Το βασικό εισόδημα άρχισε να εφαρμόζεται από το Σουδάν

Lockdown ως τις 9 Ιουλίου αποφασίστηκε, Πιτσιρίκο, για το Σίδνεϊ και τις γύρω περιοχές και νέα μέτρα σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η πολιτεία έχει καταγράψει συνολικά 29 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 17 την τελευταία μέρα.

Ωστόσο, από τα 29 κρούσματα που εντοπίστηκαν μετά από 55 χιλιάδες τεστ, μόνο 12 είχαν τεθεί σε απομόνωση, κατά το διάστημα που πιθανόν να μετέδιδαν τον ιό.

Έτσι, μέχρι τις 9 Ιουλίου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Σίδνεϊ θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο για αγορά τροφίμων και άλλων απαραίτητων αγαθών, για λόγους υγείας ή συμπαράστασης σε άλλους, για σωματική άσκηση μέχρι 10 άτομα και για να πάνε στη δουλειά ή το σχολείο, εφόσον δεν είναι εφικτές η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση.

Δεν θα υπάρξει, ωστόσο, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (Μα πώς δεν υιοθετούν αυτό το έξυπνο μέτρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παρεμπιπτόντως, θα μείνει και με τα “προνόμια” στο χέρι, από τη στιγμή που ο ΠΟΥ συνιστά μάσκα και για όσους έχουν εμβολιαστεί).

Δεν θα μπορούν να γίνονται και γάμοι μετά την Κυριακή 27/6 και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Στις κηδείες θα παρευρίσκονται μέχρι 100 άτομα και κάθε ένα σε απόσταση τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων από το πλησιέστερο του.

H κυβερνήτης της πολιτείας Gladys Berejiklian διευκρίνισε ότι το lockdown ήταν απαραίτητο και ανακοίνωσε στήριξη για τις επιχειρήσεις που θα πληγούν.

Αν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή μετά από εφτά μέρες, οι αρχές θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση, αλλά μάλλον δεν θα μειωθεί η διάρκεια του lockdown, καθώς ο στόχος είναι να μηδενιστούν τα κρούσματα.

Οι μάσκες θα είναι επίσης υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς, όπου θα διοργανώνεται κάποιο event.

Υποχρεωτική θα είναι και τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για οδηγούς που μεταφέρουν επιβάτες εγχώριων πτήσεων, αλλά και για πιλότους και αεροσυνοδούς.

Ο υπουργός Υγείας της αυστραλιανής πολιτείας Brad Hazzard χαρακτήρισε την ινδική μετάλλαξη σαν τον “τέλειο εχθρό”, που, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε να προσθέσω εδώ.

Σαν το μνημόνιο, ένα πράγμα.

Και όπως συνέβη και με την οικονομική κρίση, έτσι και η υγειονομική θα είναι όπως φαίνεται παντοτινή.

Lockdown και για όσους διαφωνούν πρόστιμα και φυλακή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Matt Hancock για το φιλί στη συνεργάτιδά του Gina Coladangelo στο γραφείο του, διότι έτσι παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Reuters.

H αποκάλυψη μέσω φωτογραφιών που δημοσίευσε η Sun με το επίμαχο φιλί ανάγκασε τον 42χρονο υπουργό να παραδώσει την έγγραφη παραίτησή του στον πρωθυπουργό Boris Johnson.

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί τον Μάιο, καμιά δεκαριά μέρες πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα του lockdown και επιτραπούν οι αγκαλιές και γενικά η φυσική επαφή μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά.

O Hancock ήταν κεντρικό πρόσωπο στη μάχη της βρετανικής κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού και εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση για να λέει στον κόσμο ότι πρέπει να τηρεί τους αυστηρούς κανόνες για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Μία μέρα πριν την παραίτηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε πει ότι έκανε δεκτή τη συγγνώμη του υπουργού του και ότι θεωρούσε το θέμα λήξαν.

Ο Hancock δεχόταν, όμως, μεγάλη πίεση για να παραιτηθεί και έγραψε στην επιστολή του ότι “οφείλουμε στους ανθρώπους που έκαναν μεγάλες θυσίες κατά την πανδημία να είμαστε έντιμοι απέναντί τους κι εγώ τους απογοήτευσα παραβαίνοντας τους κανόνες”.

Ο Johnson δήλωσε στενοχωρημένος για τις εξελίξεις και απάντησε στον Hancock ότι “πρέπει να είσαι υπερήφανος για τις υπηρεσίες που πρόσφερες και πιστεύω ότι η συνεισφορά σου δεν έχει τελειώσει ακόμα”.

Η Sun αποκάλυψε ότι ο Matt Hancock φιλούσε τη συνεργάτιδά του τον περασμένο μήνα, όταν απαγορεύονταν ακόμα οι στενές επαφές ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών νοικοκυριών και ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer έγραψε στο Twitter ότι “σωστά παραιτήθηκε, αν και θα έπρεπε να τον είχε αποπέμψει αμέσως ο ίδιος ο Boris Johnson”.

To κόμμα των Εργατικών θεωρεί ότι ο Hancock παραβίασε και κανόνες δεοντολογίας, προσλαμβάνοντας μία επί σειρά ετών φίλη του ως διευθύντρια του τμήματος του.

Με την ευκαιρία, να αναφέρω αυτό που έλεγαν δύο φίλες μου όταν ήμασταν ατίθασα νιάτα: “Ένα φιλί δεν είναι τίποτα”.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν είχαμε ούτε μία παραίτηση παγκοσμίως για τα άθλια συστήματα υγείας, εξαιτίας των οποίων χάθηκαν τόσοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, αλλά παραιτήθηκε υπουργός για ένα φιλί.

Το δέντρο και το δάσος που έλεγαν κι οι παλιοί.

Τα γυαλιά στον δυτικό κόσμο βάζει, εξάλλου, το Σουδάν, που θα μειώσει τις κυβερνητικές δαπάνες για να αυξήσει τις κοινωνικές και να ανακουφίσει την πλειοψηφία των πολιτών του, που υπέφεραν από τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mέσα στον μήνα το Σουδάν διέκοψε τις επιδοτήσεις καυσίμων για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 είχε υποτιμήσει το νόμισμά του, ακολουθώντας μία οικονομική πολιτική ευέλικτης διαχείρισης.

Την περασμένη εβδομάδα καταργήθηκε και η τελωνειακή συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιούσε το Σουδάν για τον υπολογισμό των δασμών που επέβαλε στις εισαγωγές, ως ένα τελευταίο βήμα για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Η αφρικανική χώρα θα μειώσει πλέον κατά 50% το κόστος των ταξιδιών στο εξωτερικό για κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα πουλήσει όλα τα κυβερνητικά αυτοκίνητα που δεν χρειάζεται, μειώνοντας και τις ποσοστώσεις των καυσίμων σε αυτά που θα διατηρήσει κατά 20%, ενώ θα γίνουν περικοπές και στους προϋπολογισμούς των πρεσβειών κατά 25%.

Η κυβέρνηση θα επεκτείνει επίσης ένα πρόγραμμα στήριξης οικογενειών, έτσι ώστε να επωφεληθούν από αυτό 15 εκ. άνθρωποι επιπλέον.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Σουδάν δίνει ένα ποσό το μήνα σε εκατομμύρια οικογένειες, προκειμένου να τις βοηθήσει οικονομικά.

Παράλληλα, θα αυξηθεί από 4,5 εκ. δολ. σε περίπου 22,5 εκ. δολ. το μπάτζετ ενός άλλου προγράμματος, το οποίο παρέχει φθηνά τρόφιμα.

Το ίδιο ποσό θα διαθέτει μηνιαίως η κυβέρνηση σε εργαζόμενους στο δημόσιο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αύξησης μισθών.

Το ΔΝΤ εξετάζει επίσης ελάφρυνση κατά 50 δισ. δολ, του χρέους του Σουδάν, το οποίο βγαίνει μετά από δεκαετίες από το σκοτεινό τούνελ των οικονομικών κυρώσεων και της απομόνωσης.

Η είδηση είναι, ωστόσο, ότι το βασικό εισόδημα άρχισε από το Σουδάν.

Αντί να βάζουν lockdown και πρόστιμα στον κόσμο, του δίνουν και χρήματα οι απολίτιστοι οι Αφρικανοί.

“Αλαλούμ, αλαλούμ, αλαλούμ, αλαλούμ, άλλη γλώσσα μιλάμε, μάζεψέ τα να πάμε, πιο καλά στο Χαρτούμ” (πρωτεύουσα του Σουδάν), που λέει και το τραγούδι (Δάκης).

Αλαλούμ γινόταν και την Κυριακή 27/6 στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Μέσα στη θολούρα εντόπισα, ωστόσο, κι ένα ολοθούριο.

Ή αγγουράκι της θάλασσας όπως αποκαλούν χαϊδευτικά αυτό το οποίο αποτελεί και έδεσμα σε μερικές χώρες της Ασίας.

Το χρησιμοποιούν επίσης και στην ιατρική καθώς πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, κάτι που αμφισβητεί, όμως, ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας.

Οπότε καλύτερα να τα αφήσουν στην ησυχία τους τα ολοθούρια, που παρεμπιπτόντως έχουν και ρόλο καθαριστή στον βυθό.

Για να βγάζουμε και καμία διαφορετική φωτογραφία, πέρα από τις κλασικές με κακαρέλο και σαργό.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εύγε στο Σουδάν. Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στα βασικά αγαθά, τη στέγαση και την δυνατότητα να διεκδικήσουν την ευτυχία, είτε δουλεύουν, είτε όχι. Όσο για το φιλί, ένα φιλί είναι όλα. Ας σκεφτεί ο καθένας μας, τα φιλιά που θέλησε στη ζωή του, και ποτέ δεν δόθηκαν. Τι κρίμα. Όπως λέει σε ένα τραγούδι του ο αγαπημένος George Michael, “It’s the ones who resist that we most want to kiss”. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.