Σχεδόν 160 εκ. παιδιά δούλευαν το 2020 κατά τη διάρκεια και εξαιτίας της πανδημίας, ένα στα έξι παγκοσμίως

Σχεδόν 160 εκ. παιδιά δούλευαν, Πιτσιρίκο, το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 8,4 εκ. περισσότερα από ό,τι το 2016, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Πολλά εξ αυτών εξωθήθηκαν στη δουλειά, ακριβώς λόγω της πανδημίας και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την αύξηση της φτώχειας παγκοσμίως, τότε 9 εκ. παιδιά επιπλέον θα αναγκαστούν να εργαστούν ως το τέλος του 2022.

Τα στατιστικά μοντέλα δείχνουν, μάλιστα, ότι ο αριθμός τους μπορεί να είναι και πέντε φορές μεγαλύτερος, με συνέπεια 45 εκ. παιδιά να υποχρεωθούν να κάνουν κάποια δουλειά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Όσον αφορά την περίοδο 2016-2020, τα μισά από τα παιδιά που δούλευαν κατά τη διάρκειά της ήταν ηλικίας 5-11 ετών.

Το ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, φαίνεται και από το γεγονός ότι μεταξύ 2000 και 2016 εργάζονταν 94 εκ. παιδιά παγκοσμίως και ο αριθμός τους σχεδόν διπλασιάστηκε την επόμενη τετραετία.

Επίσης, από τα 160 εκ. παιδιά που δουλεύουν σήμερα, τα 97 εκ. είναι αγόρια.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί, εξάλλου, το ότι αυξήθηκαν κατά 6,5 εκ. σε μία τετραετία, φτάνοντας συνολικά τα 79 εκ., τα παιδιά ηλικίας 5 ως 17 ετών που κάνουν επικίνδυνες δουλειές, οι οποίες έχουν συνέπειες στην ανάπτυξή τους, την εκπαίδευσή τους και την υγεία τους.

Μερικά από αυτά τα επικίνδυνα επαγγέλματα είναι οι εξορύξεις, η αλιεία, αλλά ακόμα και να δουλεύει ένα παιδί 43 ώρες τη βδομάδα, κάτι που καθιστά αδύνατο να πηγαίνει παράλληλα και σχολείο.

Τα lockdown για τον κορωνοϊό, που οδήγησαν σε κλείσιμο των σχολείων και προκάλεσαν οικονομικές δυσχέρειες σε πολλές οικογένειες ουσιαστικά ώθησαν περισσότερα παιδιά στην εργασία και συγκεκριμένα ένα στα έξι παγκοσμίως.

Το 70% των εργαζόμενων παιδιών – 112 εκ. – απασχολείται στη γεωργία, το 20% στις υπηρεσίες και το 10% στη βιομηχανία.

Τέλος, η μεγαλύτερη αύξηση εργαζόμενων παιδιών σημειώθηκε στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς ήταν 16,6 εκ. περισσότερα στις αρχές του 2021, σε σχέση με το 2016.

Μιας και ο λόγος για την υποσαχάρια Αφρική, πάνω από 350 χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις τροφίμων στην επαρχία Tigray της Αιθιοπίας, εξαιτίας του εμφυλίου, που μαίνεται επί εφτά μήνες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανώσεις για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν ότι αν οι συγκρούσεις κλιμακωθούν, τότε θα κινδυνεύσουν από την πείνα σχεδόν 5,5 εκ. άνθρωποι, που κατοικούν στην περιοχή.

Ακόμα, μάλιστα, κι αν αυξηθούν οι αποστολές τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Τουλάχιστον και την Παρασκευή 11/6 τη γλιτώσαμε στο Θυμάρι τη βροχή.

Αν και ακούστηκαν μπουμπουνητά, από τις καταιγίδες στην Αθήνα (σε Περιστέρι και Πατήσια έπεσαν σχεδόν 50 χιλιοστά, 50 τόνοι νερού ανά στρέμμα, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί και στους 16 βαθμούς) κάποια στιγμή.

Στα Άνω Λιόσια κινδύνευσαν ακόμα και ζωές, ενώ στη Χαλκιδική, την Κοζάνη και τα Καλάβρυτα είχαμε επίσης ζημιές.

Το μόνο που δεν έχουμε τελικά με την κλιματική αλλαγή είναι περισσότερη ζέστη, όπως επιμένουν οι μετεωρολόγοι που θα καταντήσουν αναξιόπιστοι σαν άλλοι λοιμωξιολόγοι.

Θάβεται η Αττική από τα χιόνια τον χειμώνα και για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας Αρκτική, μας λένε για τη ζέστη. Βρέχει εδώ και μισό μήνα κάθε μέρα πάλι μας λένε για τη ζέστη, κι ενώ η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τους 30 βαθμούς, σχεδόν στα μέσα Ιούνη πια.

Εκτός κι αν θεωρούν φυσιολογικό να βρέχει δέκα μέρες σερί τον Ιούνη -και θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη 15/6 το δυστοπικό αυτό σκηνικό- γιατί το ακούσαμε και αυτό.

Και από τη στιγμή που συμβαίνει για τέταρτο καλοκαίρι σερί, μάλλον δεν είναι και συμπτωματικό.

Κάθε μέρα, λοιπόν, από τις αρχές του μήνα, ίσως και από τα τέλη Μάη, τα σύννεφα πυκνώνουν μετά το μεσημέρι σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα – αστάθεια (λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στα διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας) λένε οι μετεωρολόγοι, αλλά είναι και η εμμονή που έχει η κλιματική αλλαγή.

Κι ένας σωρειτομελανίας (πρόκειται για νέφη – σωρείτες που αναπτύσσονται καθ’ ύψος και προκαλούν καταιγίδες) πλησίαζε απειλητικά και την Παρασκευή 11/6 την αγαπημένη μου ακτή.

Αλλά ευτυχώς έμεινε τελικά μακριά από τη δαντελένια ακρογιαλιά, χαρίζοντας μου απλά μία φωτογραφία με τα κοχύλια (αυτάκι και γυαλιστερή) και τα σκουπίδια που μάζεψα από τα κρυστάλλινα νερά.

Εκεί που φωτογράφισα και μία γλώσσα (χωματίδα) με μία δράκαινα, η οποία σπεύδει να απομακρυνθεί, ενοχλημένη προφανώς από την παρουσία μου και την υποβρύχια μηχανή.

Μέτρια ήταν και τα πλάνα με τις καλόγριες και τα μελανούρια (φωτό), όχι πως ήταν καλύτερα αυτά με έναν χάνο, έναν σαργό, μία μουρμούρα και μερικά γαϊτανούρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα παιδιά δούλευαν κάποτε και στην Ευρώπη, και αυτό θεωρείτο απόλυτα φυσιολογικό. Πρέπει να διαβάσετε τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα, όταν αποφασίστηκε να μειωθούν οι ώρες εργασίας των παιδιών. Κόλαση. Εδώ που είμαι εγώ δεν έχει βρέξει καθόλου. Ούτε σύννεφο δεν υπάρχει. Νομίζω πως, όπου πάω, με ακολουθεί ο ήλιος και κάνει καλοσύνη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.