Ιούνιος σαν Ιανουάριος

Πιτσιρίκο, οι Ελβετοί απέρριψαν με ποσοστό 60,56% την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας, όπως αναφέρει η Le Monde.

Στο ίδιο δημοψήφισμα ενέκριναν με ποσοστό 56,58% την ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προς απογοήτευση του ΟΗΕ και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επί της ουσίας, καμία μεγάλη χώρα δεν έχει απαγορεύσει μέχρι στιγμής τα συνθετικά φυτοφάρμακα.

Αλλά ετοιμάζεται να το κάνει το Μπουτάν, που ανακοίνωσε ότι σε μερικά χρόνια θα έχει μία γεωργία 100% βιολογική.

Στη Βασιλεία της Ελβετίας ήταν η έδρα μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της Syngenta, που εξαγοράστηκε το 2017 από τον κινέζικο Όμιλο ChemChina.

Οπότε γίνεται και αντιληπτό γιατί ο Ελβετός πρόεδρος Guy Parmelin χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο “για μία ρεαλιστική επιλογή, που εγγυάται το μέλλον της γεωργίας μας και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας”.

Την απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά και της εισαγωγής προϊόντων, που καλλιεργούνται με αυτόν τον τρόπο στήριξαν οι οικολόγοι και η αριστερά, ωστόσο, αυτή απορρίφθηκε με μεγάλα ποσοστά στη Γενεύη και το Fribourg.

Μόνο στη Βασιλεία, έδρα της Syngenta” υπερίσχυσε το “ναι” (στην απαγόρευση) και μάλιστα μία επιτροπή ζήτησε μέσω επιστολής από την κυβέρνηση να κάνει ελέγχους στους κατοίκους για να διαπιστωθούν τυχόν συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων στον οργανισμό τους.

Μία άλλη πρωτοβουλία που απορρίφθηκε επίσης με ποσοστό 60,68%, ζητούσε από την Ελβετική Συνομοσπονδία να δίνει επιδοτήσεις μόνο στους αγρότες που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες τους και στους κτηνοτρόφους που δεν χορηγούν αντιβιοτικά στα ζώα τους.

Όσον αφορά τη στήριξη του αντιτρομοκρατικού νόμου που ενέκριναν στο ίδιο δημοψήφισμα οι Ελβετοί, θα δίνει στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει έναν πιθανό τρομοκράτη.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία θα μπορεί να παρακολουθεί ακόμα και παιδιά ηλικίας 12 ετών και να απαγορεύει τις μετακινήσεις τους, ενώ θα μπορεί να επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός μέχρι εννέα μήνες σε εφήβους 15 χρονών με δικαστική απόφαση.

Η αριστερά υποστήριξε και σε αυτή την περίπτωση ότι δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο ΟΗΕ και διάφορες άλλες οργανώσεις έκαναν λόγο “για αναποτελεσματικό και επικίνδυνο νόμο και για ντροπή για την Ελβετία και για το κράτος δικαίου”.

Η Διεθνής Αμνηστία της Ελβετίας ανέφερε από την πλευρά της ότι “ο νόμος ανοίγει την πόρτα στην αστυνομική αυθαιρεσία, κι αυτό διότι θα θεωρούνται τρομοκρατία ακόμα και πράξεις χωρίς την απειλή βίας”.

Η κυβέρνηση εγγυάται, πάντως, ότι θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιολογεί τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, επικαλούμενη τις δύο επιθέσεις με μαχαίρι που έγιναν το 2020 στο Morges και το Λουγκάνο.

Παρεμπιπτόντως, με ποσοστό 60,21% οι Ελβετοί έδωσαν στο ίδιο δημοψήφισμα επιπλέον εξουσίες στην κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Τελικά, στην Ελβετία μάλλον κάνουν δημοψηφίσματα εκ του ασφαλούς, αφού η κοινή γνώμη πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από συντηρητική.

Να υπενθυμίσω ότι οι Ελβετοί είχαν απορρίψει και το βασικό εισόδημα σχεδόν παμψηφεί.

Συντηρητικοί είναι, βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι, με τον καιρό ασορτί.

Αφού δεν έλεγε να σταματήσει τη Δευτέρα 14/6 στο Θυμάρι η βροχή.

Μία χειμωνιάτικου τύπου (καμία σχέση με τις σύντομες καλοκαιρινές μπόρες) αδιάκοπη βροχή.

Και άδεια, αν και βρισκόμαστε στα μέσα Ιούνη, η αγαπημένη μου ακτή, αφού η θερμοκρασία ήταν και το μεσημέρι 17-18 βαθμοί.

Ιούνιος σαν Ιανουάριος.

Μάλλον επηρεάστηκαν και τα ψάρια από το σχεδόν χειμερινό σκηνικό και τα μελανούρια, τα γαϊτανούρια (φωτό) και οι καλόγριες δεν ανέβηκαν στην επιφάνεια για να κάνουν το καλοκαιρινό τους χορευτικό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ξέφυγε και μία μεγαλούτσικη μαυρολίτσα από της υποβρύχιας μηχανής τον φακό.

Αρκέστηκα έτσι σε μερικά πλάνα με σάλπες, κακαρέλους και σαργούς στον βυθό.

Κλασικές χειμωνιάτικες φωτό.

Ότι έχουμε μπει ημερολογιακά στο καλοκαίρι το μαρτυρούσαν μόνο τα πλαστικά μπουκάλια με νερό και τα ταπεράκια με φαγητό, που είχαν αφήσει μαζί με σακούλες και κουτάκια με υπολείμματα από τριμμένο τυρί, προφανώς κάποιοι που πέρασαν το ΣΚ από την αγαπημένη μου ακτή.

Μαζέψαμε και μερικά ακόμα σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και μία μάσκα προστατευτική.

Στους κάδους, που τα ρίξαμε, είδαμε να περιφέρεται μία μάλλον υποσιτισμένη γάτα, που πρέπει να είχε και μικρά και η μητέρα μου πήγε και της έφερε τροφή.

Μετά ήρθαν και οι υπόλοιπες γάτες της γειτονιάς να πάρουν το μερίδιο τους μόλις κόπασε η βροχή.

Σήμερα Τρίτη 15/6 τελειώνει μάλλον και αυτή η ψυχρή εισβολή.

Μαζί με το εμβόλιο της AstraZeneca, που το “τελείωσε” ουσιαστικά χθες η επιτροπή.

Κάνοντας ισχυρή σύσταση να μην το επιλέγουν όσοι είναι κάτω των 60 ετών, ενώ σε άλλες χώρες το έχουν απαγορεύσει.

Η δικαιολογία είναι ότι οι νεότεροι δεν κινδυνεύουν πλέον όσο την άνοιξη να κολλήσουν -άρα και να νοσήσουν σοβαρά κάποιοι- επειδή η κυκλοφορία του ιού είναι πλέον χαμηλή.

Η αίσθηση είναι, όμως, ότι πρέπει να υπάρχουν αρκετά περιστατικά με σοβαρές επιπλοκές για να το έχουν απαγορεύσει σε τόσες χώρες.

Αυτό λέει η κοινή λογική, διότι δεν θα απαγόρευαν ένα εμβόλιο, ενώ γίνεται τέτοια παγκόσμια καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών, αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος.

Είναι επίσης φανερό ότι, κατά τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων, που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο dt, δεν φάνηκαν παρενέργειες οι οποίες αποκαλύπτονται σιγά σιγά με τη χορήγησή του στον γενικό πληθυσμό.

Τώρα μαθαίνουν και οι ειδικοί, κάποιοι εκ των οποίων υποστήριξαν, μάλιστα, ότι η πρωτεϊνη ακίδα, που εισάγουν στον οργανισμό με διαφορετικούς τρόπους όλα τα εμβόλια, δεν βοηθάει απλά τον κορωνοϊό να προσδεθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά είναι και η ίδια παθογόνο.

Τέλος, αν εμβολιαστούν και τα 8 δισ. ανθρώπων, αναλογικά θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα πάθουν κάτι σοβαρό, αλλά σε απόλυτους αριθμούς θα είναι αρκετοί, άλλωστε, κάθε ζωή μετράει.

Επίσης, ανάμεσα τους θα είναι και άνθρωποι νέοι και υγιείς, όπως έχει φανεί μέχρι στιγμής.

Και χωρίς να είναι, μάλιστα, δεδομένο ότι το εμβόλιο, που προστατεύει όποιον το κάνει από τη σοβαρή Covid 19, θα οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης και θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Γιατί και τα καθολικά lockdown και η μαζική χρήση μάσκας υποτίθεται ότι θα την τελείωναν, αλλά ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Για δεύτερο σερί καλοκαίρι. Έστω και το καλοκαίρι που ο Ιούνιος μοιάζει σαν Ιανουάριος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σκεφτόμουν πως σήμερα θα γράφατε για την διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Κίνα, όπου η κατάσταση μάλλον είναι χειρότερη από όσο παρουσιάζεται. Και τα φυτοφάρμακα μάλλον είναι αθώα σε σχέση με τη ζημιά που γίνεται από τα πυρηνικά εργοστάσια. Ας συνεχίσουμε τα μπάνια μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.