Ένας είναι ο εχθρός ο …;

Γεια σου, πιτσιρίκο.
Θα ήθελα να συνεχίσω μια κουβέντα που ήδη ξεκίνησε σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Συμφωνώ φυσικά με την διαπίστωση ότι το υπάρχον πολιτικό-οικονομικό σύστημα, το καπιταλιστικό, είναι ασύμβατο με την επιβίωση του πλανήτη και των οικοσυστημάτων που τον αποτελούν.

Και ναι, ο καπιταλισμός επιταχύνει την καταστροφική επίδραση του Homo sapiens στο φυσικό περιβάλλον και οδηγεί στην ελάττωση της βιοποικιλότητας στον γαλάζιο πλανήτη με ρυθμούς πρωτόγνωρους, όμως δεν αποτελεί παρά μονάχα ένα εργαλείο με το οποίο ο «άνθρωπος ο σοφός» εκμεταλλεύεται και υποτάσσει το φυσικό περιβάλλον στην ακόρεστη δίψα του για «ανάπτυξη» και κυριαρχία πάνω στην φύση και τα αλλά είδη του ζωικού και φυσικού Βασίλειου.

Η εξαφάνιση διαφόρων ειδών δεν εμφανίστηκε με τον καπιταλισμό αλλά προϋπήρξε αυτού και τα δεδομένα που το πιστοποιούν αυτό είναι παρά πολλά για να αγνοηθούν.

Τα μεγάλα αιλουροειδή πχ δεν περίμεναν την πρώτη βιομηχανική επανάσταση για να εξαφανιστούν από την Ευρώπη και την περιοχή του Λεβάντε στην Μέση Ανατολή. Το ίδιο με τα Μαμούθ στην Βόρεια Ευρασία και Αμερική. Για να μην αναφερθώ ξανά στους πληθυσμούς των άλλων ανθρώπων που εξαφανίστηκαν με την έλευση του Homo sapiens.

Η ειδυλλιακή εικόνα των φιλήσυχων πρωτόγονων φυλών που ζούσαν αρμονικά με την φύση, τα υπόλοιπα πλάσματα και μεταξύ τους πολύ απέχει από την πραγματικότητα.

Εκείνο που σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που σήμερα συμβαίνει είναι η έκταση που έχουν οι επιπτώσεις της «εγωιστικής» συμπεριφοράς του Homo sapiens στο οικοσύστημα.

Ο τροφοσυλλέκτης κυνηγός εξαφάνιζε τους Νεαντερνταλ και πιθανότατα τα μεγαλύτερα θηλαστικά που τον ανταγωνίζονταν στην κοιλάδα που κατακτούσε.

Ο γεωργός καλλιεργητής άφηνε το στίγμα του σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση και ο σύγχρονος homo capitalicus που λέει κι ο Κώστας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αλήθεια, πιστεύουμε ότι με την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος θα σταματήσει η διαρκής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από το είδος μας;

Θα αλλάξουν άραγε οι πεποιθήσεις μας πως η φύση υπάρχει για να μας υπηρετεί; Πως είμαστε τάχα μου η κορυφή της δημιουργίας;

Θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις τεχνολογίες που καταστρέφουν με έμμεσο η άμεσο τρόπο τα οικοσυστήματα;

Μήπως θα μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κατοίκων σε κάθε γωνία του πλανήτη καθώς και οι ανάγκες τους σε τροφή, θέρμανση η δροσιά;

Το 1804 υπήρχαν 1 δισ. άνθρωποι σε ολόκληρη την γη. Το 1927 ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και το 2020 άγγιξε τα 7,8 δισ!

Είναι μονάχα ο καπιταλισμός που σχετίζεται με την αυξητική τάση στην εξαφάνιση φυτών και ζώων από το 1900 και μετά;

Ο ρυθμός αύξησης του συνολικού αριθμού των Homo sapiens που κατοικούν τον πλανήτη δεν παίζει κανένα ρόλο στην δραματική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων;

Με ή χωρίς τον καπιταλισμό η πορεία προς την καταστροφή μοιάζει με αναπόφευκτο μονόδρομο.

Αν η τεχνολογία, φυσικά σε μια διαφορετική κοινωνία περισσότερο ώριμη και λιγότερο ατομιστικά από την σημερινή, μπορέσει (η προλάβει) κάποτε να δώσει λύση στην εξίσωση άνθρωπος versus υπόλοιπης φύσης είναι κάτι που δεν το γνωρίζω.
Ούτε φυσικά μπορώ να το προβλέψω.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι πως ο πλανήτης δεν πρόκειται να καταστραφεί ποτέ από τον «άνθρωπο τον σοφό» και την ματαιοδοξία του. Η γη θα μας χωνέψει μέσα στο τεράστιο στομάχι της και θα επιστρέψει λίπασμα για τα επόμενα στάδια της εξελικτικής διαδικασίας.

Φιλία από την …Mykonooos

Ηλίας

Υ.Γ.1 Το όνειρο ενός μικρού παιδιού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σεπόλια από τον μόχθο των γονιών του που έφτασαν στην Ελλάδα οικονομικοί πρόσφυγες από την Νιγηρία. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο πιο διάσημος Έλληνας, ο πιο καταξιωμένος, παράδειγμα για εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο. Ο Γιάννης μπορεί να γίνει ο νέος Ντιέγκο για τους φτωχούς της γης, αν δεν ξεχάσει όχι μονάχα την διαδρομή του αλλά και τα δικά τους προβλήματα. Ο Γιάννης είναι πρωταθλητής και ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του NBA και του αθλήματος στα 26 του χρόνια. Και οι περισσότεροι Έλληνες δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με αυτό. Λογικό, αφού χιλιάδες παιδιά σαν τον Γιάννη ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χώρα τους. Δυσκολεύονται να ταυτιστούν μαζί του. Θα κάνουν υπομονή μέχρι ο Στέφανος Τσίτσιπάς να κατακτήσει το πρώτο του Γουίμπλεντον για να ξεχυθούν στους δρόμους. Η εποχή του «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» δεν είναι πολύ μακριά.

(Φίλε Ηλία, υπάρχει μια αγωνία για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη, λες και σήμερα είναι μια χαρά τα πράγματα. Το κακό που περιμένουν πολλοί άνθρωποι να έρθει στο μέλλον, είναι ήδη εδώ. Αλλά το συνήθισαν. Ηλία, διαφωνώ πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν αισθάνονται καλά με την επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εγώ τους βλέπω πολύ χαρούμενους. Και δεν υπάρχει λόγος να ξεκινάει πόλεμος για την επιτυχία ενός ανθρώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τους ανθρώπους που τους δίνουν χαρά. Και οι αθλητές δίνουν χαρά στους ανθρώπους. Ισχύει αυτό που έγραψε η Μάγια Αγγέλου: “Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να αισθάνονται”. Και ο Γιάννης μας έδωσε χαρά. Όπως χαρά μας δίνει και ο Τσιτσιπάς και άλλοι πολλοί. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.