Ποτοαπαγόρευση, Μαφία και υστερικοί χαφιέδες

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του blog, καλησπέρα.
Παρατηρώντας τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια -και με την κατάσταση να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο τον ενάμιση χρόνο που ζούμε με την δυστοπία της πανδημίας- η όλη φάση, πιτσιρίκο, μου θυμίζει τα όσα έζησαν οι Αμερικανοί πολίτες πριν από σχεδόν εκατό χρόνια στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

Ποτοαπαγόρευση, Μαφία και υστερικοί χαφιέδες.

Μ’ αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τις ΗΠΑ την δεκαετία του 1920-1930.

Με τις ίδιες λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την Ελλάδα του 2021.

Το κίνημα υπέρ της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική είχε ξεκινήσει στις αρχές του 19ου αιώνα.

Αρκετές πολιτείες -κυρίως του Νότου- είχαν ψηφίσει νόμους που περιόριζαν ή απαγόρευαν την διάθεση αλκοολούχων ποτών.

Η πρωτοβουλία είχε βασικούς πυλώνες προτεσταντικές οργανώσεις κυρίως του μεθοδιστικού δόγματος.

Τα χριστιανικά-δογματικά χαρακτηριστικά αυτών των οργανώσεων δεν ήταν αλλά από ένα συνονθύλευμα φασιστικών ιδεών, με κύριο χαρακτηριστικό τον εκκλησιαστικό φανατισμό.

Κάτι σαν τον χριστιανοταλιμπανισμό που ζούμε στην χώρα μας την δεκαετία που αφήσαμε πίσω μας αλλά και την νέα που μόλις ξεκίνησε.

Το όνομα “προτεσταντισμός” προέρχεται από τη λατινική λέξη «protestantismus» που σημαίνει διαμαρτυρία, εξού και η εναλλακτική ονομασία «διαμαρτυρόμενη εκκλησία».

Πολύ γρήγορα λοιπόν σχηματίστηκαν δυο πανίσχυρες ομάδες πίεσης η «ένωση κατά των σαλούν» και «η ένωση γυναικών για την χριστιανική εγκράτεια».

Προσωπικά, τις ομάδες αυτές τις φαντάζομαι κάτι σαν τις «ομάδες αλήθειας» της εποχής, ή τις ορδές των πληρωμένων -μπατριωτών- τρολ που ζούμε ανάμεσά τους.

Για να μην μακρηγορήσω άλλο με την αμερικανική ιστορία, το 1872, μέλη των παραπάνω ομάδων δημιουργούν το κόμμα τις ποτοαπαγόρευσης, ενώ το 1884 ο Σεντ Τζον με σημαία του την ποτοαπαγόρευση θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Αμερικής. λαμβάνοντας 150.000 ψήφους.

Η κοινή γνώμη άρχισε να επηρεάζεται από τους διαμαρτυρόμενους χωροφύλακες, και το 1919 το 75% των πολιτειών είχε ευθυγραμμιστεί με την 18η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που απαγόρευε την διακίνηση ή πώληση αλκοολούχων ποτών.

Ένα χρόνο αργότερα τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Βόλστιντ, καθιστώντας επίσημα πλέον την έναρξη της ποτοαπαγόρευσης που διήρκησε δεκατρία ολόκληρα χρόνια.

Σε αυτήν την δεκαετία άνθησε η μαύρη αγορά στις ΗΠΑ, και το οργανωμένο έγκλημα άρχισε να γιγαντώνεται κερδίζοντας πολιτική επιρροή.

Η αστυνόμευση φάνταζε αδύνατη και τα παράνομα αποστακτήρια ξεφύτρωναν το ένα μετά το άλλο σαν μανιτάρια.

Τα σημεία πώλησης έφτασαν τα 30.000, σχεδόν διπλάσια με την προ απαγόρευσης εποχή.

Ο αρχιμαφιόζος Αλ Καπόνε ισχυριζόταν ότι είχε στο μισθολόγιό του την μισή αστυνομία του Σικάγου, ενώ με το κραχ του 1929 να πλησιάζει οι γκάνγκστερ και οι παράνομοι διακινητές έγιναν λαϊκοί ήρωες, καθώς πρόσφεραν δουλειά σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας όπως ήταν η εποχή της μεγάλης ύφεσης.

Θέρετρα, όπως το Ατλάντικ Σίτι και το Γκάλβεστον, ευημερούσαν κατά την διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης, ενώ η πολιτική επιρροή γκάνγκστερ όπως ο Νάκυ Τζόνσον είχε περάσει σε αλλά επίπεδα.

Το Ατλάντικ μετατράπηκε σε κέντρο χλιδής και τζόγου παίρνοντας το παρατσούκλι
«The world’s playground» μια φράση που ακολουθεί την περιοχή μέχρι και σήμερα.

Σας θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω.

Ελλάδα 2021.

Οι Χριστιανοταλιμπάν, με σημαία τους το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια και φορώντας τις “μπατριωτικές” περικεφαλαίες τους, έχουν καταφέρει τον ταχύτατο εκφασισμό της κοινωνίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα όσα έγραψε ο Δημήτρης από το Βερολίνο στο τελευταίο του κείμενο και μια αντιπολίτευση ανίκανη -αφού κατάφερε να πείσει τους πολίτες να την βλέπουν το ίδιο με τους φασίστες- οδηγεί μια ολόκληρη κοινωνία να περιμένει μοιρολατρικά το τέλος της.

Ο φασισμός θέλει να κρυφτεί και ο κορονοϊός δεν τον αφήνει, φίλε μου πιτσιρίκο.

Το αυτονόητο δικαίωμα του καθενός να επιλέξει αν θα επιτρέψει ή όχι μία ιατρική πράξη στο σώμα του -έχω κάνει το εμβόλιο- μετατρέπεται σε περιορισμό των ελευθεριών του, και το δικαίωμα στην επιβίωση περνάει μέσα από το φιαλίδιο της κάθε φαρμακοβιομηχανίας και μια ολόκληρη χώρα κρέμεται από τα χείλη ενός κιτς τηλε-βιβλιοπώλη.

Οι απειλές πλέον σου σκάνε στα μούτρα ακόμα και από τον «αγαπημένο» σου γείτονα ή συνάδελφο.

«Το έκανες το εμβόλιο;” ρωτάει με ύφος ανακριτή.

“Άκουσες, αν δεν το κανείς σε απολύουν από την δουλειά» συνεχίζει με ύφος χαφιέ.

Τόσο ωμά, τόσο χυδαία, τόσο «φυσιολογικά».

Μια ολόκληρη χώρα ένα μάτσο φουκαράδες, Γκρέκο μασκαράδες.

Ενώ σε χωροφύλακες έχουν μετατραπεί γνωστοί, συνεργάτες, «φίλοι».

Όλοι.

Από την άλλη, οι μπάτσοι εκτός του ότι είναι βουτηγμένοι μέχρι το σκαλπ στη διαφθορά, λειτουργούν πλέον ως φασιστικές συμμορίες θυμίζοντας ορδές από χρυσαυγίτικα ορκ.

Όχι ότι ανέκαθεν δεν ήταν.

Αλλά η πανδημία και οι επιλογές των καθυστερημένων Ελλήνων τους έχουν λύσει τα χέρια.

Και φυσικά, η Μαφία μεγαλουργεί βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος· και το πράγμα πλέον δεν μαζεύεται με τίποτα.

Ξέρεις, πιτσιρίκο, είναι από αυτά που λέμε και γράφουμε χρόνια τώρα στο blog αλλά νομίζω πως λογικά φαίνονται και ακούγονται μόνο στα δικά μας μάτια και αυτιά.

Μια χώρα που ζέχνει μπόχα από παντού και το μόνο που αξίζει να ασχοληθείς είναι τα νερά της και οι παραλίες της.

Γιατί όπως το είπε πολύ σωστά ο Μιθριδάτης:

«Σε γκρέμλιν μετατρέπεται με φαγητό ο Γκίσμο,
και ο απολιτίκ στην πείνα γίνεται φασίσμο».

Οπότε, του Έλληνα δώσ’ του πείνα φασισμό, ριάλιτι και εθνική ψευτοπερηφάνια και πάρε του την ψυχή.

Α, και λίγο Roland Garros.

Μην ξεχνιόμαστε. Το νέο μας εθνικό σπορ.

Για να καμαρώνει έναν αθλητή που έβριζε πριν λίγους μήνες επειδή εκείνος είχε την δυνατότητα να βρίσκεται στο Ντουμπάι, όταν αυτοί έστελναν μήνυμα για να βγάλουν το σκύλο τους για κατούρημα.

Λες και τους χρωστούσε κάτι.

Τι να πεις;

Τίποτα.

Την αγάπη μου από Ιωάννινα.

Τ.Τ.Π.

Υ.Γ. Θα λείψω για λίγες μέρες από το μπλογκ για να απολαύσω και εγώ λίγο ελληνικό καλοκαίρι, πριν πάρω την οικογένειά μου και εγώ με την σειρά μου για την εσπερία το φθινόπωρο.
Με πιθανότερο σενάριο την άλλη άκρη του Ατλαντικού ή μια άλλη πιο ήρεμη γωνία του πλανήτη.
Ακόμα, όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Ευχαριστώ το μπλογκ που με έβαλε να βλέπω το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία από μια πιο υγιή γωνία, κάτι που με έκανε να αντιληφθώ την ματαιότητα της κατάστασης.
Παίρνοντας έτσι την απόφαση να εγκαταλείψω την χώρα για μια πιο ασφαλή διαβίωση.
Ίσως σου στείλω, πιτσιρίκο, ανταπόκριση από κάποιο νησί.
Τα λέμε σύντομα.
Καλά μπάνια σε όλους σας.

(Αγαπητέ φίλε, ήταν προφανές τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αφού μετά την χρεοκοπία οι Έλληνες παραδόθηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν. Δυστυχώς, οι συμπατριώτες μας δεν απαίτησαν ποτέ Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία της χώρας. Και η απουσία της Δικαιοσύνης φέρνει βία. Η μόνη απάντηση στη βία είναι η Δικαιοσύνη. Κοντεύουν δέκα χρόνια από τότε που έγραψα αυτό το κείμενο. Και η Δικαιοσύνη είναι ανέκδοτο στην Ελλάδα. Καλά κάνετε και φεύγετε. Είναι πολύ επικίνδυνη χώρα πια η Ελλάδα. Άντε, να έχουμε και άλλον ανταποκριτή σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Και θα κάνουμε παρέα κάτι podcast μούρλια. Καλά να περάσετε στις διακοπές. Περιμένω τις εντυπώσεις σας. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.