“Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, ούτε για τους εμβολιασμένους” λένε στη Νέα Ζηλανδία

Επιτέλους, Πιτσιρίκο, διαβάσαμε (στο Reuters) ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως η κλιματική αλλαγή θα φέρει πιο σφοδρές βροχοπτώσεις.

Και όχι περισσότερη ζέστη παντού στον πλανήτη, όπως ίσως να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Βέβαια, η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,2 βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή είναι η γενεσιουργός αιτία ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αν και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στις φονικές πλημμύρες της Γερμανίας και του Βελγίου θα πρέπει να τεκμηριωθεί μετά από έρευνες εβδομάδων, οι επιστήμονες εξηγούν ότι μία όλο και πιο θερμή ατμόσφαιρα, κρατάει περισσότερη υγρασία, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα απελευθερωθεί και πιο πολύ νερό.

Πιο απλά, η ατμόσφαιρα είναι σαν ένα σφουγγάρι, που αν το πιέσεις, τότε το νερό θα τρέξει.

Και ένας βαθμός πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο της θερμοκρασίας έχει ως συνέπεια η ατμόσφαιρα να κρατάει 7% περισσότερο νερό.

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλοι παράγοντες όπως το ανάγλυφο μίας περιοχής και τα συστήματα βαρομετρικών πιέσεων (χαμηλά και υψηλά), που καθορίζουν πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα κάθε φορά.

Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επίμονες βροχές προκλήθηκαν από ένα βαρομετρικό χαμηλό που εγκλωβίστηκε για μέρες στην κεντρική Ευρώπη από υψηλότερες πιέσεις, που δεν το άφηναν να μετακινηθεί.

Οι πλημμύρες της Γερμανίας ήρθαν εβδομάδες μετά τους καύσωνες σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ και το Ελσίνκι βίωσε τον πιο θερμό Ιούνιο από το 1844.

Τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες δεν θα μπορούσαν να σημειωθούν χωρίς την κλιματική αλλαγή, που τις έχει κάνει 150 φορές πιο πιθανές.

Οι καταιγίδες στη Γερμανία και το Βέλγιο έσπασαν επίσης ρεκόρ βροχοπτώσεων, αλλά και ανόδου της στάθμης των ποταμών σε περιοχές της δυτικής Ευρώπης.

Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι τα ύψη βροχής δεν ήταν τόσο μεγάλα και πως οι εκατοντάδες θάνατοι οφείλονται στο γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπήρχαν καλά συστήματα προειδοποίησης και εκκένωσης.

“Η βροχή δεν συνεπάγεται απαραίτητα μία τραγωδία και ο αριθμός των νεκρών πρέπει να μας ταρακουνήσει” ανέφεραν χαρακτηριστικά επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε αυτή την εβδομάδα ένα πλάνο για να μηδενιστούν οι εκπομπές ρύπων των κρατών μελών της ως το 2030.

Κι ύστερα ξύπνησε η ΕΕ, που εδώ και μία πενταετία δεν μπορεί να αποφασίσει για την κατάργηση της αλλαγής ώρας και θέλει να καταργήσει σε λιγότερο από δέκα χρόνια τις εκπομπές ρύπων.

Δηλαδή, θα καταργήσει και το ηλεκτρικό ρεύμα; Διότι 500 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ καταναλώνουν κάθε μέρα ηλεκτρική ενέργεια, η παραγωγή της οποίας προκαλεί τεράστια ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τεράστια είναι η επιβάρυνση στο περιβάλλον και από τις ανεμογεννήτριες -αν υποτεθεί ότι θα επεκταθούν- αφού προϋποθέτει την αποψίλωση μεγάλων περιοχών, που ουσιαστικά “νεκρώνουν”.

Θα καταργήσει και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε λιγότερο από δέκα χρόνια η ΕΕ; Και τα πλοία που αφήνουν το πετρέλαιο τους στη θάλασσα και τα αεροπλάνα που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα; Θα κλείσει και όλα τα εργοστάσια στην ήπειρο; Όλες τις επιχειρήσεις και τα γραφεία που καταναλώνουν τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και ρυπαίνουν με τα καλοριφέρ και θερμαίνουν έξω την ατμόσφαιρα με τα air condition;

Ειδικά στην Ελλάδα που σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανάβουν το καλοριφέρ μόλις πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 15 βαθμούς και το air condition μόλις ανέβει πάνω από τους 25, έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ.

Οι άνθρωποι είμαστε οι καταστροφείς του περιβάλλοντος. Τουλάχιστον, ας μην είμαστε και υποκριτές.

Στη Νέα Ζηλανδία είναι, λοιπόν, ειλικρινείς, ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, ούτε για τους εμβολιασμένους”, όπως αναφέρει ο Guardian.

Mε αυτή την προοπτική συμφωνεί, μάλιστα, το 91% των Νεοζηλανδών, που επικροτεί τη στρατηγική των κλειστών συνόρων, την οποία έχει υιοθετήσει από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern παρομοίασε την κατάσταση με τον κορωνοϊό με αυτή που επικρατούσε μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης το 2001, όταν άλλαξε η προσέγγιση των κρατών σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά την ασφάλεια, τα ταξίδια και τη μετανάστευση.

“Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η συνοριακή πολιτική μας άλλαξε για πάντα και το ίδιο θα συμβεί πλέον σε μόνιμη βάση, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού” ξεκαθάρισε η Ardern.

Και μπορεί επιχειρηματίες και εκδότες εφημερίδων να ζητούν έναν χάρτη εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου, αλλά οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί (75%) είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική της κυβέρνησης τους.

Συγκεκριμένα, το 90% δεν προσδοκά επιστροφή σε μία ομαλή ζωή, ακόμα και μετά τους εμβολιασμούς.

Επίσης, αν και τα κλειστά σύνορα χώρισαν οικογένειες και γέμισαν με άγχος τους Νεοζηλανδούς που ζουν στο εξωτερικό, το 75% με 80% είναι υπέρ του να μην ανοίξουν.

Το 84% συμφωνεί επίσης με το να απαγορευτούν οι αφίξεις από χώρες υψηλού κινδύνου -όσον αφορά τον κορωνοϊό- ενώ το 53% ανησυχεί ακόμα και για το γεγονός ότι επιτρέπονται τα ταξίδια προς και από την Αυστραλία και τα νησιά Κουκ.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και σε άλλες χώρες καθυστερεί η επιστροφή στην κανονικότητα και Νεοζηλανδός επιδημιολόγος θεωρεί ότι θα είναι αδύνατη αν δεν εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, όταν μέχρι στιγμής έχει κάνει δύο δόσεις το 13,5% και μία το 20% στη νησιωτική χώρα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι, μέχρι να εμβολιαστούν όλοι, θα χρειάζονται μέτρα, όπως σύντομα lockdown, χρήση μάσκας, πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ πριν τα ταξίδια και μπορεί απλά να καταργηθεί η καραντίνα για όσους μεταβαίνουν στη Νέα Ζηλανδία από χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και καλή διαχείριση της πανδημίας.

Η απόδειξη για όλα τα παραπάνω είναι η Μύκονος, όπου και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είχαν και όσοι έχουν κάνει τεστ ή εμβόλιο έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν στο νησί και lockdown επιβλήθηκε παρόλα αυτά.

Το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν μέχρι να μπει ξανά σε γενική καραντίνα η Ελλάδα.

Η ελπίδα είναι τα εμβόλια να αποτρέπουν τουλάχιστον τη σοβαρή νόσηση. Γιατί και αυτό δεν είναι βέβαιο ακόμα και θα φανεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αν φουντώσει τότε, όπως έγινε και πέρσι η πανδημία.

Γιατί και πέρσι το καλοκαίρι ελάχιστα ήταν τα θύματα του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη και νομίζαμε ότι εξασθένησε (μακάρι να έχει εξασθενήσει όντως πια ο ιός με τη μετάλλαξη Δέλτα) αλλά ακολούθησε νέα δραματική έκρηξη παντού τους επόμενους μήνες.

Τουλάχιστον το Σάββατο 17/7 έσωσα καμιά 20αριά ψαράκια που είχαν πιαστεί σε δύο κιούρτους, κάνοντας αρκετά μεγάλη προσπάθεια.

Γιατί αρχικά τους ανέσυρα από τον βυθό, μετά τους κουβάλησα ως τα ρηχά, αλλά και πάλι δεν μπορούσα να πιάσω τα ψάρια από μέσα και απλά έγδερνα τα χέρια μου στα σκουριασμένα σύρματα των κιούρτων που τελευταία δεν τους φτιάχνουν σφαιρικούς, όπως παλιά, που ήταν πιο εύκολο να ελευθερώσεις τα ψάρια από μέσα.

Τελικά τους έβγαλα από το νερό, ανεβαίνοντας σε κάτι βράχια για ελευθερώσω, ρίχνοντας ξανά στη θάλασσα δύο μελανούρια, έναν σκάρο και καλόγριες (φωτό), οι οποίες δεν τρώγονται κιόλας.

Και το ένα μελανούρι, βέβαια, ήταν τόσο μικρό, που δεν θα τρωγόταν επίσης.

Από τα 20 ψάρια, άντε να έτρωγε τα δύο, δηλαδή, αυτός που είχε ρίξει τους κιούρτους.

Τα άλλα θα πήγαιναν άδικα, όπως συμβαίνει και με το μεγαλύτερο ποσοστό ψαριών που αλιεύονται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Κι ύστερα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα κάνει ποτέ κάτι ο άνθρωπος για την προστασία του περιβάλλοντος και των άλλων ειδών.

Όταν αφαίρεσα και τα δολώματα από μέσα και τους γύρισα ανάποδα για να μην μπει από τις τρύπες που έχουν οι κιούρτοι άλλο ψαράκι μέσα – μετά δεν μπορεί να βγει γιατί τα σύρματα της τρύπας συγκλίνουν προς το εσωτερικό του κιούρτου – άρχισα να κολυμπάω προς την ακτή.

Βουτήξαμε άλλη μία φορά για να επιβεβαιώσω ότι δεν εγκλωβίστηκε κάποιο άλλο πλάσμα στους κιούρτους και πράγματι μόνο ο μπλε ελεκτρίκ γόνος καλόγριας (μεγαλώνοντας γίνονται καφέ – μαύρες) που χωρούσε να μπει και να βγει από το συρματόπλεγμα τους, κολυμπούσε γύρω τους.

Bαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να έχει μια κοινή αντιμετώπιση ούτε στο θέμα της πανδημίας. Αυτό τα λέει όλα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.