Στις ΗΠΑ πληρώνουν τους νέους με 50 και 100 δολ. για να εμβολιαστούν

Τουλάχιστον 46 εκ. πρόσφυγες, μετανάστες και εκτοπισμένοι εντός της χώρας τους δεν συμπεριλαμβάνονται, Πιτσιρίκο, στους εμβολιασμούς, που γίνονται σε όλο τον κόσμο, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που δεν εμβολιάζεται, σχεδόν ίσο με τον πληθυσμό της Ισπανίας και αφορά 5,6 εκ. εκτοπισμένους στην Κολομβία, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Κένυα και τη Συρία και 5 εκ. μετανάστες στην Ουκρανία.

Στην Ινδία, τη Νιγηρία και την Ινδονησία δεν εμβολιάζονται επίσης όσοι είναι εκτοπισμένοι, ενώ στο Πακιστάν εμφανίζονται μόνο τυπικά στις λίστες για τους εμβολιασμούς.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από οργανώσεις για την υγεία σε όλο τον πλανήτη και -μέσω του προγράμματος Covax- γίνεται από τον Μάρτιο του 2021 προσπάθεια να θωρακιστούν και όλοι αυτοί οι άνθρωποι έναντι του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, το 5% των δόσεων του προγράμματος Covax, που προοριζόταν για τις φτωχές χώρες, θα διατεθεί στο 20% των ευάλωτων και αποκλεισμένων κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

Yπολογίζεται ότι συνολικά 33 εκ. άνθρωποι θα είναι με αυτόν τον τρόπο επιλέξιμοι για να κάνουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τους ηλικιωμένους και όσους υποφέρουν από συννοσηρότητες να έχουν προτεραιότητα.

Ωστόσο, ακόμα και αν όλοι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι εμβολιάζονταν, θα υπήρχαν άλλα 60 με 80 εκ. ανθρώπων, που ζώντας σε περιοχές ελεγχόμενες από αντάρτες, δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 70% των συνολικά 104 εμβολιαστικών προγραμμάτων που εξέτασε, δεν περιλαμβάνουν μετανάστες, αφήνοντας έτσι χωρίς εμβόλιο πάνω από 30 εκ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 4,9 εκ. στην Ινδία και 2,6 εκ. στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Χωρίς εμβολιαστική κάλυψη μένουν επίσης 5 εκ. πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 1,8 εκ. στην Κολομβία, 590 χιλ. στη Συρία και 480 χιλ. στην Κένυα.

Το ίδιο ισχύει και για 11,8 εκ. εκτοπισμένους ανθρώπους μέσα στη χώρα τους, με 2,7 εκ. εξ αυτών να βρίσκονται στη Νιγηρία και πάνω από 1 εκ. στην Ινδία.

Και εμπειρογνώμονες υγείας επισημαίνουν ότι το να αποκλείονται τόσοι άνθρωποι από τους εμβολιασμούς είναι αυτοκαταστροφικό, διότι “κανένας δεν είναι ασφαλής, μέχρι να γίνουν όλοι ασφαλείς”.

Αλλά και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν ήταν όλοι ασφαλείς στον δυτικό κόσμο, θα έπρεπε να αφήσουν τους ανθρώπους στον υπόλοιπο πλανήτη στην τύχη τους;

Παρεμπιπτόντως, μειώνεται η ζήτηση για εμβόλια στις ΗΠΑ, όπου πληρώνουν 50 και 100 δολάρια τους νέους για να εμβολιαστούν, κι ενώ το 46% του αμερικάνικου πληθυσμού έχει κάνει έστω τη μία δόση και το 34% και τις δύο, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

O στόχος που είχε θέσει ο Joe Biden ήταν να έχει χορηγηθεί έστω μία δόση εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό στο 70% των Αμερικάνων ως τις 4 Ιουλίου, μία ημερομηνία ορόσημο, καθώς τότε αναμένεται να ανοίξει πλήρως η οικονομία των ΗΠΑ.

Αλλά το Σάββατο 8/5 πραγματοποιήθηκαν 2 εκ. εμβολιασμοί, κάτι που συνιστά πτώση 20% σε σχέση με τον αριθμό τους μία βδομάδα πριν.

Μάλιστα, από την πολιτεία του Ουισκόνσιν ζήτησαν μόνο το 8% των 162.680 δόσεων που επρόκειτο να παραλάβουν για αυτή τη βδομάδα, η Αϊόβα το 29%, το Κάνσας το 9% από τις 647 χιλιάδες δόσεις που του αναλογούσαν και το ίδιο ποσοστό ζήτησε και το Ιλινόις.

Λίγο υψηλότερα ήταν τα ποσοστά που αιτήθηκαν το Κονέκτικατ (26%), η Νότια Καρολίνα (21%), η Βόρεια Καρολίνα (40%) και η Ουάσινγκτον (40% των δόσεων).

Αντίθετα, το Μέριλαντ και το Κολοράντο δεν μείωσαν τις εβδομαδιαίες παραγγελίες, όπως και η Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί εκεί έχουν μειωθεί κατά 40% σε ημερήσια βάση, σε σύγκριση με το πικ στα μέσα Απριλίου.

Μετά τις μειώσεις στις παραγγελίες, ο Joe Biden υποστήριξε ότι τα περισσευούμενα εμβόλια θα διατεθούν σε άλλες πολιτείες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.

Το σίγουρο είναι, όμως, ότι στις ΗΠΑ υπάρχει υπερπροσφορά εμβολίων, τη στιγμή που χώρες όπως η Ινδία υποφέρουν από τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και δεν έχουν και εμβόλια, με συνέπεια να εντείνονται οι πιέσεις προς τον Biden για να δώσουν οι ΗΠΑ από το πλεόνασμά τους.

Αυτή ήταν, άλλωστε, ουσιαστικά και η απάντηση της Ευρώπης στην πρόταση των ΗΠΑ για άρση των πατεντών.

Μάλιστα, ο Emmanuel Macron υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των πατεντών δεν είναι της παρούσης, εγκαλώντας παράλληλα τη Βρετανία και τις ΗΠΑ επειδή μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο.

Την ίδια στιγμή, εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ θεωρούν ότι θα χρειάζεται να γίνονται εμβολιασμοί πριν από κάθε χειμώνα για τη θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού.

Μόνο που το 25% των ενήλικων στο Ουαϊόμινγκ δήλωσε σε έρευνα ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί και το αντίστοιχο ποσοστό στη Μοντάνα, τη Βόρεια Ντακότα, το Κεντάκι και το Οχάιο είναι 20%.

Μάλιστα, στο Ουαϊόμινγκ μόνο το 45% των ενήλικων έχει λάβει έστω μία δόση και παρόμοια είναι τα ποσοστά στην Αλαμπάμα, το Μισσισίπι, τη Λουιζιάνα, το Τενεσσί και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Κάτι που οδηγεί τις αρχές σε άλλες πολιτείες, όπως στη Βόρεια Καρολίνα, να σκέφτονται να πληρώνουν τους νέους για να εμβολιαστούν.

Στη Δυτική Βιρτζίνια χαρίζουν αποταμιευτικά ομόλογα αξίας 100 δολ. (μπορείς να τα κρατήσεις ως και 30 χρόνια ή να τα ρευστοποιήσεις ανά πάσα στιγμή, με μικρό κέρδος, αλλά θεωρούνται ασφαλή, διότι απαγορεύεται να πωληθούν από έναν σε άλλον επενδυτή) σε νέους ηλικίας 16 ως 35 για να εμβολιαστούν, και στο Ντιτρόιτ δίνουν 50 δολ. μετρητά σε όσους πολίτες κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Βρε, λες να πάρουμε κάνα φράγκο κι εδώ;

Αναμένοντας, μερικές ακόμα ωραίες εικόνες χάρισε ο βυθός με βοριαδάκι, καθαρά νερά και σπάρους (στη φωτό με το ψαράκι που αστράφτει), γύλους, καλόγριες, χειλούδες μουρμούρες, κακαρέλους, μελανούρια, κέφαλους (στην από κάτω φωτό), σάλπες και σαργούς στα ρηχά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν μας δώσουν 100 ευρώ για κάθε εμβόλιο, θα τα κάνουμε όλα τα εμβόλια, και θα βγάλουμε καλό μηνιάτικο. Αν, μάλιστα, μας δώσουν 100 ευρώ για κάθε δόση, θα πάμε και διακοπές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.