Διαδηλώσεις κατά των κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία (και υπέρ των τουριστών στην Ελλάδα;)

Διαδηλώσεις κατά των κρουαζιερόπλοιων έγιναν, Πιτσιρίκο, στη Βενετία, καθώς τον Μάρτιο του 2021 είχε αποφασιστεί ότι τα μεγάλα πλοία θα απαγορευτούν λόγω της ανησυχίας των κατοίκων για τη ρύπανση και την υποθαλάσσια διάβρωση των θεμελίων της ιταλικής πόλης, όπως μεταδίδει το BBC.

H απαγόρευση, όμως, τόσο των κρουαζιερόπλοιων, όσο και των μεγάλων φορτηγών πλοίων θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν κατασκευαστούν νέες προβλήτες και καινούρια θαλάσσια περάσματα μακριά από το κέντρο της πόλης.

Έτσι, το Σάββατο 5/6 αρκετοί κάτοικοι της Βενετίας πήραν τις βάρκες τους και έκαναν διαδήλωση εν πλω και άλλοι φώναζαν, ανεμίζοντας σημαιάκια από τους δρόμους, ενώ το πρώτο κρουαζιερόπλοιο απέπλεε από την ιταλική πόλη.

Την ίδια στιγμή, μερικοί Βενετσιάνοι καλωσόριζαν την επιστροφή της τουριστικής περιόδου και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, υποστηρίζοντας ότι, αν καταργηθεί η κρουαζιέρα, θα πληγεί οικονομικά ολόκληρη η Αδριατική.

Τα ελληνικά νησιά έχουν, παρεμπιπτόντως, ένα φιλόδοξο πλάνο για να προσελκύσουν και πάλι τουρίστες και αυτό είναι να εμβολιάσουν όλους τους κατοίκους τους, όπως μεταδίδει το BBC, κάνοντας ένα οδοιπορικό στη Μήλο.

Πολλοί κάτοικοι του αιγαιοπελαγίτικου νησιού θεωρούν ότι με τον μαζικό εμβολιασμό, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ θα υπάρχει ασφάλεια, καθώς θα γίνεται άμεσα αντιληπτό αν κάποιος έχει κορωνοϊό.

Έτσι, μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι στο κυκλαδίτικο νησί με στόχο να γίνει Covid free.

Σε αυτό ελπίζει και ένας νεαρός που έχει 1,5 χρόνο να δει κόσμο στη Μήλο και αυτό του έχει στοιχίσει πολύ.

Το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους στο νησί του Αιγαίου, όπου το 2020 οι τουριστικές αφίξεις αντιστοιχούσαν στο 25% αυτών του 2019.

Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι και όσοι έχουν επιφυλάξεις και ανησυχίες εξαιτίας των μεταλλάξεων, όπως μία γιατρός που εξηγεί ότι είναι αλλιώς να έχει η Μήλος 5.000 κατοίκους και αλλιώς 25 χιλιάδες, κάτι που συμβαίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτή τη “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας εξαρτώνται όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αλλά σχεδόν όλοι στο νησί των Κυκλάδων, ακόμα και όσοι δουλεύουν στην παραγωγή ή το εμπόριο, αφού και αυτοί περιμένουν τους τουρίστες, ελπίζοντας να φτάσουν στα επίπεδα του 2019.

Παρεμπιπτόντως, τυχεροί είναι όσοι βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, που δεν θα επηρεαστούν από τις καταιγίδες, τις χαλαζοπτώσεις και τα όποια άλλα τερτίπια (που θα κρατήσουν και καμιά δεκαριά μέρες σερί, παρακαλώ) του καιρού.

Τη Δευτέρα 7/6 ήταν, ωστόσο, καλοκαίρι παντού, με τα μελανούρια, τα γαϊτανούρια και τις καλόγριες να επιδίδονται στο κλασικό τους χορευτικό στο σκούρο μπλε του βυθού.

Και ένα ολιγάριθμο κοπάδι αθερίνας να κάνει τα δικά του παιχνίδια στο απέραντο γαλάζιο και το άσπρο του αφρού.

Έκανε και η μητέρα μου το πρώτο της μπάνιο για το 2021, αφού μετά από ένα αστραπιαίο πέρασμα από την εφορία (Γλυφάδας, όπου υπάγονται πλέον οι Φαληριώτες και ευτυχώς καθαρίζεις γρήγορα, αφήνοντας ό,τι έχεις στην είσοδο και παίρνοντας τηλέφωνο την επομένη για τον αριθμό πρωτοκόλλου) την κατέβασα για να ποτίσει κάτι δεντράκια στην παραλία.

Μετά, έριξε και τη βουτιά, πολύ καθυστερημένα φέτος όπως παραδέχτηκε και η ίδια, άλλωστε, πριν μερικά χρόνια άρχιζε τα μπάνια από Μάρτιο – Απρίλιο και το 2014-15 είχε κολυμπήσει αρκετές φορές και τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Θυμάμαι, μάλιστα, εκείνο το επεισοδιακό μπάνιο στις 31/1/2015 με κύματα σχεδόν δύο μέτρα στη μεγάλη αμμουδιά, αλλά τη μητέρα μου απτόητη να βουτά. Και αλώβητη να βγαίνει από τη θάλασσα μετά.

Σε αντίθεση με εμένα, που ένα κύμα μου έβγαλε τη μάσκα και ήπια και νερό καμιά οκά.

Τελικά, η μητέρα μου έκανε στις 9 Φεβρουαρίου το τελευταίο της χειμερινό μπάνιο για το 2015, καθώς μετά κρυολόγησε και άρχισε τον Μάιο ξανά.

Έτσι, συνέχισα μόνος μου το σερί, γκρινιάζοντας όπως φέτος, αλλά και όπως πάντα, για τους χιονιάδες που ακολούθησαν στις 10-12/2 και στις 18/2/2015, μετατρέποντας σε περιπέτεια τη βουτιά (στις 12 και τις 18/2, καθώς στις 10-11/2 δεν είχα βουτήξει) στην αγαπημένη μου ακτή.

Μάλιστα, τα χιόνια ήταν τότε της πλάκας στην Αττική, όχι όπως φέτος που θύμισε Βόρειο Πόλο και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι κρουαζιέρες είναι καταστροφή για τα μέρη που επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια. Χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν για λίγες ώρες σε ένα νησί ή σε κάποιο αξιοθέατο, αφήνουν τα σκουπίδια τους και φεύγουν. Η Βενετία δεν έχει ανάγκη την κρουαζιέρα. Ούτε η Σαντορίνη την έχει ανάγκη. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι άπληστοι. Ζέστη στο Αιγαίο και σήμερα, η θάλασσα υπέροχη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.