Η εργασιακή εξουθένωση των υγειονομικών απειλεί το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (ΝΗS)

Η εργασιακή εξουθένωση (burnout) των υγειονομικών απειλεί, Πιτσιρίκο, το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (ΝΗS), αν δεν ληφθεί άμεσα δράση για την ανακούφιση του εξαντλημένου -λόγω πανδημίας- προσωπικού των νοσοκομείων και άλλων δομών, όπως επισημαίνει το Skynews.

Αλλά η κατάσταση ήταν σε οριακό σημείο και πριν τον κορωνοϊό, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού στο NHS ανέρχονταν σε 50 χιλιάδες.

Αυτές οι κενές θέσεις που δεν αναπληρώνονται είναι ο λόγος της εργασιακής εξουθένωσης και των ψυχιάτρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει, σύμφωνα με Βρετανούς βουλευτές, είναι να δοθεί μία μακροπρόθεσμη λύση, έτσι ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Jeremy Hunt υποστήριξε ότι η εργασιακή εξουθένωση στο NHS και τα γηροκομεία συνιστά έναν τεράστιο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα και των δύο αυτών θεσμών στο μέλλον.

“Το προσωπικό βιώνει μία απαράδεκτη πίεση και εργασιακό φόρτο, που έχει ως συνέπεια την εξάντλησή του και η μακροπρόθεσμη λύση που πρέπει να δοθεί είναι να διασφαλίσουμε ότι θα μπουν νέοι γιατροί και νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό στο σύστημα υγείας και ότι ο αριθμός τους δεν θα περιοριστεί από ελλείψεις σε εκπαιδευόμενους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Hunt.

Όσον αφορά τον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, το 7,3% των θέσεων δεν είχε καλυφθεί κατά το οικονομικό έτος 2019-20, κάτι που σημαίνει ότι οι ελλείψεις ανέρχονταν σε 112 χιλιάδες.

Και το πρόβλημα παραμένει, καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής Martin Marshall, “η πίεση που βιώνουν οι συνάδελφοι είναι συνέπεια του απαράδεκτα μικρού αριθμού προσωπικού, καθώς δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς και εκπαιδευόμενους που κάνουν την πρακτική τους, αλλά δεν υπάρχει και σχεδιασμός για να δοθεί μία λύση στο μέλλον”.

Αλλά, αντί να φτιάξουν κάνα καινούριο νοσοκομείο και να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές, έκλειναν τον κόσμο σπίτι του και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε καλά τους την είπε ο Andrew Lloyd Webber, που διεμήνυσε ότι θα ανοίξει τα θέατρα και τα σινεμά του, ακόμα και αν παραταθεί και μετά τις 21/6 το lockdown και ας πάνε να τον συλλάβουν.

Σύμφωνα με το Skynews, ο ίδιος προειδοποίησε ότι μπορεί να πουλήσει και τις έξι κινηματογραφικές και θεατρικές αίθουσες που του ανήκουν, αν η βρετανική κυβέρνηση δεν χαλαρώσει τους περιορισμούς και ανατρέψει και πάλι τον σχεδιασμό που η ίδια έχει κάνει.

Τα περιοριστικά μέτρα με αφορμή την πανδημία ήταν μία καταστροφή για τα σινεμά, που παραμένουν κλειστά παρά τη χαλάρωση, καθώς δεν είναι βιώσιμο να ανοίξουν με λίγους θεατές.

O Lloyd Webber ετοιμάζεται να ανεβάσει τη “Σταχτοπούτα” στις 25 Ιουνίου στη Βρετανία, λίγο πριν την πρώτη παγκόσμια προβολή της τον Ιούλιο του 2021.

“Θα ανοίξουμε ό,τι και να γίνει και ας έρθουν να με συλλάβουν” δήλωσε ο Lloyd Webber στην Daily Telegraph, κι ενώ η άρση του lockdown μπορεί να μην γίνει τελικά στις 21 Ιουνίου στη Βρετανία, εξαιτίας των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

O Lloyd Webber υποστηρίζει, όμως, ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την ασφάλεια των κινηματογράφων και των θεάτρων, που δεν έχουν προκαλέσει κανένα ξέσπασμα του ιού.

“Αν η κυβέρνηση αγνοεί την επιστήμη, τότε θα κινηθούμε νομικά εναντίον της, ζητώντας αποζημιώσεις σε περίπτωση, που δεν προβληθεί η “Σταχτοπούτα” προειδοποίησε ο 73χρονος, που έχει καταφερθεί και στο παρελθόν ενάντια σε όσους είναι υπέρ της καθυστέρησης του ανοίγματος, απειλώντας με μηνύσεις αν μπουν περιορισμοί στην προσέλευση των θεατών.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Lloyd Webber και για το αν πρόκειται να συλληφθεί, ο Robert Jenrick, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, υποστήριξε ότι “όλοι θέλουμε το άνοιγμα και φαίνεται από τη ζήτηση των εισιτηρίων, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές μέρες ακόμα και μέχρι τότε όλοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες”.

Παρεμπιπτόντως, αφού στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί, γιατί φοβούνται την ινδική μετάλλαξη τόσο πολύ;

Κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης ήταν αυτό που προκάλεσε και το πρόσφατο ξέσπασμα στη Βικτώρια της Αυστραλίας, το οποίο έσβησε, όμως, σχεδόν εν τη γενέσει του, χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα.

Κι αυτό διότι στην Αυστραλία κάνουν επιθετική ιχνηλάτηση, παίρνουν στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα και έχουν κλειστά και τα σύνορα, οπότε η ινδική μετάλλαξη πέρασε και δεν ακούμπησε από εκεί.

Αλλά με αφορμή την ινδική μετάλλαξη που ήταν ανύπαρκτη στην Αυστραλία, όπου δεν έχουν ούτε έναν θάνατο από κορωνοϊό το 2021, θα επιβληθούν νέα οριζόντια lockdown από το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου στο λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι Ευρώπη και ΗΠΑ είναι οι περισσότερο πληγείσες περιοχές από την πανδημία, κατέδειξε περίτρανα ότι ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Τουλάχιστον ήταν μέχρι το μεσημέρι την Τετάρτη 9/6 ο ήλιος λαμπερός.

Κάτι σκόρπιοι σωρείτες, αλλά και στρατόμορφα νέφη (από το stratus – στρώματα) αργά το απόγευμα πύκνωσαν και αναβαθμίστηκαν σε στρωματοσωρείτες – stratocumulus και έδωσαν μία ασθενή βροχή (5 χιλιοστά, δηλαδή 5 τόνοι νερού ανά στρέμμα ή 5 κιλά νερού ανά τετραγωνικό μέτρο) στο Φάληρο, ενώ στο Θυμάρι δεν έριξε σταγόνα.

Μια χειμερινού μάλλον τύπου βροχή, αφού ψιχάλες έπεφταν μέχρι αργά το βράδυ και δεν έμοιαζε με μπόρα καλοκαιρινή, δεν είχε μεγάλη ένταση, αλλά μεγάλη διάρκεια, δεν έπεσαν κεραυνοί, δεν υπήρχε δυσφορία λόγω υγρασίας μετά, αφού είχε ψύχρα.

Μάλλον δεν έχει θερμανθεί ακόμα ούτε η κατώτερη ατμόσφαιρα, έτσι ώστε να κάνει καταιγίδες, λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας με τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Και πώς να θερμανθεί όταν, στα παραθαλάσσια τουλάχιστον, η θερμοκρασία είναι 20, άντε με το ζόρι 25 βαθμοί.

Ιούνιος σαν Ιανουάριος και μια ατμόσφαιρα μάλλον μελαγχολική.

Προσωπικά, είμαι και ευχαριστημένος, πάντως, αφού με Μητσοτάκη θα μπορούσαμε να έχουμε και χιονόνερο Ιούνιο μήνα στην Αττική.

Τελικά, μόνο στον βυθό είναι καλοκαίρι, γιατί εκεί τα χρώματα νικάνε πάντα τη μουντάδα.

Τα γαλάζια μελανούρια, τα φανταχτερά ξανθά και πράσινα γαϊτανούρια.

Ακόμα και οι καλόγριες στην πραγματικότητα δεν είναι μαύρες, γεννιούνται μπλε και μεγαλώνοντας γίνονται καφέ.

Στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι και δεν βρέχει ποτέ.

Μόνο τα κοπάδια της αθερίνας στο απέραντο γαλάζιο, αυτό το υπερθέαμα το μοναδικό, μοιάζουν με σταγόνες της βροχής σε έναν άλλον ουρανό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν τους ανθρώπους που δουλεύουν στα νοσοκομεία, σε εποχή πανδημίας. Πρέπει να είναι εξουθενωτικό και βάρβαρο. Η βρετανική κυβέρνηση -και όχι μόνο- συνεχίζει την εργαλειοποίηση του κορωνοϊού, αν και οι περισσότεροι πολίτες είναι πια εμβολιασμένοι. Ας κάνουμε μια βουτιά, εμείς που μπορούμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.