Δεν είναι η ανθρωπότητα το πρόβλημα, ο καπιταλισμός είναι

Γεια σου, φίλε μου πιτσιρίκο,
Είμαι ένα βήμα πριν πάρω ένα τελάρο και ανέβω πάνω να φωνάζω “Μετανοείτε!”. Μάλλον πλησιάζει η επόμενη off-season για μένα.

Πιτσιρίκο, έχουν δίκιο όσοι προσομοιάζουν τον άνθρωπο με καρκίνο για τον πλανήτη. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση. Και εξηγούμαι.

Το θέμα της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας είναι κάτι που δεν συζητείται και πολύ, αφού εδώ δεν μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος δίπλα μας, σιγά μη μας νοιάξει η πολική αρκούδα, και είναι ένα θέμα που δεν ανέπτυξα στα κείμενά μου για την κλιματική αλλαγή.

Γιατί άλλωστε, ποιος τα χέζει τα ζωάκια, εδώ έχουμε μπίζνες να κάνουμε, καριέρες να χτίσουμε, λεφτά να βγάλουμε.

Κανείς από αυτούς που το λένε αυτό, βέβαια, δεν σκέφτεται ότι η επιβίωση του ανθρώπου ως είδος εξαρτάται από την βιοποικιλότητα και από τα οικοσυστήματα που την στηρίζουν. Βλέπεις, η έπαρσή μας έχει ξεπεράσει την ύβρη εδώ και καιρό και οδεύουμε στην τίση με κλειστά μάτια και τσίτα τα γκάζια.

Η ύβρις ήταν θεμελιώδες στοιχείο της κοσμοθεωρίας των αρχαίων μας καρντασιών, η οποία οδηγούσε στην άτη, την τύφλωση του νου, και η οποία ύβρις, αν συνεχιζόταν, οδηγούσε στη νέμεση, την εκδίκηση των θεών, και στην τίση, δηλαδή την συντριβή του υβριστή.

Οι άνθρωποι λατρεύουν ένα αόρατο Θεό και καταστρέφουν την ορατή Φύση, χωρίς να κατανοούν ότι η Φύση που καταστρέφουν είναι ο Θεός που λατρεύουν. Δεν θυμάμαι ποιος το έγραψε, αλλά έπεσε διάνα ο άτιμος.

Ο άνθρωπος δεν θα ήταν, όμως, τόσο κακοήθης επιθετικός καρκίνος απέναντι στον φυσικό κόσμο, χωρίς τον καπιταλισμό.

Βέβαια, αν ακούσεις τι λένε κάποιοι ψευτο-επιστήμονες εκεί έξω, θα φρίξεις. Καλλιεργούνται, βλέπεις, διάφορες παρανοήσεις για την κλιματική αλλαγή, όπως το ότι είναι απλά ένα φυσικό φαινόμενο, ασχέτως της ανθρώπινης δραστηριότητας, το οποίο βέβαια έχει αποδειχτεί από την επιστημονική κοινότητα ότι δεν ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.

Αλλά υπάρχουν κάποια συμφέροντα τα οποία κερδοσκόπησαν και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα από την παρανόηση ότι είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, και είναι ακόμα στο επίπεδο της διαφωνίας.

Δεν είναι.

Απλά, κάποιοι ξεχασμένοι χαρτογιακάδες που δεν τους δίνει σημασία κανείς στην επιστημονική κοινότητα, τα τσεπώνουν από επιχειρηματικά συμφέροντα για να καλλιεργούν εντυπώσεις στο αμόρφωτο, ημιμαθές κοινό. Και να μην τα τσεπώνουν, έχουν κοινό και καλλιεργούν τον αρρωστημένο εγωισμό τους, παίρνοντας Like.

Ενώ λοιπόν η κλιματική αλλαγή είναι όντως ένα φυσικό φαινόμενο, αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι από αυτούς είναι ότι τη φυσική διεργασία που γίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή, ο καπιταλισμός, όχι ο άνθρωπος, ο καπιταλισμός, την πάστωσε με στεροειδή, αφού η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει ξεπεράσει τα επίπεδα από οποιαδήποτε άλλη φάση της ιστορίας του πλανήτη, τουλάχιστον τα τελευταία 800.000 χρόνια.

Αυτή η συγκέντρωση CO2, ενώ ακόμα και στην σχετικά πρόσφατη περίοδο του ανθρώπινου πολιτισμού τα τελευταία 10.000 χρόνια, ήταν σχετικά σταθερή, άρχισε να έχει εκθετική αύξηση -κατά διαβολική σύμπτωση- τα τελευταία 200 χρόνια λειτουργίας του καπιταλισμού, από το 1750 έως σήμερα.

Μάλιστα, το 50% των συνολικών εκπομπών CO2 έχει παραχθεί τα τελευταία 30 χρόνια του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου.

Σε ό,τι αφορά την δολοφονική εξαφάνιση των ειδών, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τα 200.000 χρόνια των πρώτων κοινωνιών κυνηγών-συλλεκτών, οι οποίοι ακόμα και σήμερα, ζουν σε απόλυτη ισορροπία με την φύση και το φυσικό περιβάλλον. Είναι υποκρισία. Ίσως κάποια είδη να οδηγήθηκαν στα πληθυσμιακά τους όρια από κάποιες -όχι όλες- φυλές, αλλά ποτέ δεν απειλήθηκε η βιοποικιλότητα του πλανήτη ή της περιοχής που ζούσαν οι φυλές.

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο αριθμός αφανισμού της βιοποικιλότητας αρχίζει να ξεφεύγει από τα φυσικά επίπεδα 10.000 χρόνια πριν, δηλαδή με την ανάπτυξη των πρώτων αγροτικών κοινωνιών και την απομάκρυνση του ανθρώπου από την φύση.

Απώλεια βιοποικιλότητας προκαλείται κυρίως από πέντε λόγους:

την απώλεια ολόκληρων οικοσυστημάτων (πχ από μια πυρκαγιά ή την αποψίλωση των δασών)
την εισβολή επεμβατικών ειδών στο οικοσύστημα (πχ homo capitalicus),
την υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων (ακραίο κυνήγι, υπεραλιεία κλπ),
την μόλυνση των οικοσυστημάτων,
και από την κλιματική αλλαγή ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη (στην εποχή μας ως αποτέλεσμα της υπερσυγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την βιομηχανική δραστηριότητα).

Η καύση ενός δάσους στην Αυστραλία, όπως και η καταστροφή ενός χωριού από μια νεροποντή στη Γερμανία, αυξάνουν το ΑΕΠ, τι να λέμε τώρα.

Στην παρούσα φάση της ιστορίας, και οι πέντε αυτοί λόγοι απώλειας των οικοσυστημάτων είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, αποδεδειγμένα, με στοιχεία από χιλιάδες επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον.

Μόνο από το 1900 και έπειτα, το επαναλαμβάνω, μόνο από το 1900 και έπειτα, τα χερσαία είδη έχουν μειωθεί κατά 20%, τα αμφίβια κατά περισσότερο από 40%, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που στηρίζουν τεράστιο μέρος της θαλάσσιας ζωής, κατά περισσότερο από 33%, και πάνω από το 30% των ειδών της θάλασσας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με τους ειδικούς να μιλάνε ότι είμαστε μερικές δεκαετίες μακριά από το να αφανιστεί το 50% των θαλάσσιων ειδών.

200 είδη εξαφανίζονται για πάντα κάθε μέρα. Κάθε μέρα.

Οι ρυθμοί εξαφάνισης των ειδών σήμερα, μετρούν σε εκατοντάδες -ακόμα και χιλιάδες, αναλόγως το έτος βάσης- φορές υψηλότεροι σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και αν κοιτάξουμε 10.000.000 χρόνια πίσω. Ναι, εκατομμύρια.

Παρότι η Γη έχει περάσει 5 μαζικές εξαφανίσεις ειδών στο παρελθόν, καμία από αυτές δεν συγκρίνεται με αυτή που βιώνεται σήμερα, τώρα. Η τελευταία μαζική εξαφάνιση, δηλαδή η απώλεια του 50-90% της βιοποικιλότητας, έγινε πριν 252 εκατομμύρια χρόνια.

Η σημερινή μαζική εξαφάνιση, αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, θα συντελεστεί μέσα σε λίγες δεκαετίες από σήμερα.

Η παρούσα 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών είναι άνευ ιστορικού προηγουμένου, τόσο στην ταχύτητα με την οποία συντελείται, όσο και από το γεγονός ότι συντελείται ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας ενός μόνο είδους, ή, μάλλον, μιας κουλτούρας.

Αυτή η κουλτούρα λέγεται καπιταλισμός, και αυτό το είδος λέγεται καπιταλιστής.

Στον καπιταλισμό, για όποιον δεν θέλει να κοροϊδεύει τον εαυτό του, τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν όλοι οι άνθρωποι συλλογικά, για να πούμε ότι φταίει η ανθρωπότητα. Τις αποφάσεις τις παίρνουν ένα μάτσο εγκληματίες δολοφόνοι πλούσιοι, και τις εφαρμόζουν τα πολιτικά τους ανδρείκελα, και όποιος διαφωνεί ή πάει κόντρα, καταστέλλεται, δολοφονείται, φυλακίζεται ή εξαγοράζεται.

Λες και τα οφέλη του συστήματος διαμοιράζονται ισομερώς σε όλη την ανθρωπότητα και όλοι την περνάμε ζωή και κότα. Καλά ρε, πάτε καλά;

Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας, και δείτε το Breaking Boundaries στο Νέτφλιξ, το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough, που στην ουσία αναλύεται η δουλειά του Johan Rockström, ενός από τους κορυφαίους κλιματικούς επιστήμονες, καθώς και άλλων μεγάλων επιστημόνων αναφορικά με τα όρια του φυσικού κόσμου και πόσο κοντά είμαστε σε μια μη-αναστρέψιμη κατάσταση, όχι μόνο του φυσικού κόσμου, αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το κακό με τα περισσότερα από αυτά τα ντοκιμαντέρ ευρέως κοινού, δεν είναι η έρευνα και τα στοιχεία, αλλά ότι εξακολουθούν να αποφεύγουν να πουν την λέξη “καπιταλισμός” ευθέως, χρησιμοποιώντας δεκάδες άλλους ευφημισμούς, για τους λόγους που συζητούσαμε με τον Νίκο από την Πάτρα στο πόντκαστ. Οι επιστήμονες γνωρίζουν, ότι μας πιάνει αμόκ όταν κάποιος κατηγορήσει τον καπιταλισμό, και οι περισσότεροι άνθρωποι απλά κλείνουν τα αυτιά τους, ακόμα και αυτοί που έχουν καταστραφεί από αυτόν.

Η μόνη λύση για την αποφυγή της 6ης μαζικής εξαφάνισης των ειδών, είναι το …μπουρλότο.

Από μια μακρινή ερημιά του κόσμου, με αγάπη,

Κώστας

Υ.Γ. Mykonos, venceremos!

(Φίλε Κώστα, τι είναι αυτά που γράφεις; Αυτά, παιδί μου, τα λένε οι κομμουνιστές. Κώστα, μέσα από τα συντρίμμια της ανθρωπότητας ακούγεται να παίζει η Διεθνής. Αλλά μάλλον είναι όλοι με τα ακουστικά και δεν την ακούει κανείς. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.