Βανδαλισμοί σε δύο κέντρα εμβολιασμού στη Γαλλία – Στο στόχαστρο και βουλευτές

Εκτεταμένες φθορές προκλήθηκαν, Πιτσιρίκο, από διαδηλωτές σε δύο εμβολιαστικά κέντρα στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Γαλλία, ενώ στο δεύτερο έγινε και απόπειρα εμπρησμού, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στο υγειονομικό πιστοποιητικό.

Οι επικριτές του Emmanuel Macron, τον κατηγορούν ότι παραβιάζει θεμελιώδεις ελευθερίες.

Στο εμβολιαστικό κέντρο της Γκρενόμπλ, όπου έγιναν βανδαλισμοί, άγνωστοι ζωγράφισαν και αντιεμβολιαστικά γκράφιτι στους τοίχους του.

Η απόπειρα εμπρησμού επιχειρήθηκε σε εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο Μπιαρίτζ.

Την ίδια στιγμή σε διαδήλωση στο Παρίσι η Γαλλίδα πολιτικός Martine Wonner παρότρυνε διαδηλωτές να κάνουν καταλήψεις σε γραφεία βουλευτών, που στηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και διεξάγεται ποινική έρευνα σε βάρος της, με την ίδια να υποστηρίζει ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια της.

Ωστόσο, είναι ήδη αρκετές οι πράξεις βίας και βανδαλισμού που έχουν γίνει ενάντια σε βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν το νομοσχέδιο που προβλέπει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους γιατρούς και υγειονομικό πάσο, προκειμένου να μπορεί ένας πολίτης να μπει σε δημόσιους χώρους.

Από την άλλη, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν μετά το διάγγελμα Macron, ο οποίος ανέφερε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Επιστήμονες που συμβουλεύουν τη γαλλική κυβέρνηση, προειδοποίησαν για τέταρτο κύμα της πανδημίας, κι ενώ λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση και το 40% και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση, μόνο το 40% των Γάλλων επιθυμούσε να εμβολιαστεί.

Το σίγουρο είναι ότι ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά υποχρεώνουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες να εμβολιαστούν, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κάτι που έχει αρχίσει, άλλωστε, ήδη να διαφαίνεται με τα επεισόδια στη Γαλλία και την Κύπρο, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθμό, σταματώντας τη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων και τραυματίζοντας αστυνομικούς.

Νέες διαδηλώσεις κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών προγραμματίστηκαν για αύριο Τετάρτη 21/7 σε 39 σημεία στην Ελλάδα.

Επίσης, περίπου 50 υγειονομικοί από τον Βόλο προσανατολίζονται να κινηθούν νομικά κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και φημολογείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι από το προσωπικό διάφορων νοσοκομείων της χώρας.

Γιατί, ως γνωστόν, με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί δεν ανακόπτουν την έξαρση της πανδημίας.

Αν τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά δεν θα έπρεπε να μειώνονται έστω και λίγο τα κρούσματα; Αλλά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Επίσης, το ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση με Covid 19 θα πρέπει να αποδειχτεί σε βάθος χρόνου. Και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία -διά στόματος του κορυφαίου υγειονομικού συμβούλου της κυβέρνησης Patrick Vallance-, το 60% όσων νοσηλεύονται δεν είχαν εμβολιαστεί, άρα το 40% έχει κάνει μία ή και τις δύο δόσεις.

Αρχικά, ο σερ Patrick Vallance ανέφερε, μάλιστα, ότι το 60% όσων νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι, αλλά έσπευσε μετά από λίγο να το διορθώσει με νέα ανάρτηση στο Twitter.

Bέβαια, στη Βρετανία η πλειοψηφία -το 68% του πληθυσμού- έχει κάνει το εμβόλιο και όσο το ποσοστό αυτό αυξάνεται, τόσο θα είναι και περισσότεροι οι εμβολιασμένοι που θα χρειάζονται νοσηλεία (για παράδειγμα αν εμβολιάζονταν όλοι οι Βρετανοί, μόνο εμβολιασμένοι θα ήταν στα νοσοκομεία).

Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει απόλυτα ούτε από τη σοβαρή νόσηση -το παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο σερ Patrick Vallance- και το έχουμε δει και με τη γρίπη.

Και δεν προστατεύει κυρίως όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή, ηλικιωμένους και με επιβαρυμένη υγεία, καθώς οι νέοι το πιθανότερο είναι να μην νοσήσουν σοβαρά, ακόμα κι αν δεν εμβολιαστούν.

Άνευ προηγουμένου και νομικά έωλη θεωρούν, εξάλλου, εργατολόγοι στη Γαλλία την απόλυση εργαζόμενου που δεν διαθέτει υγειονομικό πιστοποιητικό, όπως αναφέρει η Le Monde.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Emmanuel Macron, από τις 21 Ιουλίου θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού όσοι πάνε σινεμά ή θέατρο, μέτρο που θα επεκταθεί από τον Αύγουστο και για τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και θα αφορά και το προσωπικό τους.

Αν και η υπουργός Εργασίας Elizabeth Borne δεν μίλησε για απολύσεις, το κείμενο νόμου που παρουσίασε προβλέπει μία περίοδο δύο μηνών, κατά την οποία δεν θα μπορούν να εργάζονται όσοι δεν διαθέτουν υγειονομικό πιστοποιητικό (δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν αρνητικό τεστ Covid 19).

Μετά από αυτή την περίοδο, θα μπορεί να απολυθεί ο εργαζόμενος εφόσον εξακολουθεί να αρνείται τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο Deborah David από το Παρίσι, θα είναι δύσκολο για τον εργοδότη να δικαιολογήσει απόλυση εργαζόμενου, διότι υπάρχει και το ιατρικό απόρρητο, που δεν επιτρέπει στον εργοδότη να γνωρίζει αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος ή έχει κάνει διαγνωστικό τεστ.

Και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εγκρίνει το υγειονομικό πιστοποιητικό μόνο για περιπτώσεις ταξιδιών στο εξωτερικό και συμμετοχής σε μεγάλες συναθροίσεις και όχι για πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως την εργασία ενός ατόμου.

Ένας άλλος δικηγόρος από το Παρίσι, ο Christophe Noel, εξηγεί ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Κι αυτό, διότι αναγκάζει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν ή να κάνουν μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό κάθε δύο μέρες.

Ο Γάλλος δικηγόρος επισημαίνει ότι μπορεί κάποια εμβόλια, όπως για τον τέτανο και την ηπατίτιδα Β να είναι υποχρεωτικά για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά αυτά για τον κορωνοϊό είναι πειραματικά, καθώς ουσιαστικά βρίσκονται ακόμα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

“Έχουν πάρει προσωρινή έγκριση για ειδικούς λόγους και δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να υποχρεωθεί να λάβει ένα σκεύασμα, το οποίο είναι ακόμα στη φάση των ερευνών” ξεκαθάρισε ο Noel.

O δικηγόρος Alexander Ebtedaei θεωρεί ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορεί να απολυθεί αυτόματα μετά την παρέλευση του διμήνου ένας εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί και αναρωτιέται αν το ιατρικό απόρρητο δώσει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια.

Βρήκαμε παπά, να απολύσουμε 5-6, είναι με μία φράση τα κυβερνητικά σχέδια. Το εμβόλιο μετά του ωφελίμου (απολύσεις), δηλαδή.

Οπότε ας κολυμπήσουμε, όπως λες κι εσύ, Πιτσιρίκο. Στα ΚΑΠΕ, στα Λεγραινά.

Αλλά και στο Θυμάρι στη μεγάλη αμμουδιά.

Στον Όρμο Καταφυγή και του Σουνίου τη βραχώδη ακτή.

Στην Κερατέα και το Δασκαλειό, την πιο όμορφη παραλία στον νότιο Ευβοϊκό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ας κολυμπήσουμε γιατί τα lockdown έρχονται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.