Οι πολλές ώρες δουλειάς σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Πιτσιρίκο, επιτεύχθηκε ο στόχος να έχει χορηγηθεί έστω μία δόση εμβολίου σε 20 εκ. ανθρώπους στη Γαλλία ως τις 15/5, όπως αναφέρει η Le Monde.

Ο επόμενος στόχος είναι να φτάσουν στα 30 εκ. οι Γάλλοι που θα έχουν κάνει έστω μία δόση εμβολίου ως τα μέσα Ιουνίου του 2021.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Jean Castex υποστήριξε ότι αυτοί οι αριθμοί δημιουργούν μία προοπτική εξόδου από την κρίση, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι η πανδημία υποχωρεί σχεδόν παντού.

Ο στόχος για τα 30 εκ. εμβολιασμούς ως τα μέσα Ιουνίου μπορεί να επιτευχθεί, εξάλλου, πιο εύκολα από τη στιγμή που θα είναι επιλέξιμοι και όσοι είναι άνω των 18 ετών από την Τετάρτη 19/5.

Και μπορεί να υπάρχει αρκετά μεγάλη προθυμία από τους περισσότερους για να εμβολιαστούν, ωστόσο, ένα ποσοστό 25% ατόμων άνω των 75 ετών δεν έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον Castex.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας οδηγεί και στη χαλάρωση κάποιων μέτρων, κι έτσι από την Τετάρτη 19/5 εστιατόρια και μπαρ θα μπορούν να σερβίρουν σε εξωτερικούς χώρους, όπως π.χ. βεράντες, ενώ θα ανοίξουν σινεμά, θέατρα και μουσεία και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα μετατεθεί στις 21:00.

Παράλληλα, μειώθηκαν σε 4.300 από 5.000 μέσα σε μία εβδομάδα οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και σύμφωνα με τους ειδικούς αν γίνει με σύνεση η χαλάρωση των μέτρων, τότε μπορεί να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Κι αυτό διότι οι εμβολιασμοί αλλάζουν τα δεδομένα, αν και κάποιοι περιορισμοί θα διατηρηθούν, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση να μπαίνουν δέκα μέρες σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από άλλες τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα την Κολομβία, την Ουρουγουάη, την Κόστα Ρίκα και το Μπαχρέιν.

Μία ανησυχία υπάρχει και για την ινδική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες, ωστόσο, δεν είναι ασφαλή τα δεδομένα για το κατά πόσο είναι πιο μεταδοτική και πιο φονική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Αυτές, ωστόσο, που σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο είναι οι πολλές ώρες δουλειάς, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ, που δημοσιεύει το Reuters.

Mάλιστα, η κατάσταση επιδεινώνεται -και μπορεί να χειροτερέψει περαιτέρω λόγω της πανδημίας- καθώς το 2016 πέθαναν 745 χιλιάδες άνθρωποι (+30% σε σχέση με το 2000) από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια που σχετίστηκαν με τις πολλές ώρες εργασίας (πλέον, τα φορτώνουν, βέβαια, όλα στον κορωνοϊό, οπότε μικρό το κακό).

“Το να δουλεύει κάποιος 55 ώρες τη βδομάδα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του” αναφέρει η Maria Neira, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ, καλώντας να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Το 72% όσων πέφτουν θύματα των υπερβολικά μεγάλων ωραρίων είναι άνδρες μέσης ηλικίας ή και μεγαλύτεροι.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο θάνατος έρχεται αργότερα, ίσως και δεκαετίες μετά τις εξοντωτικές βάρδιες που έκανε κάποιος στη δουλειά του.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι ζουν και εργάζονται στη νοτιοανατολική Ασία και τον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, μία περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Συνολικά, η έρευνα που άντλησε στοιχεία και δεδομένα από 194 χώρες, έδειξε ότι όσοι δουλεύουν πάνω από 55 ώρες τη βδομάδα έχουν 35% και 17% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και ισχαιμικό επεισόδιο αντίστοιχα από εκείνους που εργάζονται 35-40 ώρες.

Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 2000-2016, οπότε δεν περιλαμβάνει την πανδημία, κατά την οποία η κατάσταση επιδεινώθηκε σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαιτίας της αύξησης της τηλεργασίας.

Τουλάχιστον το 9% των ανθρώπων δουλεύει περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει ο οργανισμός του και αυτό ισχύει ακόμα και για το προσωπικό του ΠΟΥ, ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό.

Το να μπει ένα πλαφόν στο ωράριο θα ήταν καλό για τους εργαζόμενους, άλλωστε, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει και την παραγωγικότητά τους, εκτιμά ο τεχνικός του ΠΟΥ Frank Pega.

“Η έξυπνη επιλογή είναι να μην αυξήσεις τις ώρες εργασίας σε μία οικονομική κρίση” πρόσθεσε ο ίδιος, λες και απευθυνόταν στους φωστήρες της ελληνικής κυβέρνησης που έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης για την ακρίβεια.

Και όπως τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι προς το συμφέρον του εργαζόμενου, έτσι και πριν μερικά χρόνια έλεγαν ότι και το μνημόνιο ήταν για το καλό μας.

Αλλά και μονόδρομος. There is no alternative. Όπως μονόδρομος ήταν και το lockdown. Και επίσης για το καλό μας.

Αλλά και προσωρινό σαν το μνημόνιο, που έλεγαν ότι θα το καταργήσουν.

Και κάπως έτσι, καταλήξαμε/καταντήσαμε με lockdown, μνημόνιο, δουλειά όλη μέρα για να μην τα βγάζεις και πάλι πέρα, απαγόρευση κυκλοφορίας καπάκι τη νύχτα και sms ή self test, ανάλογα με το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Τουλάχιστον, ήρθε το καλοκαίρι.

Το έφεραν τα μελανούρια που κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια πια, όπως κάνουν όταν καλοκαιριάζει οριστικά.

Ακόμα και οι μουρμούρες ανεβαίνουν καμιά φορά από τον αμμώδη πυθμένα.

Δίνοντας την ευκαιρία και για κάνα πλάνο κοντινό.

Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τη φορά αυτή κακαρέλοι, καλόγριες, σπάροι και σαργοί, αλλά και δύο γόπες, των οποίων το πλάνο βγήκε μακρινό.

Είχε και τέτοια κίνηση στην παραλιακή (45 λεπτά από τη Γλυφάδα ως τον Άλιμο – με τα πόδια θα πήγαινες πιο γρήγορα, αφού σε τόσο χρόνο φτάνεις κανονικά από το Φάληρο στο Θυμάρι), που βγήκε και το μπάνιο ξινό.

Θα ‘θελα να μουν ο Κουστώ, πάνω στο πλοίο Καλυψώ, να αγναντεύω τον βυθό και τον ανέφελο ουρανό.

Από μαθητή του δημοτικού, όταν μου είχαν πάρει δώρο την εγκυκλοπαίδεια με τις εξερευνήσεις του στους ωκεανούς του κόσμου, ο Κουστώ έγινε ο παιδικός μου ήρωας.

Ίσως η μεγαλύτερη προσωπικότητα του 20ου αιώνα, ο Ζακ Υβ Κουστώ, σύστησε στην ανθρωπότητα και την αθέατη πλευρά της θάλασσας. Δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, πρόσθεσε και το σκούρο μπλε του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ κακό πράγμα η δουλειά. Η δουλειά σκοτώνει. Η τεμπελιά χαρίζει πολλά χρόνια ζωής. Ας δούμε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Αν η Ελισάβετ δούλευε, θα τα είχε τινάξει πολλά χρόνια πριν. Ωραία μέρα για θάλασσα σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.