Όσο με τρομάζει το περιστατικό της Νέας Σμύρνης άλλο τόσο με τρομάζει η κοινωνία μας

Γεια σου φίλε πιτσιρίκο, ελπίζω να περνάς καλά!
Ο κόσμος έχει “σοκαριστεί” με τον νεαρό της Νέας Σμύρνης, ενώ άλλοι στο πρόσωπο του βλέπουν όλα τα κακά της κοινωνίας μας.

Δεν φαίνεται να περνάει στο μυαλό κανενός πως αυτός ο νέος μπορεί να χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια.

Οι άνθρωποι τείνουν να μιλούν με τα συναισθήματα και όχι με το μυαλό.

Ένας νεαρός που κυνηγάει γυναίκες μέσα στη νύχτα με το πουλί έξω, δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με έναν άντρα που δέρνει και κακοποιεί τη γυναίκα του.

Αυτό δεν σημαίνει πως δε πρέπει να τιμωρηθεί. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Τουλάχιστον μέχρι να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν και τη κοινωνία.

Όσο με τρομάζει ένας πιθανόν διαταραγμένος νεαρός, άλλο τόσο με τρομάζει η αντίδραση της “υγιούς” κοινωνίας, καθώς και η αντίδραση των γονιών του.

Και τους γονείς μπορώ να τους καταλάβω.

Δεν είναι εύκολο να χωνέψεις πως το δικό σου το παιδί προέβη σε τέτοιες απεχθείς πράξεις.

Ίσως, όταν το αποδεχτούν, να ψάξουν τα αίτια και να βοηθήσουν το παιδί τους όπως πρέπει.

Η κοινωνία φαίνεται πως έχει ένα μαχαίρι για όλες τις περιπτώσεις.

Μου θυμίζει τη περίπτωση με τους καλλιτέχνες.

Η σεξoυαλική επίθεση κατα γυναικών και αντρών στο χώρο του θεάτρου, μπήκε στο ίδιο καζάνι με “κακούς” εργοδότες.

Το υπαρκτό πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών και της πατριαρχικής κοινωνίας στην Ελλάδα, φορτώθηκε στις πλάτες ενός νεαρού 22 χρονών.

Αύριο μεθαύριο μπορεί να έχω μια κόρη που να βρεθεί, χτύπα ξύλο, αντιμέτωπη με κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Όμως, μπορεί να έχω και έναν γιο που να προβεί ο ίδιος, χτυπά ξύλο, σε μία τέτοια απεχθή ενέργεια.

Όπως και να τον μεγαλώσω, ποτέ δε πρόκειται να γνωρίζω 100% τι συμβαίνει μέσα στη ψυχή του και το μυαλό του.

Το επιχείρημα “το δικό μου το παιδί γιατί δεν έγινε βιαστής” ή “εγώ γιατί δεν έγινα βιαστής” είναι τόσο ρηχό όσο το επιχείρημα “το δικό μου το παιδί γιατί δεν έπεσε στα ναρκωτικά”.

Περισσότερο αυτοεπιβραβεύεται κάποιος για τη καλή δουλειά που έκανε ο ίδιος σαν γονιός ή επιβραβεύει τους γονείς του που τον μεγάλωσαν σωστά, παρά αγγίζει το πραγματικό πρόβλημα.

Η κοινωνία μας, όπως πολύ σωστά το έθεσες, καλλιεργεί την εικόνα της γυναίκας “κρέας” και της βίζιτας.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών δεν προσπαθεί να βιάσει γυναίκες στα σκοτεινά δρομάκια της Αθήνας.

Η κοινωνία ζητά την παραδειγματική τιμωρία του νεαρού, ως κοινού εγκληματία χωρίς να σκέφτεται πως μπορεί αυτός ο νέος να χρειάζεται βοήθεια.

Μπορεί να είναι έτσι. Μπορεί και όχι.

Ίσως ο Βασίλης να μπορεί να μας εξηγήσει καλύτερα τι συμβαίνει στο μυαλό ενός θύτη που τον οδηγεί σε μια τέτοια αποτρόπαια πράξη.

Υποψιάζομαι πως οι στρατιώτες που βιάζουv γυναίκες ή άντρες εν καιρώ πολέμου, οι άντρες που βιάζουv γυναίκες σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ινδίας, ένας τύπος που δέρνει και κακοποιεί σεξoυαλικά τη γυναίκα του και ένας νεαρός που παρακολουθεί και επιτίθεται σε γυναίκες σε μια δυτική κοινωνία δεν είναι όλα τα ίδια.

Άρα, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και ως ίδια.

Με φιλικούς χαιρετισμούς από Χαϊδελβέργη.

Γ.

(Αγαπητέ φίλε, εμένα πιο πολύ με τρομάζουν αυτοί που είναι μονίμως με τα δάχτυλο σηκωμένο απέναντι σε όλους. Και είναι πάρα πολλοί. Είναι να απορεί κανείς πώς με τόσους ηθικά ανώτερους ανθρώπους, η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτά τα χάλια. Πάντως, ένα πρόβλημα με την αντρίλα υπάρχει και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι πάρα πολλοί οι άνδρες που δεν σέβονται τις γυναίκες αλλά ούτε και κάποιον άλλον. Και πολλές γυναίκες δεν σέβονται τις γυναίκες. Κάποιες κυρίες, με αφορμή το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγραψαν πως θα του κάθονταν του νεαρού επειδή ήταν …όμορφος. Τι να πεις; Δεν έχεις να πεις και πολλά. Τώρα, αυτή την εποχή, μπορεί να παίζουν και διάφορα ψυχολογικά θέματα εξαιτίας του lockdown και της απομόνωσης. Αν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήταν και μερικοί ψυχολόγοι, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα. Επίσης, ας βάλουν επιτέλους στα σχολεία το μάθημα της σεξoυαλικής αγωγής -με ειδικούς καθηγητές, όχι με όποιον να ‘ναι-, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά πως οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν σεβασμό και συναίνεση. Βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι με “περίεργα” ένστικτα. Και αυτοί χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς. Θυμάμαι έναν νεαρό -στις ΗΠΑ ή στην Γερμανία- που κατάλαβε πως του αρέσουν τα παιδιά και είχε στείλει επιστολή, όπου ζητούσε βοήθεια γιατί δεν ήθελε να βλάψει κάποιο παιδί. Αυτός, προφανώς, χρειαζόταν βοήθεια. Και δεν είναι ο μόνος. Αλλά πια μάλλον είμαστε ο καθένας μόνος του. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.