Παράταση του lockdown ως τις 19 Ιουλίου, παρά το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων στη Βρετανία

“Ο κόσμος πρέπει να δει αληθινή ελευθερία ξανά”, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, Πιτσιρίκο, η βρετανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι το lockdown παρατάθηκε στην Αγγλία ως τις 19 Ιουλίου, όπως αναφέρει το Skynews.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής Steve Baker ρώτησε τον υπουργό Υγείας Matt Hancock ποιες είναι τελικά οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να προχωρήσει στην άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

Αλλά και ο βουλευτής των Συντηρητικών Bob Neill χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι, ενώ αποφασίζεται παράταση του lockdown για τέσσερις εβδομάδες, δεν γίνεται το ίδιο και για την οικονομική στήριξη όσων θα πληγούν από τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού.

O Boris Johnson εξήγησε ότι η παράταση του lockdowm, που αρχικά η άρση του ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, κρίθηκε επιβεβλημένη, εξαιτίας της πιο μεταδοτικής ινδικής μετάλλαξης, που εξαπλώνεται στη Βρετανία.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 5 Ιουλίου, οπότε ίσως και να αποφασιστεί άρση των μέτρων και νωρίτερα από τις 19 του ίδιου μήνα.

Τυπικά, η παράταση του lockdown θα επικυρωθεί με ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη 16/6, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μικραίνει το διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων του εμβολίου από 12 σε 8 βδομάδες για όσους είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

Ο στόχος είναι να έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση τα 2/3 των ενήλικων μέχρι τις 19/7, νέα ημερομηνία λήξης του lockdown, που δεν θα πάρει άλλη παράταση, όπως δεσμεύτηκε ο Johnson.

Eπί της ουσίας, το σκεπτικό της παράτασης του lockdown ήταν “να δοθούν άλλες τέσσερις εβδομάδες στο NHS για να εμβολιάσει όσο περισσότερους ανθρώπους χρειάζεται, έτσι ώστε η κυκλοφορία του ιού να μην είναι ταχύτερη από τον ρυθμό των εμβολιασμών” εξήγησε ο Johnson.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι ακόμα και κάποια μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως η κατάργηση του ορίου των 30 ατόμων στους γάμους και της καραντίνας 14 ημερών για ηλικιωμένους που επιστρέφουν σε γηροκομεία μετά από διακοπές, προκάλεσαν προβληματισμό στον Matt Hancock και άλλους υπέρμαχους του lockdown.

Aπό την άλλη, ο πολέμιος του lockdown βουλευτής Baker υποστήριξε ότι “πολύς κόσμος είχε προβλέψει την παράταση του lockdown και δικαίως θεωρεί ότι δεν θα ανακτήσει ποτέ την ελευθερία του, μία ελευθερία που του υποσχέθηκαν, αλλά δεν τη βλέπει”.

“Ποιες είναι τελικά οι προϋποθέσεις για να δώσει η κυβέρνηση στους πολίτες την ελευθερία τους;” αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ο Matt Hancock απάντησε ότι “όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατό, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε με ασφάλεια και αυτή είναι η δύσκολη ισορροπία που πρέπει να διατηρήσουμε”.

Ο σερ Bob Neill επισήμανε, από την πλευρά του, την αδικία να επεκτείνεται το lockdown, αλλά όχι και η οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να μείνουν για άλλον ένα μήνα κλειστές.

Μαζί του συμφώνησε και ο δήμαρχος Λονδίνου Shadiq Khan, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιμηκύνει και την οικονομική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη.

Επί της ουσίας, όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές, θα πρέπει να πληρώνουν πλέον τους μισθούς των υπαλλήλων τους, χωρίς κρατική επιδότηση από την 1η Ιουλίου.

Οι παμπ και τα εστιατόρια οφείλουν, επίσης, να δέχονται περιορισμένο αριθμό πελατών ως τις 19 Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε θα εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα νυχτερινά μαγαζιά και χιλιάδες εργαζόμενοι στον αέρα.

Για χαριστική βολή στις επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν κλειστές, έκανε λόγο με τη σειρά της η Claire Walker, ζητώντας και αυτή να συνεχιστεί η κρατική στήριξη.

Από τη βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα επιδότησης μισθών είναι σε ισχύ και επικαλούνται τους ειδικούς για την παράταση του lockdown, όπως για παράδειγμα τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο της Αγγλίας Chris Whitty, που μίλησε για δυσκολίες και πίεση στο NHS, εφόσον αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, λόγω της ινδικής μετάλλαξης, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% των 7.000 πλέον καθημερινών κρουσμάτων κορωνοϊού.

(Ωστόσο, τα βασικά συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης είναι η ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος, δηλαδή, πιο ήπια από αυτά της βρετανικής και του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, που είναι ο βήχας, ο πυρετός, οι μυαλγίες).

Ο Whitty υποστήριξε, όμως, ότι η παράταση του lockdown θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μίας νέας μεγάλης κορύφωσης της πανδημίας, ενώ υπέρ της συνέχισης των περιορισμών τάχθηκε και το στέλεχος των Εργατικών Jonathan Asworth, κατηγορώντας, ωστόσο, τον Boris Johnson ότι “άφησε ανοιχτή την πίσω πόρτα για να μπει στη χώρα η ινδική μετάλλαξη”.

Το θέμα είναι, βέβαια, ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος με στοιχειώδη λογική που να πιστεύει ότι δεν θα ακολουθήσουν (ανεξαρτήτως εμβολιασμών μάλλον) ακόμα πιο αυστηρά lockdown το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν περιοριστικά μέτρα είναι σε σε ισχύ και τώρα το καλοκαίρι, που από τη φύση του ο ιός δεν κυκλοφορεί πολύ.

Παρεμπιπτόντως, πολύ επιτυχημένο αυτό που έγραψες, Πιτσιρίκο, “μην μπερδευτούν με τον καιρό και νομίζοντας ότι είναι Νοέμβριος μας κλείσουν πάλι μέσα”.

Τουλάχιστον, την Τρίτη 15/6 σταμάτησαν προς το παρόν οι βροχές, αλλά ο βοριάς έφερε ψύχρα και συννεφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μάζεψα μερικά σκουπίδια παρ’όλα αυτά.

Φωτογράφισα και μερικούς σαργούς, σπάρους και καλόγριες μετά.

Για την πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Κίνας δεν έγραψα, διότι δεν το πήρα χαμπάρι με όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά.

Η Κίνα ανακοίνωσε, πάντως, την Τρίτη 15/6 ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη νοτιοανατολική επαρχία Guandong είναι φυσιολογικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

H γαλλική εταιρία κοινής ωφέλειας EDF που είναι εκ των ιδιοκτητών του εργοστασίου, είχε ανακοινώσει με τη σειρά της τη Δευτέρα 14/6 ότι ερευνά ρεπορτάζ, τα οποία κάνουν λόγο για διαρροή ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρία, το πρόβλημα μπορεί να προέκυψε από ράβδους καυσίμων της Framatome, της μονάδας της που ανέλαβε την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων.

“Και υπό κανονικές συνθήκες είναι πιθανή η διαρροή κάποιων αερίων όπως το κρυπτό και το ξένο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι συνήθως, οπότε κάτι συμβαίνει” ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας Tatsujiro Suzuki, πιθανολογώντας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα καύσιμα.

Το εργοστάσιο που ολοκληρώθηκε το 2019, περιλαμβάνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες γαλλικής κατασκευής και απέχει 200 χιλιόμετρα από το Χονγκ Κονγκ, όπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, δεν έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Και ο Li Ning ένας Κινέζος πυρηνικός επιστήμονας που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ επισήμανε ότι “επειδή τα πυρηνικά εργοστάσια κατασκευάζονται με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και στις περιοχές που χτίζονται, αναστέλλεται κάθε άλλη αναπτυξιακή δραστηριότητα, μπορεί αρχικά τα επίπεδα ραδιενέργειας να είναι πιο χαμηλά και από τα ιστορικά χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί (και μετά να αυξηθούν σταδιακά, εννοεί προφανώς).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα lockdown δεν θα τλεειώσουν ποτέ, αν οι πολίτες δεν αντιδράσουν. Ο κορωνοϊός ήταν λαχείο για τις εξουσίες. Ή, όπως είπε ο Μπούλης Μπούλης, “τους έτυχε το πιο γρήγορο άλογο και το καβάλησαν”. Ευτυχώς που ζούμε στην Ελλάδα, όπου μπορείς -αν είσαι τυχερός- να αποφύγεις τα lockdown και τον χειμώνα. Και βέβαια, έχουμε τις θάλασσες και το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά τη διαρροή ραδιενέργειας από το το πυρηνικό εργοστάσιο στην Κίνα, δεν τους πιστεύω. Όπως δεν πιστεύω πια -και δεν είμαι ο μόνος- τις ανοησίες για το πώς ξεκίνησε ο κορωνοϊός το …ταξίδι του. Σήμερα νόμιζα ότι θα γράψετε για το βίντεο με τις νυχτερίδες στο εργαστήριο της Ουχάν και τον επιστήμονα που τις ταΐζει με σκουλήκια, που, αν είναι αληθινό, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που υποστήριζε πως αυτά είναι συνωμοσιολογίες. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.