Πάνω από τα μισά παιδιά στη Βρετανία παίζουν λιγότερο με φίλους τους, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων

Πιτσιρίκο, το 92% των παιδιών αισθάνεται ότι ο τρόπος παιχνιδιού άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Save the Children, που δημοσιεύει ο Guardian.

Το 51% παίζει λιγότερο με τους φίλους του, το 34% παίζει περισσότερο μόνο του και το 23% κάνει λιγότερα σπορ από ό,τι πριν τον κορωνοϊό, εξαιτίας όλων αυτών των περιορισμών που επιβλήθηκαν και είχαν ως συνέπεια την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Για αυτόν τον λόγο η βρετανική κυβέρνηση δαπανά 200 εκ. στερλίνες σε θερινά σχολεία, μέσω των οποίων τα παιδιά που τελείωσαν το δημοτικό και θα πάνε στο γυμνάσιο, θα έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, παίζοντας παιχνίδια, μουσική, θέατρο κ.λ.π.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Helen Dodd υποστηρίζει ότι “το παιχνίδι με τους φίλους είναι κομβικό στην παιδική ηλικία και πρέπει να φέρουμε τη χαρά και τη διασκέδαση ξανά στη ζωή των παιδιών”.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μία ομάδα ακαδημαϊκών έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση, ζητώντας της να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν φέτος το καλοκαίρι.

“Είναι κάτι που τους έχει λείψει πολύ εδώ και ένα χρόνο, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο” αναφέρει ο Dan Paskins από την οργάνωση Save the Children, προσθέτοντας ότι “ειδικά για όσους ζουν μέσα στη φτώχεια είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρουν ένα ασφαλές μέρος για παιχνίδι και θέλουμε να βοηθήσουμε παιδιά από μειονότητες που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία”.

Η Anita Grant, πρόεδρος της οργάνωσης Play England, επισημαίνει ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για την υγεία, την ευτυχία και την ευζωία της επόμενης γενιάς, καθώς το να παίζει κάποιος ελεύθερα, βοηθάει το μυαλό να σκέφτεται, δεξιότητες και τη δημιουργικότητα να αναπτύσσονται και τη φαντασία να ταξιδεύει.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, δύσκολα θα σταματήσουν τα lockdown και ακόμα και στη Βρετανία, όπου έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, επέβαλαν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό σε περιοχές, που κυκλοφορεί πολύ η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το Skynews.

Συγκεκριμένα, η σύσταση προς τους πολίτες είναι να μην επισκέπτονται τους δήμους του Mπέντφορντ, του Μπλάκμπερν, του Ντάργουιν, του Μπόλτον, του Μπέρνλεϊ, του Λέστερ κ.α., ούτε να βγαίνουν έξω από τα όριά τους, όσοι ζουν εκεί.

Στους δημότες των παραπάνω πόλεων συστήνεται επίσης να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους και να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων με όσους δεν ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό.

Η νέα οδηγία που ήρθε εντελώς απροειδοποίητα αναμένεται να έχει επιπτώσεις και να προκαλέσει σύγχυση και αβεβαιότητα στις ζωές των ανθρώπων, και στελέχη της αντιπολίτευσης ζητούν από τον Βρετανό υπουργό Υγείας Matt Hancock, ο οποίος δεν είχε αποκλείσει την περασμένη βδομάδα τοπικά lockdown, να εξηγήσει αυτούς τους νέους κανόνες.

Στο Μπόλτον δήλωναν, μάλιστα, άγνοια για τις νέες οδηγίες, μέχρι τη στιγμή που έμαθαν τα μαντάτα.

Η βουλευτής των Εργατικών στο Μπλάκμπερν Kate Hollern κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “πάει να επαναφέρει τα lockdown από την πίσω πόρτα”, τα οποία χαρακτήρισε λανθασμένη προσέγγιση τόσο για την υγεία, όσο και για την οικονομία ο ηγέτης του κόμματος Keir Starmer.

Επίσης, οι τοπικές αρχές στο Μπόλτον, το Μπλάκμπερν, το Ντάργουιν, το Μπέρνλεϊ, το Λέστερ κ.λ.π. δεν έχουν προς το παρόν ζητήσει από τους πολίτες να μην βγαίνουν εκτός δήμου.

Από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές των παραπάνω πόλεων, έτσι ώστε να γίνονται περισσότερα τεστ και να επισπευστεί η χορήγηση των δεύτερων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης, ο κίνδυνος της οποίας οδήγησε και στα νέα μέτρα.

Ένας κίνδυνος, πάντως, που προς το παρόν δεν έχει αυξήσει τα ημερήσια κρούσματα (2.439) και θύματα (3) του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά εδώ λαμβάνονται νέα μέτρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (που πέρσι είχε μπει σε αυστηρό lockdown για 111 μέρες) για μόλις εννέα κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν, μάλιστα, σε δύο μέρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπό τον φόβο αυτά τα εννέα κρούσματα να οδηγήσουν σε ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού, στη Βικτώρια έγινε και πάλι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους και επιβλήθηκαν και κοινωνικοί και ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Χιλιάδες άνθρωποι στη Μελβούρνη διατάχθηκαν να απομονωθούν και να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ υγειονομικός συναγερμός σήμανε για πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Κι αυτό διότι ένας άνθρωπος που είχε υψηλό ιικό φορτίο επισκέφτηκε κάποια από αυτά τα μέρη και οι αρχές στη Βικτώρια ζητούν από εκατομμύρια πολίτες να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς τους.

Η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε επίσης τα ταξίδια προς και από τη Βικτώρια για τρεις μέρες, παρά το γεγονός ότι και εννέα κρούσματα (τέσσερα στη Μελβούρνη και πέντε στην ευρύτερη πολιτεία) προέρχονται από την ίδια μεγάλη οικογένεια, που απλά τα μέλη της ζουν σε διαφορετικά νοικοκυριά και πιστεύεται ότι κόλλησαν από ταξιδιώτη από την Αδελαΐδα.

Ωστόσο, οι αρχές υποστηρίζουν ότι λείπει ένας κρίκος στην αλυσίδα της μετάδοσης και συγκεκριμένα το άτομο που κόλλησε από τον ταξιδιώτη της Αδελαΐδας και μετέδωσε στη συνέχεια τον ιό στα μέλη της μεγάλης οικογένειας, οπότε αναγκάστηκαν να πάρουν οριζόντια μέτρα.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, η ουσία είναι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δύσκολα θα απαλλαγούμε από τα lockdown τελικά.

Άλλωστε, έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο οι ειδικοί.

Κι ενώ ακόμα δεν έχει μπει το καλοκαίρι, αυτοί εκεί. Να κρατήσουν σε πρώτο πλάνο τον κορωνοϊό και να κάνουν τον κόσμο να ασχολείται με αυτόν, θέλοντας και μη.

Τουλάχιστον, μύρισε καλοκαίρι και στην αγαπημένη μου ακτή.

Για πρώτη φορά μετά από μήνες ήταν ζεστός και ο βοριάς, κάτι που συμβαίνει όταν συναντά θερμές αέριες μάζες που προϋπήρχαν.

Έτσι, ο ψυχρός και ξηρός αυτός άνεμος δεν μπορεί να τις κρυώσει άμεσα και αρχικά η αίσθηση είναι σαν να σε φυσάει ένα γιγάντιο πιστολάκι για τα μαλλιά.

Κάτι που είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2017, όταν είχαμε 45άρια τοπικά ακόμα και στην Αττική.

Με τη θερμοκρασία ανεβασμένη, ήρθε τότε το μελτέμι και το Φάληρο είχε 42 βαθμούς, έναντι 38 στο κέντρο της Αθήνας, που ο βοριάς δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρός, όσο στα παραθαλάσσια.

Δηλαδή, στο Φάληρο ήταν σαν να λειτουργεί το φυσικό σεσουάρ με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και την Τρίτη 25/5 η θερμοκρασία άγγιξε τους 33 βαθμούς στο Θυμάρι με το βοριαδάκι, ενώ τις προηγούμενες μέρες με τους νοτιάδες και τη θαλάσσια αύρα έφτανε μόλις τους 25.

Με τον βοριά καθάρισαν, πάντως, ξανά τα κρυστάλλινα νερά, χαρίζοντας και μερικά ωραία πλάνα, κυρίως με καλόγριες στις ποσειδωνίες και μελανούρια μικρά.


Συγκινήσεις είχαμε, όμως, και στη στεριά, στο Φάληρο αυτή τη φορά.

Όταν ένας λαδωμένος, ίσως και λαβωμένος, ποντικός πήγε να περάσει τον δρόμο και βρέθηκε μπροστά σε δύο γάτες, ενώ άλλη μία ήταν στην απέναντι πλευρά.

Ευτυχώς οι γάτες ήταν απασχολημένες με το φαγητό τους, η μία απλά τον κοίταξε, η άλλη δεν ασχολήθηκε και μόνο η μικρότερη έσπευσε να περιεργαστεί το ποντίκι, που αν και φαινόταν ζαλισμένο, κατάφερε τελικά να χωθεί σε έναν υπόνομο.

Χάρηκα που δεν το ξέκαναν οι γατούλες το παρεξηγημένο από τους ανθρώπους ποντικάκι (μήπως αν το σκότωναν θα το μάζευε κανένας από τον δρόμο, όπου θα γινόταν εστία μικροβίων;) και φωνάζοντας να το αφήσουν έβαλα κι εγώ ένα χεράκι.

Γιατί παρά τα όσα λέγονται για τα συμπαθή τρωκτικά, δεν είναι φορείς περισσότερων μολυσματικών ασθενειών από ό,τι οι σκίουροι – τους οποίους συμπαθούν σχεδόν όλοι, για παράδειγμα – αλλά και τα σπουργίτια ή τα περιστέρια, τα οποία επίσης πολλοί σιτίζουν και έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους.

Και είναι χειρότερο να σε περιστοιχίζουν καμιά εκατοστή περιστέρια από ό,τι να περάσει δίπλα σου ένας αρουραίος.

Κι αυτό διότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο βασικός λόγος για το θανατηφόρο ξέσπασμα της πανούκλας στον Μεσαίωνα ήταν ότι εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών υγιεινής (ανύπαρκτη αποχέτευση κ.λ.π.) είχαν πολλαπλασιαστεί δραματικά τα τρωκτικά.

Ήταν οι δυσανάλογα μεγάλοι αριθμοί τους που προκάλεσαν την επιδημία και όχι το γεγονός ότι τα ποντίκια είναι έτσι κι αλλιώς φορείς ασθενειών, διότι το ίδιο ισχύει για όλα σχεδόν τα ζώα.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι μην διαταράσσεται η ισορροπία της φύσης. Για αυτό είναι εγκληματικό που σημαδεύουν κάποιοι με τα αυτοκίνητα και σκοτώνουν τα φίδια (δύο πατημένα είδα δυστυχώς τις τελευταίες μέρες στο Θυμάρι και στη Σαλαμίνα), τα οποία κινούνται πολύ αργά στην άσφαλτο, αφού “κολλάνε” στο ίδιο σημείο λόγω της φυσικής κατασκευής τους, που είναι για χωμάτινο έδαφος με χόρτα, καθώς μόνο εκεί έρπουν πολύ γρήγορα.

Αν, λοιπόν, οι άνθρωποι σκοτώνουν τα φίδια, τότε θα πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα τα ποντίκια -που έτσι κι αλλιώς αναπαράγονται αφειδώς με ταχύτατους ρυθμούς- και καθώς δεν θα βρίσκουν όλα αρκετή τροφή, θα σπεύσουν στα σπίτια.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς γυρίζει μπούμερανγκ κάθε επέμβαση του ανθρώπου στη φύση.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σε κάποιες χώρες η αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει γίνει εμμονική και υστερική. Αν σκεφτεί κάποιος πως ο κορωνοϊός θα μείνει μαζί μας για χρόνια -μπορεί και για πάντα-, αναρωτιέμαι πότε θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την υστερία. Πάντως, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πως οι άνθρωποι δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στους περιορισμούς των ελευθεριών τους. Αυτό είναι δυσοίωνο. Αλλά η θάλασσα είναι στα πόδια μας. Ας μιμηθούμε τα παιδιά -που πάντα θα βρουν τρόπο να παίξουν- και ας παίξουμε. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.