Υποεκπροσώπηση γενικώς

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Δεν παρακολουθούσα το σάιτ εδώ και αρκετό καιρό. Γενικώς, απείχα από το διαδίκτυο εξαιτίας της παραπληροφόρησης και της υπερπληροφόρησης αναφορικά με τον ιό.

Τώρα όμως που πιάνει καλοκαίρι και η ζέστη θολώνει το μυαλό, έκανα το ριζοσπαστικό βήμα και ξαναμπήκα στο διαδίκτυο. Μια από τα ίδια δυστυχώς. Σαν να έχει αρρωστήσει ο κόσμος τόσο πολύ εγκεφαλικά, ώστε όλοι να κυνηγούν και να μαθαίνουν τις ίδιες ειδήσεις, από παρεμφερή μέσα, χωρίς ίχνος κρίσης. Τέλος πάντων, μακριά και αλάργα από μένα η γκρίνια.

Σκεφτόμουν λοιπόν τις προάλλες ότι, όπως άκριτα και αλόγιστα διαβάζουμε και κυνηγάμε τις ειδήσεις, έτσι άκριτα και αλόγιστα ψηφίζουμε.

Δηλαδή, βλέπει κανείς τους αγρότες του άγριου κάμπου να ψηφίζουν γιατρούς ή δικηγόρους. Ελεύθερους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ να ψηφίζουν επαγγελματίες πολιτικούς ή ανώτατους δημόσιους αξιωματούχους. Εμπόρους των ληξιπρόθεσμων επιταγών να ψηφίζουν δημοσιογράφους ή στρατιωτικούς.

Φυσικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαντασιωνόμαστε ότι ζούμε σε δημοκρατία στην οποία, όμως, κανείς δεν εκπροσωπεί κανέναν και όλοι γκρινιάζουν ότι δεν εκπροσωπούνται γενικώς.

Επιπλέον, κάποιοι από εμάς που διαπιστώνουμε την έλλειψη εκπροσώπησης, καταλήγουμε στο σαφές συμπέρασμα ότι οι κυβερνώντες αποτελούν μια κλειστή ομάδα -με συμμορίτικα χαρακτηριστικά διασφάλισης των προνομίων τους- στην οποία δεν έχουμε καμία θέση.

Μερικοί λοιπόν φεύγουν για τα βουνά και τις θάλασσες, και μερικοί άλλοι ριζοσπαστικοποιούμαστε όλο και περισσότερο στα αστικά κέντρα. Και δυστυχώς, τόσο οι αναχωρητές όσο και οι ριζοσπαστικοποιημένοι -που θα μπορούσαμε να κάνουμε την κοινωνική διαφορά- γινόμαστε τόσο μηδενιστές, που τελικώς άπραγοι και αιθεροβάμονες αφήνουμε τη σαπίλα να κυριαρχεί.

Αχ αγαπητέ Πιτσιρίκο, δεν καταλαβαίνω πραγματικά εκείνες τις ιστορικές περιόδους που οι άνθρωποι έγραφαν ιστορία.

Δεν γράφω κάτι καινούριο, απλώς για μια στιγμή πριν μερικά χρόνια νομίσαμε ότι ήρθε η στιγμή μας. Αλλά η συμμορία ήταν άριστα οργανωμένη.

Κάτι άσχετο, σαν κατακλείδα. Έγραψα για τους αναχωρητές στα βουνά και τους ριζοσπαστικοποιημένους των μεγάλων πόλεων. Επίτηδες δεν έγραψα για κατοίκους των μικρών πόλεων και των χωριών. Εκεί δυστυχώς πάσχουν ακόμα από τη φρενίτιδα του Σώρρα, του Μιχαλολιάκου και του Βελόπουλου.

Φιλικά

Χάρης

Υ.Γ. Αλήθεια, μπορείς να αναλογιστείς κάποια κοινωνική ομάδα που να εκπροσωπείται από τη “δημοκρατία” μας;

(Αγαπητέ φίλε, σας νιώθω. Κι εγώ αποτραβήχτηκα αυτό το χειμώνα που πέρασε γιατί η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τοξική και επικίνδυνη. Για να εκπροσωπηθούν οι πολίτες, πρέπει να ξέρουν τι είναι οι ίδιοι. Πρέπει να έχουν αίσθηση της τάξης τους, της κοινωνίας και της κατάστασής τους. Αυτό στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Οι περισσότεροι Έλληνες νομίζουν πως είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Εγώ σταμάτησα να ψηφίζω γιατί δεν βλέπω το λόγο να ψηφίζει κάποιος σε ένα θλιβερό προτεκτοράτο. Βέβαια, θεωρώ πως σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάποια όμορφα πράγματα. Αλλά, δυστυχώς, σχεδόν παντού κυριαρχούν οι τοπικές μαφίες και απουσιάζει το ενδιαφέρον για το κοινό καλό. Επίσης, τα κόμματα καπελώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Κρίμα, γιατί υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που θα μπορούσαν να είναι πρότυπα. Το πρόβλημα με την εκπροσώπηση είναι πως, αν κάποιοι άξιοι άνθρωποι αποφασίσουν να μπουν στην πολιτική -στην κεντρική πολιτική ή στην τοπική αυτοδιοίκηση-, κινδυνεύουν. Κινδυνεύει, κυριολεκτικά, η ζωή τους. Οπότε, ή σιωπούν, ή φεύγουν από τη χώρα. Και συνεχίζουν να αλωνίζουν οι μαφίες. Πάντως, κάποιοι προσπάθησαν, αλλά κατάλαβαν με τι έχουν να κάνουν, και αποτραβήχτηκαν. Στην “δημοκρατία” μας εκπροσωπούνται οι μαφίες. Μόνο. Πώς θα αλλάξει αυτό; Κατ’ αρχάς, πρέπει να το θέλουμε. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε επιθέσεις ο ένας στον άλλον. Εγώ δεν βλέπω άλλο τρόπο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.