Η Βικτώρια που επλήγη πέρσι από τον κορωνοϊό, δεν έχει επιπτώσεις από την ινδική μετάλλαξη φέτος

Άρση του lockdown αποφασίστηκε, Πιτσιρίκο, στη Βικτώρια της Αυστραλίας, καθώς τα νέα κρούσματα ήταν μόλις 10 και όλα αφορούσαν ανθρώπους που έχουν ήδη μπει στην απομόνωση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aντίθετα, στη γειτονική Νέα Νότια Ουαλία εντοπίστηκαν 172 νέα κρούσματα, έναντι 145 μία μέρα πριν και το lockdown παρατάθηκε για άλλες τέσσερις βδομάδες στο Σίδνεϊ, που είναι φέτος το επίκεντρο της πανδημίας στην Αυστραλία, ενώ πέρσι δεν είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πέρσι στη Βικτώρια, που είχε μπει για 111 μέρες σε lockdown, αλλά φέτος τα κρούσματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα, κάτι που δείχνει ότι στην πραγματικότητα η επίπτωση της ινδικής μετάλλαξης δεν είναι και τόσο σημαντική.

Τουλάχιστον, σε περιοχές που έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του ο ιός και οι οποίες δεν βιώνουν νέα έξαρση, παρά την επικράτηση της μετάλλαξης δέλτα.

Άρση του lockdown έγινε και στη Νότια Αυστραλία, αφού δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή στη Νέα Νότια Ουαλία νοσηλεύονται 169 άτομα -εκ των οποίων τα 46 στην εντατική- και από τη στιγμή που μόνο το 13% του πληθυσμού της αυστραλιανής πολιτείας έχει εμβολιαστεί, οι αρχές σκέφτονται να επαναφέρουν και το AstraZeneca για τους νέους, αν και μέχρι πρότινος η οδηγία ήταν να χορηγείται μόνο σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ο λόγος που ζητείται και πάλι από τους νέους να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ότι η Αυστραλία δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις του Pfizer.

O λόγος είναι μπακάλικος, δηλαδή (και συγγνώμη από τα μπακάλικα).

Εμβόλιο να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι.

Kαι κάθε έξι μήνες, απ’ ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται οι εμβολιασμοί, αφού η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων χάνεται σχετικά γρήγορα.

Για αυτό, άλλωστε, και το CDC στις ΗΠΑ συνέστησε να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Από το νέο έτος θα κυκλοφορήσουν, εξάλλου, στις ΗΠΑ νέα PCR (μοριακά) τεστ που θα εντοπίζουν αποκλειστικά τον Sars Cov 2.

Γιατί αυτά που γίνονται τώρα φαίνεται ότι βγάζουν θετικούς και όσους έχουν γρίπη, κάτι που δείχνει ότι μέρος των κρουσμάτων και των θυμάτων που χρεώθηκαν στον κορωνοϊό, ίσως να οφείλονταν σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Πριν τον κορωνοϊό, στη γρίπη αποδίδονταν, άλλωστε, 650 χιλιάδες θάνατοι ετησίως και ξαφνικά αυτή εξαφανίστηκε από τη γη.

Σε όλο τον πλανήτη δεν αρρώστησε ούτε ένας άνθρωπος από τη γρίπη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης 2020-21.

Στη συσκευασία των self test αναγράφεται, επίσης, ότι εντοπίζουν οποιαδήποτε ιογενή και βακτηριακή λοίμωξη στη βλεννογόνο και για αυτό χρειαζόταν επιβεβαίωση από τα πιο έγκυρα μοριακά τεστ για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει όντως κολλήσει κορωνοϊό ή όχι.

Με την αλλαγή αυτή που κάνουν, όμως, οι Αμερικάνοι αποδεικνύεται ότι ούτε τα μοριακά τεστ είναι πραγματικά αξιόπιστα.

Καθημερινά επίσης αποδεικνύεται ότι ούτε τα εμβόλια είναι απόλυτα αποτελεσματικά, ούτε τείχος ανοσίας χτίζουν, αλλά, παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν την πρόσβαση στην εστίαση, τα μπαρ και τα εστιατόρια, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Στη Γαλλία, όπου 161 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του υγειονομικού πιστοποιητικού, αυτό εγκρίθηκε τελικά από την Εθνοσυνέλευση 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 26/7 και κατόπιν 60 ωρών διαβουλεύσεων.

Το υγειονομικό πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για να μπει κάποιος σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, σινεμά και δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο, αλλά όχι και σε εμπορικά κέντρα, όπου θα μπορούν να ψωνίζουν και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών δεν θα χρειάζεται επίσης να διαθέτουν υγειονομικό πάσο για να έχουν πρόσβαση σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, τουλάχιστον ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επίσης, οι υγειονομικοί και το προσωπικό εστιατορίων και μπαρ δεν θα απολύονται, αν δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, χωρίς να πληρώνονται.

Η Ιρλανδία άνοιξε με την σειρά της την εστίαση μόνο για τους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ, που δείχνει αν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το “πράσινο πάσο” θα τεθεί σε ισχύ και στην Ιταλία από τις 6 Αυγούστου.

Θα είναι, δηλαδή, απαραίτητο για την είσοδο στην εστίαση, σε πισίνες, γυμναστήρια, αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, πανηγύρια και πολιτιστικούς χώρους, όπως μουσεία, σινεμά και θέατρα.

Στην Ισπανία δεν υπάρχει εθνική γραμμή, αλλά στη Γαλικία θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες εστιατορίων και ξενοδοχείων.

Στο Βέλγιο μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις με πάνω από 1.500 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το ίδιο θα ισχύει από τον Σεπτέμβριο και για τα νυχτερινά μαγαζιά στη Βρετανία.

Στη Γερμανία ακόμα αμφιταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να ασκήσουν περισσότερη πίεση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς αν και ο μισός πληθυσμός έχει κάνει και τις δύο δόσεις και το 61% έστω μία, υπάρχει μία επιβράδυνση της διαδικασίας τελευταία.

Μάλιστα, πολλοί Γερμανοί δεν πήγαν στο ραντεβού για τη δεύτερη δόση, αφού προτίμησαν να κάνουν διακοπές.

H Angela Merkel υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ποινικοποιηθούν άμεσα όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά να περιοριστεί η δυνατότητα πρόσβασής τους σε εστιατόρια, σινεμά και γήπεδα, εξαιτίας του υψηλού ρίσκου.

Ωστόσο, ο υποψήφιος διάδοχός της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, Armin Laschet, μίλησε ανοιχτά όχι μόνο κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και κατά της έμμεσης πίεσης που ασκείται στους πολίτες για να εμβολιαστούν.

Από την άλλη, ο κυβερνήτης της Βαυαρίας Markus Soeder υποστήριξε ότι ένα μέσο πίεσης στον κόσμο για να εμβολιαστεί θα μπορούσε να είναι η χρέωση των διαγνωστικών τεστ, που μέχρι στιγμής γίνονται δωρεάν.

Τουλάχιστον παραμένει δωρεάν στη θάλασσα η βουτιά.

Δύο με το κεφάλι έριξα από τα βράχια στη μεγάλη αμμουδιά.

Με έβγαλαν και φωτογραφία, αλλά τη “θυσίασα” για τη ζαργάνα, που κυνηγούσα για ένα πλάνο ως τα όρια του κόλπου με κόντρα τον βοριά.

“Έκοψα” και κάτι κέφαλους, αφού γόπα δεν βλέπεις και τόσο συχνά.

Για τον ίδιο λόγο προτίμησα να επισυνάψω αντί μία τσιπούρα και μελανούρια, τη μουρμούρα που απαθανάτισα από πολύ κοντά.

Οι παρατηρητικοί θα δουν και τον μικρό σπάρο στο φόντο.

Γενικά, έγινε δουλειά και σκουπίδια μάζεψα αρκετά από τον βυθό και τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και ο Σάκης Αρναούτογλου επισήμανε σε χθεσινή ανάρτηση του ότι ο καύσωνας δεν θα είναι τόσο ισχυρός τελικά.

Απ’ ό,τι κατάλαβα δεν θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια, αφού για παράδειγμα στη νότια Αττική και γενικά όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου δεν έχει έρθει ακόμα ο καύσωνας σήμερα Τετάρτη 28/7, διότι συνεχίζονται τα μελτέμια, ενώ μπορεί να δροσίσει μετά τη Δευτέρα – Τρίτη 2 & 3 Αυγούστου.

Όπως είχε συμβεί, δηλαδή, και με τον χιονιά του Φεβρουαρίου που τα προγνωστικά μοντέλα έδειχναν ότι θα κρατήσει από τα μέσα ως τα τέλη του μήνα, αλλά τελικά άρχισε με πολύ κρύο στις 13-14/2 στην Αττική, συνεχίστηκε με χιόνια στις 15 και 16/2, αλλά από την επομένη κιόλας ο καιρός έφτιαξε θεαματικά με λιακάδες και μπονάτσες στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η εργαλειοποίηση του κορωνοϊού έχει φτάσει πια σε ένα σημείο που κάνει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού πολλών χωρών να δυσανασχετούν. Αλλά οι κυβερνήσεις επιμένουν. Πού αλλού θα έβρισκαν τέτοιο λαχείο; Ας κάνουμε εμείς τα μπάνια μας, αφού επιτρέπονται ακόμα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.