Τελικά, το ταχύτερο εμβόλιο δεν είναι και το καλύτερο

Η Αυστραλία προστέθηκε, Πιτσιρίκο, στη μακρά λίστα των χωρών, που καταργούν ουσιαστικά το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 60 ετών, καθώς έχουν καταγραφεί 60 περιστατικά θρομβώσεων και δύο θάνατοι μετά τη χορήγηση 3,3 εκ. δόσεων στη χώρα της Ωκεανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η κυβέρνησή μας βάζει την ασφάλεια πάνω απ’ όλα” δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Greg Hunt από την πρωτεύουσα Καμπέρα.

Στην Αυστραλία υπήρχε από τον Απρίλιο ισχυρή σύσταση να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι είναι κάτω των 50 ετών και τώρα το ηλικιακό όριο ανέβηκε στα 60 έτη, εκεί που περίπου είναι και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ηunt ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών δεν θα επηρεαστεί στην Αυστραλία, όπου παραμένει ο στόχος να χορηγηθεί έστω μία δόση σε όλους τους πολίτες της μέχρι το τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή, μετρημένα στα δάχτυλα εξακολουθούν να είναι τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι είναι χειμώνας και εντοπίζεται και η πιο μεταδοτική ινδική μετάλλαξη σε κάποια από αυτά.

Επί της ουσίας, αποδεικνύεται ότι τελικά το ταχύτερο εμβόλιο δεν είναι και το καλύτερο.

Και να ήταν μόνο το AstraZeneca, καλά θα ήταν.

Γιατί και τα mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna) έχουν συνδεθεί με περιστατικά μυοκαρδίτιδας και άλλες παρενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να αναδεικνύονται.

Διότι μόνο έτσι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα βελτιωθούν και θα γίνουν ασφαλέστερα.

Το σωστό είναι να καταγράφονται και να επισημαίνονται, λοιπόν, όλες οι παρενέργειες και όχι να αποκρύπτονται για να μην φοβάται ο κόσμος, όπως είχε ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλώσει πρόσφατα άνθρωπος, που θέλει να λέγεται και επιστήμονας.

Πώς θα αισθάνεται άραγε τώρα, που το εμβόλιο πάει για απόσυρση; Ο μισθός να πέφτει, θα πουν οι κακεντρεχείς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μόνο 127 επί συνόλου 323 ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα (δηλαδή, ούτε το 40%) δεν είχαν αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM 2,5, τα οποία είναι η κύρια πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προκαλούν 400 χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Guardian.

Αλλά κανένας δεν νοιάζεται για αυτές τις ανθρώπινες ζωές, άλλωστε, δεν υπάρχει και κάνα εμβόλιο για να εξαφανίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πιο επιβαρυμένες είναι οι πόλεις της ανατολικής Ευρώπης, με τη Nowy Sącz στην Πολωνία να έχει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη τη γηραιά ήπειρο.

Και η Κρεμόνα στην Ιταλία είναι, ωστόσο, στην πρώτη τριάδα, την οποία συμπληρώνει η πόλη Slavonski Brod στην Κροατία.

Αντίστροφα, η Umea στη Σουηδία, το Τάμπερε στη Φινλανδία και η Funchal στην Πορτογαλία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές πόλεις με τα χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αν και τα καθολικά lockdown την άνοιξη του 2020 μείωσαν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου κατά 60%, η μείωση των ρυπογόνων μικροσωματιδίων PM10 ήταν μόλις 20% με 30%.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πηγές αυτών των μικροσωματιδίων δεν είναι μόνο τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και οι βιομηχανίες, αλλά ακόμα και οι σόμπες και οι εκπομπές αμμωνίας από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και την κοπριά.

Κάπως έτσι, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί στην Ευρώπη, η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα στην έρευνα δεν συμμετείχαν πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάλογη είναι και η θαλάσσια ρύπανση, αν και σπάνια ορατή, τουλάχιστον σε σχέση με την ατμοσφαιρική.

Ειδικά, όταν είναι κρυστάλλινα και τα νερά, όπως την Πέμπτη 17/6, παρά τον νοτιά στη μεγάλη αμμουδιά.

Εκεί που φωτογράφισα χταποδάκι -διακρίνεται και το μελάνι που μου έριξε- στα ρηχά.

Αλλά και μελανουράκια, αθερίνα και γόπες λίγο πιο βαθιά.


Το χταπόδι το έδωσα να το αγγίξει λίγο και μία φίλη που με συνόδευσε στη βουτιά, πριν το αφήσουμε ξανά στη μεγάλη της θάλασσας αγκαλιά.

“Να το φέρω κοντά, να το αγγίξεις κι εσύ” που λέει και το τραγούδι (Σαν να μην πέρασε μια μέρα).

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτό που έγινε με το AstraZeneca είναι για πολλές μηνύσεις αλλά ποιος να τις κάνει και πού να βρει το δίκιο του; Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.