Τουλάχιστον 2.000 θάνατοι μεταναστών, εξαιτίας επαναπροωθήσεων από χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας

Τουλάχιστον 2.000 είναι, Πιτσιρίκο, οι θάνατοι μεταναστών, εξαιτίας επαναπροωθήσεων από χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Xειρότεροι όλων, φαίνεται να είναι, πάντως, οι Κροάτες, που όχι μόνο ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες βίαια (συνολικά 18 χιλιάδες από την αρχή της πανδημίας) πίσω στη Βοσνία, αλλά ζωγράφισαν στα πρόσωπα κάποιων κόκκινους σταυρούς, λέγοντας τους ότι είναι θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Την πανδημία επικαλέστηκαν ως δικαιολογία και οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι, για να μην επιτρέψουν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στα λιμάνια τους.

Η Μάλτα που έμεινε εκτεθειμένη από την ΕΕ και την Ιταλία να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος, κάνει επαναπροωθήσεις ακόμα και με ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη.

Η Ιταλία προχώρησε σε επαναπροωθήσεις συνολικά 15.500 ανθρώπων, ενώ κατηγορείται μαζί με τη Λιβύη ότι τον Απρίλιο εγκατέλειψαν στην τύχη του ένα πλεούμενο, ενώ τα κύματα έφταναν τα έξι μέτρα, με συνέπεια να χαθούν στη θάλασσα 130 ψυχές.

Για το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, η Frontex υποστήριξε ότι έκανε έρευνες ακόμα και με ελικόπτερα, αλλά ο καιρός ήταν πολύ κακός.

Όσο για τα υπόλοιπα ναυάγια και τον απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων, για τα οποία κατηγορείται, η Frontex επισήμανε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει συρθεί και η Ελλάδα, που κατηγορείται για εγκατάλειψη δεκάδων μεταναστών σε σχεδίες στη θάλασσα, αλλά και για το ότι κάποιοι εξ αυτών έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού.

Από τον Ιανουάριο του 2020, η Ελλάδα φέρεται να έχει επαναπροωθήσει 6.230 πρόσφυγες και μετανάστες και στο 89% των περιπτώσεων αυτό έγινε με εκτεταμένη χρήση βίας (ξυλοδαρμοί ακόμα και με μεταλλικές ράβδους και πάνω σε γυμνά σώματα, μπουγέλα κ.λ.π.), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεσαν και προειδοποιητικές βολές.

Η χώρα μας κατηγορείται ότι, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού και το εθνικό lockdown, παραβιάζει δημοκρατικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι έδεναν πρόσφυγες στα κάγκελα των κελιών τους και τους φορούσαν και κράνη για να μην αποκτούν μελανιές από το ξύλο που έτρωγαν.

Ακόμα χειρότερα φέρθηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες οι Κροάτες, ασκώντας και σεξoυαλική βία και ληστεύοντας αρκετούς εξ αυτών, καθώς στο 90% των μαρτυριών καταγγέλθηκαν πράξεις βίας το 2020, μία αύξηση 10% σε σχέση με το 2019.

Αλλά και το ίδιο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι είναι εκτός πραγματικότητας, όταν αποφάνθηκε ότι η Ισπανία δεν παραβιάζει την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης, με το να αξιολογεί τις αιτήσεις ασύλου σε ένα συνοριακό σημείο.

Την περασμένη βδομάδα βρέθηκαν οι σοροί 24 μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική σε ακτή της Ισπανίας, όπου πιστεύεται ότι πέθαναν από πείνα και δίψα, ενώ συνολικά 788 έχασαν τη ζωή τους το 2020, προσπαθώντας να φτάσουν στη χώρα της Ιβηρικής.

Τελικά, 100 χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη τόσο από τη Μεσόγειο, όσο και από την ξηρά το 2020, έναντι 130 χιλιάδων το 2019 και 190 χιλιάδων το 2017.

Σκασίλα τους μεγάλη, βέβαια, των Ευρωπαίων για το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες θα πεθάνουν, καθώς το μοναδικό ζητούμενο είναι πόσοι τουρίστες θα ταξιδέψουν.

Και για να τους προσελκύσουν, ειδικά στις χώρες της νότιας Ευρώπης, μειώνουν τις τιμές, επιταχύνουν τον εμβολιασμό και υιοθετούν το πράσινο πιστοποιητικό.

Με τη Le Monde να γράφει ότι και η Κομισιόν απλοποιεί τις διαδικασίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να διευκολύνει τα ταξίδια αναψυχής στην ΕΕ.

Έλληνες, Κροάτες, Ισπανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι (ναι, όλοι αυτοί που εγκαταλείπουν πολλούς πρόσφυγες στην τύχη τους μεσοπέλαγα) γνωρίζουν ότι η τουριστική κίνηση δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα προ κορωνοϊού, αλλά θέλουν να αποφύγουν κι ένα καλοκαίρι παρόμοιο με του 2020.

Τότε που οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί τουρίστες αποθαρρύνθηκαν και δεν ταξίδεψαν στη νότια Ευρώπη, λόγω του φόβου να κολλήσουν τον ιό, αλλά και της απειλής να κλείσουν ξαφνικά τα σύνορα.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, η καταρχήν συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό, που εγκρίθηκε στις 29 Απριλίου από τους ευρωβουλευτές, έχει στόχο μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Προστατεύοντας πάντα την εθνική κυριαρχία των κρατών, όσον αφορά τα σύνορά τους, η συμφωνία θα επιτρέπει σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να μεταβαίνει σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ΕΕ αν έχει εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid 19 ή διαθέτει αρνητικό τεστ PCR.

Πολλά σημεία θα πρέπει, ωστόσο, να αποσαφηνιστούν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται για την επιστροφή τουριστών και από άλλα μέρη του κόσμου και στις 3/5 ανακοίνωσε ότι θα γίνονται δεκτοί όσοι έχουν κάνει εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή προέρχονται από χώρες με χαμηλή κυκλοφορία του ιού.

Ωστόσο, οι συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι τουρίστες του οποίου είναι περιζήτητοι στις μεσογειακές χώρες.

Στη Βρετανία που δεν έχουν ανακοινώσει, όμως, ακόμα πότε θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν θεωρούν ότι όλες οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας, όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού σε αυτές.

Και μπορεί ο στόχος της ΕΕ να είναι η ανοικοδόμηση ενός τουριστικού τομέα ανθεκτικού, βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να ανακτηθούν μέρος των 937 δισ. ευρώ και των 3,6 εκ. θέσεων εργασίας που χάθηκαν στον κλάδο λόγω της πανδημίας, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.

Κατά μία έννοια και λόγω της ανεργίας και της αναδουλειάς, όλοι λίγο – πολύ κάνουμε τουρισμό.

Έστω -όπως λέει και το τραγούδι- στο Φάληρο το Παλιό.

Παρέα με κακαρέλο, ούγαινα και σαργό, είδη από την οικογένεια των σπαριδών (του σπάρου και του μελανουριού, δηλαδή), που εικονίζονται στις φωτό.

Οι κακαρέλοι έχουν μαύρους δακτύλιους και στα βράγχια και στην ουρά, οι σαργοί μόνο στην ουρά, όπως και οι ούγαινες που διαθέτουν, όμως, και πολλές λεπτές ρίγες και μυτερό ρύγχος και για αυτό λέγονται και χαρακίδες και μυτάκια αντίστοιχα.

Πολύ πιο εύκολα ξεχωρίζει κανείς τα σαφώς πιο μακρόστενα μελανουράκια από τη γαλάζια απόχρωση τους, όταν κινούνται κοντά στην επιφάνεια και σε φωτεινό σκηνικό.

Τον σπάρο όταν τον φωτίζει ο ήλιος διακρίνεται μία κιτρινωπή απόχρωση στην ουρά του και είναι πιο μικρός και χωρίς τις ανεπαίσθητες ραβδώσεις του σαργού, ενώ με τη συμπερίληψη της μουρμούρας και της σάλπας στις σπαρίδες προσωπικά διαφωνώ.

Σε λίγο θα βάλουν και τους κέφαλους στον σωρό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή τον κορωνοϊό, καταπάτησαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών τους, στα δικαιώματα των προσφύγων θα κολλούσαν; Ας κάνουμε κι εμείς οι Έλληνες τουρισμό στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι μόνο για τουρίστες, αν και ούτε αυτό δεν είναι βέβαιο πια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.