Nα μην πιέζει η βρετανική κυβέρνηση το προσωπικό του NHS να εμβολιαστεί, ζητάει η αντιπολίτευση


Nα μην πιέζει η βρετανική κυβέρνηση το προσωπικό του NHS να εμβολιαστεί, ζητάει, Πιτσιρίκο, η αντιπολίτευση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, ο σκιώδης επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Thangam Debbonaire χαρακτήρισε κακή ιδέα να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για τους υγειονομικούς, όταν ο υπουργός Εμβολιασμών Nadhim Zahawi, υποστήριξε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και εργαζόμενοι σε δομές κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία κ.λ.π.) είναι απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, οπότε η κυβέρνηση προσανατολίζεται να γίνει αυτό υποχρεωτικό για όλο το προσωπικό του NHS και των γηροκομείων.

Ο Zahawi υποστήριξε ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν ευθύνη απέναντι στους ευάλωτους ανθρώπους, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή, αλλά και ότι οι υπουργοί πρέπει να προστατέψουν όλους εκείνους που μπαίνουν σε ένα νοσοκομείο από αυτούς που έχουν καθήκον να τους φροντίσουν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αλλά θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι εμβολιασμένοι όσοι περιθάλπουν ευάλωτους ανθρώπους.

Ο Zahawi επικαλέστηκε και το γεγονός ότι οι χειρουργοί εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β.

Αλλά ο Debbonaire ζητάει από την κυβέρνηση να είναι ελεύθερος κάθε άνθρωπος να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί ή όχι.

“Το να απειλούμε το προσωπικό δεν είναι καλή ιδέα” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι στο πλευρό των γιατρών και των νοσηλευτών του NHS και όχι απέναντι τους.

Κι ενώ η κυβέρνηση εξετάζει τις συνέπειες που θα έχει αν κάνει υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για όσους εργάζονται σε δομές κοινωνικής φροντίδας, είναι πιθανό να προσβληθεί νομικά η απόφασή της, λόγω της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρεμπιπτόντως, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μάλλον υπάρχει μία σύνδεση των λιγοστών περιστατικών με φλεγμονές στην καρδιά σε νέους ανθρώπους με τα εμβόλια της Pfizer, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι αυτό διότι τα 275 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ 5 εκ. εμβολιασμένων από τον Δεκέμβρη 2020 ως τον Μάη 2021 ήταν λίγο περισσότερα από ό,τι συνήθως στον γενικό πληθυσμό.

Οι περισσότεροι από όσους είχαν φλεγμονή στην καρδιά δεν πέρασαν, πάντως, πάνω από τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο, ενώ στο 95% των περιπτώσεων η κλινική τους εικόνα ήταν ήπια.

Η μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου της Pfizer (μετά τη δεύτερη δόση) με την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, κυρίως σε νέους 16-30 ετών.

Περισσότερο ευάλωτοι ήταν, μάλιστα, άνδρες 16-19 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Pfizer δήλωσε ενήμερη για την ισραηλινή έρευνα, προσθέτοντας ότι δεν αποδείχτηκε σύνδεση του εμβολίου με μυοκαρδίτιδα.

Όμως, και μία επιτροπή του αμερικάνικου CDC συνέστησε τον περασμένο μήνα να γίνουν περισσότερες μελέτες για το αν συνδέονται τα εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) με μυοκαρδίτιδα.

Το CDC δεν βρήκε περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας απ’ ό,τι συνήθως στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο, η συγκεκριμένη επιτροπή είπε ότι οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να είναι ενήμεροι για αναφορές σχετικά με πιθανές παρενέργειες.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει, ωστόσο, κάποια νέα σύσταση – ακόμα και μετά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας – και ενόψει της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί μέχρι την Κυριακή 6/6 για να εμβολιαστούν και παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού στο Ισραήλ, όπου αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μόλις 340, η οικονομία έχει ανοίξει πλήρως, αλλά υπάρχουν περιορισμοί για τους τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ για τους Ισραηλινούς καταργήθηκε από χθες Τρίτη 1/6 η υποχρέωση να πηγαίνουν στα εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους με πράσινο πιστοποιητικό.

Το Ισραήλ είναι, δηλαδή, ένα βήμα μπροστά από την ΕΕ, που τώρα καθιερώνει το πράσινο πιστοποιητικό και για εγχώριες δραστηριότητες, αλλά κυρίως για τον τουρισμό.

Αλλά εντάξει, μοιράζει (υποτίθεται) και χρήμα ζεστό.

Συγκεκριμένα, σε 672 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που θα δοθούν σε χώρες της ΕΕ, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, όπως αναφέρει η Le Monde.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις που θα αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού ποσού θα γίνουν τον Ιούλιο, καθώς την Πέμπτη 27/5 τα κοινοβούλια Αυστρίας και Πολωνίας ενέκριναν με τη σειρά τους τον μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού χρέους, μέσω του οποίου θα γίνει η πρώτη έκδοση ευρωπαϊκών χρεογράφων ύψους 10 δισ. ευρώ με πολύ ευνοϊκά επιτόκια.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2021 να καταθέσουν στις Βρυξέλλες πλάνο σχετικά με το πώς θα επενδύσουν αυτά τα χρήματα και σε ποιες δομικές μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν.

Μέχρι στιγμής το έχουν πράξει τα 22 από τα 27 κράτη μέλη και η Κομισιόν θα εξετάσει εντός δύο μηνών το πλάνο τους, έτσι ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανάψει στη συνέχεια το πράσινο φως για την καταβολή των χρημάτων.

Ισπανία και Ιταλία που θεωρήθηκε ότι επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, θα εισπράξουν 70 δισ. ευρώ έκαστη, ενώ η Γαλλία 40 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν τμηματικά σε πολλά χρόνια.

Με τα ποσά αυτά θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση θερμικής ανακαίνισης κτιρίων σιδηροδρομικών πρότζεκτ, σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δικτύων τηλεπικοινωνιών και υποδομών αποθήκευσης δεδομένων.

Είπα κι εγώ, θα δοθούν χρήματα – από τα 750 συνολικά δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης – για να φτιάξουν κάνα νοσοκομείο και να προσλάβουν κάνα γιατρό;

Αφού η πανδημία κάποτε θα τελειώσει, να τους ξεμείνουν μετά οι δομές και οι επαγγελματίες υγείας, όπως είχε πει κι εκείνο το αγόρι με το βλέμμα το τρελό;

Να δούμε, βέβαια, και πότε θα τελειώσει η πανδημία με το καλό.

Γιατί μπήκε το δεύτερο σερί καλοκαίρι με τον κορωνοϊό να είναι ακόμα εδώ.

Ποιος θα το πίστευε πριν μερικά χρόνια, ότι θα προέκυπτε μία ιογενής λοίμωξη που δεν θα εξαφανιζόταν τα καλοκαίρια.

Αλλά και ότι θα είχαμε κάθε λίγο και λιγάκι πυροβολισμούς και νεκρούς και η αντίδραση της κυβέρνησης θα ήταν να βάλει στα πανεπιστήμια αστυνομικούς.

Μάλλον αργεί το καλοκαίρι κυριολεκτικά και μεταφορικά, άλλωστε, βρέχει σε πολλά μέρη καθημερινά.

Παρά τα μελανούρια, που την Τρίτη 1/6 κολυμπούσαν κοντά στην επιφάνεια πια.

Ένα μελανούρι δεν φέρνει, όμως, το καλοκαίρι.

Ούτε και δύο.

Και σαν τη γλώσσα-χωματίδα, που είναι μόνιμα κολλημένη στην άμμο του βυθού, δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ας απολαύσουμε το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.