Η θνητότητα της ινδικής μετάλλαξης ήταν 0,13% σε πάνω από 92 χιλιάδες κρούσματα στη Βρετανία

Σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους της Γαλλίας είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, Πιτσιρίκο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, περίπου 8,5 εκ. ενήλικες στη Γαλλία (το 17%) είχαν δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 -πάνω από το οποίο ορίζεται η παχυσαρκία- έναντι 15% το 2012.

Συνολικά, σχεδόν ένας στους δύο (47%) των ανθρώπων που ζουν στη Γαλλία ήταν ή υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Αν διαχωρίσουμε τα δύο φύλα, το 17,6% των γυναικών και 16,7% των ανδρών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παχυσαρκία, ενώ το 23,9% και το 36,9% αντίστοιχα έχει απλά παραπάνω βάρος από τον μέσο όρο.

Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στιγματίζονται οι υπέρβαροι, ωστόσο, είναι θέμα υγείας και ακόμα και ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει “επιδημία” την παχυσαρκία, ακριβώς επειδή είναι σαν να εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Οι συνέπειές της φάνηκαν και όσον αφορά τον κορωνοϊό, ενώ είναι επιβαρυντική και όταν κάνει πολλή ζέστη, καλή ώρα.

Η Πέμπτη 1/7 ήταν η δεύτερη μέρα που έκανε πραγματικά καύσωνα στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την θερμοκρασία να ξεπερνάει τοπικά τους 43 και 44 βαθμούς.

Με 78 συνολικά μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr σε διάφορες περιοχές της χώρας να καταγράφουν θερμοκρασίες πάνω από 40β., αυτός ο καύσωνας θύμισε όντως κάτι από τα παλιά, κάτι από το 2017.

Από αυτή την άποψη, στο Θυμάρι και το Φάληρο με 34 και 33 βαθμούς αντίστοιχα, μάλλον είχαμε δροσούλα.

Την ίδια στιγμή που λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στην Κερατέα και την Κάντζα σημειώθηκαν θερμοκρασίες 41 και 42 βαθμών αντίστοιχα, επειδή εκεί ο νοτιάς λειτούργησε σαν άνεμος καταβάτης.

Δηλαδή, απομακρυνόμενος από τη θάλασσα θερμαινόταν όλο και περισσότερο διασχίζοντας τη ζεστή στεριά μέχρι να φτάσει στις συγκεκριμένες περιοχές.

Oι καταβάτες άνεμοι περνούν από τη θάλασσα στη στεριά και συνήθως και πάνω από κάποια οροσειρά -στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Υμηττό- μέχρι να φτάσουν πολύ θερμοί πια, κατεβαίνοντας προς την άλλη πλευρά (της Αττικής στο παράδειγμα μας), ζεσταίνοντας εκεί όλες τις περιοχές και τελειώνοντας το ταξίδι τους που άρχισε από τον Σαρωνικό.

Και από το Θυμάρι, όπου είχαμε θαλάσσια αύρα, ενώ χάρη και στην αφρικανική σκόνη που έφερε ο νοτιάς ήταν ακόμα πιο δροσερά στη μεγάλη αμμουδιά, όπου έβγαλα μερικές καλούτσικες φωτογραφίες στα κρυστάλλινα νερά.


Μάζεψα και μερικά κοχύλια (τσακνάρι, γαϊδουροπόδαρο και κέλυφος αχινού – από αριστερά προς τα δεξιά, κοιτάζοντας τη φωτό) και σκουπίδια από τον βυθό, έριξα και μία βουτιά με το κεφάλι από έναν βράχο δίπλα στον γιαλό.

Ποτίσαμε κιόλας μερικά δεντράκια που είχε φυτέψει ο δήμος και πλέον συντηρούμε οι δημότες πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά και γενικά δεν έλιωνες από τη ζέστη, ήταν αρκετά καλά.

Τι να πουν, άλλωστε, και οι Καναδοί με σχεδόν 50 βαθμούς, ενώ οι 48 στη Σιβηρία ήταν θερμοκρασία εδάφους και όχι αέρα (οι θερμοκρασίες εδάφους είναι υψηλότερες το καλοκαίρι και χαμηλότερες τον χειμώνα από αυτές του αέρα που μετρώνται με θερμόμετρο μέσα ειδικό αεριζόμενο κλωβό σε 2 μέτρα ύψος, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από το πυρακτωμένο ή παγωμένο έδαφος, ανάλογα με την εποχή).

Παρεμπιπτόντως, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι οι καύσωνες θα πλήξουν κυρίως περιοχές κοντά στον Βόρειο Πόλο, ενώ μεσογειακές χώρες σαν την Ελλάδα θα επηρεαστούν περισσότερο από πλημμύρες και καταιγίδες, από τις οποίες τα θύματα είναι πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια.

Κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι θα κάνει παντού περισσότερη ζέστη, αλλά ότι θα έχουμε σχεδόν παντού διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια απ’ ό,τι παλιότερα.

Και κρίνοντας από τον σφοδρό και σχεδόν απόκοσμο (βορειο)δυτικό άνεμο που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα (και) στο Π. Φάληρο, κάνοντας φοβερό θόρυβο και κοπανώντας τα πάντα, ο καιρός θα γίνει μάλλον αγριότερος και όχι θερμότερος παντού.

Αλλά οι “ειδικοί” στέκονται σχεδόν αποκλειστικά στη ζέστη, λέγοντας τη μισή αλήθεια.

Όπως επίσης οι “ειδικοί” αναδεικνύουν συνεχώς την αυξημένη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης και δεν λένε κουβέντα για τη θνητότητα της, η οποία σύμφωνα με κάποιους συναδέλφους τους, οι οποίοι δεν έχουν στασίδι, βέβαια, στα καθεστωτικά ΜΜΕ, είναι ως και δέκα φορές μικρότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Το ότι η ινδική μετάλλαξη είναι μάλλον λιγότερη φονική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, φαίνεται και από το γεγονός ότι και τα συμπτώματά της είναι πιο ήπια, όπως π.χ. το συνάχι, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος που εμφανίζονται όλο και συχνότερα, τώρα που αυτή εξαπλώνεται, όπως επισημαίνει το Skynews.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ ζήτησε να διευρυνθεί η λίστα των βασικών συμπτωμάτων του κορωνοϊού (πυρετός, βήχας, ανοσμία / αγευσία) και να να συμπεριληφθούν σε αυτήν ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος και η καταρροή που είναι όλο και πιο συχνά από την εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης και μετά.

Και ο λόγος που ζητείται η διεύρυνση της λίστας των συμπτωμάτων είναι ότι όσοι έχουν απλά ένα συνάχι ή πονόλαιμο, θεωρούν ότι δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό -αφού δεν έχουν τα βασικά συμπτώματα του βήχα, του πυρετού και της ανοσμίας/αγευσίας – με συνέπεια να μην πάνε να κάνουν τεστ και να μην εντοπίζονται έτσι πολλά κρούσματα.

Κάτι που δυσχεραίνει και τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Ευτυχώς, δηλαδή, που η ινδική μετάλλαξη είναι λιγότερο φονική, που έγραφα και παραπάνω.

Δεν το λέω εγώ, αλλά τα πρώτα επίσημα στοιχεία από τη Βρετανία, καθώς καταγράφηκαν 117 θάνατοι (οι 50 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο) επί 92.029 κρουσμάτων με την ινδική μετάλλαξη.

Η θνητότητά της ήταν, δηλαδή, 0,13% επί των επιβεβαιωμένων αυτών κρουσμάτων και επειδή κάποια δεν θα τα εντόπισαν οι Βρετανοί, μπορεί να είναι ακόμα μικρότερη.

Επίσης, σε σύνολο 92.029 κρουσμάτων, χρειάστηκαν νοσηλεία 1.361 άνθρωποι (οι 831 δεν είχαν κάνει το εμβόλιο), δηλαδή, το 1,47%, όταν με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού κατέληγε στο νοσοκομείο το 5% με 10% των νοσούντων.

Επιτέλους και ένα καλό νέο, που δεν το ανέφεραν, βέβαια, κανάλια, κυβέρνηση και “ειδικοί”.

Όλοι αυτοί που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αλλά μετά από ένα σημείο δεν θα μπορούν πια να την κρύψουν.

Μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αφού η παχυσαρκία είναι ασθένεια, μπορούν οι κυβερνήσεις να επιβάλουν απαγορεύσεις και ποινές στους παχύσαρκους και να δώσουν προνόμια στους αδύνατους. Όσο για το αν μπορείς να κοροϊδέψεις τους ανθρώπους για πάντα, δεν χρειάζεται να τους κοροϊδέψεις όλους. Μπορείς να κοροϊδέψεις τόσους όσους χρειάζεται για να αστυνομεύουν τους υπόλοιπους. Άλλωστε, πάρα πολλοί άνθρωποι ξέρουν πως τα περισσότερα μέτρα είναι κοροϊδία αλλά τους αρέσουν γιατί τους δίνουν μια καλή δικαιολογία για να φοβούνται και να μη ζήσουν. Η πιθανότητα να ζήσουν τρομάζει πολλούς ανθρώπους. Καλά μπάνια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.