κορωνοϊού, που επικράτησε σε όλο τον πλανήτη, όπως είναι και το πιθανότερο. Δηλαδή, η φυσική επιλογή εξαφάνισε φέτος τη γρίπη και όχι τα μέτρα, διότι, αν ίσχυε το δεύτερο, θα έπρεπε να έχει περιοριστεί σημαντικά και η διασπορά του κορωνοϊού).

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η γρίπη υπάρχει από την αρχαία Ελλάδα, καθώς από το 412 π.Χ. ο Ιπποκράτης είχε αναφέρει επιδημία γριπώδους συνδρομής.

Ακόμα παλιότερα, από το 3000 π.Χ. τουλάχιστον, θεωρείται ότι προσέβαλε τους ανθρώπους η ευλογιά, που διαχωρίστηκε από τη σύφιλη στη Βρετανία τον 15ο αιώνα μ.Χ. και εξαφανίστηκε χάρη στα εμβόλια.

Ή μήπως χάρη και στα εμβόλια; Κι αυτό διότι η ευλογιά που είχε αρχικά θνητότητα 30% – 35%, ενώ και στους επιζώντες προκαλούσε μόνιμες βλάβες, ακόμα και τύφλωση, άρχισε να εκφυλίζεται τον 19ο και τον 20ο κυρίως αιώνα, όταν επικράτησε σταδιακά ένα στέλεχός της το οποίο προκαλούσε πιο ήπια συμπτώματα.

Για αυτόν τον λόγο, το συγκεκριμένο στέλεχος ήταν πολύ πιο μεταδοτικό, προσφέροντας έτσι ανοσία σε όλο και περισσότερους ανθρώπους απέναντι και στο αρχικό και πιο φονικό στέλεχος της ευλογιάς.

Σταδιακά κυριάρχησε, λοιπόν, το πιο ήπιο στέλεχος -με θνητότητα 1% περίπου- για να εξαλειφθεί τελικά και αυτό χάρη και στα εμβόλια.

Υπάρχει και η φυσική εξέλιξη των ειδών, λοιπόν, από την ακμή μέχρι την παρακμή τους.

Σύμφωνα και με τους επιστήμονες, άλλωστε, κάθε είδος είναι προορισμένο να επιβιώσει για κάποιες χιλιάδες χρόνια από την εμφάνισή του μέχρι την εξαφάνισή του από τη γη.

Απλά, οι άνθρωποι έχουμε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας και νομίζουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται από εμάς.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η φύση έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες που υπερβαίνουν τον ανθρώπινο παράγοντα.

Μετά από τόσες σφαλιάρες, δεν λέμε, όμως, να το καταλάβουμε αυτό οι άνθρωποι και η προσπάθεια που έγινε ήταν να αντιμετωπιστεί η πανδημία με πρόστιμα επί 15 μήνες -και συνεχίζουμε-, και όχι με πιο πολλά νοσοκομεία και περισσότερους γιατρούς.

Λες και όσα πρόστιμα κι αν βάλουν, υπάρχει περίπτωση να σταματήσει με αυτόν τον τρόπο η πανδημία.

Κάπως έτσι, ενώ η πανδημία το 1918-20 τελείωσε σε λιγότερο από 18 μήνες, 100 και πλέον χρόνια μετά έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτό το διάστημα και δεν βλέπουμε και ορατό τέλος. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, όμως. Μάλλον στραβά αρμενίζουμε εμείς.

Τουλάχιστον, την Πέμπτη 13/5 έκανα τις πρώτες βουτιές με το κεφάλι από ύψος (2 ολόκληρα μέτρα, παρακαλώ) για το 2021 στη Βάρκιζα.

Τέσσερις βουτιές, μέχρι να με βγάλουν κάνα δυο πετυχημένες φωτογραφίες.

Νωρίτερα, στη Βουλιαγμένη είχα βγάλει κι εγώ μερικές καλές φωτό με σάλπες, ούγαινες, μελανούρια, κέφαλους και σαργούς στον βυθό.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το θέμα είναι οι βουτιές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.