Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο αφήνει ο ΠΟΥ

“Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο” δήλωσε, Πιτσιρίκο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ζητώντας παράλληλα από την Κίνα συνεργασία και διαφάνεια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus υποστήριξε ότι, έχοντας δουλέψει και ο ίδιος σε εργαστήριο ιολογίας ως ανοσολόγος, έχει διαπιστώσει ότι ατυχήματα συμβαίνουν και είναι κάτι σύνηθες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ συνεχίζει τις έρευνες για την προέλευση του ιού, με τη θεωρία διαρροής από το Ινστιτούτο Ιολογία της Ουχάν να έχει κερδίσει έδαφος τους τελευταίους μήνες, όταν και ο Joe Biden ζήτησε από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες να ψάξουν το θέμα.

Η Κίνα κάνει από την πλευρά της λόγο για πολιτικά παιχνίδια, υποστηρίζοντας ότι η προέλευση του κορωνοϊού πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες χώρες.

Οι περισσότεροι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο ο ιός προήλθε από τις νυχτερίδες, αλλά παραμένει άγνωστο πώς πέρασε στον άνθρωπο και ο Tedros επισημαίνει ότι “το να ελέγχουμε τι συμβαίνει, ειδικά στα εργαστήρια είναι σημαντικό και χρειαζόμαστε πληροφορίες από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, πριν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο διαρροής”.

Αν και αρχικά ο ΠΟΥ επαίνεσε την Κίνα για τις πληροφορίες που έδωσε για τον κορωνοϊό, τελευταία παρουσιάζεται -σύμφωνα με το Associated Press- ενοχλημένος επειδή δεν αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Είναι σαν η Κίνα να θέλει να κρύψει στοιχεία σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού, με συνέπεια όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες υγείας να ζητούν μία ανεξάρτητη έρευνα.

Τις εκκλήσεις του Tedros για διαφάνεια χαιρέτισε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn, ζητώντας από Κινέζους αξιωματούχους να επιτρέψουν να προχωρήσει η έρευνα για την προέλευση του ιού.

Κι όλα αυτά, ενώ επιτροπή που απαρτίζεται από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΟΥ προειδοποίησε και για άλλες επικίνδυνες μεταλλάξεις που πρόκειται να εμφανιστούν, αλλά και ότι είμαστε μακριά από το τέλος της πανδημίας.

Tέλος δεν έχει επίσης η τραγωδία στη Γερμανία και το Βέλγιο, όπου ξεπέρασαν τους 120 οι νεκροί -103 και 20 αντίστοιχα- από τις πλημμύρες, ενώ 1.300 περίπου άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με το Skynews και η ελπίδα είναι να μην έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, λόγω της τεράστιας καταστροφής.

Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, αφού τα σπίτια τους κυριολεκτικά ξεβράστηκαν από τα ορμητικά νερά, καθώς τα παλιά τούβλα και ξύλα από τα οποία ήταν φτιαγμένα δεν άντεξαν.

Περίπου 900 Γερμανοί στρατιώτες συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά συχνά βλέπουν απλά ανθρώπους να κουνούν τα χέρια τους από τα παράθυρα των σπιτιών τους, χωρίς να μπορούν να τους βοηθήσουν.

Σε περιοχές της Κολωνίας τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, επέστρεψαν στα σπίτια τους και εγκλωβίστηκαν, ενώ πολλά χωριά εκκενώθηκαν υπό τον φόβο ότι θα καταρρεύσει ένα φράγμα.

Ένα φράγμα κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο υπερχείλισε, ενώ σε ένα άλλο η στάθμη των υδάτων σταθεροποιήθηκε και για αυτό αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για κάποιες κοινότητες και στις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander de Croo, έκανε λόγο για μαύρο καλοκαίρι, ενώ οι αρχές συστήνουν στους πολίτες που ζουν στα νοτιοανατολικά της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Συνολικά, 114 χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στη Γερμανία και 20 χιλιάδες στο Βέλγιο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τις συγκοινωνίες και τις τηλεπικοινωνίες.

Η Angela Merkel δήλωσε συντετριμμένη για όσους έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Frank – Walter Steinmeier δεσμεύτηκε για στήριξη στις οικογένειες, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και στις πόλεις που επλήγησαν.

Στη Λιέγη, όσοι ζουν κοντά στον ποταμό Meuse, αναγκάστηκαν να μεταβούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ενώ σε όλο το Βέλγιο εκκενώθηκαν 1.000 σπίτια και 10 κατέρρευσαν από την υπερχείλιση ποταμού.

Στην κλιματική αλλαγή απέδωσε τα φονικά φαινόμενα η Ursula Von der Leyen, ενώ και επιστήμονες από τους οποίους ζητήθηκε να καταθέσουν την άποψή τους, ανέφεραν ότι μία όλο και πιο θερμή ατμόσφαιρα θα συγκρατεί μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας και τέτοιες ακραίες καταιγίδες θα σημειώνονται πιο συχνά.

Το συγκεκριμένο σύστημα κακοκαιρίας επηρέασε και τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, σε συναγερμό είναι και τμήματα της Ελβετίας, αλλά σύμφωνα με το meteo.gr έχει ήδη κινηθεί νοτιοανατολικότερα προς την Ιταλία και τα βόρεια Βαλκάνια, ωστόσο, στην Ελλάδα βροχές και καταιγίδες θα έχουμε μετά την Κυριακή.

Παρεμπιπτόντως, ένας μετεωρολόγος είχε πει πρόσφατα ότι, αν σταματούσαν ως διά μαγείας όλες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ακόμα και αύριο, η πορεία της κλιματικής αλλαγής θα ήταν και πάλι μία αναστρέψιμη για κάποιες δεκαετίες.

Ο ίδιος επιστήμονας είχε πει ότι και μόνο που βγαίνει κάθε μέρα ένας άνθρωπος από το σπίτι του και κάνει διάφορες δραστηριότητες, αποτελεί επιβάρυνση για το περιβάλλον. Και ζουν σχεδόν 8 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη.

Η επιβάρυνση δεν έχει να κάνει μόνο με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ούτε μόνο με τους δύο τελευταίους αιώνες, αλλά συνεχίζεται αδιάκοπα από τότε που ο άνθρωπος οργανώθηκε για πρώτη φορά σε κοινωνίες, αποψιλώνοντας σταδιακά τη γη και συρρικνώνοντας τα μέρη που ζουν άλλα πλάσματα της.

Η πραγματική ελπίδα είναι ότι η φύση θα βρει μόνη της τις ισορροπίες της (άλλωστε, αυτή είναι η ελπίδα και στο θέμα του κορωνοϊού), αν την αφήσουμε και λίγο στην ησυχία της, βέβαια.

Και αν δεν πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε, διότι βρήκα κάμποσα και την Παρασκευή (16/7) σε μία βραχώδη της Κερατέας ακτή.

Τουλάχιστον φωτογράφισα και μαυρολίτσες εκεί.

Είχε και αθερίνα, όπως και στο Δασκαλειό στον νότιο Ευβοϊκό, ενώ επιστρέφοντας ρίξαμε και μία βουτιά στο Θυμάρι, αφού με την κλιματική αλλαγή ποτέ δεν ξέρεις που θα κάτσει η επόμενη νεροποντή.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει ξώφαλτσα την Ελλάδα (παρά τον τρόμο που σπεύδουν να σπείρουν κάποια φιλοκυβερνητικά και κρατικοδίαιτα σάιτ), αλλά ας κρατάμε και καμιά πισινή.

Μητσοτάκη έχουμε. Από τη μέρα που βγήκε αυτός ο άνθρωπος πρωθυπουργός, ο πλανήτης πάει από καταστροφή σε καταστροφή.

Εδώ έσκασε πανδημία μετά από 100 χρόνια.

Τους κομήτες να προσέχουμε. Άλλωστε, έχουν να πέσουν από την εποχή των δεινοσαύρων.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Γάλλος νομπελίστας, Λυκ Μοντανιέ, είπε από την αρχή της πανδημίας πως ο ιός ξέφυγε από ανθρώπινο λάθος από το εργαστήριο της Ουχάν. Αλλά του την έπεσαν όλοι τότε και τον χαρακτήρισαν άσχετο και ξεπερασμένο. Δεν μπορεί να μιλήσει ούτε ο νομπελίστας σε αυτόν τον μοντέρνο κόσμο. Για την κλιματική αλλαγή, όπως λέει και γράφει συνέχεια ο Κώστας, είναι 100 εταιρείες που ευθύνονται για το 70% των ρύπων του πλανήτη. Ας κάνουμε κάνα μπάνιο εμείς, μέχρι να συνειδητοποιηθεί η ανθρωπότητα και να απαιτήσει και να διεκδικήσει έναν νέο κόσμο και μια νέα ζωή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.