Απειλές για τη ζωή τους δέχονται Γάλλοι βουλευτές που είναι υπέρ του υγειονομικού πιστοποιητικού

Σε ισχύ είναι από την Τετάρτη 21/7, Πιτσιρίκο, το υγειονομικό πιστοποιητικό στη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού ή έχουν νοσήσει από την Covid 19 θα μπορούν να μπαίνουν σε σινεμά και μουσεία, όπως μεταδίδει το BBC.

Και το μέτρο θα επεκταθεί προσεχώς και για την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα, αλλά και την Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα μετά από καιρό στη Γαλλία και συγκεκριμένα 18 χιλιάδες, με την αύξηση (150%) να αποδίδεται στην πιο μεταδοτική ινδική μετάλλαξη.

Αυτό οδήγησε τον Emmanuel Macron να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους υγειονομικούς, μία απόφαση, όμως, που πυροδότησε διαδηλώσεις και είχε ως συνέπεια βανδαλισμούς σε δύο εμβολιαστικά κέντρα.

Διαδηλωτές έκαναν λόγο για “υγειονομική δικτατορία”, παρομοιάζοντας τους περιορισμούς που υφίστανται πλέον οι Γάλλοι πολίτες με αυτούς που επέβαλαν οι ναζί στους Εβραίους.

Βουλευτές δέχτηκαν επίσης απειλές για τη ζωή τους, προκειμένου να μην ψηφίσουν τον νόμο Macron.

H πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών θεωρεί, ωστόσο, ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα ακόμα lockdown.

Ωστόσο, στην Ινδία που έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 13%, το 24,8% έχει κάνει μία δόση και το 62,2% καμία -σύμφωνα με στοιχεία του Guardian- ο κορωνοϊός βρίσκεται σε ύφεση, κάτι που δείχνει ότι σε αυτό συνετέλεσαν η φυσική νόσηση και η πιθανή εξασθένηση του ιού.

Κι αυτό διότι όταν η πανδημία ήταν σε έξαρση τον Απρίλιο του 2021, απέκτησε αντισώματα το 67,6% του πληθυσμού των 1,3 δισ. κατοίκων, δηλαδή, πάνω από 800 εκ. άνθρωποι έχουν φυσική ανοσία πλέον στον ιό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως, ότι τα 400 εκ. άνθρωποι που δεν έχουν αντισώματα θα είναι ευάλωτοι στο ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας και ότι μπορεί να φαίνεται πλέον μία αχτίδα ελπίδας, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε στις αρχές του έτους η κυβέρνηση, που αρνείται ότι πέθανε έστω και ένας άνθρωπος στην Ινδία, εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου στα νοσοκομεία.

Επισήμως, οι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid 19 στην αχανή ασιατική χώρα ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες, αλλά φημολογείται ότι ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι και 4,7 εκ.

Το σίγουρο είναι ότι φυσική ανοσία έχει πλέον το 77% των Ινδών ηλικίας 45 ως 60 ετών και το 66% όσων είναι από 18 ως 44 χρονών με βάση τα τεστ αντισωμάτων.

Σε απλή μετάφραση και η Ινδία φαίνεται να αφήνει πίσω της την πανδημία, αν υποθέσουμε ότι κάποτε θα έρθει και το τέλος σε αυτή την ιστορία.

Εκτός κι η πανδημία κρατήσει για πάντα σαν τις σακούλες που έρχονταν ξανά και ξανά την Τετάρτη 21/7 σε μία παραλία στο δεύτερο Θυμάρι με τον νοτιά.

Μάζεψα καμιά δεκαριά, αλλά πόσες θα ήρθαν και μετά.

Και δεν φωτογράφισα και τίποτα ιδιαίτερο ούτε στις ποσειδωνίες πιο βαθιά, ούτε στις δύο ξέρες που οριοθετούσαν τον κολπίσκο δεξιά και αριστερά.

Ήταν κι ένας νεαρός επίσης με υποβρύχια κάμερα, αλλά απ’ ό,τι κατάλαβα από όσο μιλήσαμε, τραβούσε απλά πλάνα από τον βυθό και μετά προσάρμοζε σε αυτά τρισδιάστατα ψάρια από άλλες λήψεις.

Μου πρότεινε να μου δώσει μερικά, αλλά αρκέστηκα στις καλόγριες και τα μελανούρια, που φωτογράφισα στις ποσειδωνίες και τις ξέρες στα κρυστάλλινα νερά.


Πήγαμε και το απόγευμα για βουτιά, κι ενώ το είχε γυρίσει πια σε βοριά.

Σήμερα Πέμπτη 22/7 τα beaufort στο Θυμάρι είναι ήδη πολλά και ξημέρωσε και με συννεφιά.

Πιθανότατα θα βγει και ο ήλιος μετά, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται άλλο ένα καλοκαίρι θα κυλήσει σχετικά δροσερά.

Με εκείνη τη θερμή εξαίρεση στα τέλη Ιούνη, αρχές Ιούλη να επιβεβαιώνει τον κανόνα των ήπιων καλοκαιριών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Τώρα λένε ότι θα έρθει κι άλλος καύσωνας στα τέλη του μήνα. Όπως θα ερχόταν και η ψυχρή λίμνη από τη Γερμανία.

Τελικά, οι φονικές καταιγίδες έσκασαν στην Κίνα, όπου πλημμύρισε ακόμα και το μετρό, παγιδεύοντας δυστυχώς 38 ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να βγουν.

Είχα γράψει πριν μερικές μέρες, Πιτσιρίκο, ότι η ψυχρή λίμνη δεν πρόκειται να επηρεάσει ιδιαίτερα την Ελλάδα και κυρίως τη νότια και την Αττική, ακούγοντας προσεκτικά την πρόγνωση του κ. Κολυδά και όχι διαβάζοντας τα σάιτ τα τρομολαγνικά.

Παρεμπιπτόντως, ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, δεν ενστερνίζεται τη θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα έπεται της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του CO2, που άρχισε μερικούς αιώνες μετά την άνοδο της θερμοκρασίας της Ανταρκτικής, η οποία σημειώθηκε στα τέλη της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Συγκεκριμένα, καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, απελευθερώνουν ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, διότι το ζεστό νερό δεν μπορεί να συγκρατήσει εύκολα το CO2, όπως το κρύο.

Επίσης, οι υδρατμοί είναι αυτοί που συμμετέχουν πολύ περισσότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας και συγκεκριμένα κατά 95%, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα κατά 3,6%, με τη συμβολή του ανθρωπογενούς CO2 να είναι 0,117%.

Ο ίδιος γράφει ότι εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια η γη διανύει μία μεσοπαγετώδη περίοδο με μικρές διακυμάνσεις του κλίματος, το οποίο ήταν μάλιστα, θερμότερο απ’ ό,τι τώρα, από το 800 μ.Χ. μέχρι το 1350 μ.Χ. (δηλαδή, πριν τη βιομηχανική επανάσταση).

Νομίζω ότι περισσότερη ζέστη έκανε και στην αρχαία Αθήνα απ’ ό,τι σήμερα, ενώ ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι πολλές φορές δεν είναι ακραία τα φαινόμενα, αλλά οι καταστροφές και οι θάνατοι που μας κάνουν να τα χαρακτηρίσουμε έτσι, διότι μας βολεύει να τα ρίξουμε στον καιρό, όταν υπάρχουν ελλείψεις υποδομών ή αδράνεια των μηχανισμών πρόληψης.

Η καμπάνα χτυπάει, δηλαδή, για τα ρέματα που μπαζώνουμε και τα δάση που καίμε, με συνέπεια οι επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων να είναι πολύ χειρότερες απ’ ό,τι αν οι άνθρωποι δεν είχαμε κάνει τόσες παρεμβάσεις στη φύση.

Άλλωστε, και οι εξαφανίσεις των περισσότερων ειδών στη συρρίκνωση του ζωτικού τους χώρου και στο ανελέητο κυνήγι τους από τους ανθρώπους οφείλονται και όχι στην κλιματική αλλαγή.

Τα μαμούθ ουσιαστικά εξαφανίστηκαν όταν πολλαπλασιάστηκαν οι άνθρωποι, που τα έτρωγαν μαζικά, ενώ χρησιμοποιούσαν το δέρμα και το τρίχωμα τους για να φτιάξουν τα πρώτα τους ρούχα.

Οι βίσωνες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, επειδή τους αποδεκάτιζαν οι άνθρωποι τον 19ο αιώνα στη Βόρεια Αμερική και ο πληθυσμός τους ανέκαμψε μόλις σταμάτησε το κυνήγι τους.

Οι λύκοι θα είχαν εξαφανιστεί τον Μεσαίωνα από την Ευρώπη και ουσιαστικά τους έσωσε η επιδημία της πανούκλας, αφού οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να τους κυνηγήσουν πια.

Τα περισσότερα είδη ψαριών απειλούνται εξαιτίας της υπεραλίευσης (παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τους καρχαρίες που πιάνουν και τους κόβουν μόνο τα πτερύγια, πετώντας τους μετά ακρωτηριασμένους στη θάλασσα να αργοπεθαίνουν) και της ρύπανσης των θαλασσών και όχι επειδή τα νερά έχουν γίνει δραματικά πιο ζεστά.

Υπάρχουν, πάντως, και οι ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς ο κοιλάκανθος, ένα είδος ψαριού που ζει στη Νότια Αφρική είχε θεωρηθεί εξαφανισμένος εδώ και αιώνες.

Εντοπίστηκε, όμως, ένα ψάρι τη δεκαετία του 1930 και πολλοί κοιλάκανθοι έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει η δυνατότητα εξερεύνησης σε μεγάλα βάθη.

Πάλι στη θάλασσα κατέληξα, τελικά. Επίσης, δεν κατέληξα και σε κάποιο συμπέρασμα με όλα αυτά. Μάλιστα, καλό θα ήταν να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, επειδή ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και καταστρέφουν την υγεία μας, ανεξάρτητα από την όποια επίδραση τους στην κλιματική αλλαγή.

Απλά, ήθελα να αναδείξω με τις επισημάνσεις και του κ. Κολυδά ότι η επιστήμη – όπως και η φύση – είναι δυναμική και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Άλλωστε, η φύση υπερβαίνει τον άνθρωπο και μπορεί να διορθώσει και τα λάθη του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες για όλα τις τελευταίες δεκαετίες, και αυτό αποδεικνύεται αγχωτικό και φοβιστικό. Όταν ήμασταν δέκα ετών, δεν μας αφορούσε το αν είναι πιο ζεστό ή λιγότερο ζεστό το καλοκαίρι. Βλέπαμε την θάλασσα και βουτάγαμε. Αυτό κάνουν και τα σημερινά δεκάχρονα, αυτό κάνω κι εγώ. Ας παίξουμε λοιπόν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.