Μην είσαι πάπιγκος

Γεια σου Πιτσιρίκο!
Μόλις άκουσα και το πόντκαστ με την Σταυρούλα από τα Ιωάννινα και γέλασα με τις παιδικές χαρές. Χαιρετισμούς Σταυρούλα μου.

Γενικά, αποφεύγω να πηγαίνω με καπαρντίνα στις παιδικές χαρές, οπότε δεν θα έχω πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι για να μην ενοχλείται κάποιος από το πείραγμα, θα πρέπει να νιώθει αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση δεν εννοώ να νομίζεις ότι είσαι γαμάτος.

Αυτό είναι ναρκισσισμός.

Στην διάλεκτο του χωριού μου, τον ναρκισσισμό τον λένε πάπιγκο. Οπότε, τον ναρκισσιστή τον λέμε ο πάπιγκος.

Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι στην ζωή δεν πρέπει να είσαι πάπιγκος, αλλά θα πρέπει να γελάμε με τα κουσούρια μας και τα ελαττώματά μας.

Ε, τι να κάνουμε; Αυτά μας κάνουν αυτό που είμαστε και με αυτά κάνουμε και τους φίλους μας να γελάνε μαζί μας.

Λοιπόν τα νέα από εδώ στην Γερμανία είναι ότι χθες ένας σκότωσε 3 ανθρώπους με μαχαίρι και τραυμάτισε και άλλους. Όσο ασφαλείς και να νιώθουμε, δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει, πραγματικά.

Πρέπει απλά να ξυπνάς κάθε μέρα και να μη σκέφτεσαι τίποτα. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.

Επίσης, βλέπω την διαφορά του πώς έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής το γεγονός, και σκέφτομαι στην Ελλάδα ότι εξ αρχής θα υπερίσχυαν οι ρατσιστικές κορώνες.

Πιτσιρίκο, σε εσένα το έχω πει προσωπικά, αλλά το γράφω και εδώ.

Πολλές φορές αποφεύγω να αναφέρω πράγματα για τα “προβλήματα” που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ, γιατί όποιος διαβάζει θα εκνευρίζεται με το τι ορίζεται ως πρόβλημα σε κάθε χώρα, πόλη, γειτονιά και μέρος.

Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που το πρόβλημά τους είναι ότι πληρώνουν 600 ευρώ το χρόνο για flat χρέωση να μπορούν να πλένουν το αμάξι τους κάθε χρόνο και κάποια στιγμή τους βάζουν όριο ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία πλυσίματος πάνω από 2 φορές την εβδομάδα και γίνεται χαμός.

Από την άλλη, όπως έχω ξαναπεί, καλά κάνουν. Πρέπει οι άνθρωποι να αντιδρούν στις αλλαγές που είναι εναντίον των συμφερόντων τους, όσο χαζός και να μας φαίνεται εμάς ο λόγος.

Καλά, φυσικά υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αλλά, αν το ψάξεις σε βάθος, τα προβλήματά τους δεν είναι ουσιαστικά.

Αυτό ακούγεται άδικο και ίσως είναι κιόλας. Κι εγώ ακόμα δεν μπορώ να διαχειριστώ ακόμα το τι θεωρείται πρόβλημα εδώ· αν εξαιρέσουμε τα προβλήματα υγείας, που εκεί είμαστε -σχεδόν- όλοι ίσοι.

Από την άλλη, όταν συζητάς με κάποιον που το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι ότι χάλασε το 3000 ευρώ λάπτοπ του και θα πρέπει να περιμένει μέχρι την άλλη εβδομάδα να του το αλλάξουν και θα πληρώνεται κανονικά μέχρι τότε -γιατί δεν θα μπορεί να δουλέψει- τότε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα.

Εγώ, από την άλλη, σκέφτομαι ότι το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι ότι έχει σπίτι ενός εκατομμυρίου ευρώ με δάνειο στην πλάτη του και θα είναι μια θηλιά στο λαιμό του μια ζωή.

Αλλά είναι τελικά; Ή το βλέπω έτσι επειδή έρχομαι από ένα μέρος που έσκασε η φούσκα και καταστράφηκε ο κόσμος;

Αυτοί μια χαρά ευτυχισμένοι φαίνονται με τα δάνεια και τα σπίτια τους.

Ο Αϊνστάιν καλά έλεγε ότι η παρατήρηση αλλάζει ανάλογα με το σύστημα αναφοράς. Και στον πλανήτη αυτό υπάρχουν 8 δισεκατομμύρια διαφορετικά συστήματα αναφοράς. Άντε βγάλε άκρη.

Πιτσιρίκο μου, με στεναχωρεί αυτό που αναφέρεις συχνά για την διάθεση των ανθρώπων εκεί. Ειδικά, όταν οι άνθρωποι αυτοί κάνουν διακοπές στο νησί.

Δεν είναι ότι τους βάζετε να σκάβουν κιόλας. Σωστά;

Εδώ δεν έχω καταλάβει μια τέτοια διάθεση των ανθρώπων. Ίσως μάλλον το αντίθετο.

Τώρα που έχει ζέστη, έχουν ξεχυθεί όλοι στα πάρκα και στις πλατείες.

Ξέρεις, νομίζω ότι καταλαβαίνω την διάθεση των ανθρώπων όχι από εμένα, αλλά από τα παιδιά μου. Θα εξηγήσω τι εννοώ.

Επειδή τα παιδιά μου ευτυχώς δεν μου έμοιασαν και είναι όμορφα, βλέπω τους ανθρώπους πως τους χαμογελάνε και το χαμόγελό τους φτάνει μέχρι τα αυτιά.

Ξέρεις τι θέλω να πω. Όταν βλέπεις τους ανθρώπους να χαίρονται με την ομορφιά, σημαίνει μάλλον ότι είναι καλά μέσα τους.

Το συγκεκριμένο το έχω στο μυαλό μου να το παρατηρήσω και όταν έρθω εκεί.

Θα είναι ο δείκτης μου.

Πιτσιρίκο μου, όσο φτάνει η ώρα να ταξιδέψω ξανά -άσχετα με τον προορισμό- δεν βλέπω την ώρα. Προετοιμάζω το ταξίδι μου από τώρα.

Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα. Εγώ και ο δρόμος μπροστά μου και μια μέρα στην Αδριατική.

Θα τραβήξω βίντεο και θα σας στείλω να δείτε την διαδρομή.

Θα κάνω ντοκιμαντέρ για το Πιτσιρίκος TV.

Φιλιά πολλά από το Βερολίνο και μακριά από τους πάπιγκους.

Δ.

(Φίλε Δημήτρη, εμένα μου την δίνει κάπως που όλοι σχεδόν πια μιλάνε για προβλήματα. Κάθε είδους. Η διάθεση των ανθρώπων στα νησιά -ντόπιων και τουριστών- δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Και η ατμόσφαιρα δεν είναι ίδια. Εγώ μπορώ να το καταλάβω λόγω …εμπειρίας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι μόνο στα νησιά, και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά αυτά θα έχουμε την δυνατότητα να τα δούμε το επόμενο διάστημα. Με το καλό να έρθετε. Την αγάπη μου. Και τα λέμε εμείς. Να πούμε και για τους …πάπιγκους!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.