Αφού γυρνάς συνεχώς το άλλο μάγουλο όταν σε χαστουκίζουν, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν ετοιμάζονται να σε γ@μήσουν

Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο. Διάβαζα το -πολύ εύστοχο- κείμενο της Στροφορμής για το βασικό εισόδημα και διάφορες σκέψεις άρχισαν να σχηματίζονται μέσα στο μυαλό μου.

Η αναγκαιότητα ενός πράγματος δεν αρκεί συνήθως. Οι λύσεις -με ή χωρίς εισαγωγικά- που προτείνονται για την κάλυψη της υπάρχουσας ανάγκης είναι πολλές και συνήθως καλά δουλεμένες από τις εξουσίες.

Άλλωστε, κάποιες από αυτές τις “λύσεις” προωθούνται και κάποιες άλλες θάβονται.

Διάβαζα, για παράδειγμα, για το πείραμα της Γερμανίας. Για τρία χρόνια και χωρίς προϋποθέσεις, βασικό μηνιαίο εισόδημα 1200 ευρώ σε 122 άτομα, προκειμένου να αξιολογήσουν την βιωσιμότητα και χρησιμότητα του εγχειρήματος. Το πείραμα είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας λίγων -φωτισμένων;- ανθρώπων που το χρηματοδοτούν. Δεν αποτελεί διεκδίκηση του πάλαι ποτέ ισχυρού λαϊκού κινήματος και των συνδικάτων.

Αυτό είναι μια θλιβερή πραγματικότητα σε όλες τις χώρες της Δύσης, στην Ελλάδα σε χλευάζουν κιόλας αν το υποστηρίζεις.

Πείραμα λοιπόν με 122 άτομα στην “πρωτοπόρο” Γερμανία, αριθμός συμμετεχόντων που δεν θα επαρκούσε να επιβεβαιώσει την ένδειξη της ασπιρίνης στην πρόληψη των θρομβώσεων.

Στην ουσία, εντός του καπιταλισμού, το βασικό εισόδημα θα μπορούσε να ιδωθεί μόνο ως το αντίπαλο δέος των διαφόρων ειδών κοινωνικών βοηθημάτων και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οπότε είναι το μοναδικό πείραμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην εξαγωγή κάποιων ουσιαστικών δεδομένων.

Δυο πόλεις στην ίδια χώρα με παρόμοια δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στην μία τα πράγματα κυλάνε όπως τώρα, στην άλλη βασικό εισόδημα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πέντε χρόνια μετά, συγκρίσεις στα βασικά και στα ουσιαστικά. Διαφορές στην νοσηρότητα από παθήσεις της κοινότητας, στην επίπτωση των ψυχικών παθήσεων και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, στην εγκληματικότητα, στην δημιουργικότητα, στην ικανοποίηση από την ζωή, το πόσο ευτυχισμένος αισθάνεσαι, στην ανάπτυξη των τεχνών, κλπ.

Όμως, ποιοί στα αλήθεια ενδιαφέρονται για αυτά τα πράματα; Γιατί να τα μετρήσουν όλα αυτά; Μόνο η καταναλωτική ικανότητα τους ενδιαφέρει και ο …κορωνοϊός. Έτσι μετρούν την ευτυχία και το quality of life.

Μιλώντας, πάντως, με κάποιους της ηλικίας μας υπάρχει μια πιθανότητα -έστω και μικρή- να πετύχεις κάποιους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται το βασικό εισόδημα ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Δυστυχώς όταν μιλάς με νεότερους -εκείνους που υποτίθεται ότι κουβαλούν ενεργά τα γονίδια της επανάστασης στο DNA τους0 μένεις παγωτό. Έχουν 100% εκπαιδευτεί -και αποδεχτεί-την λογική του “σφάξε με Αγά μου να αγιάσω”. Απόλυτα πεισμένοι για τις καλές προθέσεις των Bezos, Musk και Zuckerman. Απόλυτα υπάκουοι στους παράνομους νόμους των μαφιόζων πολιτικών.

Ελπίζω να είμαι λάθος στις εκτιμήσεις μου αλλά, όταν τους πουν μια μέρα ότι θα τους κρεμάσουν, θα ρωτήσουν αν θα πρέπει να αγοράσουν μόνοι τους το σχοινί ή θα τους τους προμηθεύσει δωρεάν η αστυνομία.

Φιλιά από την τροπική Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Στην Ελβετία περνάμε τώρα την εποχή των μουσώνων. Ζέστη και βροχοπτώσεις σχεδόν καθημερινά. Ο Μάης και ο Ιούνης του Ινδού. Μέσα σε αυτήν την τροπική παράκρουση, έρχεται και το podcast-ανταπόκριση από την Σύρο, από την καταπληκτική Σταματίνα. Ψητές γαριδούλες και μαρίδα τηγανητή δίπλα στην παραλία. Πλάκα έχει, επίσης να βρίσκονται στην παρέα σου και μερικοί βλαχο-Έλληνες που νομίζουν ότι είναι Βρετανοί λόρδοι που δυσκολεύονται να συγχρωτιστούν με μελαμψούς Πακιστανούς. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσεις για αυτά που λένε, μόνο να θέσεις τα κατάλληλα και άβολα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ενοχλούνται οι γηγενείς από την ελληνική σας προφορά και τα μαυριδερά σας χαρακτηριστικά; Πιστεύουν στα αλήθεια ότι ήρθατε από την Ελλάδα ή νομίζουν ότι είστε Τούρκοι ή Αιγύπτιοι; Και τέτοια, άθλια ερωτήματα.

Υ.Γ.2 Μετά την λήξη της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό, έρχεται η ανάκαμψη με τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας ή το πέμπτο μνημόνιο; Όσοι πιστεύουν το πρώτο, παίρνουν δώρο έναν φουσκωτό Κυριάκο Μητσοτάκη ή Αλέξη Τσίπρα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το οικονομικό πρόγραμμα του CDU και το γερμανικό μπλόκο στις συζητήσεις για την κοινή διαχείριση των χρεών της ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται στις σωστές ράγες. Ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν οι Γερμανοί πρωτεργάτες του σχεδίου κατά την διάρκεια του Β-ΠΠ. Über alles, μανάρια μου.

Υ.Γ.3 Θυμήθηκα κάτι από τον Τζιμάκο και το αφιερώνω στον Δημήτρη από το Βερολίνο που ξέρω ότι θα το εκτιμήσει. Έλεγε την Ελλάδα (Hellas), της κολάσεως ο κώλoς (Hellass). Κι ας βρέχει όσο θέλει, φίλε μου Δημήτρη, κιβωτός υπάρχει.

Υ.Γ.4 Το καινούργιο σχέδιο για το ευρώ, attached.

(Φίλε Ηλία, τα πρώτα συμπεράσματα για το Βασικό Εισόδημα έχουν εξαχθεί από την πιλοτική εφαρμογή του στον Καναδά, και είναι ενθαρρυντικά. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.