To Euro 2020-21, η ευχάριστη έκπληξη της Δανίας το 1992 και η συγκινητική ιστορία του Κιμ Βίλφορτ
Πιτσιρίκο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού μπορεί να εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα των πολύ μικρών παιδιών, τα οποία δεν αναπτύσσουν αντιστάσεις απέναντι στα κοινά παθογόνα και θα είναι ευάλωτα όταν οι μάσκες και οι περιορισμοί περάσουν κάποια στιγμή στην ιστορία, όπως γράφει ο Guardian.
H επαφή με ιούς και άλλα παθογόνα συμβαίνει σε καθημερινή βάση και, παρά το γεγονός ότι δεν οδηγεί πάντα σε ασθένεια, βοηθάει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όμως, οι απαγορεύσεις των συναθροίσεων και των μετακινήσεων, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων μπορεί να μείωσαν τον κίνδυνο της Covid 19 και να εξαφάνισαν τη γρίπη, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν για τον συγκυτιακό ιό, που προκαλεί πνευμονία και σε μερικές περιπτώσεις θάνατο σε βρέφη κάτω του ενός έτους και για τον οποίο δεν υπάρχει και εμβόλιο.
Έτσι, ενώ ο κορωνοϊός προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, εξαιτίας της ανάγκης για εντατική θεραπεία σε πολλούς ενήλικες, κάτι ανάλογο μπορεί να προκαλέσει ο συγκυτιακός ιός (RSV) στα παιδιά, που πριν την πανδημία αρκετά εξ αυτών ταλαιπωρούνταν από εποχικές ιώσεις μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.
Οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία παίδων κάθε χειμώνα αφορούσαν περιστατικά με συγκυτιακό ιό σε μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους, επειδή οι πνεύμονές τους δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη.
Οι επιστήμονες ανησυχούν, λοιπόν, ότι, με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημίας, οι αναπνευστικοί ιοί, που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα, θα επιστρέψουν μαζί με τον κορωνοϊό.
Ανησυχία υπάρχει περισσότερο για τα μωρά ως και δύο ετών, που δεν έχουν έρθει ποτέ μέχρι τώρα στη ζωή τους σε επαφή με τον συγκυτιακό ιό, ο οποίος οδηγεί κάθε χρόνο στο νοσοκομείο 30 χιλιάδες βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρεμπιπτόντως, κάποια περιστατικά συγκυτιακού ιού καταγράφηκαν τον Μάιο του 2021 στη Βρετανία, κάτι ασυνήθιστο, καθώς μέχρι πρότινος κυκλοφορούσε μόνο τον χειμώνα.
Το ευάλωτο ανοσοποιητικό των παιδιών -για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν- σε συνδυασμό με την προσπάθεια του συγκυτιακού ιού να ανταγωνιστεί τον κορωνοϊό, ίσως να άλλαξαν την εποχική του συμπεριφορά.
Παράλληλα, οι επιστήμονες δεν ξέρουν αν η γρίπη που δεν κυκλοφόρησε φέτος, επανέλθει πολύ χειρότερη τον επόμενο χειμώνα, αλλά τουλάχιστον για αυτήν υπάρχει το εμβόλιο και μετά την εμπειρία με τον κορωνοϊό, ίσως το κάνουν περισσότεροι άνθρωποι και ίσως συνδυάσουν και τα δύο εμβόλια (γρίπης και Covid 19).
Η φετινή εμπειρία έδειξε, ωστόσο, ότι δύσκολα συνυπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί, καθώς, λόγω του κορωνοϊού, εκτοπίστηκαν οι ιοί της γρίπης, οι ρινοϊοί και ο συγκυτιακός ιός.
Αφού στη φύση επικρατεί ο πιο δυνατός.
Μόνο στο ποδόσφαιρο μπορεί να νικήσει και ο αδύναμος, όπως συνέβη με την εθνική μας το 2004, αλλά και με τη Δανία που κατέκτησε επίσης το ευρωπαϊκό, το 1992, που μοιάζει πια τόσο μακρινό.
Αλλά φαντάζει ακόμα τόσο μαγικό.
Ίσως επειδή οι Δανοί δεν είχαν προκριθεί καν στην τελική φάση, αλλά προσκλήθηκαν την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσουν τους Γιουγκοσλάβους που, αν και αγωνιστικά είχαν πάρει το εισιτήριο για τους “8” που συμμετείχαν τότε στο Euro, δεν έγιναν δεκτοί στα γήπεδα της Σουηδίας, εξαιτίας του εμφυλίου.
Έτσι, η Δανία μπήκε από σπόντα στη διοργάνωση και αποκλείοντας Γαλλία και Αγγλία στη φάση των ομίλων, την Ολλανδία στα πέναλτι στα ημιτελικά και νικώντας 2-0 τη Γερμανία στον τελικό, σήκωσε το τρόπαιο το ευρωπαϊκό.
Ο ένας από τους δύο σκόρερ των Δανών στον τελικό, είχε κάνει ταξίδι αστραπή κατά τη διάρκεια του Euro ’92 για να δει την κορούλα του που νοσηλευόταν με λευχαιμία και η κατάσταση της επιδεινωνόταν.
Η υπόλοιπη οικογένεια τον έπεισε να γυρίσει και να παίξει στους αγώνες.
Πρόκειται για τον Κιμ Βίλφορτ, που πλέον ανακαλύπτει ταλέντα για λογαριασμό της Μπρόντμπι, την ομάδα που έκανε καριέρα κι εκείνος στη Δανία.
Το θυμάμαι ακόμα εκείνο το γκολ που είχε βάλει στον τελικό.
Έκανε ένα συρτό σουτ με το αριστερό, αποφεύγοντας ωραία τον προσωπικό του αντίπαλο έξω από την περιοχή των Γερμανών, η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα.
Το κοριτσάκι του, η Λιν, δυστυχώς πέθανε λίγο καιρό μετά το τέλος εκείνου του ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1992.
Αλλά έχει και σήμερα ευρωπαϊκό.
Πρεμιέρα απόψε (22:00 Ιταλία – Τουρκία) για το Euro 2020 που γίνεται το 2021, λόγω της περιπέτειας με τον κορωνοϊό.
Το ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων επιστρέφει στα γήπεδα του κόσμου για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2018.
Έστω κι αν το φετινό καλοκαίρι -στην Ελλάδα τουλάχιστον- μοιάζει μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά με χειμώνα, έστω κι αν το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί πια σε μία μπίζνα δισεκατομμυρίων και για αυτό συμμετέχουν, άλλωστε, 24 ομάδες πια στο Euro, έναντι 8 το 1992, η μπάλα έχει πάντα τον τρόπο να φέρνει την άνοιξη στη διάθεση πολλών ανθρώπων με έναν τρόπο μαγικό.
Σχεδόν σαν τον μαγευτικό βυθό, όπου εμφανίστηκε και θαλάσσια χελώνα την Πέμπτη 10/6, παρακαλώ.
Είναι η μικρότερη από αυτές που βλέπαμε και πέρσι στο Θυμάρι και καταλαβαίνουμε ότι είναι η ίδια από ένα μικρό κομματάκι που λείπει από το πίσω μέρος του καβουκιού της, το οποίο είναι και σαν να έχει πάνω του ένα λεπτό χνούδι.
Η μάνα μου η ατσίδα την πήρε χαμπάρι κι ενώ δεν φοράει και μάσκα.
Αν δεν μου την έδειχνε, ακόμα καλόγριες θα φωτογράφιζα στις ποσειδωνίες.
Μετά την έδειξα και σε έναν κύριο, που έχει δει φέτος και τη μεγαλύτερη από τις θαλάσσιες χελώνες, που κυκλοφορούν στα κρυστάλλινα νερά από την Π. Φώκαια ως το Θυμάρι και ίσως και μέχρι τα Λεγραινά.
Δίνοντας λίγο χρώμα σε ένα κρύο, μουντό και βροχερό (πάλι έριξε χθες 24 και 26 χιλιοστά, δηλαδή καμιά 25αριά τόνους νερό ανά στρέμμα σε Χαϊδάρι και Κορυδαλλό) καλοκαίρι και θυμίζοντας κάτι από τα παλιά.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, τους θυμάμαι τους Δανούς ποδοσφαιριστές που τους μάζεψαν από τις παραλίες της Μεσογείου, και αυτοί κατέκτησαν το Euro to 1992. Θυμάμαι και τη χαρά κάτι Δανών φίλων. Είναι λίγο βαρετό το ποδόσφαιρο πια αλλά θα δω εδώ στο νησί τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς να κάνουν κερκίδα για τις ομάδες τους και να πειράζονται μεταξύ τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.